Lauantai 25.5.2019

”Pakolliset kertausharjoitukset heti 25 000 asevelvolliselle” – Puolustusvoimat haluaa muuttaa lakia

Luotu: 
29.2.2016 08:36
Päivitetty: 
29.2.2016 08:41
  • Kuva: Puolustusvoimat
    Kuva
    Arkistokuvassa varusmiehiä. Puolustusvoimat haluaa muutoksen kertausharjoituksiin.
|

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg esittää lakimuutoksia muuttuneen turvallisuusympäristön vuoksi.

Lindberg sanoi 217. Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa tänään, että asevelvollisuuslakia pitäisi muuttaa Puolustusvoimien reagointikyvyn takaamiseksi.

Kertausharjoitukseen määräämistä ehdotetaan muutettavaksi siten, että puolustusvoimain komentaja voisi määrätä sotilaalliseen valmiuden joustavaan kohottamiseen tarkoitettuun kertausharjoitukseen välittömästi, kun päätös koskisi enintään 25 000 asevelvollista.

Ehdotukseen kuuluu myös se, että näistä kertausharjoituksista ei voisi hakea vapautusta.

– Puolustusvoimien reagointikyvyn takaamiseksi tulee asevelvollisuuslakia muuttaa reserviläisten käytön suhteen. Luonnos hallituksen esitykseksi on valmis ja tällä hetkellä lausuntokierroksella. Kertausharjoitukseen määräämistä ehdotetaan muutettavaksi siten, että puolustusvoimain komentaja voisi määrätä sotilaalliseen valmiuden joustavaan kohottamiseen tarkoitettuun kertausharjoitukseen välittömästi, kun päätös koskisi enintään 25 000 asevelvollista. Muussa tapauksessa päätöksen tekisi tasavallan presidentti puolustusvoimain komentajan esittelystä, Lindberg sanoi puheessaan.

– Ehdotuksen mukaan sotilaallisen valmiuden joustavaan kohottamiseen liittyvästä kertausharjoituksesta ei voisi hakea vapautusta. Lisäksi velvollisuutta osallistua kertausharjoitukseen muutettaisiin siten, että kertausharjoitusten yhteenlasketut enimmäisajat eivät koske kertausharjoituksia, joilla mahdollistetaan sotilaallisen valmiuden joustava kohottaminen. Muilta osin kertausharjoitusten yhteenlasketut enimmäisajat kaksinkertaistettaisiin, Lindberg sanoi.

Lindbergin mukaan keskeisenä periaatteena on ylläpitää ennaltaehkäisevää kynnystä eli säädellä Suomen valmiutta. 

– Valmiuden tehostamisessa on kyse toimenpiteistä, joihin ryhdytään puolustusvoimien omalla päätöksellä, puolustusvoimien omin voimavaroin ja pääasiassa normaaliolojen toimivaltuuksin. Valmiuden kohottamisessa on kyse toimenpiteistä, jotka liittyvät sotilaallisen hyökkäyksen uhkaan ja jotka aloitetaan valtionjohdon päätösten ja Puolustusvoimain komentajan käskyjen mukaan. Uusimuotoisten uhkien vuoksi työkalupakkiin tarvitaan lisää keinoja joustavaan valmiuden kohottamiseen, Lindberg sanoi.
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Savolainen

"Suomen ainoa ulkoinen uhka tulee idästä."

- Höpöhöpö! Umpisuomettunut hokema, kyllähän se voi yhtä hyvin koukata lännen kautta. Venäjällä on laivoja ja lentokoneita ja sukellusveneitä vaikka muille jakaa, ja onhan se toistuvasti lainannutkin meidän ja naapuriemme ilma- ja meritilaa ja maillakin vieraillut siellä täällä ja mm. Turun saaristossahan on ihan laillisia maaomistuksia peräti Kremlin valtiaan nimissä. ;D

Mikko Lehtisalo

Ei tule idästä, vaan lähi-idästä. Ne on jo lähettäneet joukkoja tänne kymmeniätuhansia ukkoja. Naton venäjänvastaisuus on meille vaara, ei uhka. Itse venäjä ei muuten suomeen höngi, jos natokiima laantuu. Jenkit haluaa rahaa sotimalla meidän maaperällä, röyhkeitä kun ovat.

Johannes Paasio

Miksi Venäjää pidetään jatkuvasti niin suurena uhkana? Venäjän mielenkiinto on toistaiseksi etelässä - uskoisin Venäjän haluavan palauttaa vaikutusvaltansa ensisijaisesti aikaisemmissa alusmaissaan, missä on myös runsaasti öljyä korvaamaan Venäjän ehtyviä öljyvaroja. Suomen isäntämaa sopimus NATOn kanssa muodostaa Venäjälle uhan, jota varten se varustautuu itärajan takana. Olisiko kertausharjoituksissa kysymys paljon konkreettisemmasta alueemme koskemattomuutta uhkaavasta tekijästä - rajoittamattomasta maahantunkeutumisesta taikasanalla "asylym"?

