Lauantai 25.11.2017

Kohun nostanut Hesburger-Salmela: ”Ongelma ei ole kansalaisissa – palkoista ei jää riittävästi käteen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.3.2016 18:24
Päivitetty: 
1.3.2016 18:55
  • Kuva: Hesburger
    Kuva
    Hesburger-ketjun perustaja Heikki Salmela astui räväkästi julkiseen keskusteluun Ylen haastattelussa, jossa hän väläytti 45-tuntista työviikkoa.
|

Hampurilaisketju Hesburgerin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela vastaa blogissaan kuohuntaan, joka nousi hänen Ylelle antamastaan haastattelusta.

Salmela esitti Yleisradion haastattelussa muun muassa yleissitovien työehtosopimusten korvaamista työlakien minimiehdoilla ja arvioi sosiaaliturvan vieneen suomalaisilta työmotivaation. Hän myös kaipaili viikkotyötuntien määrän nostamista 40 tunnista 45 tuntiin.

– Haastattelu on, kuten arvasinkin, herättänyt monissa negatiivisia ajatuksia, mutta koen, että olisi väärin olla nostamatta kissaa pöydälle. Saamastani palautteestakin kumpuaa viesti siitä, että vaikeudet ovat todellisia. Näkemykseni pohjautuvat omiin kokemuksiini puolivuosisataa kestäneen yrittäjäurani ajalta, Salmela kirjoittaa Puheenvuorossa.

– En lähtenyt mukaan keskusteluun tavoitellakseni etua omille yrityksilleni.

Blogissaan Salmela peräänkuuluttaa sitä, että ”työnteko pitää saada kannattavaksi niin työntekijälle kuin työantajalle”.

”Palkankorotukset menevät vuokranantajille ja elinkustannuksiin. Ongelma ei siis ole kansalaisissa”

– Mainitsin Yleisradion haastattelussa Oy Suomi Ab:n; yrityksen, jossa jokaisella kansalaisella on tärkeä rooli. Samalla, kun korkeat työttömyysprosentit kauhistuttavat, isot kotimaiset työllistäjät työvoimaintensiivisillä aloilla ovat ahtaalla liian korkeiden henkilöstökustannusten kanssa, Salmela kirjoittaa.

Toisaalta, hän jatkaa, ”työntekijälle ei jää riittävästi palkkaa käteen” Suomessa.

– Palkankorotukset menevät vuokranantajille ja elinkustannuksiin. Ongelma ei siis ole kansalaisissa. Tähän asiaan voidaan vaikuttaa ainoastaan lainsäädäntöä muuttamalla ja byrokratiaa purkamalla, hän kirjoittaa.

– Talousyhtälössä myös koulutuslinjaukset ovat merkittävässä roolissa. Olemme maailman koulutetuin kansa, jonka tärkeimmät vientituotteet ovat puu ja sellu. Mihin katoavat pitkiin ja kalliisiin koulutuksiin panostetut rahat ja aika? Suuressa osassa ammatteja parhaan opin ja koulutuksen saisi työnteon ohessa, yritysjohtaja uskoo.

Salmela kommentoi blogikirjoituksensa alla myös ehdotustaan työviikon pidentämisestä.

– Tarkoitan, että tehtäisiin enemmän töitä, jopa 45 tuntia viikossa samalla palkalla kunnes valtion velka on hoidossa, näin ei tarvitsisi leikata hyvinvointivaltion eduista ja ostovoima säilyisi, tietenkin tämä on uhraus, mutta jos on kyse kotimaamme pelastamisesta, niin minä ainakin olen siihen valmis, Salmela kirjoittaa.

