Lauantai 25.11.2017

Ex-diplomaatti pitää jo selvänä: ”Venäjän motiivi on saada aikaan EU:ta horjuttava kansainvaellus”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.2.2016 16:02
 • Kuva: EPA / All Over Press
  Kuva
  Syyrian hallinnon liittolaisten tekemän ilmaiskun tuhoja Damaskoksen liepeillä joulukuun lopulla 2015.
|

Ex-diplomaatti, historiantutkija Jukka Seppinen kirjoittaa blogissaan pitävänsä hyvänä sitä, että Nato on ottamassa roolia Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisin hoitamisessa.

– Sodankäynnin muotojen sirpaloituminen perinteisestä avoimesta kenttäsodasta monimutkaisiksi toimiksi vihollista vastaan oikeuttaa Nato-maat puolustuksellisiin toimiin, Seppinen kirjoittaa.

Hänen mielestään ”alkaa olla jo selvää”, että yksi Venäjän motiiveista Syyriassa on saada aikaan EU:ta horjuttava kansainvaellus.

Aiemmin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) erityisedustaja Antti Pentikäinen väläytti, että pakolais- ja siirtolaiskriisissä on syytä myös tarkastella valtioiden intressejä. Hän arvioi viime kuussa, että pakolaiskriisissä tulisi tarkastella myös valtioiden motiiveja. Pentikäisen mielestä hätään joutuvia pakolaisia käytetään kyynisesti aseena Eurooppaa vastaan. LUE LISÄÄ: Sipilän erityisedustaja sanoo ääneen: ”Pakolaiskriisi vasta alkusoittoa – Eurooppaa häiritään systemaattisesti”

Venäjän ilmaiskut Syyriassa ovat joutuneet rajun kritiikin kohteeksi. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi tällä viikolla olevansa ”järkyttynyt” ja ”tyrmistynyt” siitä kymmenien tuhansien ihmisten kokemasta kärsimyksestä, jotka ”pääasiassa Venäjän tekemät” ilmaiskut Syyriassa ovat saaneet aikaan. LUE LISÄÄ: Nyt tuli jäätävä lausunto Euroopan huipulta: Venäjän käytös ”järkyttää ja tyrmistyttää”

–  Syyrian sodan seurauksena syntyneessä kansainvaelluksen virrassa on laaja-alaisen sodankäynnin merkkejä, väittää Jukka Seppinen.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Jukka Seppinen
Jukka Seppinen
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

On se koomista miten ihmisten muistin luullaan olevan lyhyt.

USA ja NATO ovat olleet vuosia Afganistanissa
2003 USA hyökkäsi Irakiin ja tuhosi sen
2011 USA ja NATO tuhosivat Libyan humanitääriseen kriisiin
2011 USA liittolaisineen käynnisti Syyriassa vastaavan vallanvaihdon "kansannousulla" ja sisällissodalla Muslimiveljeskunnan ja Al Quaedan ja Al Nusran kanssa kuin Libyassa
2013 Kun Syyria ei kaatunut sama koalitio perusti palkka-armeijan (ISIS)

Ja nyt meidän tulisi uskoa että Lähi-Idän tuhoutuneet maat ja pakenevat ihmiset ovat 2015 syyskuussa aloittaneen Venäjän ilmaoperaation aikaansaamia, kun aivan muut tahot ovat 12 vuotta tuhonneet alueen maita?

Että kun Al Nusra ja ISIS pakenevat Alepposta niin se on pahan Assadin ja Venäjän ilmanvoimien syytä ja nämä poloiset ovat uhanalaisia siviilejä?

Really?

Harvoin näkee näin tyylipuhdasta yritystä kätkeä oma vastuu osoittelemalla sormella muita. Toki se olisi helppo ulostulo USA:lle jonka 12 vuoden tuhot Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa näin taianomaisesti laitettaisiin kaikki Venäjän syyksi.

Rauno Kujala
Vastaus kommenttiin #18

kovin vähän sä näytät tietävän asioista, jos väität jotain muuta. Kyllä ISIS nimenomaan on Usan ja Israelin muodostama ja rahoittama (saudit) porukka. Et sitten viittiny tutkia asiaa vai oletko kenties lännen trolli. Tietoa saa ja kuuluu ottaa selvää. Venäjän syyllistäminen pakolaisinvaasiosta on täyttä puppua. Venäjä aloitti pommitukset loppuvuodesta ja tällöin jo invaasio oli täydessä käynnissä. Lännen media yrittää epätoivoisesti vierittää syytä venäjän kontolle ja provosointia tehdään millätahansa verukkeella. venäjä ei ole syytön asioihin, mutta kyllä tää ajojahti onjo naurettavalla tasolla.

Markku Lehto

Merkel järkyttyi ja tyrmistyi Venäjän toimista. Tänään ilmoitettiin, että Nato lähettää lyhyellä varoitusajalla kolme saksalaista sota-alusta Eigean merelle partioimaan ja tukemaan laittoman maahantulon estämistä. Saman alueen kautta kulkee Venäjän laivaston reitti Mustaltamereltä Välimerelle.

Nato näyttää olevan aktivoitumassa Turkin ja Syyrian rajan suunnalla:

Uutistoimisto Reutersin uutisen mukaan Nato on aktivoitumassa myös Turkin ja Syyrian maarajan suunnassa.

