Perjantai 17.11.2017

Sauli Niinistö astui esiin: ”Lähes kaoottinen tilanne Euroopassa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.2.2016 11:01
Päivitetty: 
24.2.2016 11:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui tänään tiedotusvälineille pitämässään tiedotustilaisuudessa Euroopassa alkaneesta ketjureaktiosta.

Niinistö viittasi kahteenkin otteeseen suurta keskustelua herättäneeseen puheeseensa valtiopäivien avajaisissa.

Niinistön mukaan tilanne Etelä- ja Keski-Euroopassa alkaa olla ”kaoottinen”, kun eri maat ovat alkaneet tehdä omia ratkaisujaan pakolais- ja siirtolaiskriisin hoidossa.

– Lähes kaoottinen tilanne Etelä- ja Keski-Euroopassa on johtanut sitten siihen, että kukin maa kehittelee omia toimiaan, ja on hyvin kyseenalaista, ovatko ne sopusoinnussa kansainvälisten sopimusten kanssa, Niinistö sanoi.

– Saattaa olla, että tämä Nato-ratkaisu, joka EU :n puitteissa nyt on otettu esiin, voi olla tuloksiltaan paras ratkaisu. Mutta varmasti senkin sopusointuisuutta kansainvälisten sopimusten kanssa kyllä tullaan keskustelemaan, hän jatkoi.

Kreikka on pyytänyt sotilasliitto Natolta lisäapua Egeanmeren ihmissalakuljetuksen valvontaan. Naton alukset toimivat Välimerellä ilmiön parissa jo nyt.

LUE LISÄÄ: Turvapaikanhakijat: Varoitus Euroopan ketjureaktiosta – Kreikka kutsui Naton aluksia hätiin

LUE LISÄÄ: Ketjureaktio leviää Etelä-Euroopassa – ilmiriita käynnissä

Niinistön valtiopäivien avajaisissa pitämässä puheessa eniten keskustelua herätti juuri presidentin viittaus kansainvälisiin sopimuksiin. Hänen tulkittiin väläyttävän Suomen irtautumista niistä, mutta presidentti on kiistänyt tämän tulkinnan.

LUE LISÄÄ: Niinistön jyrkkä linja yllätti juhlaväen – ”Mistä tällainen väite on peräisin?”

LUE LISÄÄ: Näistä Sauli Niinistön ”jäätävistä” sanoista nousi mylläkkä – ”Kuuntelin äimistyneenä”

Niinistö varoitti Euroopan tilanteesta ensimmäisen kerran jo viime elokuussa suurlähettiläspäivillä.

 Voi kysyä, kestääkö esimerkiksi Schengen-järjestelmä mitä tahansa. Vapaa liikkuvuus ei voi olla hallitsematonta liikkuvuutta. Luulenpa, että ellei Euroopalla ole haasteeseen yhteiskuntien ja kansalaismielipiteen kannalta kestäviä yhteisiä vastauksia, alkaa ajan oloon tulla yhä enemmän kansallisia vastauksia, Niinistö sanoi jo tuolloin.

Tasavallan presidentti kommentoi tänään myös Yhdysvaltain sotilaallisia harjoituksia koskenutta keskustelua. Niinistön mukaan esillä olleet harjoitustoimet ovat suhteellisen laajoja, mutta "on väärä johtopäätös", että harjoituksilla määriteltäisiin Suomen ulkopoliittista linjaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb linjasi blogissaan hiljattain näin:

– Puolustusvoimien osalta tärkeimmät kumppanit ovat Ruotsi, Yhdysvallat ja Nato.

Presidentti Niinistö ei halunnut ottaa kantaa linjaukseen.