Lue myös: Näkökulma: Li Anderssonin ja Hesburger-Salmelan hutilyönnit

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Korkalainen

Salmela on täysin oikeassa. Suomen koko yhteiskunnallinen järjestelmä on vääristynyt pitkään jatkuneen korporaatiovallan takia. Korporaatiovalta ja kolmikanta ovat olleet tuhoisia Suomen taloudelle ja näyttää että tästä perinteestä on vaikeata päästä irti. Aina kun joku on esittänyt jotakin uutta on se torjuttu sillä että meillä on täällä oma suomalainen järjestelmä joka hoitaa asiat. Huonosti hoitaa ja tulokset on kaikkien nähtävissä. Ay-liike haluaa pitäytyä menneessä ja roikkuu kiinni vallassa kaikin keinoin. Ilman suuria reformeja tämä maa ei nouse tästä ahdingosta. pelkät kosmeettiset pikkuviilaukset eivät auta yhtään mitään. Esimerkiksi yleissitovuus tulisi heti purkaa, se on yksi pahimmista vapaan sopimusoikeuden estävistä asioista.

Markku Leppänen

Eikös AY-liike antanut ymmärtää, ettei valtiolla ole mitään tekemistä palkkaneuvotteluissa? Eli muutetaan työaikalakia niinm ettei sunnuntaista tarvitse sopia tuplaåpalkkaa jos työntekijä ei niin halua, nythän näin ei voi tehdä, koska se on lakiin kirjoitettu. USA:ssa peräänkuulutetaan jatkuvasti yksilön vapautta, jopa ihmisten tappamisessa, meillä AY hoitaa myös yksilön vapauden työsuhdeasioissa. Kai se on mukavampi olla AY työtön kuin töissä palkalla, joka itselle olisi riittävä.

Markku Leppänen

JOS RATKAISU OLISI OLLUT: pekkaspäivät pois (88h lisää työaikaa), Lomaltapaluuraha pois n. 5% ja sunntain tuplapalkka pois, olisimme pystyneet palkkaamaan 100% lisää(7 h) työvoimaa. Tällä sopimuksella ei synny uusia työpaikkoja ainakaan meille.

Ari Korhonen
Vastaus kommenttiin #6

Olisitte pystyneet, niin olisi varmaan pystyneet suuret yritykset yhteisöveron laskun jne. jälkeen vaan eivätpä ole palkanneet, vaan pistäneet porukkaa pihalle entistä kovemmalla tahdilla! Mitä hemmetin kilpailukykyä syntyy kun kustannukset pienenee, mutta se ei näy tuotteiden hinnoissa? jos myynti hinta on X=1000 ja kulut Y=500, jolloin kate on Z=500 kun Y pienenee 100 ja myyntihinta on edelleen X ainoa mikä kasvaa on Z ja tuoko se lisää kilpailukykyä, ei! ainoastaan lisää rahaa yrityksille ja osinkoihin

Eero Laine

Roskaruoan valmistaminen ja syöminen ovat kansalaisille ja kansantaloudelle paljon vaarallisempia kuin kolmikanta ja korporaatiot. Sama koskee kaljan ja muunkin alkoholin juontia. Tämmöisen Salmelan burgeripaikka kannattaa kiertää kaukaa myös herran vähättelevän asenteen vuoksi.

Tarja Laakso

Muuten toki Salmela taitaa olla oikeassa, mutta ei siinä, että työaikoja pitäisi pidentää, koska se tarkoittaa suoraan lisää työttömyyttä (siis erityisesti lyhyellä tähtäyksellä ja korjaustoimethan pitäisi tehdä juuri lyhyellä tähtäyksellä, jotta se käynnistäisi ketjureaktion, jolla parannetaan myös pidemmällä tähtäyksellä taloutta) ja joidenkin, mutta entistä harvempien rikastumista. Niistä tietysti yhtenä ryhmänä yrittäjät ja yritysten omistajat ja sijoittajat.
Kyllä se ainoa keino nostaa Suomi jaloilleen taitaa olla jakaa työtä ja vähentää sillä tavalla työttömyyttä. Lyhentyneet työajathan myös lisäisivät tuottavuutta.
Ainakin itse olisin valmis pienentämään palkkaa samassa suhteessa kuin työaikakin lyhenisi. Eihän se edes pahemmin pienentäisi ostovoimaa edes omalta osaltani, koska samallahan veroprosenttikin pieninisi niin paljon, että lähes sama jäisi käteen kuitenkin.

