Perjantai 24.11.2017

”Seuraa lisää Caruna-kohuja, kunhan todellinen hintalappu kaikelle saadaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.2.2016 10:03
 • Kuva: Ossi Kurki-Suonio/Uusi Suomi
  Kuva
  Eija-Riitta Korholan mukaan jokainen uusi tuulivoimala on kuin lottovoitto ulkomaalaisille ja suomalaisille omistajilleen.
|
EU:n ja Suomen energiamarkkinat on tuhottu keinotekoisilla tukiaisilla. Näin kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok.) ja varoittaa samalla uusista Caruna-kohuista.
 
Hän nostaa esiin erityisesti tuulivoimaloille maksettavan syöttötariffituen. Uuden tuulivoiman rakentajille päätettiin maksaa vuoden 2012 alusta syöttötariffitukea siten, että tuottajat saavat takuuhinnan tuottamastaan energiasta. Tukea saa yhteensä 12 vuotta.
 
-Tuetun tuulivoiman kanssa yksikään toinen sähköntuottaja ei pysty kilpailemaan. Tuulivoiman tuottajat voivat myydä sähkön pörssiin alimmalla hinnalla. Näin varmistetaan pörssihinnan ja edellämainitun syöttötariffin erotuksen maksimointi. Lauhdesähkön tuottajat ovat vaikeimmassa asemassa. He eivät pysty kilpailemaan alkuunkaan vaan joutuvat lopettamaan ja purkamaan tuotantolaitoksiaan. Monissa combi-laitoksissa lopetetaan sähkön tuotanto ja siirrytään pelkästään lämmön tuottamiseen. Lämmöntuotantokapasiteetin lisääntyessä tarpeettomaksi jääviä combi-laitoksia puretaan. Säätösähkökapasiteettia ja sen ylläpitäjiä häviää. Maan huoltovarmuus kärsii, Korhola kommentoi.
 
Hän huomauttaa, että tuulivoiman suuren ja nopean tehovaihtelun takia säätövoiman tarve kuitenkin kasvaa, sillä ilman säätövoimaa koko valtakunnan sähköverkko kaatuu. 
 
-Myrskyn yltyessä kaikkien myllyjen jarrut menevät pohjaan lähes samanaikaisesti. Silloin pudotaan 2500 MW:sta nollaan nopeasti, ja samalla tarvitaankin paljon säätökapasiteettia. Sähkönkäyttäjät ja veronmaksajat maksavat tarvittavan uuden kapasiteetin, tavalla tai toisella. Tästä seuraa lisää Caruna-kohuja, kunhan todellinen hintalappu tälle kaikelle saadaan.
 
Korholan mukaan jokainen uusi tuulivoimala on kuin lottovoitto ulkomaalaisille ja suomalaisille omistajilleen. 
 
-Suomalaiset veronmaksajat osallistuvat tähän juhlaan maksamalla syöttötariffitukea 3000 miljoonaa eli kolme miljardia euroa 12 vuoden aikana. Havainnollistettuna 800 tuulimyllyä on yli 800 lottomiljonääriä, hän toteaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Eija-Riitta Korhola
Eija-Riitta Korhola
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Mattila

Ensimmäinen asia joka eduskunnan olisi tehtävä kun ovat kerran ryhtyneet monipoliyhtiöitä myymään pörssiyhtiöille on vapauttaa ko. liiketoiminta-alat kilpailulle.
- Eli mm. sähköverkon/puhelinverkon/tv- ja radiolähetystoiminnan rakentaminen pitää vapauttaa ja sallia kilpailu. Pitää sallia alueelliset verkot ja erisuuruiset ja erilaiset toimijat.
- SDPn ja Kokoomuksen junailemat kaupat, joissa aikaisemmin valtionyhtiöiden hallinnoimat jakeluverkot ja jakelutoiminnot on myyty kansainvälisille keinottelijoille aiheuttaa selkeän paineen purkaa ko. liiketoiminta-aloihin kohdistuva monopoliasema. Verkkotoiminnot tulee joko vapauttaa kilpailulle tai sitten hankkia ne takaisin valtion omistukseen. Tästä pitäisi saada aikaan selkeä kansallinen päätös. Eduskunnalta pitäsi voida edellyttää johtajuutta. On todella naivia paasata kansainvälisistä sopimuksista jos ei pystytä noudattamaan kansallisia sopimuksia tasa-arvoisella tavalla.
- Samankaltainen katastrofi on käytännössä syntynyt kaavoitusmonopolin vuoksi. Rakennusmaan hinta on saatu pilviin, puolueille ohjataan tukea, että ne osaisivat ohjata rakennusoikeutta "oikeille" rakentajille. Samaan aikaan yksityisiltä pienyrittäjiltä on viety mahdollisuus osallistua kilpailuun ja alan kehitys on pysähtynyt. Korruptio paisuu, hometaloja syntyy ja kansantalous näivettyy.