Hänen mukaansa sotaharjoitusten varalle laaditaan kriteeristö, jonka täyttävistä harjoituksista Puolustusvoimien tulee kertoa tarkasti tasavallan presidentille ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittiselle ministerivaliokunnalle eli tp-utvalle.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olli-Pauli Sarvaranta

Niinistö kommentoi myös Nato-harjoituksia: "Nato-harjoitukset ovat teknisiä ja taitojen harjoittamista – "Sekava keskustelu voidaan jatkossa välttää"
Presidentti Sauli Niinistön mukaan Naton uusilla harjoituksilla ei ole turvallisuuspoliittista merkitystä, joten ne ovat Suomen linjan mukaisia." (YLE-uutiset)

Markku Lehto

Erkki Tuomiojan käydessä puhujamatkalla Oulussa tammikuun alussa 2015, hän totesi Venäjän silloisen asevoimien komentajan, kenraali Makarovin, 5.6.2012 pitämästä puheesta Helsingin Yliopiston juhlasalissa, että se oli vain "tekninen tarkatelu" , ei poliittinen kannanotto.

Tuomiojan käynnistä Oulussa olen kirjoittanut blogin, jossa olen myös pohtinut tuota Makarovin ulostuloa ja sen signaaleja sekä sen ennusmerkkejä:
http://markkulehto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183728-ulkoministeri-kavi-ou...

Carolus Linden

Presidentti on varmaankin oikeassa siinä, että kukin maa kehittelee omia toimiaan. Siinä pitäisi olla Suomen medialle aihetta ryhtyä selvittelemään mitä omia toimia maassamme kehitellään turvapaikanhakijoita koskevien asioiden hoitamiseksi. Yksi tärkeimmistä asioista lienee turvapaikanhakijoiden maahatuloa ja maastapoistamista koskeva lainsäädäntö.

Jorkka Jaatinen

Passintarkastukset olisi tosiaan otettava käyttöön kaikkien Schengen-maiden ulkorajoille, ja myös kaikkien maiden rajoille EU:n sisällä. Paperittomia ja/tai rekisteröimättömiä ei tulisi EU:n alueelle päästää lainkaan.

Laittomia ja harmaita matkalaisia pyörii kymmenin tuhansin yhteiskunnan ulkopuolella rikollisissa ja epämääräisissä toimissa. MM palautustaan pakoilevat ja erilaiset romanikerjäläiset.

Ei se matkustaminen ennenkään mahdotonta ollut, kun joutui aina näyttämään paperinsa joka rajalla. Jos on ihmisellä asiat kunnossa, niin nopea rutiini-tsekkaus.

Kreikka on paljolti syypää koko nykyiseen kaaokseen, päästäessään tolkuttomasti porukkaa sisään ja läpikulkemaan.

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #15

Tasapuolisuus taitaa olla niin, että 95% kansasta kannatti presidentin tunnettuja puheita. Mutta Yleisradiossa 95 % on propgandaa, joka vastaa viittä prosenttia (5%) Suomen kansan mielipiteestä. Esim. reportterit eivät osaa (saa?) kysyä konkreettisia kysymyksiä, kuten esim. miksi Venäjältä tulevia ei käännyttää suoraan jos ovat ilman viisumia.

Olavi Myllymäki

Täsmälleen on näin. Jokainen maa vastas viimeködessä omasta turvallisuudestaan. Suomellakin on tätä varten rajavartiosto, poliisi ja pv, joita tulee käyttää. Jo nyt tarve sitä edellyttää. Junckerin puheet ovat höpö höpö. Maan ollessa vaarassa kansaivälisillä sopimuksilla voi ja tulee pyyhkiä pöytää tai vastasvaa.

Jorkka Jaatinen

Eikö Suomen perustuslaki edellytä, että hallituksen ja viranomaisten velvollisuus on vastata maamme ja kansamme turvallisuudesta ja järjestyksestä?

Holtittoman maahanmuuton salliminen, jopa tukeminen, osoittaa kyvyttömyyttä hoitaa velvollisuutensa.

