Keskiviikko 19.12.2018

Caruna taipui – hinnankorotuksista ”sopu”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.2.2016 15:55
Päivitetty: 
18.2.2016 16:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kohun keskiöön joutunut sähkönsiirtoyhtiö Caruna pehmentää hieman hinnankorotuksia.
|

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna kertoo päässeensä kuluttaja-asiamiehen kanssa sopuun kohutuista hinnankorotuksista.

- Caruna jaksottaa 1.3.2016 voimaan tulevat korotukset, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Kuluttaja-asiamies kertoo omassa tiedotteessaan tämän tarkoittavan, että korotukset eivät tule voimaan täysimääräisinä maaliskuussa. Korotusten jaksottaminen toteutetaan siten, että Caruna alentaa sähkönsiirron kiinteitä perusmaksuja helmikuun 2017 loppuun 25 prosenttia.

Caruna laskee sähkönsiirron kiinteiden perusmaksujen korotusta tulevilta 12 kuukaudelta kaikille asiakkailleen molemmissa verkkoyhtiöissään 25 prosenttia. Hyvitys tasoittaa hinnannousua myös vuonna 2017. Lisäksi Caruna sitoutuu siihen, että se ei tee uusia hinnankorotuksia vuonna 2017, kuluttaja-asiamies kertoo.

Carunan mukaan ratkaisu löytyi neuvotteluissa kuluttaja-asiamiehen kanssa ja tämä tyytyy ratkaisuun. Yhtiö kertoo, että muutoksen ansiosta sähkönsiirron vuosittainen kustannusten nousu jää keskimäärin alle 15 prosenttiin sähkönsiirto-osuuden verollisesta loppusummasta asiakkaan sähkön kulutuksesta riippuen.

- Esimerkiksi kerrostalossa asuvalla 2 000 kWh vuodessa kuluttavalla asiakkaalla korotus on noin 23 euroa vuodessa, sähkölämmitteisessä omakotitalossa 18 000 kWh kulutuksella noin 140 euroa vuodessa, Caruna kertoo.

Yle kertoi tammikuussa, että aiempi Carunan ilmoittama hinnan korotus olisi merkinnyt omakotitalon sähkölasku noin 30 euron hinnannousua kuukaudessa.

Carunan ratkaisu on reaktio kuluttajien ja päättäjien kritiikkiin.

- Ymmärrämme asiakkaidemme huolen, ja olemme kuunnelleet heiltä saamaamme palautetta tarkoin. Olemme tutkineet perusteellisesti tavan, jolla saamme lain edellyttämät verkonparannustoimenpiteet asianmukaisesti hoidettua. Samalla olemme yhdessä kuluttaja-asiamiehen kanssa hakeneet asiakkaillemme kohtuullista ratkaisua, joka täyttää sekä sähkömarkkinalain että kuluttajansuojalain vaatimukset. Tämä ratkaisu on asiakkaillemme kaikkein tasapuolisin, hyödyttää heitä välittömästi ja laskee aiemmin ilmoittamamme hinnankorotukset kuluttaja-asiamiehen hyväksymälle tasolle, Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen kertoo tiedotteessa.

Caruna kertoo antavansa vastaavan hinnanalennuksen sähkönsiirron perusmaksuun myös yritysasiakkailleen.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Karlsson

Voihan Caruna ja luonnillinen monopoli......ja Katainen, hintojenhan ei pitänyt nousta....
---
"Noin viikon uutiset: Sähkö"
https://www.youtube.com/watch?v=obXKqJ5j1LQ
---
"Carunan rajut hinnankorotukset voivat poikia Suomen ensimmäisen ryhmäkanteen"
http://yle.fi/uutiset/carunan_rajut_hinnankorotukset_voivat_poikia_suome...
---
"Osa sähköverkon omistuksista katoaa Caymansaarille"
http://yle.fi/uutiset/osa_sahkoverkon_omistuksista_katoaa_caymansaarille...
---
"Professori puolustaa sähköverkon monopolia: "Kantaverkkoyhtiö Fingridiä ei pidä myydä""
"Yritysjuridiikan professori Petri Kuoppamäki Aalto-yliopistosta katsoo, että kantaverkkoyhtiö Fingrid on syytä pitää valtion määräysvallassa jatkossakin. Sähkönsiirtoyhtiö Carunan tuoreet, kovat hinnankorotusilmoitukset antavat osviittaa siitä, mitä voi seurata luonnollisen monopolin myynnistä yksityiselle.
– Fingridiä ei kannata myydä, koska se on luonnollinen monopoli, Kuoppamäki sanoo.
Kuoppamäki tarkoittaa luonnollisella monopolilla toimintaa, johon on äärimmäisen vaikea lisätä kilpailua. Tällainen on esimerkiksi sähkönsiirtoverkko tai kunnallinen vesijohtoverkosto. Niihin ei ole taloudellisesti järkevää rakentaa rinnakkaisia, kilpailevia linjastoja. Mutta jos luonnollinen monopoli kuitenkin myydään, voivat seuraukset yllättää epämieluissasti.
– Hinnat voivat nousta ja voitot karkaavat ulkomaille. Siksi julkisen vallan kannattaa säilyttää kontrolli luonnollisissa monopoleissa. Julkinen monopoli on näissä parempi kuin yksityinen monopoli, Kuoppamäki korostaa."
http://yle.fi/uutiset/professori_puolustaa_sahkoverkon_monopolia_kantave...
---
"Kokoomusministerit: Fortumin myynti hyvä ja turvallinen ratkaisu"
"Torstai 12.12.2013 klo 15.32"
"Kataisen mukaan kauppa ei myöskään nosta sähkönsiirron hintaa asiakkaille, koska sähkönsiirtoa ja sen hinnoittelua säädellään tarkasti."
http://www.iltalehti.fi/talous/2013121217828016_ta.shtml

Olli-Pauli Sarvaranta

Onko tuo jokin vitsi? Sähkönsiirron perusmaksu on 2,95 €/kk, josta alennus rapiat 70 c/kk, eli vuodessakin reilusti alle 10 €. Esimerkiksi omalta osaltani maksun korotus nousee yli kaksikymmentä kertaa suuremmaksi, kuin tuo ns. alennus! Mitä tuumii paljon sähköä käyttävä teollisuus?

Olli-Pauli Sarvaranta

Kuluttaja-asiamies hehkuttaa:

”Ryhmäkanne on kuitenkin aina viimesijainen keino, johon turvaudutaan, jos mikään muu keino ei toimi. Ratkaisun saaminen tuomioistuimesta kestää vuosia. Tässä tapauksessa kuluttajat olisivat maksaneet koko sen ajan korotettuja hintoja. Nyt korotus saatiin neuvoteltua kohtuulliselle tasolle ennen kuin hinnanmuutos tuli voimaan”, toteaa kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen.

http://www.kkv.fi/ajankohtaista/Tiedotteet/2016/caruna-ja-kuluttaja-asia...

Toivon vilpittömästi, että olen ymmärtänyt uutisen väärin, sillä laskuni mukaan Carunan VUODEKSI lupaama alennus on omalta osaltani n. 4 % korotuksesta (arvio median esittämien prosenttien perusteella). Kiinteä kuukausimaksu on vain pieni osa koko maksua, joka kasvaa kulutuksen myötä. Ymmärrän kyllä korotustarpeet, mutta toiminnan on oltava avointa ja rehellistä!