Sunnuntai 26.5.2019

Paavo Arhinmäki haluaa perua Patrian luvan – ”Ilmeistä että voidaan käyttää siviilejä vastaan”

Luotu: 
24.2.2016 19:50
  • Kuva: Patria
    Kuva
    Arkistokuvassa Patrian AMV-panssariajoneuvo.
|

Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki katsoo, että Patrialle myönnetty vientilupa Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin tulisi perua.

Arhinmäen kirjoitta blogissaan vientiluvan olisi ”oikea ja eettinen ratkaisu”, koska Arabiemiirikunnat ovat hänen mukaansa sotaa käyvä ja ihmisoikeuksia rikkova maa. Hän viittaa Jemenin konfliktiin, johon Arabiemiirikunnat osallistuvat Saudi-Arabian johtamassa liittoumassa.

Valtioneuvosto myönsi Arhinmäen mukaan viime marraskuussa Patrialle luvan myydä 40 panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa Arabiemiraatteihin.

– Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Jemenissä on myös Yhdistyneiden arabiemiirikuntien maajoukkoja, joten on ilmeistä että suomalaisia panssariajoneuvoja voidaan käyttää sodassa, Arhinmäki toteaa blogissaan.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vetosi Isoon-Britanniaan helmikuun alussa, jotta maa lakkaisi toimittamasta aseita Saudi-Arabiaan.

– Jemen on liekeissä ja etenkin liittouman ilmaiskut kohdistuvat kouluihin, sairaaloihin, moskeijoihin ja siviili-infrastruktuuriin, Ban totesi brittilehti Guardianin mukaan.

Jemenin konfliktissa on kuollut yli 5000 siviiliä ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO varoitti tammikuun lopulla, että yli 14 miljoonan jemeniläisen ruokaturva on vaarantunut.

– On olemassa ilmeinen mahdollisuus, että suomalaisia panssariajoneuvoja käytetään Jemenin sodassa siviiliväestöä vastaan tai Yhdistyneissä arabiemiraateissa kansallisissa sortotoimissa, minkä vuoksi lupa olisi tullut evätä, Arhinmäki katsoo.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Simo Hyytinen

Myykää pois vain, ei kestä kuin viikko, niin ne ovat houthien hallussa. Tuntuu siltä, että arabiliittouma hylkää varusteensa, kun on lipas tyhjä tai tankista diesel loppu. En ole eläessäni surkeampia sotilaita nähnyt. Entiset Blackwaterin hemmot jätti tehtävänsä kesken ja ottivat Jemenistä hatkat liikojen tappioiden takia.

Osmo Marttila

Paavo poika se taas hölisee puuta heinää - kuten '' kuka nyt tänne jäis kriisissä maata puolustamaan - en minä ainakaan ". Mitäpä muuta tuollaiselta ''pakolaiselta'' voisi odottakaan.

Päinvastoin Patrialle (-kin) on annettava lupa myydä minne tahansa minne saavat kaupaksi - edellytyksellä että Suomeen saadaan (vienti-) tuloja.

Taisto Pihlajamaa

Aukotonta johtopäättelyä, etten sanoisi peräti loistavaa hengen lentoa, puhumattakaan argumentoinnin jalon kristallisoinnin äärettömyyteen yltävästä huipusta!

Myy pyssy, mutta pane ehdoksi, ettei sillä ammuta ketään. Ja jos ammutaan, niin ei ainakaan jotakin sellaista jonka Herra P. Arhinmäki määrittelee siviiliksi.

Hannu Mononen

Miksi huomiohakuisen Arhinmäen päästöt yleensä ylittävät uutiskynnyksen? Onhan toki jo ennestään selvää, että työllisyyden parantaminen Suomessa, puhumattakaan puolustusteollisuutemme vahvistamisesta kuuluvat ilman muuta hänelle vastustettaviin asioihin.

Jaakko Aalto

Kyllä Arhinmäki on aivan johdonmukainen. Hän vastustaa johdonmukaisesti vientiä ja teollisten työpaikkojen säilyttämistä. Ja aivan yhtä johdonmukaisesti hän kannattaa menojen kasvattamista, verojen korottamista ja lisävelkaantumista.

Risto Nikander

Arhinmäellä on kova hinku auttaa "kaikista köyhimpiä" jotka toistaiseksi ovat pääasiassa ulkomailla. Niitä lienee noin 2 miljardia. Arhinmäen logiikalla lisää kaikkein köyhimpiä tarvitaan Suomeen . Kuvittelee saavansa vasemmistoliiton nousuun. Ei taida onnistua Arhinmäen, äänen viherpolitiikalla

Teemu Terava

”Ilmeistä että voidaan käyttää siviilejä vastaan”

Virkistävä huomio. Millaisia aseita ei voida käyttää siviilejä vastaan?
Paavo on sikäli oikeassa, ettei siviilejä vastaan pitäisi käyttää aseita. Estäisikö hänen Patrialle vaatimansa vientikielto arabeja käyttämästä aseita siviilejä vastaan onkin sitten toinen juttu.
Ehkä Patrialta voisi kieltää viennin kokonaan. Parhaassa tapauksessa tuotannon jatkamiseen tarvittaisiin veronmaksajien tukea. Se vasta olisikin sosialistin mieleen.

Tapio Mäkeläinen

Minusta kaikkea paitsi huumaus-aineita ja lapsipornoa pitää myydä niin paljon laivaan mahtuu. Joku ne myy kumminkin. Hyvä ei aina voita. Turha jeesustella. Suomalainen panssariauto on varmaan turvallisempi eli kuskille ja sisälläolijoilla on mukavaa. Arhinmäki voi vaikka ottaa torkut.