Perjantai 23.3.2018

Opintotukeen ehdotetaan jättimullistusta: 20 000 € tilille – jos et käytä, eläkkeellä odottaa potti

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.2.2016 14:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) pitää perustiliä parempana vahtoehtona kuin nykyistä opintotukimallia.
|

Ajatuspaja Libera ehdottaa opintotuen korvaamista perustilillä.

– Perustili on ainutlaatuinen sosiaaliturvamalli, jossa jokainen ihminen voi itse päättää miten ja milloin käyttää opintotukea. Perustili takaa oikeat kannustimet, sillä käyttämättä jätetyt tukirahat saa myöhemmin itselleen, Libera esittelee.

Libera julkaisi tänään torstaina perustulosta analyysin, jonka kirjoittivat hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja, Liberan hallituksen puheenjohtaja Elina Lepomäki, emeritusprofessori Risto Harisalo, professori Teemu Malmi, Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen ja tietokirjailija Pauli Vahtera.

Lepomäki kommentoi Liberan analyysia Puheenvuoron blogissaan.

– Perustili toimii karkeasti niin, että jokainen korkeakouluopiskelija saa opintojen alkaessa 20 000 euron pääoman perustililleen. Opiskelija saa käyttää rahoja haluamallaan tavalla opintojen rahoitukseen. Kuukausinostolle on asetettu yläraja. Tililtä voi nostaa rahaa, ja sinne voi tehdä talletuksia verotuksellisesti edullisella tavalla. Tili voi myös mennä miinukselle, jos elämäntilanne niin vaatii, Lepomäki kirjoittaa.

– Kannustimena järkevään rahankäyttöön on se, että tilillä olevat varat tuottoineen saa itselleen eläkkeelle siirtyessä, hän kertoo.

Liberan mukaan opintotuki on nykyisellään ”tulevaisuuden hyväosaisille maksettava tulonsiirto”. 

– Sen saajat maksavat sen suureksi osaksi itse takaisin veroina valmistumisen jälkeen. Se on siis ihmisen elämän sisäinen tulonsiirto, varoja siirretään vanhemmalta itseltä nuorelle itselle. Välissä ovat verottaja, Kela ja muutamia vuosia. Omien rahojen kierrättäminen tällä tavalla valtion kautta on analyysin mukaan tuhlausta. Se vääristää ihmisten kannustimia tehdä järkeviä opintoalaa, opiskelunopeutta ja työntekoa koskevia valintoja. Osa varoista häviää matkan varrella hallintokustannuksiin, Libera kertoo tiedotteessaan.

Opintotuen korvaaminen perustilillä ratkaisisi Liberan mukaan nämä ongelmat.

– On järjetöntä kierrättää rahaa jo nyt raskaan julkisen sektorin välikäsien kautta. Suomessa on muutenkin vallalla käsitys, että kaikki on ilmaista, koska tulonsiirtojen kustannuksia ei tuoda riittävästi yksilölle näkyviin, Pursiainen kommentoi Liberan tiedotteessa.

Lepomäen mukaan perustili hoitaisi sosiaaliturvan vakuutustehtävän, koska miinukselle menneen tilin velat annetaan anteeksi.

– Perustilin pääoma on tilinhaltijan käytettävissä myös myöhemmin tulevaisuudessa. Perustililtä rahoitettu opintolaina maksetaan työssäkäynnillä takaisin, Lepomäki kertoo.

Vaihtoehtoisesti koko opintotuki voitaisiin Lepomäen mukaan perustilin avulla muuttaa lainapohjaiseksi sosiaaliturvaksi. Silloin opintolaina maksetaan tulevaisuudessa takaisin tulojen niin salliessa.

–Perustili mahdollistaa sen haltijalle tuen nostamisen silloin kun sitä tarvitsee. Se poistaa tulorajat ja mahdollistaa oman talouden suunnittelun opintojen aikana, Lepomäki toteaa.

Hänen mukaansa suurin osa hyvinvointivaltion tulonsiirroista tapahtuu henkilön elinkaaren sisällä, mikä tarkoittaa ”rahan siirtämistä vanhalta itseltä nuorelle itselle”.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Angervuori

"tilillä olevat varat tuottoineen saa itselleen eläkkeelle siirtyessä, hän kertoo."

Opintotukea ei merkitä mihinkään valtion rekisteriin, eli sitä ei voida periä takasin koskaan. Eikö tuo perustilikin olisi syytä nollata, ja tiedot hävittää, heti opiskelujen päättyessä. Muutoin poliitikoille tulee kiusaus periä nuo rahat takaisin myöhemmin. Valtiolla on aina paha taipumus ulosmitata takasin antamansa erilaiset tukiaiset. Tämä takaisin perintä voi olla melkoinen sudenkuoppa tuen saajalle.

Pauli Vuorio

No voi helvetin helvetti. Onko Suomen valtiolla ehkä ylimääräisiä rahavaroja jossakin
piilossa, josta kansa ei tiedä mitään? Eikö nämä ajatuspajan hörhöttäjät voisi joskus
itsekin lähteä töihin niin näkevät miten hauskaa se on pienellä palkalla repiä itsensä ennenaikaiselle eläkkeelle. Itsellä 50 vuoden työputki takana, muttei tule mieleenkään
jakaa ilmaista rahaa sellaisille joita työnteko ei kiinnosta.

Taisto Pihlajamaa

jatkan vielä, kun alkuun pääsin

kun ei sitä turhaa tukea kuitenkaan [saavutettu etu] voida niin vain poistaa, niin tässä kertamaksussa saattaa olla ideaa.

Mutta että ajattelua, pls. Esim. että ei heti, vaan vasta korkeintaan ensimmäisen opintosuorituksen jälkeen. Anomuksesta. Aatelkoot lanketin laatijat lisää.

Hyvää tässä on yksi asia, vaikka kaikki ei tykkää. Nimittäin byrokraatia helpottuu. JOS se todella on agendassa. Ei tarvitsisi kytätä esim. sivuansioita, maksatusdetaljeja, valmistumista, say it..

Matti Loikkanen

"Suomessa on muutenkin vallalla käsitys, että kaikki on ilmaista, koska tulonsiirtojen kustannuksia ei tuoda riittävästi yksilölle näkyviin, Pursiainen kommentoi Liberan tiedotteessa."
Lähetin täsmälleen tämän sisältöisen kommentin Hesariin, mutta se kai tulkittiin niin provosoivaksi, ettei sitä edes julkaistu!

Carolus Linden

Kuinka järkevää on jakaa toimentulon turvaamiseksi kaikille "tili" ja sille kertasumma vapaaseen käyttöön. Tässä kylläkin puhutaan vain kaikista opiskelijoista. Eiköhän olisi parempi turvata toimeentulo ja opiskelu eri perustein ja eri "tileiltä".

Juha-Petri Jantunen

Meillä toimii perinteisesti logiikka, että opintotuki kerätään takaisin progressiivisen tuloverotuksen kautta. Jos opintotuki annetaan kaikille, on verotuksen progressiota on vähennettävä olennaisesti. Muuten kannuste opiskella putoaa merkittävästi.

Osmo Marttila

Tyypillistä Libaralle.

" jos et käytä, eläkkeellä odottaa potti "

Eli rikkaille joiden ei tarvitse käyttää verovaroista lahjoitetaan vasteikkeeton täysin riskitön sijoituspääoma. Tulonsiiro köyhiltä rikkaille kommunistisen valtion malliin.