Lähde : Reuters 11.2.2016 , http://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-nato-idUSKCN0VK0TT

Olavi Myllymäki

On päivänselvää, että Venäjällä on oma agenda heikentää EU:ta. Venäjä sotii Syyriassa ja kun soditaan, niin käytetään myös voimaa. Tavoitteena on kait saavuttaa sodassa voitto tai maksimaalinen menestys. Lännen naivien ja heikkojen johtajien pahoittelut ja valittelut ilman toimintaa ovat yhtä tyhjän kanssa. Venäjä etenee ja soveltaa sotilasoppeja. Lännen sotilasjohto lienee saanut oppinsa päiväkerhoissa, joissa on vielä päiväuni tauko.

Janne Pohjala

Venäjä on toistuvasti sanonut että se haluaa vahvan ja itsenäisen EU:n. Ei Venäjä hyödy mitään EU:n heikentämisestä, vaan se mieluiten haluaisi vakaan Euroopan jossa tehdään kauppaa ja yhteistyötä ilman että USA pyrkii jatkamaan ja palauttamaan kylmää sotaa takaisin Eurooppaan.

Kyse on siitä kenelle kontrolli Euroopasta ja Euroopan taloudesta kuuluu. USA haluaa varmistaa ettei EU missään tapauksessa lähenny BRICS -maita, vaan että EU on vahvasti sen poliittisessa, geopoliittisessa, sotilaallisessa ja taloudellisessa kontrollissa.

Siksi lisää NATO:a, siksi TTIP -sopimus. USA pyrkii säilyttämään "maailman ainoan suurvallan" aseman sillä että se kaappaa talouskontrolliinsa sekä tyynen meren maat ja Euroopan vapaakauppasopimuksilla ja pyrkii kaikin keinoin katkomaan näiden suhteita BRICS -maihin ja estämään kaksinapaisen maailman syntymisen.

Näin käydään taloussotaa ja kylmää sotaa maailmapankin ja IMF:n vastineita vastaan, pyritään rajaamaan BRICS altavastaajan kokoluokkaan.

Ei pidä olla niin naivi ettei katso ylintä pelitasoa. Euroopan kriisi ja vastakkainasettelun lisääminen istuvat kaikki yhteen kun hahmottaa geopoliittisen tason pelistä.

Harri Kuusela

Loistava yhteenveto syistä miksi ollaan tässä. Uskomatonta että "puppetmasteit" USA:n talouden taustavoimista vetelevät ohjaksista edelleen vaikka netissä on mahdollista etsiä oikeaakin tietoa. Ihmettelen mihin on Suomen tutkivat journalistit kadonneet. Onneksi niitä vielä löytyy englannista ja jopa USAstakin. Luulen että nyt on käynissä viimeinen epätoivoinen USA yritys saada lopullinen sekasorto jopa sota käyntiin Euroopassa. Kaikki alkoi kun Bernie Sandersin tajuttiin olevan oikeasti potettiallinen USAn tuleva presidentti. Sippoin noiden 1% rikkaiden pallit alkaa heiluun ja muutos jopa jonkin sortin vallankumous (näin Bernie itse tuota kuvailee) tulee tapahtuu. Rahamaailman, öljyn, aseteollisuuden ja monen muun alan riisto ja tappaminen tulee saada loppumaan. Onko kukaan koskaan miettinyt että öljyyhtiöt joutuvat maksamaan osan voitoistaan rahastoon öljyturmien hoitoa varten. Miksi sotateollisuus ei joudu sellaista rahastoa ylläpitään sodantuhojen korjausta varten? Näistä aiheesta voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään mutta tiedän että jos ihmiset edes tämän lukis ja hakisi itse tietoa lisää eikä uskoisi kaikkea mitä nyt Suomalaisessa tiedotusvälineissä suolletaan pelotteena. Kannattaa lukea vaikka tämä Risto Volasen jakama realistinen katsaus tilanteeseen. Kiitos Jannelle hyvistä kommenteista. http://www.ristovolanen.fi/118302917/3507657/posting/a-response-to-rand-...

Osmo Marttila

Tottakai.

Niin on tehty Eurooppaa vastaan suunnattu kansainvaellus kriisiytetyiltä alueilta kuten Afganistan, Irak ja Syyria. Tässä päätekijöinä ovat mm. Saudi Arabia, Iran, Venäjä, USA ja aivan omaa peliää käyvä Turkki. Kiinan todellisesta roolista on hankala löytää tietoja, mutta mukana se on - vahvasti.

Vastaanottajina ovat olleet Euroopan tietyt maat ja lähialueen maat kuten suhteellisesti suurinta ''muuttomuormaa'' kantava Jordania. Jos USA kantaisi osansa olisi sen osuus kansainvaeltajista luokkaa 2 miljoonaa. Nyt siellä käydään keskustelua kymmenestä tuhannesta ja varsinkin siitä että kuinka tuo määrä on erittäin vaarallinen kansallinen turvallisuusuhka.

Juhani Karlsson

Yhdysvallat epäsuorasti voisi sanoa aseistaa ISIS:tä kun aseet päätyy minne sattuu, ai niin ja puhumattakaan että loivat koko ISIS:ksen Irakin sodan jälkiseurauksena:
---
Otetaan vain rusinat pullasta?
---
"Republicans to Obama: Keep Syrian refugees out"
http://www.cnn.com/2015/11/16/politics/republicans-syrian-refugees-2016-...
---
"Republicans Push to Halt Syrian Refugee Program"
http://www.nytimes.com/2015/11/19/us/politics/republicans-push-to-halt-s...
---
"Kongressi rajoittaa pakolaisten pääsyä Yhdysvaltoihin – Obama uhkaa käyttää veto-oikeuttaan"
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1447913886015
---
Sitten ne rusinat:
---
"Defense Contractors Cite “Benefits” of Escalating Conflicts in the Middle East"
"Major defense contractors Raytheon, Oshkosh, and Lockheed Martin assured investors at a Credit Suisse conference in West Palm Beach this week that they stand to gain from the escalating conflicts in the Middle East."
https://theintercept.com/2015/12/04/defense-contractors-cite-benefits-of...
---
"Here’s Why Wall Street is Cheering After the Paris Attacks"
http://usuncut.com/news/why-wall-street-is-cheering-after-paris-attacks/
---
"'War on ISIS' stocks rise after Paris attacks"
http://money.cnn.com/2015/11/16/investing/paris-attacks-defense-stocks-i...
---
"Yhdysvallat myy miljardilla pommeja Saudi-Arabiaan"
"Saudi-Arabian pommituslennot Jemenissä ja Syyriassa ovat kutistaneet maan asevarastoja. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kyseenalaistaneet Saudi-Arabian ja sen liittolaisten iskut, joissa on kuollut tuhansia siviilejä."
"Yhdysvaltojen on tarkoitus myydä liittolaiselleen muun muassa 22 000 täsmä- ja lentopommia."
"Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät liittoumaa summittaisista pommitusoperaatioista."
"Saudi-Arabia on yksi Yhdysvaltain suurimmista asekauppakumppaneista. Syyskuussa maat sinetöivät 5,4 miljardin dollarin ohjuskaupat ja viime kuussa Yhdysvaltain hallitus hyväksyi neljän taistelualuksen myynnin Saudi-Arabiaan. Kaupan arvo oli 11,25 miljardia dollaria."
http://yle.fi/uutiset/yhdysvallat_myy_miljardilla_pommeja_saudi-arabiaan...
---
Hups (2015-03-17):
---
""Pentagon loses track of $500 million in weapons, equipment given to Yemen"
"The Pentagon is unable to account for more than $500 million in U.S. military aid given to Yemen, amid fears that the weaponry, aircraft and equipment is at risk of being seized by Iranian-backed rebels or al-Qaeda, according to U.S. officials."
https://www.washingtonpost.com/world/national-security/pentagon-loses-si..."
---
"Yhdet vievät aseet, toiset ottavat pakolaiset" (2015-09-24)
http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2015/09/24/yhdet-vievat-aseet-toise...
---
"The Refugee Crisis Isn’t a ‘European Problem’"
"The Syrian civil war has created more than four million refugees. The United States has taken in about 1,500 of them. The United States and its allies are at war with the Islamic State in Syria — fine, everyone agrees they are a threat — but don’t we have some responsibility toward the refugees fleeing the combat? If we’ve been arming Syrian rebels, shouldn’t we also be helping the people trying to get out of their way? If we’ve failed to broker peace in Syria, can’t we help the people who can’t wait for peace any longer?"
"The worst are the petro states. As of last count by Amnesty International, how many Syrian refugees have the Gulf States and Saudi Arabia taken in? Zero. Many of them have been funneling arms into Syria for years, and what have they done to give new homes to the four million people trying to flee? Nothing."
http://www.nytimes.com/2015/09/06/opinion/sunday/the-refugee-crisis-isnt...
---
"USA lopettaa epäonnistuneen ohjelman kapinallisten aseistamiseksi Syyriassa"
"Amerikkalaisten aseet valuivat ääri-islamistien käsiin"
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1444363342994
---
"Dude, where’s my Humvee? Iraq losing equipment to Islamic State at staggering rate"
"Iraqi security forces lost 2,300 Humvee armored vehicles when Islamic State overran the northern city of Mosul...
..Iraqi forces previously abandoned significant types and numbers of heavy weapons to Islamic State. For example, losses to Islamic State include at least 40 M1A1 main battle tanks, as well as small arms and ammunition, including 74,000 machine guns, and as many as 52 M198 howitzer mobile gun systems."
"...the United States spent $25 billion training Iraqi security forces. The return on these training investments? The Iraqi army had 30,000 soldiers in Mosul, who ran away in the face of about 1,000 Islamic State fighters. The same thing happened just a few weeks ago in Ramadi, where 10,000 Iraqi soldiers, collapsing faster than a cardboard box in the rain, fled ahead of only 400 Islamic State fighters. The Iraqis left behind more weapons......................."
http://blogs.reuters.com/great-debate/2015/06/02/dude-wheres-my-humvee-i...
---
"Why the U.S. military can’t succeed in training foreign armies"
" The United States spent $25 billion training and equipping a large Iraqi force, which then threw down its weapons and abandoned two key cities, Mosul and Ramadi, to Islamic State militants. Between 800 and 1,000 Islamic State fighters defeated 30,000 Iraqi troops.
This also happened in Vietnam in 1975. There, the U.S.-trained and -equipped South Vietnamese military crumbled in the face of a North Vietnamese attack. The South Vietnamese forces turned that country over to the communists in Hanoi."
"We now see it in Syria as well. Why does this happen? Why do we keep doing it and expect a different result?"
"Yet they repeatedly fail largely because they are not as motivated. Military success on the battlefield is more dependent on whether men and women are willing to fight and die for a government they believe in. Rather than how well trained they are, troops have to believe their government is acting in the best interests of all its citizens.
The Iraqi and South Vietnamese troops did not believe this. Nor do the troops today in Afghanistan. The soldiers view these governments as inefficient, corrupt and sectarian. In other words, the troops do not see their regimes as worth sacrificing their lives for."
"Knowing this motivational problem, why does the United States keep training foreign forces? The answer is simple: Washington does it so that it can evade conflicts it should never have gotten involved in in the first place, and then can pretend the United States has achieved its objectives."
"Similarly in Iraq, when the invasion did not turn out to be the cakewalk that Vice President Dick Cheney and Defense Secretary Donald Rumsfeld had promised — and the United States had foolishly disbanded the Iraqi army — Washington had to begin training a new Iraqi force within months of the invasion.
Unfortunately, because of the rise of al Qaeda in Iraq, which later morphed into Islamic State, the United States could not begin withdrawing its forces for another five years. But when it did, it left behind a supposedly well-trained Iraqi security force of 500,000 soldiers."
http://blogs.reuters.com/great-debate/2015/10/05/why-the-u-s-military-ca...