Keijo Lindgren
Vastaus kommenttiin #14

Suomalaiset sotilaat ovat olleet Afganistanissa Naton apuna valistamassa kansalle europan demokraattista hyvinvointia ja siitä houkuttelusta tulee moraalinen edesvastuu yli lakien.
Irakin kohdalla oli tosin vain valtion hyväksyminen sodasta toisin kuin esim Ranska.

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #19

Mielenkiintoinen lisä tähän on, että KELA on julkaissut nettisivuston, jossa kerrotaan tarkkaan MONELLA kielellä, mitä kaikkia etuja Suomi tarjoaa, (loisijoille). Ja kävijöitä riittää, monilla kielillä.
Sipilän omakotitalo tarjous ja Suomen suvakki naiset jne.ovat tietysti myös tunnettuja lisä houkutuksia.

Juha-pekka Naukkarinen

Missä on nyt se vouhottaja porukka,joka haluaa kaikki pakolaiset Suomeen,tulisivat nyt esiin setelitukko kourassa maksamaan oman osuutensa kuluista,jotka laittomasti maahantulijat aiheuttavat,alusta asti järkevästi ajattelevat saavat maksaa tämänkin hölmäilyn!

Teemu Nyström

Niinistö "For SALE" Voisi oikeasti miettiä puhettaan New Yorkissa ,kun kauhisteli siellä kovasti ,kun joku valkokaavussaan meni näitä partaheinäsirkkoja vastaan ! Sale-Boy keskittyy vain valtionyhtiöiden myyntiin ja kansankurjistamiseen . (Myös kumartaa Bank of Americaa) käy asekauppaa on siinä maanpetturi eikä mikään presidentti .

Max Jussila

Ulkopolitiikkaa ei johdeta kysymyksiä esittämällä. Milloin säädetään laki, jossa siirtolaiset voidaan käännyttää suoraan rajalta Norjan kriisilain hengessä? Turvallisesta maasta ei ole syytä ottaa yhtään tulijaa. Venäjä, Norja ja Ruotsi ovat kaikki turvallisia maita.

Jari Kuuluvainen

Kyllä Suomen ja suomalaisten olisi syytä alkaa katsomaan omaan napaan, koska kukaan muukaan ei tule Suomen etua ajamaan. Eduskunta rivakasti töihin ja säätämään tarvittavia lakeja, asetuksia, määräyksiä tai mitä nyt ikinä tarvitaankaan, jotta saadaan laiton siirtolaisuus pysähtymään ainakin Suomen osalta. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää itärajaan, sillä sitä kautta tulijoiden määrä saattaa pian räjähtää käsiin. Suurin osa tulijoista ei ole oikeita turvapaikanhakijoita, vaan lähinnä suomalaisen sosiaaliturvan hakijoita. Suomi ei tule onnistumaan suunnattoman tulijamäärän "auttamisessa", sillä yksinkertaisesti meidän resurssit eivät ole riittäviä. Mikäli todetaan, että joskus muinoin asioista allekirjoitetut kansainväliset sopimukset ovat aikansa eläneitä, ja että niitä käytetään väärin, niin niistä tulee irtisanoutua. Yksi asia mikä on aivan varma, on se, että ns. pakolaisten Eurooppaan tulemisen yrittäminen ei tule loppumaan, niin kauan kuin on pienikin mahdollisuus päästä tänne. Väitän, että pidemmällä tähtäimellä minkään maan resurssit eivät tule riittämään hallitsemattomien ihmisvirtojen kotouttamiseen ja elättämiseen.

Harri Ikonen

"Suomellakin on tätä varten rajavartiosto, poliisi ja pv, joita tulee käyttää. Jos nyt tarve sitä edellyttää."
Nyt on vain niin, ettei Suomesta löydy auktoriteettiä, joka määräisi nuo virkaelimet toimiinsa. On näet liikaa henkilökohtaista hävittävää poliitikoilla ja presidentillä sosiaalisessa asemassa ja henk. koht. maineessa ja kunniassa, jos muutamaa kansainvälistä sopimusta tulkitaa hiukan oman maan hyväksi.

