Lauantai 21.10.2017

Uusi tyrmäys Hesburger-Salmelalle – ”Lakia rikottu Suomessa vuodesta 2001”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.3.2016 16:37
 • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
  Kuva
  – Lakia ei ole noudatettu koko 2000-luvun aikana, ei pienissä, keskisuurissa eikä isoissa yrityksissä. Ihan jokaisessa [yrityksessä] jossa on osa-aikaisia paljon, olen lähes sataprosenttisen varma, että jos työvuorolistaa katson, löydän laittomuuksia, sanoo Niina Koivuniemi.
|

Palvelualojen ammattiliitto PAMin järjestöjohtaja ja puheenjohtajan varahenkilö Niina Koivuniemi tyrmää Uuden Suomen haastattelussa Hesburgerin perustajan Heikki Salmelan vastauksen yhtiön saamaan kritiikkiin.

PAMin valtuutettu Anne Nyman kertoi eilen havainnoistaan Hesburger-ravintolassa. Työntekijät olivat kertoneet Nymanille, että ravintolassa vain ravintolapäällikkö saa tehdä kokopäivätöitä. Tarjolla on pahimmillaan vain neljän tunnin viikkotyösopimuksia. LUE LISÄÄ: PAMilaisen suora viesti Hesburger-Salmelalle: ”Työntekijät murheellisia – tarjoamallasi työllä ei elä”

Salmela vastasi kritiikkiin eilen Helsingin Uutisissa ja selitti käytäntöjä työvoimatarpeiden päällekkäisyydellä: myynti ja asiakasmäärät painottuvat tiettyihin aikoihin.

– Alalla viitataan usein niin sanottuun käsiparisääntöön. Se merkitsee yksinkertaisesti sitä, että ravintolassa on oltava myyntiä ja asiakasmäärää vastaava määrä käsipareja. Jo vuorossa olevalle työtekijälle ei voida siis tarjota lisää tunteja samalle ajankohdalle. Esimerkiksi jos perjantai-iltana työvuorossa olevana työntekijä haluaa lisätä tuntejaan, voidaan silti joutua palkkaamaan toinen osa-aikainen työntekijä, jos käsiparien tarve on nimenomaan perjantai-iltana, Salmela kommentoi.

Niina Koivuniemi kokee kuitenkin, että PAMin Nyman ”osui ytimeen” havainnollaan.

– Hesburgerin perustajan vastaus Annelle ei pidä paikkaansa. Kyllä meidän mielestä saa palkata työntekijöitä vaikka sata, mutta ei niitä saa palkata eri aikaan. Kyllä me tiedetään tasan tarkkaan, mitä käsipari tarkoittaa. Tiedetään, että muun muassa tuollaisissa pienissä Hesburgereissa pystyttäisiin pyörittämään paljon suuremmilla tuntimäärillä, jopa ihan kokoaikaisilla, niin että olisi kokoaikaisia enemmistö työntekijöistä, Koivuniemi sanoo.

Koivuniemi uskoo, että myös Nymanin esiin nostamassa ravintolassa suurin osa työntekijöistä voisi olla kokoaikaisia, jos vain työvuorolistat suunniteltaisiin oikealla tavalla ja käytettäisiin hyväksi olemassa olevia työvoimajoustojen keinoja.

– Ei me olla vaatimassa päällekkäisiä tunteja, että työnantajan olisi pakko työllistää, jos ei ole varaa, Koivuniemi sanoo.

– Työnantajapuolen edustajat kertoo suurissa puheissaan usein jotain muuta kuin mikä se totuus on heidän omalla työpaikallaan, Koivuniemi sanoo.

Salmela viittaa Helsingin Uutisissa lakiin, joka edellyttää lisätöiden tarjoamista ensisijaisesti jo palkatuille osa-aikaisille. Niina Koivuniemi on sitä mieltä, että todellisuudessa tätä lakia jätetään noudattamatta ympäri Suomen, kaikenkokoisissa yrityksissä.