Juhani Karlsson

Jos Yhdysvallat liittolaisineen Britit etunenässä olisi kunnioittanut Irakin rajoja ei olis pakolaiskriisiä ja ISIS:tä noin alkuunsa.
---
Ja olisi ehkä kohtuullista että Yhdysvallat liittolaisineen myös siivoaisi sotkun, maajoukkoja ja reilusti vaikka seuraavaksi vuosikymmeneksi jos vaatii
pitämään järjestyksen kun ISIS ensin kukistettu. Vaikka sellainen puoli miljoonaa ukkoa kuten Vietnamissa oli?
Toisaalta voi epäillä vaikka Saudien ja Turkin motiiveja, haluavatko edes ISIS:ksen kukistuvan, aina ei ole siltä vaikuttanut kuten vaikka 3 alinta Hesarin juttua vihjaa.
---
"Tony Blair pyytää anteeksi Irakin sodan erehdyksiä"
"...Irakin sota oli pääsyy ääri-islamilaisen Isis-liikkeen syntyyn..."
http://yle.fi/uutiset/tony_blair_pyytaa_anteeksi_irakin_sodan_erehdyksia...
---
"Tony Blair: The US poodle?" http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/2711623.stm
---
"Irakin öljystä vaietaan yhä" "Sodan oikeista syistä ei saa puhua."
"Koska Yhdysvallat oli lähdössä sotaretkelle, brittien piti päättää, kuinka tärkeä ystävyyssuhde heidän kanssaan on.
Siksi Tony Blairista tuli Yhdysvaltain entisen presidentin George W Bushin puudeli...Bushin puudelista puhuminen aiheuttaa samanlaista kiemurtelua kuin suomettumisesta puhuminen aikanaan Suomessa. Joka tapauksessa vaikuttaa siltä, että Britannialla ei ollut lopulta mitään muuta syytä Irakin sotaan, mutta kansalle hanke oli jotenkin myytävä. Siihen riitti heppoinen raportti Saddamin joukkotuhoaseista."
"Öljystä ja Irakin sodasta ei kuitenkaan sovi puhua samana päivänä. Niin likaistahan brittipolitiikka ei ole. Ei edes silloin, kun sotaan on lähdetty öljy-yhtiöiden rahoittaman yhdysvaltalaispresidentin puudelina."
http://www.taloussanomat.fi/kolumnit/2010/07/23/irakin-oljysta-vaietaan-...
---
Kaikki ei kadu:
---
"USA:n entinen ulkoministeri Condoleezza Rice ei pehmene eikä kadu"
"Rice toimi presidentti George W. Bushin kansallisena turvallisuusneuvonantajana ja ulkoministerinä yhteensä kahdeksan vuotta.
Vuosiin 2001–2009 kuuluvat syyskuun 11. päivän terrori-iskut, terrorisminvastainen sota, Irakin sota, pahan akseli ja tyrannian etuvartioasemat. Niiden vuosien perintö elää vieläkin, kun jihadistit temmeltävät Irakissa ja Syyriassa, tyrannia on saanut entistäkin julmempia muotoja ja pakolaiset suuntaavat Eurooppaan hengenhädässä."
”Irakin sodan katujia on ilmaantunut julkisuuteen sitä mukaa kuin alueen ongelmat ovat pahentuneet entisestään. Jopa Bushin vanha liittolainen, Britannian entinen pääministeri Tony Blair, yskäisi äskettäin puolittaisen anteeksipyyntönsä CNN:n haastattelussa.
Condoleezza Rice sitä vastoin ei ole anteeksi pyytävää lajia."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1446264957007
---
Irakin sodalla ei ollut YK turvallisuusneuvoston hyväksyntää koskaan, etenkin Ranska sanoi käyttävänsä veto-oikeutta, samoin Venäjä vastusti.
---
"An Order of Fries, Please, but Do Hold the French"
"WASHINGTON, March 11 — The French may have Champagne, Brie, croissants and even kisses. Americans, at least in the cafeterias of the House of Representatives, now have freedom fries and freedom toast."
"Of Russia, China and France, the three nations threatening to veto a United Nations resolution urging war with Iraq, France has been the most unequivocal in its opposition, which is why the French have aroused the ire of House Republicans."
http://www.nytimes.com/2003/03/12/national/12FRIES.html
---
Mutta kun YK:n tukea ei tullu, Bush vähät välitti:
---
"The United Nations Security Council has not lived up to its responsibilities, so we will rise to ours."
http://www.theguardian.com/world/2003/mar/18/usa.iraq
---
ja juhlistaa "voittoa" vain pari kuukautta myöhemmin
---
"Bush declares victory in Iraq" http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/2989459.stm
"Fahrenheit 9/11 Bush "Boat Party" scene" https://www.youtube.com/watch?v=4odmtUBtfeU
---
"The United Nations Secretary General, Kofi Annan, has said he believes the American-led invasion of Iraq last year was illegal" http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/3661640.stm
---
Pappa Bush jo tiesi mitä Saddamin kaatamisesta seuraa:
---
"Dick Cheney Iraq 'quagmire' video hits the web ( http://www.youtube.com/watch?v=6BEsZMvrq-I ) "
"In a 1994 television interview Mr Cheney, who was defence secretary in the 1990-91 Gulf War, said that it had been right not to seize Baghdad after driving Saddam Hussein's forces from Kuwait.
He said: "
"...Once you got to Iraq and took it over, took down Saddam Hussein's government, then what are you going to put in its place? That's a very volatile part of the world, and if you take down the central government of Iraq, you could very easily end up seeing pieces of Iraq fly off."
The accuracy of his assessment has seized upon by critics of the Bush administration as evidence that the decision to invade Iraq in 2003 was both reckless and groundless."
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/1560915/Dick-Cheney-Iraq-quagm...
---
"Biden: USA valmistautunut voittamaan Isisin sotatoimilla – tutkija: maaoperaatio mahdollinen jo tänä vuonna"
"Obaman hallinnon toimettomuus Isisiä vastaan voi kapteeni Parosen mukaan johtua siitä, että Yhdysvallat on yrittänyt välttää epäonnistumisia parhaansa mukaan. Hallinto on kantanut harteillaan George W. Bushin aikaisen hallinnon raskasta perinnettä.
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1453605579312
---
"Turkin sooloilu ihmetyttää Nato-liittolaisia"
"Isis on yrittänyt vallata Turkin rajalla sijaitsevaa Kobanin kurdikaupunkia lähes kuukauden ajan. Viime viikolla YK varoitti joukkomurhasta, jos kaupunki joutuu jihadistien hallintaan.
Samaan aikaan Turkin armeija on seurannut taisteluita rajan takana tumput suorina. "
"Vai huokaisiko Turkin johto sittenkään helpotuksesta kuullessaan Isisin tappioista?
Turkin näkökulmasta Isisin tappio merkitsee nimittäin sitäkin, että rajan taakse syntynyt kurdien itsehallintoalue saa hengähdystauon."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1413434096146
---
"Isis myy öljyä ystäville ja vihollisille – Venäjä syyttää Turkkia Isisin suojelemisesta"
"Isisin noustua voimakkaaksi tekijäksi Turkki katsoi jihadistiryhmän toimintaa läpi sormiensa. Turkki ajatteli jihadistien heikentävän toisaalta al-Assadin hallintoa ja toisaalta luovan uhan kurdeille, joiden autonomiahaaveet ovat Turkille kauhistus."
"Turkki antoi varsinkin Isisin nousun alkuaikoina jihadisteille logistista ja materiaaliapua"
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1448507970883
---
"USA lopettaa epäonnistuneen ohjelman kapinallisten kouluttamiseksi Syyriassa"
"Amerikkalaisten aseet valuivat ääri-islamistien käsiin"
"Ongelmat johtuivat muu muassa siitä, että amerikkalaisten oli vaikea tunnistaa Syyrian keskenään taistelevista ryhmittymistä, ketkä olivat "maltillisia". "
"Yhdysvaltain mukaan Venäjä on tällä viikolla pommittanut Länsi-Syyriassa myös sellaisia kapinallisia, joita keskustiedustelupalvelu CIA on aseistanut.
The New York Times -lehden mukaan Iranin ulkoministeri Javad Sharif sanoi viime viikolla, että Yhdysvallat on sitonut omat kätensä. Sharif vihjasi, että Yhdysvaltain liittolainen Saudi-Arabia ei halua Yhdysvaltain nitistävän Isisiä, koska se vahvistaisi al-Assadin asemaa. Al-Assad taas on saudien vihollinen."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1444363342994

