Tiistai 26.9.2017

Yritys väittää: ”Työttömillä harhakäsitys – Suojaosa 300 €/kk, ison osan kannattaa ottaa töitä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.3.2016 10:46
  • Opteam väittää, että vastoin yleistä käsitystä työnteko kannattaa aina.
|

Henkilöstöpalvelualan yritys Opteam väittää, että Suomessa vallitsee harhakäsitys työnteon kannattavuudesta.

– Törmäämme usein siihen, että periaatteessa halukkaat työnhakijat eivät koe pystyvänsä ottamaan vastaan osa-aikaisia tai määräaikaisia töitä koska pelkäävät tulojensa pienenevän, Opteamin toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen sanoo tiedotteessa.

– Tämä harhakäsitys on ikävä. Suuri joukko työttömiä on pelkästään työttömyyspäivärahan piirissä ja heidän kannattaa aina ottaa vastaan myös määräaikaisia työtilaisuuksia koska kokonaistulot kasvavat, Vanhala-Harmanen jatkaa.

LUE MYÖS: Palkka 2500 €/kk, työ ei kannata: ”Tällaista järjestelmää ei saisi olla olemassa”

LUE MYÖS: Kelan pääjohtaja jakoi kuvan – palkka 2500 €/kk, työ ei kannata

Opteamin ja Yleisen Työttömyyskassan YTK:n yhteisessä tiedotteessa muistutetaan, että työttömyysturvalaissa on määritelty 300 euron suojaosa. Työtön voi ansaita 300 euroa kuussa ilman, että työttömyysturva pienenee.

– Yleisen käsityksen mukaan lyhytaikaisen tai osa-aikaisen työn vastaanottaminen vähentää aina kokonaistuloja eikä työn tekemisestä ole taloudellista hyötyä.  Ansioturvassa 300 euron suoja-osan jälkeen puolet ansaitusta työtulosta vähentää päivärahan määrää, eli suoja-osankin jälkeen työnteko kannattaa. Muiden sosiaalietuuksien vähentyminen saattaa muuttaa tätä tilannetta, tiedotteessa sanotaan.

Opteam ja YTK kokevat, että ”myös byrokraattiset kannustinloukut ovat estäneet työnhakijoita ottamasta vastaan työtä”.

– Kun työtön työnhakija on ottanut vastaan määräaikaisia töitä, hänelle on maksettu soviteltua ansiopäivärahaa mikäli työttömyys on jatkunut työrupeaman jälkeen. Työttömyyspäivärahaa ei kuitenkaan voida maksaa ennen kuin työntekijä on toimittanut palkkalaskelman työttömyyskassaan. Riippuen työnantajan palkanmaksuvälistä ja työttömyyskassan maksaman päivärahan maksujaksosta, työntekijä on saattanut joutua odottamaan työskentelyjakson jälkeen rahaa tililleen jopa neljä viikkoa, tiedotteessa kerrotaan.

– Näiden viikkojen aikana työntekijä ei ole saanut työttömyyspäivärahaa eikä palkkaakaan. Tämä on ollut esimerkiksi vuokranmaksun näkökulmasta mahdoton tilanne, jolloin työttömän on ymmärrettävästi hankala ottaa työtä vastaa, Opteam ja YTK jatkavat.

– Mielestämme päivärahan maksaminen ei saisi viivästyä siksi, että on ottanut vastaan työtä. Tämän takia olemme YTK:ssa halunneet erityisesti panostaa sovitellun työttömyyspäivärahan nopeaan käsittelyyn, YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen sanoo.

Tämän vuoksi YTK ja Opteam lanseeraavat nyt ”sähköisen palkkatiedon, jolla nopeutetaan työttömyyspäivärahan maksamista lyhytkestoisen työn jälkeen”. Siinä Opteam toimittaa ennen varsinaista palkanmaksua välittämiensä työntekijöidensä puolesta sähköisen palkkatiedon YTK:lle. Näin säästetään runsaasti aikaa, YTK ja Opteam uskovat.

 

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Kajander

Kyllähän se sikäli kannattaa, että rahaa jää enemmän käteen, elleivät esimerkiksi matkakulut vie liikaa. Mutta jos työmarkkinatuen leikkaus lasketaan veroksi, niin kuin se tuensaajan näkökulmasta on luonnollista laskea, niin sovitetun työmarkkinatuen saajan marginaaliveroprosentti on suurempi kuin pohatoilla, jotka aina muistavat rutista omista veroistaan.