Nita Hillner

Ihmettelen miksi EU ei saa aikaan päätöksiä? Paras ratkaisu olisi järjestää hyvin toimivia leirejä kouluineen ym. palveluineen. Leirit voisivat olla Turkissa ja/tai joissakin Kreikan saarissa. Tai miksei yksi leiri voisi olla myös Suomen Lapissa, siellä on paljon tyhjää lääniä (Eu vastaa yhdessä kustannuksista, joten Suomelle tämä voisi hyvinkin käydä). Ne maat joissa on leirejä, voisivat saada alennusta kustannuksista. Leirien täytyy olla niin laadukkaita että niissä voi asua pitempäänkin. EU vastaisi yhdessä Turkin kanssa leirien toiminnasta.

Leireistä Euroopan maat ottaisivat hyvässä järjestyksessä ensin eniten apua tarvitsevat henkilöt ja perheet. Eihän siitä mitään tule, jos vahvimmat ryntäävät suurina määrinä ensin ja sekoittavat koko Euroopan. Siinä kärsivät, kuten nyt on jo käynyt, ne heikoimmat yksilöt. Olisi todellakin toivottavaa, että heikoimmat yksilöt saisivat kansalaisuuden Euroopasta ensin. Uskon että tämänkaltaisella järjestelyllä myös rikollisuus kansanvaelluksen ympärillä vähenisi ja ehkäpä poistuisi kokonaan

Nita Hillner

"EU vastaisi yhdessä Turkin kanssa leirien toiminnasta." En tarkoittanut ihan näin. Turkkilaiset tietenkin hoitaisivat käytännössä leirit omalla maaperällään, Kreikka ja Suomi omallaan jne. Tietenkin apua käytännön asioiden hoitoon voisi saada Euroopalta, Natolta, Punaiselta Ristiltä, Caritakselta ym.