Juhani Karlsson

"Johan Galtung: ”Syyrian kemiallisen aseiskun takana on Yhdysvallat”"
"”Olen 99,9 prosenttisen varma että se oli amerikkalaisten järjestämä peiteoperaatio.”
Kun väitettä sanoo rankaksi, Galtung vastaa, että on paljon rankempaa sanoa, että Assadin hallinto teki sen.
”Ei pidä unohtaa, että Assadin hallinto sanoi, että YK:n tutkijat ovat tervetulleita ja että he ovat valmiita tukeman sen työtä.”
"Galtung muistuttaa, että kun vuonna 2003 YK:n selvitystiimi teki selväksi, että ei ole olemassa riittävää näyttöä Saddam Husseinin joukkotuhoaseesta, Yhdysvalloille selvitys ei kelvannut. Ruotsalaisen Hans Blixin johtama YK:n tiimi heitettiin maasta ja hyökkäys Irakiin alkoi."
"Eikä joukkotuhoaseita koskaan löytynyt."
"Kiina ja Venäjä kokivat tulleensa huijatuiksi
Sillä että Venäjä ja Kiina ovat tiukasti seisseet Syyrian hallituksen rinnalla ja torpedoineet ratkaisuyritykset YK:n turvaneuvostossa, on Galtungin mielestä perin vähän tekemistä Syyrian kanssa.
”Venäjä ja Kiina ovat äärimmäisen vihaisia siitä, mitä tapahtui Libyassa. Ne eivät YK:n turvaneuvoston äänestyksessä käyttäneet veto-oikeuttaan.”
YK:n turvaneuvosto päätti, että siviilien suojaamiseksi voidaan käyttää ilma-asetta.
”Mutta päätöslauselman tarkoitus oli suojella siviilejä, ei vaihtaa hallitusta. Kiina ja Venäjä kokivat tulleensa huijatuiksi.”
”Eivätkä ne halua enää kokea sitä koskaan enää uudestaan.”
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/johan-galtung-syyrian-kemiallis...
---
"Isis käänsi katseensa sekasortoiseen Libyaan – ”Se on keskus, josta he tähyävät koko Pohjois-Afrikkaan”"
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1449977163579
---
"History lesson: When the United States looked the other way on chemical weapons"
"But there is an even more striking instance of the United States ignoring use of the chemical weapons that killed tens of thousands of people — during the grinding Iraq-Iran war in the 1980s. ...... Reagan administration knew full well it was selling materials to Iraq that was being used for the manufacture of chemical weapons, and that Iraq was using such weapons, but U.S. officials were more concerned about whether Iran would win rather than how Iraq might eke out a victory."
"Without much apparent irony, two decades later Rumsfeld and other members of the then George W. Bush administration repeatedly cited Hussein’s use of chemical weapons against own people as a justification for invading Iraq."
https://www.washingtonpost.com/news/fact-checker/wp/2013/09/04/history-l...
---
Kannattaa katsoa, ei jää epäselvää miten ja miksi ISIS nousi Yhdysvaltojen ja liittolaisten perusteettoman sotaretken seurauksena:
---
"Frontline: Losing Iraq"
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/losing-iraq/
---
Esitetty myös Ylellä reilu vuosi sitten.
---
"Ulkolinja: Menetetty Irak?"
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/10/ulkolinja-menetetty-irak
---
"Frontline: The Rise of Isis"
http://www.pbs.org/wgbh/frontline/film/rise-of-isis/
---
Esitetty myös Ylellä reilu vuosi sitten.
---
"Ulkolinja: Isisin synty ja nousu"
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/06/ulkolinja-isisin-synty-ja-nousu
---
"Chapter 10: Bush & Obama - Age of Terror "
https://youtu.be/g_0S80jMeg0
"Director: Oliver Stone""
http://www.imdb.com/title/tt2631786/?ref_=ttep_ep2
---
"Michael Moore Fahrenheit 911 Full Movie English"
https://www.youtube.com/watch?v=HYPvsczdXTM
äänen laatu hieman heikko
---
"Fahrenheit 9/11 (2004)"
"Michael Moore's view on what happened to the United States after September 11; and how the Bush Administration allegedly used the tragic event to push forward its agenda for unjust wars in Afghanistan and Iraq."
http://www.imdb.com/title/tt0361596/
---
"U.S. secretly backed Syrian opposition groups, cables released by WikiLeaks show" "The cables, provided by the anti-secrecy Web site WikiLeaks, show that U.S. Embassy officials in Damascus became worried in 2009 when they learned that Syrian intelligence agents were raising questions about U.S. programs. .....................Syrian authorities “would undoubtedly view any U.S. funds going to illegal political groups as tantamount to supporting regime change."
https://www.washingtonpost.com/world/us-secretly-backed-syrian-oppositio...
---
"U.S. secretly backed Syrian opposition groups, WikiLeaks reveals"
"Documents show the State Department has been funnelling cash to London-based satellite TV channel Barada TV, made up of a group of Syrian exiles, since 2006 to cover mass protests in the country and finance activities inside Syria as part of a campaign to overthrow President Bashir Assad."
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1377999/U-S-secretly-backed-Syri...
---
"General Wesley Clark (Former supreme allied commander Europe of Nato): Wars Were Planned - Seven Countries In Five Years"
https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw
----
"Libya: another neocon war" (Ja Irak ja Syyria ja.....)
".....Dick Cheney. He expressed great concern in a speech in 1999 that foreign governments were controlling oil. "Oil remains fundamentally a government business," .... Middle East, with two thirds of the world's oil and the lowest cost, is still where the prize ultimately lies."
"Former supreme allied commander Europe of Nato, from 1997 to 2000, Wesley Clark claims that in 2001, a general in the Pentagon showed him a piece of paper and said:"
"I just got this memo today or yesterday from the office of the secretary of defence upstairs. It's a, it's a five-year plan. We're going to take down seven countries in five years. We're going to start with Iraq, then Syria, Lebanon, then Libya, Somalia, Sudan, we're going to come back and get Iran in five years.""
http://www.theguardian.com/commentisfree/cifamerica/2011/apr/21/libya-mu...

Panu Saarela

Uutinen on valitettavasti totta. Pienemmässä mittakaavassa sama ilmiö on käynnissä itärajallemme. Venäjä - siis Putin - päästää pakolaisia Suomeen horjuttaakseen EU:ta. Luuleeko muuten trolli-Karlsson, että joku jaksaa lukea hänen sepustuksiaan, jotka eivät liity mitenkään uutisen aiheeseen? ;)

Escobaristo Halainen

Täytyy ajatella positiivisesti.... Rölli Karlsson sai taas vatsansa täyteen ravitsevaa kaalisoppaa trollailuillaan. Valitettavasti Karlsson ei vaan itse tiedä tekevänsä yhtä turhauttavaa työtä kuin Audi/Bmw/mersu tehtaiden vilkkujen asentaja, asentavat kalliiseen pirssiin laitteen jota tuleva omistaja ei jostain kumman syystä koskaan "muista" käyttää. Eikä Karlssonin juttuja kukaan koskaan lue tai usko.

Juhani Karlsson

Ei kukaan pakota lukemaan. Mutta jos uskot että pohjimmiltaan Venäjän toimet liittyy mitenkään nykyisen pakolaiskriisin syntyyn, kannattaisi tietää historiasta jotain.
---
Bushin 2003 Lähi-idän sotaretken idea oli aikaansaada "dominopelinä" läntinen demokratia alueelle kuten tuossa Ylen dokkarissa sanottiin "Historia: Yhdysvaltain kutsumuskohtalo"
"3/3. Nujerrettavat hirviöt. Kylmän sodan päättymisen jälkeen USA oli maailman ainoa supervalta. Maa on joutunut kuitenkin puuttumaan sotilaallisesti moniin eri puolilla maailmaa syntyneisiin kriisitilanteisiin." http://areena.yle.fi/1-2152555
Dominopelin piti käynnistyä Irakista.
---
Irakissakin oikein kukoistava tilanne vai?
"Why the U.S. Military Isn’t Winning"
".... the notion that the U.S. military can bring order to chaos rooted in centuries of religious intolerance is absurd.""
".....That’s because the fire that’s consuming this corner of the globe isn’t the heart of the problem—it’s the underbrush fueling the fire. “The real challenge that we have to face is there’s an ideological battle going on here, and what is the plan to confront that?” ........ “This isn’t a military issue.”"
http://time.com/4058520/american-military-losing-wars/
---
Ei menny ihan niinkuin elokuvissa, etenkin nuo vähemmän "demokraattiset" toimet tuskin ainakaan asiaa ovat edistäneet....
---
"Tietovuotaja paljastaa: USA:n lennokki-iskut tappaneet useita siviilejä"
"Lehden mukaan harhaiskut itse asiassa kasvattavat ihmisten katkeruutta Yhdysvaltoja kohtaan ja tekevät terrorismin vastaisesta sodasta tuloksetonta."
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1444953791723.html
---
Ja sitten joku ihmettelee miksi Yhdysvalloista ei kaikki pidä Lähi-idässä?
Melkein yhtä "tuloksellista" kuin tämä:
---
"Think Again: Intelligence"
"In a separate prewar assessment, the intelligence community judged that trying to build a new political system in Iraq would be “long, difficult and probably turbulent,” adding that any post-Saddam authority would face a “deeply divided society with a significant chance that domestic groups would engage in violent conflict with each other unless an occupying force prevented them from doing so.” Mentions of Iraqis welcoming U.S. soldiers with flowers, or the war paying for itself, were notably absent. Needless to say, none of that made any difference to the White House."
http://foreignpolicy.com/2012/01/03/think-again-intelligence/
"BY PAUL R. PILLAR" sama tyyppi tuossa myös tarinoimassa: http://areena.yle.fi/1-2173406 "Kampanja, joka vei sotaan"
----
No sitten kun kapinointi ja ryöstely ja kaaos alkoi Irakissa Saddamin syrjäyttämisen jälkeen melkein välittömästi, jota ei otettu huomioon eikä ollut resursseja järjestyksen pitoon maassa. Turvauduttiin kidutukseen jotta löydettäisiin "syyllliset" kapinaan, ryöstelyyn ja kaaokseen:
---
"Pentagon julkaisi uusia kuvia kidutetuista vangeista – tuhansia kuvia voi olla vielä salassa"
http://yle.fi/uutiset/pentagon_julkaisi_uusia_kuvia_kidutetuista_vangeis...
http://www.theguardian.com/gall/0,8542,1211872,00.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Ghraib_torture_and_prisoner_abuse
"George W. Bush's legacy Still the guy who taught America to torture" http://www.economist.com/blogs/democracyinamerica/2013/04/george-w-bushs...
"Torture at Abu Ghraib" http://www.newyorker.com/magazine/2004/05/10/torture-at-abu-ghraib