Ja tiedoksi - en ole Putin trolli, vaikka kaikki toisin ajattelu helposti leimataan fooliohattuiluksi tai Putin-trollaukseksi.

Hannu Mononen

"Suomen isäntämaa sopimus NATOn kanssa muodostaa Venäjälle uhan, jota varten se varustautuu itärajan takana."

Höpön pöpön! Suomen varsinainen NATO:n jäsenyyskään ei muodosta Venäjälle mitään uhkaa, jos se käyttäytyy ihmisiksi. Samoin ei Norjan, Viron, Latvian, Liettuan tai Puolan NATO-jäsenyys.

NATO uhkaa Venäjää kuten lukko uhkaa varasta.

Pekka J. Mäkinen

Se on ihan sama mitä ME ajattelemme uhasta. Olennaista on se mitä Venäjllä ajatellaan ja siitä se uhka muodostuu. Putin on suoraan todennut näin: "Olen sitä mieltä, että liittoutumattomuus on paras takuu Suomen turvallisuudelle".

Jos me kuitenkin vehkeilemme Naton kanssa, niin Nato on se syy mikä aiheuttaa uhkan Venäjän ajattelun mukaan heille, ja tästä taas seuraa sotilaallista uhkaa meille.

Hannu Mononen
Vastaus kommenttiin #18

"Olennaista on se mitä Venäjllä ajatellaan ja siitä se uhka muodostuu. "

Venäjällä alan ammattilaiset tietävät aikuisten oikeasti, mikä Nato on ja miten se toimii -- joten siltä osin Suomella ei olisi jäsenyydestään yhtään sen enempää huolen aihetta kuin millään muillakaan Nato-mailla.

On taas toinen asia, mitä vainoharhaista propagandaa Venäjällä levitellään suurelle yleisölle, jotta kansa pysyisi yhtenäisenä kuvitteellisen "ulkoisen uhan" edessä. Sen propagandan pillin mukaan tanssiminen olisi loputon tie, jolle Suomen ei pidä lähteä, vaan Suomen on syytä tehdä omat turvallisuusjärjestelynsä kansallisesta edustamme lähtien, missä saamme toimia vapaasti ETYK:n päätösasiakirjan hengessä aivan kenen kanssa haluamme.

Venäjä toki kohdistaa sotilaallista uhkaansa mielensä mukaan kehen ja milloin se haluaa, mutta sehän taas ei riipu Suomesta.

Pekka Paananen

Samaa mieltä, en näe Venäjää uhkana vaikka Hölmölä kaivaa verta nenästä melkein viikottain. Tämä "ulkoinen uhka" on mielestäni teko syy kun oikeaa syytä ei kerrota. Ennemminkin uskon hallituksen valmistuvan sisäisen uhkan torjumiseen luomalla ulkoisen uhkan tai sen tunteen. Tuon kertausharjoituksen voisi pitää vapaehtoisena niin kuin armeijan muutenkin niin saisi nuoret ja reserviläiset työpaikkoja.

Jarmo Kanerva

Mikä se "muuttuneen turvallisuusympäristön vuoksi" on ?
Venäjä on tuossa hetken aikaa ollut 1000 vuotta ja on nujakoita välillä.
Ruotsi on tuossa edelleen ja vain Suomen ruotsalaiset halajaa maita yhteen.
Ulkomailta tulee invaasio tuntemattomia nuoria miehiä, joilla halu muuttaa maata. Mutta ihan oman työn tuloksena.
Naton sotilasvekottimet on kaduilla ja ilmatilassa ja omien sopimusten takia.
Islamistit ovat uhanneet koko Eurooppaa ja Suomea suoraan.

Ehkä puolustusvoimien pitäisi hoitaa rajavalvonta jatkossa.
Ja Orpon hoitaa maahanmuuttoministeriön toimintaansa mitä kiintiöissä on tilaa.

Rauno Kujala

Siis nykyään kenraalikunta määrää mitä Suomen puolustusvoimat tekee ??? Todentotta, kenraalikunta on tehnyt Suomessa sotilasvallankaappauksen. Perustuslaki heitetään roskikoriin ja silleen. Komentaja Lindberghän teki jo ilman mandaattia Naton kanssa isäntämaasopimuksen. Näin toimitaan Suomessa, Usan vasallivaltiossa, missä parlamentaarinen valta on vaihtunut sotilasjuntaksi. Kysyn reserviläisiltä, Suomen asevelvollisilta, otatteko käskyjä isäntämaasopimuksen mukaisesti Euroopan Nato-komentajalta ?? Minä en ota.

Johannes Paasio

Isäntämaa sopimus = tarjoamme maamme NATOlle käyttöön, NATOlla ei ole velvollisuutta puolustaa maatamme.

Anteeksi, olenko lukenut oikein? Eihän näin yksipuolisia sopimuksia ole olemassa, mutta sen on jopa edustajamme kenraali Lindberg allekirjoittanut. Asiaa vähätellään väittämällä sopimusta "rutiinipaperiksi", ikäänkuin se olisi vain hallinnollinen muodollisuus.