Markku Leppänen

Työaikojen pidentäminen ei tarkoita lisää työttömiä, koska se alentaa yksikkökustannuksia, joka taas alentaa tuotteiden hintaa. Meidän yrityksen kohdalla ei tarvita yksikkökustannusten alennuksia myydäksemme tuotetta asiakkaillemme, he povat hinnan hyväksyneet. Ongelma on lisätä tuotantoa, sillä puolella kustannusten pitäisi alentua, jotta pystyisimme investoimaan. Nyt pääomasijoittakien tuomio on, että takaisinmaksuaika on liian pitkä, ei kannata investoida. Bisnes on vientiä, joten palkkojen alennuksesta seuraava ostovoiman vähennys ei kosketa meitä.

Tarja Laakso

Yksikkökustannukset tuskin alenevat, koska virheet ja sairaudet jne. lisääntyvät, koska nyt jo työntekijät tekevät töitä kestävyytensä ylärajalla tai jopa yli sen. Jo nyt suomalaiset ovat stressirajoilla monilla työpaikoissa, lisäksi he tekevät valtavasti ilmaista työtä (siis yli virallisen työajan saamatta siitä lisäkorvausta).

Joten ainoa millä kustannukset alenevat työaikaa lisäämällä, on se, että työntekijöiden määrää vähennetään (sitähän tehdään nytkin kokoajan, että vaikka työmäärä lisääntyy, silti porukkaa pistetään pihalle, jotta toimitusjohtajat saavat lisäbonuksensa ja sijoittavat entistä paremman tuoton pääomalleen) ja jäljelle jääviltä työntekijöiltä vaaditaan entistä enemmän vaikka heillä ei enää olisikaan rahkeita tehdä enempää, koska he tekevät jo nyt enemmän kuin terveys kestää. Siis koska lasketaan vain sitä, että yksi ihminen tekee tunnissa aina saman määrän riippumatta siitä, miten paljon hänen kapasiteettinsa kestää. Mutta kun se todellisuus ei ole se, että ihminen tekee ylikuormittuneena yhtä paljon, yhtä hyvin. Ja väheneehän se tuottavuus myös siinä vaiheessa, kun työntekijä joutuu sairaslomalle.

Eli lisääntyvä työaika toimii juuri päinvastoin kuin ihan tutkitusti todettu työajan lyhentyminen, jolloin työntekijöiden tuottavuuden on todettu parantuneen selvästi jopa ihan "tehdastyössä" (puhumattakaan asiantuntijatyöstä), sairaslomien vähentyvän jne.

Monica Almenoksa
Vastaus kommenttiin #25

Itse asiassa aivan totta, ja muualla Euroopassa onkin jo jonkin aikaa lyhennelty työpäiviä koska tuottavuus on niillä keinoin parantunut. Töissä on monella jo aivan liian kiire, hommat hoidetaan puolivillaisesti jos ollenkaan ja sekä fyysinen että henkinen kuormitus on niin tapissa että joustovaraa ei yksinkertaisesti enää ole.

Matti Auer

Salmelan tulot olivat 2014 2,5 milj. euroa ja jos viikkotuntimäärä hänen ehdottamanaan nostettaisiin 40h --> 45h, niin tulot nousisivat yli 3 milj. euroon. Suomen kilpailukyky ei siitä nousisi, vaan ylimääräiset varat luultavasti ohjautuisivat jonnekin veroparatiisiin.

Harri Kota-aho

Yrittäjä on yrittäjä ja työntekijä on työntekijä. Yrittäjä vastaa 24/7. Työntekijä työsopimuksen mukaan esim.6/5 . Työnantajan vastuuta tuloksen teosta ei voi siirtää yksipuolisesti työntekijälle vetoamalla palkkaan. Viisas työnantaja ottaa työntekijänsä mukaan päätöksen tekoon antamalla rehellisesti tietoa. Toki tieto lisää tuskaa,mutta lisää ymmärtämystä tuloksen teosta. Viisas työnantaja huomioi myös työntekijöidensä kapasiteetin kuormittaessaan työntekijöitänsä. Miten Hesburger ?

