Maanantai 25.9.2017

Poliisin ay-johtaja: ”Sipilällä riehakas meininki – Menikö bluffi lävitse?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.3.2016 10:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) eilen hallituksen tiedotustilaisuudessa.
|

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen arvioi SPJL:n blogissa kilpailukykysopimukseksi kutsuttua yhteiskuntasopimusta.

– Kun seurasi eilen pääministeri [Juha] Sipilän tiedotustilaisuutta, siellä oli mielestäni turhan riehakas meininki. Ainakin, jos sitä katsoo julkisen sektorin silmälasien läpi. Meiltä siirretään jälleen kerran miljardipotti työnantajan kukkaroon. Hurskaana tavoitteena on saada maahan muutama kymmenentuhatta työpaikkaa lisää. Uskokoon ken tahtoo, Suhonen kirjoittaa.

Sipilä sanoi eilen, että hallitus hyväksyy neuvottelutuloksen. Kilpailukykysopimuksesta puuttuu enää SAK:n sinetti. Sipilä sanoi, että eilen hän ensimmäistä kertaa nautti olostaan pääministerinä.

– Pakkolakiuhka on siis poistumassa. Nyt jäi katsomatta, olisiko tämä lakipaketti toteutunut eduskunnassa. Menikö bluffi lävitse, se jää ainakin minua vaivaamaan. Tunne on sama kuin sököringissä. Jos luovuttaa katsomatta vastapuolen pohjakorttia, saa tulla toimeen epäuskoisen tuskansa kanssa, Suhonen kirjoittaa.

Kilpailukykysopimuksen seurauksena työaika on kasvamassa 24 tunnilla.

– Millä keinoilla se tehdään, tullaan ratkaisemaan toimialakohtaisesti. On selvää, että emme tule suostumaan siihen, että tämä kuitataan lomia leikkaamalla. Meidän jäsenkuntamme kohdalla tähän löytyy erilaisia vaihtoehtoja, mutta lomien lyhentäminen ei ole tässä valikoimassa mukana, Suhonen linjaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Johannes Paasio

Kuvittelin hetken poliisin oivaltaneen ristiriidan kilpailukyvyn ja kotimaisen ostovoiman välillä yleisemmin. Jos julkinen sektori jatkossa säästää hivenen palkkojen sivukuluissa, kotimainen ostovoima ottaa takapakkia. Vientialojen kilpailukykyyn tällä tuskin on suurta merkitystä, koska raaka-ainetuottajana kilpailemme amerikkalaisten ja ruotsalaisten kanssa, jolloin päivän sisäinen valuuttakurssimuutos tekee tämän prossan tai parin "parannuksen" tyhjäksi. Ikävä vain, kotimarkkina yritykset kärsivät kun jo valmiiksi nolla-säästöasteella pyörivän kotimarkkinan ostovoimaa leikataan kilpailukyvyn nimissä.

Innostaako tämä investoimaan? Tuskin, sillä investoiti toteutetaan tyydyttämään havaittu kysyntä. Tietenkin on koomista, että samaan aikaan yritykset jakavat jättiosinkoja. Mutta jollei yrityksen kannata investoida, raha kannattaa palauttaa omistajille.

Vaikea uskoa tätä sopimusta todeksi. Ilmeisesti se oli pakko saada,,olipa sen vaikutus kuinka surkea vain. Mistä olemme saaneet tämän kyvyttömän pelleporukan ruoriin? SSS pitäisi hankki keppihevoset kulkupeliksi - olisi näet linjassa tekojen kanssa.

Kaarle Akkanen

Poliisien taakkaa pitää keventää, mutta ns. laihaakin sopimusta pitää noudattaa. Nämä ovat kaksi eri asiaa. Teille pitää antaa lisäresursseja riippumatta nyt sovitusta sopimuksesta. Kenttätoimintaan lisää käsipareja ja kalustoa. Tavoitettavuus "kohdalleen" jne...!

Reijo Jokela

"Ainakin, jos sitä katsoo julkisen sektorin silmälasien läpi. Meiltä siirretään jälleen kerran miljardipotti työnantajan kukkaroon".
Jopas oli aivopieru. Työnantajahan ovat suomalaiset ihmiset. Se, että yritetään suitsia jatkuvaa lainanottoa ei ole kyllä mitään "miljardipotin siirtämistä työnantajan kukkaroon". Montakohan miljardia muuten on "siirretty lapsilta" jonkun kukkaroon? Riittääkö sata?

Lauri Kiiski

Kannattaisi Suhosen miettiä sitä, mitä seurauksia on ollut sillä, että julkisen sektorin palkkapottia on kasvatettu viime vuosina n. 6 miljardia euroa ja 25 % vailla mitään olemassa olevaa talouskasvua sitten v. 2007 lähtien ?

Suhosen logiikalla tämä oli nähtävästi ihan jees.