Seppo Viljakainen

Laitoin alla olevan viestin hetki sitten paikallis-lehtemme kommentti-osioon kun numeroita kaivattiin 3..4 miljardin tuuli-huijaukseen ; liitän sen tähän, koska sivuaa asiaa :

"Jos sallitaan , vastaan mielelläni tuohon kysymykseen numeroista , koska olen itsekin kirjoittanut moneen paikkaan tyyliin " maksaa 140 M€ vuodessa kumuloituen 12 vuodessa n. 3000 M€:on eli 3 miljardiin."

Täältä pääset Energia Viraston ylläpitämiin sivustoon, jossa näkyy kaikki tuet sentin tarkkuudella :

https://tuotantotuki.emvi.fi/Installations

1. Klikkaa " tuulivoimalaitos"

2. Laita "aikaväliin" 2015

3. Klikkaa " hae voimalaitokset"

Sinulle pitäisi avautua viime vuonna kaikkien tuulivoimaloiden tiedot ja alhaalta voit todeta, että niille maksamamme tuki ( hukkaan heitettyjä miljoonia) oli v. 2015 tarkalleen 124 854 885,58 € ; tästä puuttuu vielä jokunen miljoona, koska kaikki eivät ole vielä saaneet viime vuoden viimeisen neljänneksen tukia.

Alhaalta myös näet , että tuen piirissä on n. 1000 MVA myllyjä kun raja on 2500 MVA => tukimäärä tulee kohoamaan lähivuosina 2500/1000 x 140 M€ = 350 M€/vuosi.

Tämä kerääntyy 12 vuodessa - sen ajanhan me hyödylliset idiootit tuemme tätä huijausta - 12 x 350M€ = 4200 M€:on eli noin neljään miljardiin euroon.

Olen alla olevan kysymyksen julkisesti useasti esittänyt , esimerkiksi Osmo Soininvaaralle hänen blogissaan, koskaan en ole saanut vastausta :

Eikö näille hukkaan heitetyille tuhansille miljoonille, jotka pääsääntöisesti menevät ulkomaisille tuulivoimaloiden valmistajille, ole mitään järkevämpää käyttöä : koulutus, lasten/vanhusten huolto, poliisien resurssit, kotoutus, tutkimus ...jne..?"

Carolus Linden

Siinä yksi esimerkki siitä mihin se johtaa, kun korkeassa asemassa olevien poliitikkojen ja viranhaltijoiden vastuullisuus rajoittuu ns. poliittiseen vastuusen, jota oikeastaan ei voi pitää kovinkaan tehokaana estämään edesvastuuttomuutta.
Saattaisi olla aiheellista perustaa perustuslakituomioistuimenkaltainen oikeuselin valvomaan viranhaltijoiden toimia.

Ilkka T Arvola

Tuulivoima on tehokkainta korkealla kukkulalla, tunturilla ja kaukana merellä. Sielläkin se seisoo tyhjän panttina yli puolet ajasta. Carunan kannalta tuulivoima tarkoittaa ylimääräisiä investointeja tarpeettoman pitkiin ja vaikeasti huollettaviin siirtoverkkoihin, lisää liikevaihtoa ja tuloja.
Pelkillä tuulivoimatuilla kansalaiset eivät pitkään selviä, vaan niin Caruna kuin sattumanvaraisesti käyttön otettavat ja 24/7 valmiudessa pidettävät kaasu ja vesivoimalat alkavat myös edellyttää tukemista sitä enemmän mitä enemmän tuulivoimaa rakennetaan.
Tuulen viemää kaikki tuo tuki.