"USA:n hallinto joutunee julkaisemaan häpäisykuva-arkistonsa"
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305925226283
"Q&A: Iraq prison abuse scandal"
"The scandal dealt a serious blow to the US-led coalition's efforts to win over hearts and minds of the Iraqi people.
It has also had a powerful negative effect on the morale of US troops in Iraq.
The controversial images have been published in small batches over the months and years since early 2004, with the Pentagon doing its best to suppress some of the most sadistic scenes."
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/3701941.stm
---
Afganistanissa on kanssa moraali korkealla:
"U.S. Troops Told to Ignore Sexual Abuse of Boys by Afghan Forces, Report Says"
http://time.com/4042104/us-military-afghanistan-sexual-abuse-soldiers/
"U.S. Soldiers Told to Ignore Sexual Abuse of Boys by Afghan Allies"
http://www.nytimes.com/2015/09/21/world/asia/us-soldiers-told-to-ignore-...
---
Ehkä sillekin on syynsä että Iranille Yhdysvallat on edelleen suuri saatana:
---
"Iranilla ja lännellä on myrskyisä historia"
1988 "Yhdysvaltain ohjusristeilijä ampuu alas Iran Airin lennon numero 655, joka on matkalla Teheranista Dubaihin. Kaikki 290 ihmistä koneessa kuolevat.
Yhdysvaltojen mukaan ampuminen on vahinko. Tätä ei Iranissa uskota."
2002 "Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kärjistää maiden suhteet niputtamalla Iranin geopoliittiselle "pahuuden akselille" yhdessä Pohjois-Korean ja Irakin kanssa. Julistus romuttaa neuvottelut Iranin ydinohjelmasta."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1453003669099
---
"Talouspakotteiden purkaminen vahvistaa Irania – mutta luo myös uusia jännitteitä"
"Iranilaiset mielenosoittajat hyökkäsivät Saudi-Arabian suurlähetystöä vastaan Teheranissa. Saudi-Arabia katkaisi suhteensa Iraniin, ja nyt on herännyt pelkoja jopa maiden välisestä sodasta."
"Vaikka Iranin ja Yhdysvaltain suhteet ovat nyt lämmenneet, Yhdysvallat on yhä ”suuri saatana”, jonka kanssa toimiminen on herkkää peliä. Samainen saatana kun on perinteisesti veljeillyt saudien kuningashuoneen ja Iranille vihamielisen Israelin kanssa.
Iranin diplomaattinen voimistuminen ja vaurastuminen voivat sotkea tilanteen monissa Lähi-idän kriiseissä, erityisesti Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1453003589890
---
"Clinton says U.S. could "totally obliterate" Iran"
http://www.reuters.com/article/us-usa-politics-iran-idUSN2224332720080422
---
"'Obliteration' threat to Iran in case of nuclear attack"
http://www.theguardian.com/world/2008/apr/23/hillaryclinton.iran
---
"History lesson: When the United States looked the other way on chemical weapons"
"Reagan administration knew full well it was selling materials to Iraq that was being used for the manufacture of chemical weapons, and that Iraq was using such weapons, but U.S. officials were more concerned about whether Iran would win rather than how Iraq might eke out a victory."
"Without much apparent irony, two decades later Rumsfeld and other members of the then George W. Bush administration repeatedly cited Hussein’s use of chemical weapons against own people as a justification for invading Iraq."
https://www.washingtonpost.com/news/fact-checker/wp/2013/09/04/history-l...
---
"The forgotten story of Iran Air Flight 655"
"Toward the end of the war, on July 3, 1988, a U.S. Navy ship called the Vincennes was exchanging fire with small Iranian ships in the Persian Gulf. The U.S. Navy kept ships there, and still does, to protect oil trade routes. As the American and Iranian ships skirmished, Iran Air Flight 655 took off from nearby Bandar Abbas International Airport, bound for Dubai. The airport was used by both civilian and military aircraft. The Vincennes mistook the lumbering Airbus A300 civilian airliner for a much smaller and faster F-14 fighter jet, perhaps in the heat of battle or perhaps because the flight allegedly did not identify itself. It fired two surface-to-air missiles, killing all 290 passengers and crew members on board."
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2013/10/16/the-forgott...