Juhani Karlsson

Jos Yhdysvallat liittolaisineen Britit etunenässä olisi kunnioittanut Irakin rajoja ei olis pakolaiskriisiä ja ISIS:tä noin alkuunsa.
---
"Tony Blair pyytää anteeksi Irakin sodan erehdyksiä" "...Irakin sota oli pääsyy ääri-islamilaisen Isis-liikkeen syntyyn..."
http://yle.fi/uutiset/tony_blair_pyytaa_anteeksi_irakin_sodan_erehdyksia...
---
"Tony Blair is right: without the Iraq war there would be no Islamic State"
http://www.theguardian.com/world/2015/oct/25/tony-blair-is-right-without...
---
"Tony Blair: The US poodle?" http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/2711623.stm
---
"Öljystä ja Irakin sodasta ei kuitenkaan sovi puhua samana päivänä. Niin likaistahan brittipolitiikka ei ole. Ei edes silloin, kun sotaan on lähdetty öljy-yhtiöiden rahoittaman yhdysvaltalaispresidentin puudelina."
http://www.taloussanomat.fi/kolumnit/2010/07/23/irakin-oljysta-vaietaan-...
---
"USA:n entinen ulkoministeri Condoleezza Rice ei pehmene eikä kadu" "Rice toimi presidentti George W. Bushin kansallisena turvallisuusneuvonantajana ja ulkoministerinä yhteensä kahdeksan vuotta. Vuosiin 2001–2009 kuuluvat syyskuun 11. päivän terrori-iskut, terrorisminvastainen sota, Irakin sota, pahan akseli ja tyrannian etuvartioasemat. Niiden vuosien perintö elää vieläkin, kun jihadistit temmeltävät Irakissa ja Syyriassa, tyrannia on saanut entistäkin julmempia muotoja ja pakolaiset suuntaavat Eurooppaan hengenhädässä." "Hän ei vieläkään usko siihen, että Yhdysvaltojen pitäisi seurata muuta maailmaa vain katseellaan. ”......Yhdysvalloilla on tässä johtava rooli – demokratiaa pitää levittää.....Irakin sodan katujia on ilmaantunut julkisuuteen sitä mukaa kuin alueen ongelmat ovat pahentuneet entisestään. Jopa Bushin vanha liittolainen, Britannian entinen pääministeri Tony Blair, yskäisi äskettäin puolittaisen anteeksipyyntönsä CNN:n haastattelussa. Condoleezza Rice sitä vastoin ei ole anteeksi pyytävää lajia."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1446264957007
---
nuo "maltillisten kapinallisten" aseistamiset yms. ei ole koskaan toiminu, on sitä ennekin kokeiltu,
Irakissa kun olemassa oleva hallinto kaadettiin niin tyhjiön täytti läntisen demokratian sijaan kaaos ja anarkia josta nousee ISIS:kset
ja muut mukavat joka levisi Syyriaan Irakista ja nyt näyttää leviävän Libyaan.
Irakista omat asiantuntijat ja kenraalit varoitti, heitä ei kuunneltu.... ("In a separate prewar assessment, the intelligence community judged that trying to build a new political system in Iraq would be “long, difficult and probably turbulent,” adding that any post-Saddam authority would face a “deeply divided society with a significant chance that domestic groups would engage in violent conflict with each other unless an occupying force prevented them from doing so.” http://foreignpolicy.com/2012/01/03/think-again-intelligence/ "BY PAUL R. PILLAR" sama tyyppi tuossa myös tarinoimassa: http://areena.yle.fi/1-2173406 "Kampanja, joka vei sotaan" ).
---
"Martti Ahtisaari: "Ratkaisu Syyrian kriisiin oli käsillä jo 2012."
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/martti-ahtisaari-mina-olen-raivo...
---
"....sisällissodassa on niin monta osapuolta eikä sota tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa...."
"Venäjä on kuitenkin vain yksi pelaaja monitasoisessa sodassa. "
"shiiajohtoinen Iranin islamilainen tasavalta käy Syyriassa tärkeää alueellista valtakamppailua, jossa sen merkittävimpänä vastapelurina on öljyvauras sunnimonarkia Saudi-Arabia."
"Iranin ja Saudi-Arabian suhteet ovat nyt sen verran tulehtuneet, että ristiriidat tuskin loppuisivat, vaikka Venäjä vetäytyisi taka-alalle.""
"....ei ole lainkaan varmaa, etteivätkö eri ryhmät kohdistaisi aseitaan toisiinsa, jos Assadin hallinto yhtäkkiä kaatuisi.