Lakimuutos astui voimaan vuonna 2001. Ennen sitä työntekijän piti itse osoittaa halukkuutensa tehdä lisätunteja. Vuodesta 2001 työnantajan on pitänyt tarjota lisätunteja jo palkatuille osa-aikaisille ja perusteltava toimensa, jos näin ei ole tehty. Koivuniemi kertoo olleensa innoissaan, kun lakimuutos tuli voimaan.

– Mutta sitten ei tapahtunut mitään. Ei yhtään mitään! Ihan samanlainen määrä riitajuttuja lisätuntien saamattomuudesta. Se oli suuri järkytys itselleni.

– Lakia ei ole noudatettu koko 2000-luvun aikana, ei pienissä, keskisuurissa eikä isoissa yrityksissä. Ihan jokaisessa [yrityksessä] jossa on osa-aikaisia paljon, olen lähes sataprosenttisen varma, että jos työvuorolistaa katson, löydän laittomuuksia, Koivuniemi puuskahtaa.

Hänen mukaansa aivan viime vuosina on tapahtunut positiivisia muutoksia, mutta siitä huolimatta lakia jätetään noudattamatta yhä ”vaikka kuinka paljon”.

Koivuniemen mukaan PAM on järjestänyt koulutuksia työntekijöille lisätuntien vaatimisesta sekä esimiehille niiden tarjoamisesta. Toiminnassa on ollut mukana Anne Nyman, joka Hesburger-asian toi julkisuteen, Koivuniemi kertoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Ossi Kurki-Suonio
Ossi Kurki-Suonio
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Repo

Miten ihmeessä kukaan täyspäinen työnantaja voi kuvitella jonkin elävän tuollaisilla työsopimuksilla? No, omalta osaltani lupaan auttaa tilannetta, enkä jalallanikaan astu Hesburgeriin. Ei sitten ainakaan mun takia tarvi yhtä käsiparia laittaa töihin tunniksi.

Matti Auer

Tällä hetkellä PAMilaisten keskiansiot (brutto) kokopäiväisillä on n. 1.600€/kk + pienet lisät ja osa-aikaisilla +/- 1.000€/kk. Kuinka joku kehtaa repiä näiden selkänahasta vielä lisää, kun pitäisi vielä elääkin. Pk-seudulla ja suurissa kaupungeissa tilanne on toimeentulon suhteen jo kestämätön. Hesen johtajalla on itsellä 2.500.000€:n vuositulot (ansio + pääomatulot) ja molemmilla pojilla, samassa työpaikassa, vieläkin enemmän. Luulisi jo perheessä selkänahkojen riittävän.

Osmo Marttila

Sellainen henkilö, jonka tekoja ohjaa sairas harhainen ideologia.

" Pankkiiri Björn Wahlroos on piiskannut kulissien takana Alexander Stubbia ja
muita porvaripäättäjiä nujertamaan ammattiliittomafian vientikriisinkin uhalla.
Wahlroosin ajatusten paras tulkki on kansanedustaja Elina Lepomäki. Wahlroos on Lepomäen vaalirahoittaja, kumpikin toimii konservatiivisen ajatuspajan Liberan hallituksessa. Viimeksi perjantaina Lepomäki maalaili twitterissä paikallisia joustoja mainiona keinona alentaa palkkoja. "
- Iltalehti 5.3.2016 " Köyhien kuppi meni nurin "

Eero Laine

Ei kai siinä mitään militanttia, edes leikillistä, ole, jos puolustaa jäseniään ja valvoo, että työn ostaja, joka mielellään kutsuu itseään työn antajaksi, noudattaa voimassa olevia lakeja. Hese lihoo työntekijöilleen maksamilla nälkäpalkoilla ja -tunneilla.

Osmo Marttila

" Lakia ei ole noudatettu koko 2000-luvun aikana ... "

Miksi PAM ei vie noita täysin avoimesti lakejamme tietoisesti rikkovia työnantajia oikeuteen tai vähintään auta ko 'yritysten' henkilöstöä käymään oikeutta?
Mitä enemmän näistä rikoksista tiedotetaan sitä patempi valmius on kansalaisilla valita yritykset joiden palveluita käyttävät.

Rikollisuuden suosiminen ei ole suomalaisuutta.

Raimo Korhonen

Niin, miksikähän?
Ehkä siksi, että nykysäännösten mukaan PAMilla ei ole kanneoikeutta, eikä luottamusmiehellä - vain asianomistajalla on.
Ja millähän rahalla 4 tunnin viikkotyöaikaa tekevä käy oikeutta - ja sitten ei ole sitäkään työtä.

Iiro Koppinen

Olen aina joskus käynyt Hesburgerissa ja siistejä paikkoja ovat olleet. Kädetkin saa pestä ja henkilökuntakin on ollut ihan ystävällistä ja freesin näköistä. Jos pitää paikkansa, että lakia rikotaan koko tämä vuosituhat ja henkilökuntaa rääkätään, on selvää, ettei sinne enää ole asiaa. Voisiko Uusisuomi tutkivalla jurnalismilla nyt selvittää nämä esitetyt asiat, että tietää, miten toimia. Mielellään siellä edelleen kävisi, mutta....

Seppo O. Saarela

Olen tosi vaikean paikan edessä. Yrittäjäansioistaan annan täydet pisteet Heikille. Kaveri on ohittanut monet maailmanlaajuiset hampurilaisketjut kovalla työllään.

Työnantajaosiossa taas kiroan hänet alimpaan helvettiin. Ei kukaan voi lähteä toiselta puolelta kaupunkia "töihin" 2-3 tunniksi, ja sama taas illalla 4 tunniksi.

Palkkana minimipalkka, jolla pitäisi maksaa vuokra, lapsen päivähoito, matkakortit ym.

Ja lisäksi (anteeksi kielenkäyttöni) pitäisi hymyillä jokaiselle vittuilijalle, joka ei saa tarpeeksi nopeaa palvelua.

Jukka Mattsson

Miten niin ei voi lähteä toiselle puolelle kaupunkia töihin noin kuin Hese haluaa?
Lentokenttien SOL palveluksessa oleville turvatarkastajille se on ihan jokapäiväistä. Ammulla pari tuntia töissä, mene sitten vaikka Heseen kuluttamaan aikaa pariksi...kolmeksi tunniksi, ja jatkat taas töitä muutaman tunnin. Tällä tavalla töitä nykyään tehdään jota yritys pyörii maksimi voitoilla.

Pertti Jokela

Kun Pamin porukka tietää miten töitä pitää jakaa ja tarjota, niin olisiko mitenkään mahdollista, että he perustaisivat esimerkkiburgerin sillä käyttöpääomasta ei liene puutetta? Esimerkillä on voimaa ja jos kykenisivät vaatimallaan tavalla toimimaan kannattavasti lakia ja sopimuksia pilkulleen noudattaen, niin puheille olisi enemmän katetta kuin ääntä. Tuntematta Hesen toimintaa oudoksun kuitenkin Koivuniemen väitettä lain systemaattisesta rikkomisesta. Mikäli näin on, niin tilanne pitää korjata - joko lakia / sopimusta tai toimintaa muuttamalla.

Iiro Koppinen

Jos rikotaan perusteltua, järkevää ja selvästi tulkittavaa lakia, niin asiahan on selvä. Mutta Suomessa on erittäin paljon myös älyttömiä ja jopa laittomia lakeja, joita ei edes pystytä tulkitsemaan; säädöstehtailu on ollut aivan tolkutonta. Minkälaista lakia nyt mahdollisesti olisi rikottu. Jos Uusisuomi väittää, selittäköön!

Pentti Westerholm

Hesburgerissa on isot ja hyvät hampurilaiset aion käydä siellä jatkossakin.Arvostelu kyllä osuu nyt väärään kohteseen ei ole Hesen vika,että Suomessa työntekijän työllistäminen täysipäiväisesti on kallista.Siitä ovat edelliset hallitukset tehneet tehtävänsä huolella.

Jaan Johanson

Ajatusmallista (oikeastaan monenkin alan palkkojen suhteen) = kustannuslaskennasta tekee kummallisen, että varmasti jokainen maksaisi esim. 3% enemmän hampurilaisista, kun tietäisi että se menee työntekijöiden palkkoihin, ja nostaisi todennäköisesti useita euroja per tunti eli jo elämiskynnyksen rajoille!! Talousnerot tietysti tarjoaa kysynnän ja tarjonnan lakia, mutta ikävä kyllä on aloja joilla palkat tippuisivat todella alas ilman TES:a. Eikä ole kenellekkään opettavaista tehdä työtä epäoikeudenmukaisella palkalla !

Eiköhän työtä järjestelemällä piikitkin ole mahdollista hoitaa sitten niillä lyhyillä vuoroilla, mutta silti aikaansaada useita pitempiä vuoroja niitä haluaville. Nyt vain taitaa olla kyse työn luonteesta ja siitä että työntekijät jaksavat painaa ja vielä hymyillä kun työaika mahdollisimman lyhyt. Ei siinä mitää, monelle varmaan ihan sopivaa. Tosin on erittäin kyseenalaista, jos on todettu että kiireistä työtätahtia ei kukaan jaksa yli 4h ja sitäkin hyvin vain joka toinen päivä!?

Olisi myös kiinnostavaa, onko työhönotossa eliminoitu mahdollisuus tehdä toista työtä, koska tällöin työllä elämisen edellytyksiä entisestään rikottaisiin.

Mikä sitten puristaa näitä hampurilaisketjuja, on toinen juttu. Onko asioita, joita johtajat eivät uskalla sanoa ääneen; ravintola-alan yleinen harmaa talous ? Esim. mietinnöt kuinka pitsa voi maksaa 5e ? Onhan näitä otettu esille, mutta eikö alan tervehdyttäminen ota onnistuakseen ?

Jaan Johanson

Lisänä soppaan, voisi perustaa tavaramerkin ja sloganien käyttöoikeuden palkan mukaan:
"Työntekijämme elävät HYVIN työllään", kun palkka on TES+10% ja "Työntekijämme elävät ERITTÄIN hyvin työllään", kun palkka TES+20%
Asiakas voisi vaikuttaa valinnoillaan.

Mika Peltokorpi

Sama ongelma kaupan alalla. On jotenkin älytöntä vallankäyttöä olla antamatta lisätunteja jo yrityksen palveluksessa oleville osa-aikaisille ja palkata (jopa täyspäiväisiä) uusia työntekijöitä, kun yksikkökustannus pienenee aina 40h/vko/työntekijä asti.

Iiro Koppinen

Vaikea seurata ajatusta. Eikö toisaalta ole hyvä niiden palkattavien kannalta, että saavat työtä. Ja eikö työnantajan näkemys työajoista merkitse jotain, voihan olla, ettei kaikki ole tiedossa, kuten kannattavuus? Tällainen uutisointi herättää täydellisen hämmennyksen asiaa tuntemattomassa. Kovia väitteitä?

Pertti Jokela

Ottamatta kantaa yksittäiseen työnantajaan ymmärrän, että on se työnantajallekin vaikea paikka tuo työn tarjoaminen. Kun työvoimaa tarvitaan esimerkiksi kaksi henkilöä, =neljä kättä, neljäksi tunniksi klo 16-20, niin asia ei hoidu sillä, että annetaan nuo 2 x 4 tuntia yhdelle henkilölle. Ymmärtääkseni pääasian pitää olla, että erityisesti asiakaspalvelussa mennään asiakkaan ehdoilla eikä lueta TES:stä kenelle ne työtunnit kuuluvat. Tehköön ne, joille nuo työtunnit sopivat sillä heitäkin on ja paljon. Oma kokemukseni on, että osa-aikatyö sopii erinomaisesti vaikkapa opiskelijoille.

Jari Markkanen

PAM ei ole puuttunut lain rikkomiseen koska liittoa on hallinnut ja edelleen hallitsee senili.., sori..., Selinin johdolla työnantajan talutusnuorassa olevat hännystelijät. Ja muutokseen kun ei tarvittaisi muuta kuin suurimpien kauppaketjujen ja pikaruoka ketjujen puolentusinan eri yksikön oikeuteen haastaminen. Vaan siihen ei senili eikun Selinin kantti riitä.