Kuka antoi Lindbergille oikeuden tarjota maamme NATOn temmellyskentäksi?

Liittyikö viime aikainen NATOn omalla ilmoituksella, ilman Eduskunnan suostumusta pidetty sotaharjoitus tähän?

Eikö sopimus ole maanpetos kirjaimellisesti? Minusta Lindberg on ylittänyt valtuutensa, ellei hänellä ole ollut Eduskunnan mandaattia. Maan tarjoaminen vieraalle vallalla vaikuttaa perustuslailliselta kysymykseltä - kuinka asia oli valmisteltu ja hyväksytty?

Hannu Mononen

No et tosiaankaan ole lukenut oikein!

NATOlla ei ole velvoitetta puolustaa rauhankumppaneitaan, se pitää paikkansa, mutta muilta osin kirjoitat aivan täyttä roskaa.

Suomen valtioalueelle tulevista vieraan vallan sotilasyksiköistä säädetään Aluevalvontalaissa, ks. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2000/20000755

Kuten huomaat, Suomen viranomaisen lupa tarvitaan kaikkeen vieraan valtion sotilaalliseen toimintaan Suomessa.

Mitä tulee isäntämaasopimukseen, siinähän sanotaan selvästi pykälässä 12, ettei se ylitä kansallista lainsäädäntöä, ja osapuolten velvollisuus on tiedottaa asiasta jos mitään ristiriitaa aiheutuu. Näin ollen aluevalvontalaki menee isäntämaasopimuksen edelle aina.

12. RELATIONSHIP WITH NATIONAL AND INTERNATIONAL LAW

12.1 This MOU is not intended to supersede national law or international obligations by which the Participants are bound. The Participants will notify each other in case of any conflict arising from this MOU.

Johannes Paasio
Vastaus kommenttiin #15

Et tuntunut ymmärtävän kärjistävää sarkasmia - pääsääntöisesti isäntämaa sopimus on erittäin huono diili, vaikka se olisinkin kansallisen lainsäädännön alapuolella. Se olisikin puuttunut, että olisi yläpuolella.

Olen muutenkin seurannut kirjoitteluasi: saatko palkkiota jostain, esim lääkeyhtiöiltä?

Hannu Mononen
Vastaus kommenttiin #19

Minusta ilmaisusi "tarjota maamme NATOn temmellyskentäksi" ja "Eikö sopimus ole maanpetos kirjaimellisesti?" eivät ole mitään sarkasmia, vaan halventamista. Mutta hyvä, jos käsität isäntämaasopimuksen olevan kansallisen lainsäädännön ja siten myös aluevalvontalain alapuolella -- tällöinhän noilta herjauksiltasi putoaa pohja pois.

Kiitos mielenkiinnostasi kirjoituksiini. Miksi lääkeyhtiöt haluaisivat maksaa minulle palkkioita?

Kaarle Akkanen

Uskooko joku oikeasti, että lännestä meitä uhataan millään tavoin? Itäraja on se "arvoitus" ja epävarmuus meille nyt ja tulevaisuudessa. Siksi Puolustusvoimille on annettava kaikessa kaikki nopean reagointikyvyn "työkalut" käyttöön! Nykyisin "tilanteet" saattavat muuttua arvaamattomasti ja nopeasti lähialueillamme.

Mika Uusitalo

Miksi kukaan hyökkäisi tänne aseellisesti, kun Suomen kansallisomaisuuden saa ostamalla? Poliittisesti hyväksyttävämpää ja vielä kaiken lisäksi halvempaa.

Toisekseen, ottamalla maa täyteen pakolaisia saadaan omat asiat niin sekaisin, että resurssit ei välttämättä riitä maata puolustamaan mihinkään rajoille? Ja mitenkä käy, jos joku keksii luvata nykyisille ja tuleville turvapaikanhakijoille paremmat edut ja olot, kunhan Suomen valtio on lakkautettu?

Laittoman maahanmuuton laittaminen kuriin ja pääoman karkaamisen estäminen ovat kaksi tärkeintä tavoitetta, mitä täällä pitäisi tehdä. Tolkun puolue, missä olet?

Jouni Halonen

Ne nämä omat viideskolonnalaisemme maansa myyjät käyvät hybridisisällissotaa valehtelemalla, pimittämällä, myymällä, bankstereiden ja EU-politbyroon persettä nuolemalla, ostamalla kalliita ja kuten nyt huomaamme maan poliittisen päätökenteon sitovia melko turhia hävittäjälentokoneita. Voi meitä pöljiä äänestäjiä.

Mikko Lehtisalo

Joo. Ennen mä oisin halunnu kertaamaan, mut enää natojen ja oman terveyden takia en taida. Kompressiomurtuma seläs rollaattorin kanssa voi olla puolimahotonta ryynätä mettäs. Tietenki Turkan valvontahommaa suomen hyväksi pystyn tekemään, Ameriikan ja naton takia en.