Näin kävi Libyassa Muammar Gaddafin jälkeen."
Yhdysvallat......on vaihtelevalla menestyksellä aseistanut ja kouluttanut Syyrian kapinallisia."
"Yhdysvaltain Syyrian-politiikan kompastuskivi on jatkuvasti ollut, keitä ovat niin sanotut maltilliset kapinalliset, joiden kanssa Yhdysvallat voi tehdä yhteistyötä.
Samaan aikaan Yhdysvaltain keskustiedustelu CIA on kaikessa hiljaisuudessa järjestänyt Syyrian kapinallisille aseita Turkin ja Saudi-Arabian avustuksella."
http://yle.fi/uutiset/analyysi_lopettaisiko_putinin_puhelinsoitto_syyria...
---
onkohan oppi mennyt perille?
---
"Syyrian hallituksen ja hallinnon kaataminen johtaisi valtatyhjiöön, jonka seurauksista saatiin varoittava esimerkki Yhdysvaltin sodasta Irakissa vuonna 2003, Kerry sanoi.
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1449029256997
---
Libyassa ei menny:
"Isis käänsi katseensa sekasortoiseen Libyaan – ”Se on keskus, josta he tähyävät koko Pohjois-Afrikkaan”"
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1449977163579
---
"Syyrian sota on synnyttänyt kymmeniä aseellisia ryhmiä – myös maltillinen oppositio on olemassa"
"...kymmeniä ellei satoja erilaisia aseellisia ryhmittymiä. Ryhmillä on monenlaisia poliittisia ja uskonnollisia ideologioita ja päämääriä."
"Maltillisempia ryhmiä tukemaan pyrkivät länsivallat ovat hankalassa välikädessä siksikin, että liittolaiset Turkki ja Saudi-Arabia ajavat omia intressejään.
”Saudien ja Turkin kautta apua on kanavoitunut myös islamistiryhmille ja jihadisteille”, Paronen sanoo."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1455514022795
---
"USA lopettaa epäonnistuneen ohjelman kapinallisten kouluttamiseksi Syyriassa"
"Amerikkalaisten aseet valuivat ääri-islamistien käsiin"
"...Yhdysvaltain liittolainen Saudi-Arabia ei halua Yhdysvaltain nitistävän Isisiä, koska se vahvistaisi al-Assadin asemaa. Al-Assad taas on saudien vihollinen."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1444363342994
---
"Turkin Nato-kumppani Yhdysvallat tukee YPG:tä, mikä on suututtanut Turkin, joka pitää YPG:tä terroristijärjestönä. Turkki katsoo kurdien sotilaallisen siiven olevan jatkoa Kurdistanin työväenpuolue PKK:lle, joka on taistellut Turkin kurdien itsehallinnon puolesta vuodesta 1984."
http://yle.fi/uutiset/nato-maa_turkki_pommitti_venajan_tukemia_kurditais...
---
"Isisin noustua voimakkaaksi tekijäksi Turkki katsoi jihadistiryhmän toimintaa läpi sormiensa. Turkki ajatteli jihadistien heikentävän toisaalta al-Assadin hallintoa ja toisaalta luovan uhan kurdeille, joiden autonomiahaaveet ovat Turkille kauhistus."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1448507970883
---
PS:
mitäköhän Assadin tapainen johtaja mahtaa tehdä jos saa tietää että länsi suunnittelee hallinnonvaihtoa jo paljon ennen kuin Syyrian tilanne noussut täällä lännessä otsikoihin suuremmin?
---
"U.S. secretly backed Syrian opposition groups, cables released by WikiLeaks show"
"....U.S. Embassy officials in Damascus became worried in 2009 when they learned that Syrian intelligence agents were raising questions about U.S. programs. ....."
"Syrian authorities “would undoubtedly view any U.S. funds going to illegal political groups as tantamount to supporting regime change,”
https://www.washingtonpost.com/world/us-secretly-backed-syrian-oppositio...
---
"U.S. secretly backed Syrian opposition groups, WikiLeaks reveals"
"Documents show the State Department has been funnelling cash to London-based satellite TV channel Barada TV, made up of a group of Syrian exiles, since 2006 to cover mass protests in the country and finance activities inside Syria as part of a campaign to overthrow President Bashir Assad."
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1377999/U-S-secretly-backed-Syri...

