Torstai 23.11.2017

Sanni Grahn-Laasonen ja Ville Niinistö ilmiriidassa – ”Tämä on sumutusta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.3.2016 09:08
|

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ajautuivat eilen ilmiriitaan viestipalvelu Twitterissä koskien Kansalliskirjaston tilannetta yliopistoleikkausten seurauksena.

Kansalliskirjaston johtaja, ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm on ilmoittanut kapinoivansa Kansalliskirjastoon yliopistoleikkausten seurauksena osuvia henkilöstövähennyksiä vastaan. Grahn-Laasonen tiedotti eilen myöntäneensä Kansalliskirjastolle kaiken sen rahoituksen, jota on pyydetty.

– Olen aidosti surullinen kuinka joka päivä tulee asioita joissa hallitus pilaa kansallisperintöämme. Vähempikin riittäisi, aloitti Ville Niinistö keskustelun eilen.

– Hyökkäsit jälleen vajain tiedoin, vääristellen ja populistisesti, Ville. Se ei tunnu oikealta. Tosin alan olla jo tottunut, vastasi Grahn-Laasonen Niinistölle.

Kaksikko on riidellyt koulutusleikkauksista ennenkin. Hiljattain Grahn-Laasonen sanoi eduskunnassa Niinistölle loukkaantuneensa tämän sanoista, kun Niinistö väitti opetusministerin leikkaavan innoissaan opintotuesta.

Niinistö kysyi eilen Twitterissä opetusministeriltä, tarkoittaako rahoituksen myöntäminen sitä, että Helsingin yliopiston omia leikkauksia tai irtisanomisia ei kohdenneta Kansalliskirjastoon.

– Kuten tiedät, minä en päätä siitä. Laki on selkeä. Olen myöntänyt koko pyydetyn rahoituksen valtak. tehtävän hoitamiseen, Grahn-Laasonen vastasi.

Niinistö vastasi tähän, että opetusministeriön pitäisi voida puuttua Kansalliskirjaston asemaan myös Helsingin yliopiston autonomian sisällä.

– Tässä on kyse sumutuksesta. Valtakunnallinen erityistehtävä turvattava kokonaisuudessaan. Nyt siitä leikataan, Niinistö sanoi.

Myöhemmin hän myös kertoi selvittäneensä sekä Kansalliskirjastolta että Helsingin yliopistolta, että irtisanomiset ja leikkaukset uhkaavat yhä Kansalliskirjastoa, mutta niiden mittaluokka on auki.

Kansalliskirjaston Ekholm kommentoi eilisiltana Ylellä, että Grahn-Laasosen keskiviikkona julkaisema päätös rahoituksesta on ”perusbudjettia”. Ministeriön mukaan tiedotteen julkaisuajankohta osui sattumalta irtisanomiskohun keskelle. Ekholm on eri mieltä.

– Se oli aivan upea manööveri, että mitäs tässä vaahdotaan, kun hän ei ole ainakaan leikannut. Hän osoitti länteen, kun kaikkien pitäisi katsoa itään eli nykytilaan, Ekholm kritisoi Ylellä.

Ekholmin mukaan ministerin keskiviikkoinen päätös ei muuta irtisanomistilannetta, kuten Niinistökin kertoi selvittäneensä.

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Runtti

vihreitten ja vassurien mielestä kaikki kunnan, valtion tehtävät/virat ovat pyhiä ja niihin ei saa koskea. laajentaa toki hivenen voisi. maksuun voi ottaa velkaa, kun korot on miinuksella. sillähän voi valtio jopa tienata, kun saa verotuloja työstä+kulutuksesta. hulluja nuo suomalaiset, kun eivät sitä tajua.

Johannes Paasio

Erinomaista, jos turhia kulttuurivirkoja leikataan - niitä voisi leikata rajusti myös muualta. Ja jos joku kertoisi minullekin, mihin tarvitsemme näin järjetöntä määrää virkamiehiä? Kirjat pysyvät hyllyssä ilmankin - nämä eivät käsittääkseni kykene edes kirjoja tuottamaan.

Eero Laine

Tietämättömyydellä ja ymmärtämättömyydellä ei näytä olevan mitään rajaa. Kansalliskirjaston tehtävä on niin tärkeä, että sitä ei pidä sormeilla sen enempää poliittisten broilereiden kuin muidenkaan. Kas kun eivät vaadi kirjoja poltettavaksi, kun netilläkin pärjää.

Esa Aaltonen

No mikä on niiden kirjastossa makaavien kirjojen vaikutus suomalaiseen kulttuuriin kun ei niitä lue kuin järjettömän pieni vähemmistö? Kaikki sellainen informaatio joka ei ole laajasti saatavilla on joko turhaa tai vahingollista. Jälkimmäistä silloin kun siihen viitataan vääristellen ja luotetaan siihen ettei sitä kukaan lähde jostain kirjaston kellarista tarkistamaan. Yliopisto, museovirasto ja kansallisarkisto aloittivat muistaakseni "muisti-projekti" nimellä kulkeneen kulttuuriperimämme digitoinnin jo 90-luvulla, mutta mitä on saatu aikaiseksi?
...
Suomessa-asuessani en kyllä koskaan törmännyt julkishallinnon organisaatioon, jossa hommat olisi tehty tehokkaasti saati optimaallisesti. Jos kansalliskirjasto tosiaan on sellainen, siitähän pitäisi tehdä tutkimus ja malliesimerkki muille virastoille!

Osmo Marttila

Paparazzien narsismia meuhkata julkisuudessa joka asiasta.
Olen ollut kuvitelmassa että meillä on järjestäytynyt edustuksellinen systeemi, jossa on toimielimet ja määritellyt prosessit niille vartavasten varattuine konttoritiloineen.

Tapio Mäkeläinen

Minusta Niinistö on nyt oikeassa. hallitus on ihmeellisen tiedevastainen. Onhan Soini sentää valtiotieteilijä jonka pitäisi ymmärtää jatkuvuuden merkitys.
Sivistysvaltiot vaalivat perintöään.
Hiihto- ja juksumitalleilla ei valtioiden historiaa koskaanoole dokumentoitu vaikka osa kulttuuria nekin ovat.
Jos et tiedä mistä tulet et tiedä minne menet. Kirjastot ovat antiikista saakkaa olleet sivistyksen suurin tukijalka. Kaikkialla. Myös Vorssassa.

Aimo Wiren

Organisaatio, jota johdetaan Kai Enholmin asenteella voi olla vain pöhöttynyt. Kaikille organisaatioille pitäisi olla pakollisia resurssien nollabudjetointivelvotteita tietyin väliajoin. Pomohan vahvistaa omaa asemaansa palkkaamalla maksimimäärän alaisia, siitä ei päästä yli eikä ympäri. Tuolla asenteella, missä ollaankaan??