Maanantai 25.9.2017

”Tuntuva palkanalennus osalle työntekijöistä – Työaikaa pitää lyhentää”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.2.2016 14:34
|

Oppositiopuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen pitää tärkeänä sitä, että kilpailukykysopimukseksi kutsutusta työelämäratkaisusta on saatu aikaan neuvottelutulos. Sen ovat jo hyväksyneet työmarkkinaosapuolet Akava, STTK ja Kuntatyönantajat. EK:n ja hallituksen kantaa odotetaan tänään, SAK:n lopullinen ratkaisu puolestaan venyy viikon päähän.

Pekosen mukaan neuvotteluratkaisu on parempi kuin lakimuutoksilla eteneminen, mutta hän löytää silti runsaasti kritisoitavaa työmarkkinaosapuolten alustavasta ratkaisustakin. Pekosen mukaan neuvottelutulos aiheuttaa ”tuntuvan palkanalennuksen” julkiselle sektorille.

– On käsittämätöntä, että lomarahojen leikkaus kohdistuu vain julkiseen sektoriin, jossa on keskimäärin pienemmät palkat. Yhdessä työajan pidennyksen kanssa se merkitsee naisvaltaisen julkisen sektorin työntekijöille noin 2,5 prosentin palkanalennusta vuositasolla, Pekonen sanoo tiedotteessa.

– Työajan pidennys on täysin väärä suunta, kun työttömyyttä yritetään vähentää. Vasemmistoliiton ratkaisu on työajan lyhentäminen, jolloin työtä riittäisi useammalle. Nyt pitäisi olla kanttia löytää uusia ratkaisuja, Pekonen jatkaa.

Neuvotteluratkaisussa vuosityöaikaa pidennetään 24 tunnilla palkkaa muuttamatta. Lomarahoja leikataan määräajaksi 30 prosentilla vain julkisella puolella.

LUE LISÄÄ: Uutta tietoa jättisopimuksesta – ”Kaikille puoli tuntia lisää työaikaa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tarja Laakso

Siitä olen samaa mieltä Pekosen kanssa, että työaikaa pitäisi lyhentää - siis vaikkapa siirtymällä 6 tuntiseen työpäivään. Ja kyllä, samalla palkalla, siis tunnilta. Eli alentamalla sen palkankin sitten. Se jos mikä parantaisi kilpailukykyä, työnantajat saisivat saman tuottavuuden 3/4 palkalla, sehän on jo todettu useissa kokeiluissa, että 6 tunnin työajalla työntekijän tuottavuus on samaa luokkaa kuin 8 tunnin työajallakin.

Mutta siitä en ole Pekosen kanssa samaa mieltä, että valtion työntekijät olisivat pienipalkkaisia. Valtion työntekijöiden keskipalkkahan on nykyään jo huomattavasti suurempi kuin yksityisen sektorin keskipalkka. Ja ennen kaikkea valtion puolella pitäisi maksaa tehdystä työstä, eikä koulutuksesta. Eli palkka työtehtävän mukaan.