Panu Saarela

Yllä on osuvasti sanottu, miltä US:n sivuilla tuntuu: kuin muurahaispesässä istuisi. Oikein Venäjä -trollien kokoontumisajot käynnissä. Kiehtovalla tavalla he onnistuvat yhdistämään Venäjä-mielisyyden, USA-vihan, muka-suomalaisen nationalismin, rasismin ja muukalaisvihan. No, tätähän nykyinen Venäjä on.

Seppo Ilvessalo

Nyt puhutaan Venäjästä eikä USA:sta. Senhän näkee ja kuulee sokea Reetakin, mitä Venäjä puuhailee eikä tarvitse mennä Suomen pohjoisia raja-asemia pidemmälle. USA:lla on kiistatta oma osuutensa lähi-idän pakolaiskriisin syntymiseen, mutta nyt on kysymys siitä, mitä Venäjä tekee nimenomaan vaikeuttaakseen pakolaiskriisiä ja aiheuttaakseen sekaannusta ja eripuraa EU - maiden keskuudessa omien itressiensä vuoksi. Kuten sanottu, USA on ollut vaikuttamassa kriisin syntyy, mutta se ei yritä tehdä tarkoituksellista haittaa eurooppalaisille mukaan lukien Suomi . Siinä on se ratkaiseva ero. Joko joillakin kommentaattoreilla ei ole lainkaan olennaisen tajua tai sitten he yrittävät kiskoa keskutelua tarkoituksellisesti sivuraiteille pitkillä jaaritteluillaan USA:n synneistä, jotka kaikki kyllä tietävät ilman jaaritteluita ja alleviivauksiakin. Itse veikkaan kysymyksen olevan jälkimmäisestä eli yrityksestä vetää huomio pois olennaisesta ja pyrkimyksestä levittää disinformaatiota. Sitä tekevät yleensä Venäjän trollit, ne joille USA ja sen voima on ilmestyskirjan peto ja Putin oligarkkikoplineen sen ainoa varteenotettavana nähty haastaja sekä ns. hyväntahtoiset idiootit.