Perjantai 23.3.2018

Suomalaisille lisää veroja? – ”Täysin realistinen skenaario”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.2.2016 14:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) varoittaa maakuntaveron riskeistä.

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki varoittaa verojen mahdollisesta noususta, jos maakunnille annettaisiin verotusoikeus. 

Lepomäki muistuttaa sote- ja maakunta-keskustelua käyviä osapuolia hallitusohjelmasta, jonka mukaan työn verotus ei saa nousta millään tulotasolla. Lepomäen mukaan maakuntien verotusoikeuden myötä saattaisi veronkorotuspaine ainakin osissa maakuntia olla arvaamattoman suuri.

–Hallinnoilla on aina taipumus paisua. On täysin realistinen skenaario, että maakuntien virkamiehet ja päättäjät keksivät itselleen lisää tekemistä, jos ei ole kannustimia toimia toisin, Lepomäki toteaa medialle lähettämässään tiedotteessa.

Hallitus on sopinut sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä ja tuottamisessa siirryttävän kohti “raha seuraa asiakasta” -mallia. Lepomäen mielestä sote-alueen tehtäväksi jää silloin ensisijaisesti toimia kilpailuviranomaisena ja huolehtia palvelulupauksen toteutumisesta alueen sisällä.

Lepomäen mielestä maakuntavero istuu huonosti tähän yhtälöön.

Maakuntajohtajat linjasivat viime viikolla, että maakuntien pitäisi saada verotusoikeus.

Myös hallituspuolue keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen puhui viime viikolla maakuntaveron käyttöönottoa maakuntauudistuksen yhdeydessä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarlo Erjala

Elina Lepomäki on oikeassa. Kuntia on yhdistynyt kustannuspaineessa ja esimerkiksi kamsanterveystyön kuntayhtymiä on lopetettu osittain samasta syystä. On naiivia kuvitella, että maakunnallisella verotusoikeudella pystytään vähentämään kustannuksia . Paine kokonaisveroasteen kasvuun tulee kasvamaan, jos saamme uuden verottajan.

Kalle Savolainen

Lepomäki on 100 % wahlroosin juoksutyttö.

Case "kabotaasin purkua" hän kommentoi twitterissä sanoin "Miksi juuri kotim.rekkabisnestä suojeltaisiin kun vapaakauppa vienyt monen muun alan esim.tekstiiliteoll. työt? Kuluttaja hyötyy. "

No heh heh.

Jokainen alaa vähänkään ymmärtävä tietää että suomessa kuljetusten osto on erittäin keskittynyttä kaupan ja teollisuuden suuryritysten kesken. Eli - jos bulgaari lasketaan ajamaan tänne 400 euron kk-palkalla niin joka ainoa killinki valuu lopulta UPM: n tulokseen ja sitäkautta jaettavaksi UPM n omistajille.

Suomeksi -> 100.000 suomalaista kuljetusalan yrittäjää ja palkansaajaa kortistoon loppuiäkseen veronmaksajien elätettäviksi - hyöty viimeistä penniä myöten wahlroosille ja lepomäen pankkiiri-aviomiehelle.

Fantsuu !

Jussi Keinonen
Vastaus kommenttiin #14

Tuo ylempi oli siis "Kalle Savolaiselle". Ja kaikille muillekin valenimimerkeille, joista iso osa on arvatenkin jonkun intressiryhmän palkkalistoilla täällä tekemässä työtään.

"Kalle", miksi heikennät ryhmänne tavoitteen uskottavuutta?

Pasi Käyhkö

Koko sotesoppa ja siihen liitetty maakuntahärdelli ajaa päin betoniseinää. Kepu on Suomessa ryöstöretkellä. Kyseisellä himmelillä ei ole mitään mahdollisuutta saada kokoon Sipilän mainitsemaa 3,5 miljardin säästöä. Tuskin säästöä tulee ollenkaan.

Lumira Lumus

Maakuntamalli ja verotusoikeus pois kunnilta, hallinta maakuntatasolla, kuntamalli on epäonnistunut. Kunta verottaa ja palveluja ei anneta, eli mitään hyötyä ei kunnasta ole kansalaiselle. Vähennetään näitä veronkerääjiä ja kunta- ja julkista byrokratiaa.
Ihmisen täytyy voida asua, se on laillinen oikeus, kun kunta kieltäytyy palvelujen antamisesta kuntalaiselle, niin ei pidä olla verotusoikeuttakaan.

Jussi Keinonen

Niin, siis, juu kai... Jos ja kun maakuntamalliin tässä vaiheessa mennään, on pakko järkevöittää hallintoa kokonaisuudessaan, ja silloin nykyisistä kunnista on riisuttava paljon (omasta mielestäni melkein kaikki) pois.

Asumispaikoille ei-poliittinen lähidemokratia olisi digitekniikan avuin kiinnostava..

Pasi Pulkkinen

Toki Elinankin on ymmärrettävä että verot ovat osa tulonjakojärjestelmää. Vaikka Suomessa tuloerojen kasvu ei ole ollut niin suurta kuin vaikka Yhdysvalloissa, on täälläkin tuloerojen pitkäaikainen kasvava trendi selvä. Kansan ostovoimasta on pidettävä huolta talouden vakauden takia. Jos tuloerot kasvavat, on aivan selvä että verotus ja etenkin veroprogressio tulee nousemaan. Tämä on täysin päivän selvää. Kyse ei ole teoriasta vaan tämä on puhdasta matematiikkaa. Muussa tapauksessa talous muuttuu epävakaasti ja vallitseva järjestelmä kaatuu, joko poliittisin päätöksin tai väkivaltaisesti.

Jostain syystä Elina ohittaa tämän talouden näkökulman kokonaan, kuten aina.

Kalle Savolainen

Kyllä Elina sen ymmärtää.

Elina ajaa vain reippaasti Björn Wahlroosin asiaa - kuten ihan rehellisesti on mielestäni antanut ymmärtääkin kaikissa ulostuloissaan.

Elinan ja Nallen asia kun on vain niin kovin kaukana siitä kun 99 % kansalaisten asia.

Elina on kyllä ollut mielestäni kauttalinjan suoraselkäinen. Hän haluaa kansanenemmistön leipäjonoon ja nallen kavereineen kansakunnan kaapin päälle. Se lienee tullut ulostulojaan lukeneille täyspäisille jo ajat sitten 100 % selväksi.

Jussi Keinonen

Minua vaivaa tämä monia ihmisiä riivaava "ongelma" tulojen ja varallisuuden jakamisesta. Eikö meillä ihmisillä ole kuitenkin vain yksi, ainutkertainen elämä, johon verrattuna rahojen jakatuminen sinne tai tänne on aika triviaalia?

Aikuisten oikeesti, mitä väliä sillä on, että toisella on enemmän materiaa kuin toisella? Koko meidän apinalaumamme etu on enemminkin siinä, että yhteinen pääomamme on koko ajan valmis menemään sinne, missä edistystä tapahtuu.