Keskiviikko 22.11.2017

Suomen linja: Jos Kreikka ei toimi pikaisesti, sisärajavalvonta voi palata Schengen-alueelle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.2.2016 15:04
Päivitetty: 
24.2.2016 15:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Suomi katsoo, että Kreikan puutteellinen ulkorajavalvonta vaarantaa Schengen-alueen toimivuuden. Valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan linjaukset, jotka sisäministeri Petteri Orpo (kok.) vie mukanaan oikeus- ja sisäasioiden neuvoston kokoukseen Brysseliin torstaina.

– Jos Kreikka ei saa korjattua valvonnan puutteita toukokuuhun mennessä, Suomi kannattaa ajatusta, että neuvosto voisi päättää suosituksista sisärajavalvonnan palauttamiseksi niillä Schengen-alueen sisärajoilla, joihin puutteellinen ulkorajavalvonta vaikuttaa, tiedotteessa todetaan.

Käytännössä näin on paikoin jo tapahtunut kansallisin ratkaisuin.

– Lähinnä Kreikasta edelleen muihin Schengen-maihin siirtyvät laittomat maahantulijat ovat vaarantaneet jäsenvaltioiden yleistä järjestystä niin, että ne ovat palauttaneet rajavalvontaa sisärajoilleen. Näin tekivät syksyn aikana muun muassa Saksa, Itävalta, Ruotsi, Tanska ja Norja, valtioneuvosto kertoo.

– Schengen-sääntöjen mukaan sisärajatarkastusten on oltava väliaikaisia ja enintään puolen vuoden mittaisia Saksan osalta määräaika umpeutuu ensimmäisenä toukokuussa. Jos neuvosto suosittelee sisärajatarkastusten jatkamista, tarkastusten maksimiaika olisi kaksi vuotta.

Vapaata liikkuvuutta väliaikaisesti rajoittava toimi on Schengenin säännöstön mukainen ja ”sillä pyritään turvaamaan Schengen-alueen toimintaedellytyksiä muuttoliikekriisin aikana”, Suomi katsoo.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Carolus Linden

Kuinkahan järkevää on pitää noita toimenpiteitä jotenkin vaihtoehtoisina. Niiden kai pitäsi olla toisiaan täydentäviä. Teki Kreikka mitä tahansa, ei sen pitäisi vaikuttaa Suomen mahdollisuuksiin estää turvallisista tulomaista tänne pyrkivien turvapaikanhakijoiden tuloa maahamme.