Juhani Karlsson

eilen oli Hesarissa pari hyvää juttua:
---
"Franklin D. Roosevelt tarkoitti tätä sanoessaan, ettei ole muuta pelättävää kuin pelko itse."
---
"Vaara ei ole ohi – ei terrorin vaara eikä pelon vaara"
"Pelko saa hyvät ihmiset tekemään hirveitä asioita."
"Kun 3 000 amerikkalaista kuoli syyskuun 2001 terrori-iskuissa, Yhdysvallat oli valmis tekemään mitä tahansa, jotta sama ei toistuisi. Terrorisminvastaisessa sodassa Yhdysvallat loukkasi niitä ihmisoikeuksia, joista se oli saarnannut muille vuosikymmeniä."
"Terroristiksi epäiltyjen ihmisoikeuksista tuli asia, johon ei ollut uudessa, vaarallisessa maailmassa enää varaa. Turvallisuus tuntui niitä tärkeämmältä.
Vuodet kuluivat, ja tuhannet amerikkalaiset sotilaat tuotiin kotiin sinkkiarkuissa. Maailmalle levisivät kuvat Abu Ghraibin ja Guantánamon vangeista sekä tiedot tiedustelupalvelu CIA:n salaisesta kidutusohjelmasta.
Mielipide kotirintamalla alkoi muuttua. Olemmeko lopulta pahan vai hyvän puolella? Johtiko Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin terrorin kukistumiseen vai kasvamiseen?"
"Ja ennen kaikkea: jos me itse luovumme länsimaisista arvoista, mitä me oikein puolustamme?"
"Vaara ei ole ohi – ei terrorin vaara eikä pelon vaara. Pariisin terrori-iskujen jälkeen Euroopassakin riittää ihmisiä, jotka olisivat valmiita tekemään muslimeille mitä tahansa. Pelko muuttaa Eurooppaa, aivan kuten se muutti Yhdysvaltoja.
Ehkä presidentti Franklin D. Roosevelt tarkoitti tätä sanoessaan, ettei ole muuta pelättävää kuin pelko itse."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1456202750338
---
"Obama aikoo sulkea Guantánamon vankilan – ”Hoidetaan homma ja pannaan tälle piste”"
"Guantánamon vankileiri on tuottanut Yhdysvalloille päänvaivaa perustamisestaan vuonna 2002 asti."
"Ylivoimainen valtaosa Guantánamon vangeista ei koskaan saanut syytteitä, vaikka on ollut vangittuna vuosikausia. Yhtään Guantánamon vangeista ei ole tuomittu rikoksista.
Guantanámoa on käytetty erittäin paljon terroristien propagandassa. "
"Guantánamon vankila sijaitsee Yhdysvaltain laivastotukikohdassa Kuubassa.
Syyskuun 11. päivän 2001 terrori-iskujen jälkeen presidentti George W. Bush perusti terroriepäiltyjen vankilan Guantánamoon, jotta vankien kohtelussa ei tarvitsisi noudattaa Yhdysvaltain lakeja. Guantánamossa olleita vankeja on myös kidutettu osana ”kovennettua kuulusteluohjelmaa”."
"Guantánamossa on nyt 91 vankia. George W. Bushin aikana vankeja oli enimmillään noin 600, ja kaikkiaan Guantánamossa on käynyt yli 800 vankia."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1456200464990
---
Guantánamo taitaa olla pientä tämän rinnalla, Abu Ghraib
---
"Pentagon julkaisi uusia kuvia kidutetuista vangeista – tuhansia kuvia voi olla vielä salassa"
http://yle.fi/uutiset/pentagon_julkaisi_uusia_kuvia_kidutetuista_vangeis...
http://www.theguardian.com/gall/0,8542,1211872,00.html
---
"Q&A: Iraq prison abuse scandal"
"The Abu Ghraib prison abuse scandal has haunted the US mission in Iraq and cast a shadow over US President George W Bush's "global war on terrorism"."
"The scandal dealt a serious blow to the US-led coalition's efforts to win over hearts and minds of the Iraqi people.
It has also had a powerful negative effect on the morale of US troops in Iraq.
The controversial images have been published in small batches over the months and years since early 2004, with the Pentagon doing its best to suppress some of the most sadistic scenes."
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/3701941.stm
---
"George W. Bush's legacy Still the guy who taught America to torture"
http://www.economist.com/blogs/democracyinamerica/2013/04/george-w-bushs...
---
"Torture at Abu Ghraib"
http://www.newyorker.com/magazine/2004/05/10/torture-at-abu-ghraib
---
"USA:n hallinto joutunee julkaisemaan häpäisykuva-arkistonsa"
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305925226283