Torstai 19.10.2017

Paavo Väyrynen kiistää olevansa väärässä – ”Argumentit ovat voimattomia, Korkman”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.2.2016 15:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen katsoo, ettei taloustieteen professori Sixten Korkmanin kritiikkiä pidä uskoa.
|

Uutta kansalaispuoluetta puuhaava, keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen tyrmää professori Sixten Korkmanin kritiikin Suomen euroerosta. Väyrysen mukaan Suomi voisi käyttää omaa valuuttaa euron rinnalla.

Korkman kirjoitti torstaina Helsingin Sanomain kolumnissaan Väyrysen ajamasta euroerosta, että ”unohdetaan koko juttu”. Kirjoituksensa hän oli otsikoinut ”Miksi Paavo Väyrynen on väärässä”. Markan synnyttäminen euron rinnakkaisvaluutaksi aiheuttaisi Korkmanin mukaan lukuisia käytännön ongelmia ja synnyttäisi ”juristien paratiisin ja kaikkien muiden helvetin”.

Väyrynen ei Korkmanin kritiikkiä niele.

– Argumentit ovat voimattomia. Tämän Korkman itsekin tietää, Väyrynen syyttää.

Euroa alusta saakka kritisoinut Väyrynen vertaa Suomen euroeroa Kreikkaan, jonka eroamista tai pakottamista ulos eurosta spekuloitiin runsaasti vielä viime vuonna maan talouskriisin vuoksi.

– Komissiolla oli valmis suunnitelman Kreikan eroamiseksi, ja euroryhmässä lähes kaikki jäsenmaat kannattivat sen toteuttamista. Suomi oli yksi innokkaimmista. Suomen eroaminen euroalueesta on tietysti sekä taloudellisessa mielessä että käytännössä monin verroin helpompaa kuin pahasti velkaantuneen Kreikan, Väyrynen katsoo.

Paitsi että Korkman arvioi euroeron käytännön ongelmat mittaviksi, hän pitää sitä myös poliittisena ”pommina, joka järkyttäisi koko Eurooppaa”.

– Sen jälkeen Suomen lähin ja kenties ainoa ystävä olisi Vladimir Putin, hän kirjoitti ja vaati, että rahaliitto on saatava toimimaan paremmin.

Väyrynen puolestaan katsoo, että Suomi tekisi lähinnä palveluksen muulle Euroopalle eroamalla eurosta.

– Suomi vaikutti aikanaan siihen, että liian laaja euroalue toteutettiin. Nyt voisimme tehdä palveluksen koko Euroopalle helpottamalla sen hallittua purkamista. Rahaliiton osittainen purkautuminen vauhdittaisi talouskasvua ja lisäisi EU:n yhtenäisyyttä, Väyrynen toteaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit