Tiistai 26.9.2017

Kaksi vaatimusta uudesta alkoholilaista: ”Tässäkään asiassa ei saa olla rähmällään Brysseliin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.2.2016 12:52
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Oppositio haluaa, että alkoholilain uudistuksessa parannetaan pienpanimoiden asemaa.
|
Kansanedustaja Ville Skinnari (sd.) vaatii, että hallitus ottaa huomioon pienpanimoiden aseman alkoholilain uudistuksessa. Kysymys on Skinnarin mukaan erittäin tärkeä pienyrittäjien työllisyyden, paikallisen matkailun - ja kulttuurin kehittämisessä.  
 
- Alkon monopoliasema on monella tavalla perusteltua ja sitä ei pidä murtaa, mutta kohtuullisia poikkeuksia voidaan ja pitää aina yrittää neuvotella. Miksi hallitus ei edes yrittäisi neuvotella EU- tason ratkaisua, jossa myös pienpanimoiden tuotteet saisivat saman kohtelun kuin tilaviinit, hän kysyy.  
 
Skinnarin mukaan pienpanimoiden ulosmyynnin salliminen kuluttajille tarkoittaisi kokonaismarkkinasta hyvin pientä osaa eikä se merkittävästi siten vaikuttaisi suurten panimoiden vähittäismyyntiin tai Alkon monopoliin.   
 
- Päinvastoin uskon, että se lisäisi koko suomalaisen panimoteollisuuden osaamista ja mahdollisuuksia sekä vahvistaisi näin koko panimoalaa.  Jos tämä on EU - tason ongelma, siitä pitää uskaltaa neuvotella esimerkiksi yhdessä Ruotsin kanssa.     
 
- Hallitus ei tässäkään asiassa saa olla rähmällään Brysseliin tai mennä EU:n selän taakse piiloon. 
 
Hallituksen valmistelemassa esityksesssä uudeksi alkoholilaiksi pienpanimoiden ulosmyyntioikeus ei ole mukana. 
 
Samaan asiaan kiinnittää huomiota vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtaja Jaakko Mustakallio. Hän vaatii hallitusta parantamaan esittämäänsä alkoholilain uudistusta. 
 
-Vaadin, että uudistuksessa lasketaan ravintoloissa nautittavan alkoholin verotusta, mikä kannustaa vastuulliseen valvotuissa ravintolatiloissa tapahtuvaan nauttimiseen sekä parantaa työllisyyttä, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan
 
Mustakallion mukaan alkoholin myyntiin ja muuhun anniskeluun liittyvää byrokratiaa ja sääntelyä tulee keventää muun muassa luopumalla erillisistä anniskelualueista ja sallimalla viinien myynti ruokakaupoissa. 
 
-Lisäksi pientuottajien tukemiseksi mietojen alkoholijuomien ulosmyynti ravintoloista ja pienpanimoilta tulee sallia. Myös ihmisten vapaata kaupunkitilan käyttöä rajoittavasta alkoholijuomien nauttimiskiellosta julkisilla paikoilla on luovuttava.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: