Tiistai 16.7.2019

Yli 500 000 jäsenen irtautuminen sopimuksesta uhkaa – Lyly myöntää SAK:n kriittisen tilanteen

Luotu: 
4.3.2016 16:43
Päivitetty: 
4.3.2016 17:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on tiukassa paikassa jäsenliittojen irtautuessa neuvottelutuloksesta, jota keskusjärjestö oli rakentamassa. Arkistokuva.
|

SAK:n osallistuminen yhteiskuntasopimuksen jatkoneuvotteluihin on nyt hiuskarvan varassa. Tämän myöntää myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

230 000 jäsenen jättiliitto PAM:n, Suomen suurimman ammattiliiton, irtautuminen sopimuksesta on jo itsessään kova isku. Tämän lisäksi irtautujiin kuuluvat perjantaina iltapäivällä AKT, SEL ja Rakennusliitto, jolloin irtautuneiden jäsenten lukumäärä nousee kaikkiaan jo 400 000 henkeen.

– 40 prosenttia meidän jäsenmäärästä, Lyly toteaa Uudelle Suomelle.

Keskusjärjestöön kuuluu kaikkiaan noin miljoona ihmistä.

Jos Metalliliitto, joka asetti hallitukselle perjantaina äärimmäisen tiukat ehdot, irtautuu myös, jo lähes 550 000 SAK:n jäsentä on ulkona neuvotteluista.

– Yli puolet olisi silloin meidän jäsenkunnasta [sivussa], Lyly summaa jälleen.

Voiko SAK lähteä neuvotteluihin, jos PAM:n lisäksi vielä Metalliliitto jää sivuun?

– No, jos meidän kaksi suurimmasta päästä olevaa liittoa ja jäsenmäärästä yli puolet on vastaan, niin voi olla… että on parempi, etten spekuloi tässä sitä vastausta, Lyly vastaa.

– Odottaisin nyt maanantaihin rauhassa. Katsotaan, mitä vielä voidaan tehdä.

SAK:n hallitus, jossa liittokohtaisesti on vain yksi ääni, päättää jatkoneuvotteluihin osallistumisesta maanantaina. Lyly ei vielä lyö nauloja neuvotteluarkkuun.

– Osasta liitoista on saamatta vastauksia, odotellaan nyt ne vielä ja katsotaan sitten tilanne maanantaina. Ja sitten toinen on se, että voiko näille heidän ilmoittamilleen syille vielä tehdä jotain. Siellä on hallituksen suuntaan aika paljon kysymyksiä vielä, Lyly sanoo.

–Todella paljon on vielä töitä jäljellä, Lyly kommentoi tulevaa viikonloppua.

Esimerkiksi PAM kertoo pääsyyksi Suomen hallitukseen kohdistuvan luottamuspulan.

–  Se liittyy näihin [ehdollisiin] menoleikkauksiin ja veronkevennyksiin. Eihän niistä ole hallitukselta selkeää vastausta saatu, Lyly sanoo.

Juuri tämä epäselvyys on Metalliliitonkin "erittäin kriittisen" suhtautumisen ja tiukkojen ehtojen syy. Lue lisää tästä Uuden Suomen jutusta.

Lue myös: Suora uhkaus Sipilälle: ”Mikäli näin ei tapahdu, Metalliliitto irtautuu”

Lue myös: Nyt tärähti: 230 000 jäsenen PAM sanoo ei

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ville Mäki

Niinpä. Heillä ei selvästikään ole mitään todellisuudentajua, vaan vaativat aina lisää, mutta eivät ole valmiita luopumaan mistään. Ei tämä sopimus kovin kummoinen paperi ole, mutta paljon parempi kuin pakkolait. Mutta eivät vain suostu ottamaan pienempää pahaa.

Ja Lyly on täysin kyvytön pitämään näitä kurissa.

Umppa Lumppa

Taas on jotkut riistäjätyyppiset yrittäjät heti ensimmäisenä huutamassa. Palkkaa ei haluttaisi maksaa mitään. Kusisen putiikin toimiin ei ole investoitu 20v yhtään mitään ja sitten ulvotaan kun homma ei kannata. Pitikö nostaa jokainen sentti osinkoina ulos.

Taidampa viedä tietotaitoni ja koulutukseni ulkomaille, siellä kun monessa paikassa on tapana maksaa ammattitaidosta jotain palkkaakin prkl.

Umppa Lumppa

Niinhän täältä voi. Lähtöä ruvetaan valmistelemaan keväällä kun vihdoin on töiden ohella joutanut tehdä lopputyön ja TKKn paperit pulahtaa käteen.

Arviolta saan raapistua 80k käteiskassaa, eiköhän se riitä muuttoon ja uuden duunin etsimisen ajaksi siellä toisaalla. Kohde euroopan ulkopuolella, koko paska uppoaa kuitenkin.

Naureskelen sitten sieltä toisaalta kun täällä ensin vedätte palkat ihan minimiin ja sitten ihmettelette miksei ne teidän nakkikiskat ja hikipajat mitään tuota. Kellään ei ole vara ostaa yhtään mitään, koska joku viisas mies ahneuksissaan keksi ettei työstä tarvi mitään maksaa.

Matti Loikkanen

Olisi hienoa, jos neuvottelemalla ja sopimalla yhdessä voitaisiin sopia suurista ja välttämättömistä taloustoimista, mutta AY-liitot eivät näe napaansa pitemmälle. Tosi typerää.

Pakkolait voimaan heti koko voimalla. Talouden alamäki on pysäytettävä.

Johannes Paasio

Outoa, ettei valtion kustannuksia voida karsia lainkaan vaan siirrellään veroja uhrilta seuraavalle.

Yleensä pidän AY liikettä tämän valtion taantumuksellisena syöpänä, joka on levinnyt määräilemään asioista, jotka sille eivät kuulu - siis myös minun veroeuroista.

Tässä asiassa kerrankin katson AY liikkeen toimivan oikein puolustaessaan jäseniään. Olisin pitänyt heitä hulluina, jos olisivat tämän "diilin" hyväksyneet.

Monta prosenttia "yhteiskunnasta" on vielä mukana tässä "yhteiskuntasopimuksessa"?

Juhani Vinberg

Viisi kertaa hallitus on yrittänyt ja aina ay-jäärät ovat sanoneet ei. Nyt hallituksen täytyy tehdä ne pakkolait, joilla ay-mafia saadaan kuriin. Lisäksi tarvitaan riittävät nostot lakkosakkoihin sekä ay-rälssin omaisuuden takavarikointi samaan tyyliin kuin uskonpuhdistuksen aikaan kun kuningas otti kirkon omaisuuden valtion hallintaan

Juha Merisaari

Hallitus on hajoitettava. Tämän kykenee suorittamaan ilmeisesti vain Juha Sipilä. Korjatkoon joku jos olen väärärässä. Seuraavan hallituksen muodostaa sitten SAK ja Troilkk yhdessä. Demarien märkä uni muuttuu todeksi. Uuudet vaalit ja lisää puolue tukea roppakaupalla. Persut oppositioon. Siitä alkaa Suomen suruuden uusi aika . Ai niin , unohdin että, Nokian puhelimia ei enää ole. Mutta hyvänen aika sentään Saloon tulee Turing ja jakovaraa syntyy taas.

Arto Vainio

Ammattiliitoilla on monia epäreiluiksi koettuja etuja ja oikeuksia. Miksi olemme antaneet heille ne?

Liittojen jäsenmaksut pitäisi tehdä verovähennyskelvottomiksi. Kaikki liittoihin kuulumattomat työntekijät, eläkeläiset ja muut veronmaksajat pitäisivät tätä paljon oikeudenmukaisempana.

Työnantajien tulisi lopettaa ammattiliittojen jäsenmaksujen tilitys liitoille palkanmaksun yhteydessä. Liitot voisivat itse kerätä maksunsa pankkisiirroin suoraan jäseniltä. Näinhän kaikki muutkin yhdistykset tekevät.

Työehtosopimuksien yleisitovuus pitäisi lopettaa. Ei voi olla niin että jollekin järjestölle annetaan oikeus sopia asioista myös järjestöön kuulumattomien puolesta.

Lauri Kiiski

Neuvotteleva osapuoli EK tulisi haudata, niin näistä turhista ja vahingollisista sirkuksista päästäisiin eroon. Nimenomaan EK on tukenut ay-liikettä vuosikymmenet vallan, muttei vastuun, siirryttyä parlamentarismilta näille näivettäville korporaatiolle.

Jarmo Lius

SAK on oikealla tiellä. Metalliliiton ilmaisemat ongelmat ilmaisevat yleisempää idologista ongelmaa hallituksessa. Mitä enemmän hallituksella on rahaa käyettävissään, sitä paksummiksi laajenee asetilauskirjat Yhdysvaltoihin. Suomen militarisoidaan vauhdilla. Maahan saapuu Yhdysvaltojen sotajoukkoja. Tälle kehitykselle on laitettava stoppi.

SAK on oikealla tiellä vaatimuksineen. Hallituksen prässäykseen ei saa alistua sen enempää kuin totella rintamalla itsemurhahyökkäykseen komentavaa upseeria. Joskus aseet on käännettävä päinvastaiseen suuntaan. Hallitus uhkaa suomen kansaa.

Metalliliiton vaatimuksilla oikaistut sopimukset on oikea tie oikaista kansakunnan syöksy tasaiseen menoon ja lievään nousuun. Valtiolaivan reiät paikataan metallilla.

Suomen hallituksen on lopetettava maan militarisoiminen, sillä nyt on näin: mitä enemmän kansa maksaa veroja, sitä enemmän rahaa ohjautuu kenraalien käyttöön, ja sitä vähemmän hyvinvointiiin. Puolustusvoimien komentaja Lindberg on käymässä röyhkeäksi ja haaveilee kenraalien vallan kasvusta. Hän haluaa suorittaa liikekannallepano ilman poliittisia päätöksiä.

SDPn Rinteen on nyt lunastettava vaaleissa saamansa Eduskuntapaikka ja tuettava mlilitarismin kehityksen katkaisemista yhdessä SAKn kanssa. Suomen talousongelmat ja kilpailukykyloikka ei edellytä yhtään sen enempää tai vähempää kuin sitä, että rahoja ei tuhlata militarismiin, lopetetaan niin kaupppa- kuin informaatiosota Venäjää vastaan.

Taloushuolet on ratkaistu kun avataan ulkomaankauppa Venäjän kanssa. Ja toteutetaan SAKn viitoittama kilpailukykyloikka.

Hannu Mononen

"Puolustusvoimien komentaja Lindberg on käymässä röyhkeäksi ja haaveilee kenraalien vallan kasvusta. Hän haluaa suorittaa liikekannallepano ilman poliittisia päätöksiä."

Jarmo Lius halventaa Puolustusvoimien komentajaa valheellisella väitteellä. Asevelvollisuuslain muutosprosessia valmistellaan eduskuntakäsittelyyn. Kyseessä on valtuuksien myöntäminen valmiuden lisäämisenä reservin kertausharjoituskutsulle, joka koskee enintään runsasta kymmentä prosenttia liikekannallepanovahvuudesta.

Veli Laurinsalo

Olisikohan tässä demarien juoni taustalla. Saatetaan hallitus huonoon valoon ja AY liittojen järjestöissä nakataan kapuloita aina rattaisiin, että mikään sopiminen ei lopulta onnistu. Samalla saatetaan Suomi täydelliseen sekasortoon ja koko maailma puhuu "Suomen taudista" tai "EU:n kriisipotilas Suomesta", mikä ei todellakaan anna suomalaisista hyvää kuvaa maailmalla. Hallitus rämpii onnettomien neuvottelulopputulosten kanssa ja demarien suosio sen kun kasvaa. Superhyvä taktiikka noilla demareilta!

Jotenkin tulee Putinin Syyrian pommitukset mieleen, mutta erona on vain se, että demarit sotkevat oman maan asioita, kun Putin sotkee Euroopan asioita. Putin on siis fiksumpi!
Suomen tulevaisuudellahan ei puoluemittelöissä näytä olevan mitään väliä.