Tiistai 24.10.2017

Keskustalainen älähtää: Miksi opintotuesta leikattaisiin 30 milj. € liikaa?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.3.2016 20:34
Päivitetty: 
2.3.2016 09:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeripuolue keskustan kansanedustaja Tuomo Puumala arkistokuvassa.
|

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, hallituspuolue keskustan kansanedustaja Tuomo Puumala toppuuttelee tänään julkaistun opintotukiselvityksen ehdotusta opintorahan leikkauksista.

Puumala huomauttaa, että selvityksessä esitetty leikkaus korkeakouluopiskelijoiden opintorahaan olisi suurempi kuin tälle vaalikaudelle oli sovittu. Hallitusneuvotteluissa päätettiin 70 miljoonan euron säästöistä tällä vaalikaudella eli vuoteen 2019 mennessä, ja tämä kirjattiin myös hallitusohjelmaan.

Selvitysmies, professori Roope Uusitalon esityksessä sen sijaan lasketaan, että ehdotettu korkeakouluopiskelijoiden opintorahan pienentäminen 250 euroon kuukaudessa ”säästäisi opintotukimenoja 103 miljoonaa euroa”.

– Jos uudistus toteutettaisiin 1.8.2017 tämä säästö toteutuisi täysimääräisesti jo vuonna 2018, selvityksessä laskeskellaan.

Puumala totesi tiedotteessaan, että ”opintotuesta ei pidä säästää enempää kuin hallitusohjelmassa on sovittu”. Hänen mielestään selvitysmiehen esittämä malli toisi voimaan ”huomattavasti isommat säästöt” kuin sovittu 70 miljoonaa euroa jo vuoden 2019 tasolla, vaikka 150 miljoonan euron säästötavoite koskee vasta tämän vaalikauden jälkeistä aikaa.

– Edes välttämätön tavoite julkisen talouden kuntoon laittamisesta ei edellytä näin suurta leikkausta opiskelijoilta. Muustakaan sosiaaliturvasta ei ole leikattu tässä mittakaavassa. Vaikka valtion takaaman opintolainan määrä kasvaa, opintorahan tasoon kerralla kohdistuva 87 euron leikkaus sekä tukikuukausien rajaaminen tuntuisivat opiskelijoiden arjessa rajusti, Puumala sanoi tiedotteessaan.

– Jo pelkästään sillä opintorahan leikkauksella, jos sitä leikataan noin paljon – eli reilut 80 euroa [pois kuukausittaisesta tuesta] –, tulee reilun sadan miljoonan euron säästö, Puumala sanoo Uudelle Suomelle.

Puumalan mielestä nyt ei ole aika vedellä vastustan-kannatan-linjoja, koska kyse on vasta ministeriön selvitysmiehen omasta esityksestä.

– Mutta olen sitä mieltä, että se leikkaus, mikä hallitusohjelmassa on sovittu tälle vaalikaudelle, riittäisi, hän toteaa.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit