Torstai 19.10.2017

Alexander Stubb paljasti tylyt ehdot - ”Sitä tuskin kukaan toivoo”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.3.2016 20:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Oikeus- ja työministeri jari Lindström (ps.), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoivat tänään hallituksen hyväksyneen yhteiskuntasopimuksen.
|
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.)  linjaa blogissaan ehdot sille, että hallitus toteuttaa lupaamansa veronkevennykset. Stubbin mukaan yhteiskuntasopimus on ”iso askel oikeaan suuntaan”, mutta ei sellaisenaan riitä.
 
-Tämä on tärkeä viesti molemmille puolille työmarkkinapöytää: jatkakaa hyvässä sopimisen hengessä: edistäkää laajoja paikallisen sopimisen mahdollisuuksia ja hallitus tulee vastaan. Todella toivon, että työpaikkasopiminen etenee ja samalla voimme keventää työn verotusta, Stubb kirjoittaa.
 
Hän sanoo, että pallo on nyt työmarkkinajärjestöillä. 
 
-Ensin tarvitaan vielä SAK:n hyväksyntä paketille. Tämän jälkeen liittokierroksen on onnistuttava. Työehtosopimuksiin on vietävä niin yhteiskuntasopimustoimet kuin paikallinen sopiminenkin. Toivomme, että hallitus voi kesäkuussa 2016 todeta, että kierros on onnistunut, yhteiskuntasopimus on viety työehtosopimuksiin, paikallinen sopiminen on edennyt vahvasti ja hallitus voi tehdä ostovoimaa tukevan, suuren veronkevennyksen.
 
Stubb nostaa esiin myös toisen vaihtoehdon, jota hänen mukaansa kukaan ei toivo.
 
-Toinen vaihtoehto ei ole yhtä hyvä. Ellemme pysty vahvistamaan työllisyyttä, leikkauskierre jatkuu. Sitä tuskin kukaan toivoo.
 
Veronmaksajain Keskusliitto ehti jo tuoreeltaan vaatia hallitusta toteuttamaan veronkevennykset.
 
-On tärkeää, että hallitus kompensoi sosiaalivakuutusmaksuihin kaavailtujen korotusten vaikutukset täysimääräisesti, jotta palkkaverotuksen rajulta kiristymiseltä voidaan lähivuosina välttyä. Samalla ylläpidetään haurasta kotimaista kysyntää jatkuvan palkkamaltin oloissa, liiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen kommentoi.
 
Hän laskee, että työmarkkinajärjestöjen maanantaina sopimien kiristysten purkaminen edellyttäisi vastapainokseen hallitukselta lähes miljardin euron kevennyksiä vuoteen 2019 mennessä.
 
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi aikaisemmin tänään, että Suomi onnistuu sopimuksella parantamaan kilpailukykyään. 
 
-Toteutuessaan tämä paketti johtaa siihen, että me otamme Ruotsin kiinni ja meillä on hyvät mahdollisuudet ottaa Saksan etumatka kiinni jo tämän vaalikauden aikana.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Heikkinen

Stubbin puheet kuulostavat hallituksen venkoilulta, joka pilaa alustavan paremman ilmapiirin työsopimusneuvottelujen jatkon osalta. Hallitus toteuttakoon veronkevennykset, muuten työtätekevät veronmaksajat tuntevat itsensä syystä petetyiksi. Mistä rahat ? YLE-verosta, joka on 550 miljoonaa vuodessa, voidaan ottaa 150 miljoonaa vuodessa tästä vuodesta alkaen, josta kertyy 400 - 500 miljoonaa vuoteen 2019 mennessä. Ns. "pakolaisille" tällä hetkellä menevästä melkein yhden miljardin summasta voidaan ottaa toiset 150 miljoonaa vuodessa tehostamistoimilla. Noista summista kertyykin se yksi miljardi vuoteen 2019 mennessä. Suomen nettomaksu EU:lle on tällä hetkellä 700 - 800 miljoonaa vuodessa. Stubb menköön Brysseliin kertomaan että tässä taloudellisessa tilanteessa Suomi voi maksaa 500 miljoonaa max. vuodessa eikä senttiäkään enempää - sen sijaan että jakelee ylenkatseellisia neuvoja työmarkkinajärjestöille.

Olavi Myllymäki

Hyviä ehdotuksia, jotka tulisi toteuttaa. Kun päälle laitetaan vielä Heikki Salmelan ehdotus, jossa yritystuet lopetettaisiin. Lisäksi jos kehitysavusta leikattaisiin vielä noin kolmannes olisivat säästöt koossa.
Yritystukien ja muun rahanjaon piirissä hääräilee 40000 ihmistä. Hyöty tulee pääosin näille yhteiskunnan elättivariksille. Voisivatko tehdä jotakin hyödyllistä omilla rahoilla. Sama on kehitysavussa. 80 % menee hyvillä palkoilla olevien ns. asiantuntijoiden kuluihin. Hyöty on nyt nähty esimerkiksi Afrikassa. Maanosaan on kaadettu rahaa vaikka huru ja kaaos senkun lisääntyy.
Eli herra Stubb voisi katsella tilannetta tältä kannalta. Hän puhuu julkisen sektorin pienentämisestä, mutta verorahojen tarve senkun lisääntyy. Rahat valuvat yksityisen sektorin elättivariksille, jotka ovat verorahojen varassa hekin. Peli jatkuu, kunnes EU hölmöily päättyy kaaokseen. Sitten voidaan taas devalvoida...

Kaarle Akkanen

Stubb on oikeassa. Ns. loikka jäi puolitiehen ja paikallinen sopiminen vesitettiin. "Paikkaussarjana" tullee olemaan se, että tingitään verohelpotuksista ja ehkä vielä leikataankin? Ainakin YLE-verosta saisi helposti n. 200 milj. euroa.

Ilkka Korkalainen

Tämä sopimuspaketti tuskin riittää muuttamaan Suomen velkaantumista ja työttömyyttä mihinkään suuntaan. Koko paketti vesittyi tämän neuvottelusirkuksen aikana. Todelliset uudistukset jäivät edelleenkin tekemättä. Ay-liike jarruttaa kaikkea muutosta. Taantumus on niin vahvaa ettei se anna minkään muuttua. Olisi parempi, että koko sopimus kaatuisi ja hallitus tekisi tarvittavat toimenpiteet kerralla.

Kim Serrat

ei tule onnistumaan tämäkään sopimus..liian paljon kaikilla mahdollisilla osapuolilla on sen viimeisen sanan sanomisen tarve..olen ollut huomaavinani että varsinkin ek:n puolella on tapa käsitellä asioita .että nyt on näytön paikka..samoin hallituksen (kokoomus) oikeisto.aivan kuin jostakin syystä olisis jäänyt hampaankoloon jotain ja tällainen ilma piiri tuhoaa neuvottelu mahdollisuudet varsinkin pieni tuloisten jäsen järjestöissä..joissa ei olla vielä täysin ymmärretty sitä että jos tämäkin sopimus vesittyy niin mitä seuraa jatkossa..onko se sitä että hallitus runnoo pakkolait läpi ja pieni tuloiset sitten maksaa koko paketin..ja se taas tuo pitkiä lakkoja ensi syksynä ja sen myötä palkkojen menetyksiä ja samaan aikaan koko suomen syöksy kierre jatkuu
alaspäin..ensimmäiseksi pitäisi haudata se uho henki mikä tuntuu nyt olevan yrittäjillä..ja kenellä milloinkin..SAKn tekemä sopimus on kaiken kattava ja olisi toivottavaa että myöskin jäsen järjestöt sen hyväksyvät..
jos tämä nyt vesittyy niin syyllisiä etsitään siinä vaiheessa kun ollaan yhteiskunnassa siinä pisteessä että on kaksi leiriä..siitäkin meillä kokemus pohjaa 27. tammikuuta – 15. toukokuuta 1918...
nyt on vielä mahdolisuus muuttaa kurssia..