Jari-Jukka Annala

Ainakin silloin, kun minä vielä olin työelämässä mukana, tehtiin meidän firmassa ylitöitä jos nyt ei ihan, ainakin lähelle tuota viittä tuntia viikossa. Ilman palkkaa. Johto sanoi, että tässä on työ tee, mutta työajan puitteissa. Ei toiminut, kun aikataulut olivat niin tiukat. Tämän vuoksi Alavalla ei tehnyt heikkoa yhteiskuntasopimuksen hyväksyminen - sehän vain laillisti nykyisen tilanteen ja varaa olisi vieläkin joustaa. SAK:n tilanne onkin jo kinkkisempi, siellä on tuntipalkat, ei mitään kokonaistyöaikasopimuksia.

Jaan Johanson

Oikein malliesimerkki, näin analysoi ihminen joka on oppinut työtä tekemällä :) Ehkä ennemmin koulutus ja kansainvälistyminen tuottaisivat sitä kaivattua nousua. Jos nyt hampurilaisketjut (tai missä hyvänsä kotimaan markkinoilla) lisäävät työaikaa, johtaa se vääjäämättä työpaikkojen vähenemiseen. Suomi Oy:n kannalta menee sitten jo ihan päin seinää. Suomi Oy:n tulos paranisi, jos työaikaa laskettaisiin vastaava 5 h = n.12% ja saataisiin työpaikkoja työtehon nousu huomioiden kenties 10%. Työtehon nousu mahdollistaisi kenties tuntipalkan nousun, joka edelleen kenties motivoisi työntekijöitä. Jos olisi mahdollista, Jos Suomi Oy:ä käytetään, olisi yhteiskunnan todennäköisesti kannattavaa maksaa tämän jälkeen hieman laskeneen kuukausipalkan erotus kun erittäin raskasta työttömien hoito- ja sosiaalihuoltojärjestelmää voitaisiin pienentää. Puhumattakaan kansakunnan hyvinvoinnista. Tällainen työvoimakuluvekslaaminen on tuhoisaa ja sisämarkkinoilla lisäksi täysin turhaa, koska tarpeet, vaikkapa ruuan tarve ei yksinkertaisesti kasva määrättömiin. Ja jos laskemme palkkoja, ostovoima laskee ja oravanpyörä on valmis.
Hampurilaisherrat ovat carmasti tutkineet että kansan köyhtyessä ostetaan enemmän hampurilaisia, koska ei tuossa ole mitään muuta järjenhäivää.
Jos mennään kansainväliseen kilpailukykyyn, toimintaedellytykset ja olosuhteet ovat hieman toisenlaiset. Kenties löytyy aloja joilla saataisiin kasvua ja vientiä aikaan tuolla 12% työvoimakustannusten alennuksella. Mutta uskoisin (ja toivon) että emme puhu 8e/h työvoimasta, ja kansainvälisessä toiminnassa on ymmärretty usein että joku TES-palkka ei tuota haluttua, vaan hyvälle ammattitaitoiselle työvoimalle kannattaa maksaa kunnon palkkaa, se on voimavara jolla vientiä syntyy. Kehittelemällä vientitoimintaa jolla voisimme palkkaa laskemalla 8e/h -> 7e/h (viron kanssa? no silloin vähän alemmas - 5e/h ?) ryhtyä kilpailemaan kansainvälisessä kaupassa, on jo sitten ... tuskin niitä hampurilaisiakaan saisi vientiin vaikka työntekijät tekisi ilmaiseksi?

Jari Rahkonen

Heikillähän ne on huolet. Niin kauan kun rajat vuotaa, on kaikki säästöhorinat täysin joutavia. Keväällä kun uusi tulijoiden vyöry jyrää suomeen, niin joka ikinen lantti mitä nyt valtavalla vääntämisellä saadaan puristettua, valuu aavikon hiekkaan ja vääriin haaveisiin.

Janne Pohjala

Niin tai näin, uuden yrityssopimuksen myötä lopetan majoittumisen Hesehotellissa.

Pysy Salmela nyt vaan siinä EK:n kelkassa. Siinä toisessa päässä EK työnantajat ajaa palkkaa alas ja toisessa päässä EK:n vuokranantajat ja ruokakauppiaat polkee hintoja ylös. Win-win.

Sinun Heikki hommaksi jää syyttää palkan perään kyseleviä kommareiksi ja muinaismuistoiksi, sekä vaatia että vielä palkkaa saavat maksavat muidenkin palkat, jotta voit maksaa perustulon lisäksi nykyiseen nähden vain rippeet ja muut tulevat toisilta palkansaajilta.

Valitettavasti näin ollen joudutaan ensimmäisenä tinkimään turhuuksista kuten hampurilaisista ja tyytymään halpuutettuun kotiruokaan. Toivottavasti EK:n jäsenet paikkaavat tavallisen kansan hupenevat käynnit.

Monica Almenoksa

Totuus on, että työnteolla ei enää tule toimeen. Senkin takia moni jää kotiin, koska ei elämä sen kummempaa ole ylityöllistettynä, alipalkattuna ja työnantajan jatkuvien orjatyövaatimusten kohteena. Koska sitähän se on, jos ei tehdystä työstä makseta palkkaa.

Työviikon pidentäminen ei nosta tuottavuutta. Se on jo monessa maassa faktaksi todettua. Suomalaisyritykset hakevat "kasvua", siis voittojen kasvua suomeksi, pienentämällä kustannuksia eli irtisanomalla väkeä. Tätä harrastetaan sen sijaan, että haettaisiin OIKEAA kasvua, siis lisää bisnestä, myyntiä ja asiakasmääriä lisäämällä. Säästöissä tulee seinä vastaan ennen pitkää. Ihmisten voimavarat loppuvat. Asiakkaat kyllästyvät melkein-muttei-ihan-hyvin hoidettuihin hommiin.

Suostun palkanalennukseen eli orjatyöhön välittömästi, kun Suomessa jäädytetään hinnat vuoden 2002 tasolle. Sitä odotellessa vaadin jokaisesta tekemästäni työtunnista asiallisen korvauksen.

Sepetius Kangas

En ymmärrä että puhutaan tuottavuuden lisäämisestä. Kyse on tulonsiirrosta tekijöiltä työnantajille. Miksi ei asioista puhuta niisen oikeilla nimillään. Ehkä hallitus kuvitttelee kansaa niin tyhmäksi ettei se sitä ymmärrä. Ei silti Kun kuuntelin Olli Rehnin jutustelua A-studiossa yhteiskuntaasopimuksesta. Niin sivullinen ei tieenyt mistä hän puhui. Onnellinen ilme kavoilla hän onanoi omilla sanoillaan jotka ei mmerkinneet mitään fraaseja...fraaseja toinen toisensa jälkeen vailla minkäänlaista asian yhteyttä. Eikö tosiaan hallituksessa löydy henkilöä joka vastaisi jotain suomenkielellä josta voi saada jotain selville. Virkamiehen jargoni ei kelpaa. Siinä on kyllä hienoja sanoja. Toki sen puhuja voi sillä tyydyttää itseään mutta kuulijan se saa raivon valtaa,. JOspa joku suomen kien taitajakin sanoisi mitä muuta tämä yhteiskuntasopimus sisälsi kuin sen tulonsiirron. Kasvua ei missään tapauksessa. Ehkä hallitus oskoo niin kovasti siihen että euroopan nousu tempaa Sumen mukaa. Että voisivat joskus sanoa me tämän teimme.