Maanantai 23.10.2017

Kokoomuslainen kypsyi: ”Puretaan Eteläranta–Hakaniemi-kartelli – Laittomasta lakosta heti potkut”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.3.2016 18:39
Päivitetty: 
8.3.2016 18:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kuvassa Etelärantaa edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n puheenjohtaja Jyri Häkämies (vasemmalla) ja Hakaniemeä edustava ammatillisen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (oikealla).
|

Hallituspuolue kokoomusta edustava kunnallispoliitikko Janne Heikkinen on kypsynyt työmarkkinajärjestöjen toimintatapaan. Kempeleen kunnanvaltuuston puheenjohtajana toimiva Heikkinen esittää, että Suomen hallituksen pitäisi ottaa ohjat käsiinsä ja ”Eteläranta–Hakaniemi-kartelli” pitäisi purkaa.

– Suurin este Suomen kilpailukyvyn kohottamiselle on Eteläranta-Hakaniemi -kartelli, joka on järjestelmällisesti vesittänyt ja viivyttänyt kaikkia työelämän uudistamiseen tähdänneitä hankkeita omien saavutettujen etujen säilyttämiseksi. Kartelli on pöhöttynyt kylmän sodan aikaisen hyvinvointivaltioideologian kyljessä: vastuu on viety pois yksilöiltä korporaatioille - hallintoalamaisilta Helsingin eliitille, Heikkinen kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Sekä Heikkinen että kokoomuksen kansanedustaja Lauslahti muistuttavat blogeissaan euroajan todellisuudesta.

– Jo 1990-luvulta on ollut tiedossa, että euroaikana ainoa keino kustannuskilpailukyvyn ylläpitämiseksi ja vahvistamiseksi on sisäinen devalvaatio.  Valuutta-ase ei ole meidän omissa käsissämme euroaikana. Nyt alkoi olla viimeinen hetki osoittaa, että neuvottelujärjestelmän kautta pystytään tekemään myös sellainen ratkaisu, joka ei heikennä suomalaisen työn kustannuskilpailukykyä vaan vahvistaa sitä, Lauslahti kirjoittaa Puheenvuorossa.

– Suomen keskusjohdetut työmarkkinat ovat rikki - ne ovat aivan liian joustamattomat olosuhteisiin, joissa maallamme ei ole omaa valuuttaa jota devalvoida tai jonka arvo sopeutuisi maamme vaihtotaseeseen. Rahapoliittiset keinot eivät ole eduskunnan käsissä, kirjoittaa Heikkinen.

Heikkinen esittää radikaalia mylläystä:

– On käynyt selväksi, ettei uusi kasvu synny vanhoilla rakenteilla. Sen vuoksi hallituksen tulee ensitöikseen katkaista napanuoransa Eteläranta-Hakaniemi -kartelliin ja reformoida työmarkkinat mahdollistamaan täysimittainen paikallinen sopiminen. Toisekseen työehtojen yleissitovuus ja kaikkien yhdistyksien jäsenmaksujen verovähennysoikeudet tulee poistaa laista. Kolmanneksi laittomien lakkojen vahingonkorvauksia tulee nostaa tuntuvasti ja tuoda laittomaan lakkoon osallistuva työntekijä henkilökohtaisen korvausvelvollisuuden piiriin. Lisäksi laittomaan lakkoon osallistumisen tulee olla peruste välittömälle irtisanomiselle ilman kompensaatiota, hän vaatii.

Heikkinen viittaa Maailman talousjärjestö WEF:n kilpailukykyraporttiin, jossa Suomi oli listan viimeisenä työmarkkinoiden joustavuudessa.

– Nykyinen järjestelmä ylläpitää rakenteita, jotka estävät monien eri ryhmien työllistymisen tahdonvastaisesti lähes kokonaan. Työmarkkinoilla on yleissitovuuden ja paikallisen sopimisen puutteen vuoksi rakenteellinen kohtaanto-ongelma, Heikkinen kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Henrik Tikanvaara

Jos työläisen ainoa vaikutusmahdollisuus työsopimusneuvotteluissa on kuristusote liittoutumalla, peli on menetetty Suomen kannalta.

A. Hyvä mies saa paikan ja taitojaan vastaavan palkan.
B. Jos ei osaa tarpeeksi, voi tinkiä palkastaan ja saada paikan.
C. Voi mennä toisen palvelukseen.
D. Jos ei voi tinkiä enää palkastaan eikä saa paikkaa ammatissaan, on aika vaihtaa alaa.

Pahoittelen jyrkkää ilmaisuani, mutta kommentti sai näkemään punaista.

Umppa Lumppa

En usko tuohon puolta sekunttiakaan.

EK:n riistokapitalistit keskenänne sovitte saunassa kartellin, duunarille 50snt/h, insinöörille 75snt/h ja sitä pitemmälle lukeneille jopa 1e/h ja loput osingoiksi... ja sen jälkeen me vandalisoidaan ne teidän putiikit säpäleiksi.

Petri Salo

Joko Suomessa ollaan valmiita avaamaan iso kuva myös rkp/kokoomus/keskusta - etujärjestöjen valtalinnakkeiden osalta? Tästä postauksesta kohteliaimmin lisää:

"Avain juttu on tietysti, se että ollaanko nyt keskustan johdolla; valmiita avamaan koko kuva Suomen korporatismista?

Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton (EK), Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA), Keskuskauppakamarin ja Finanssialan keskusliiton (FKL) muodostaman ekosysteemin vallankäytön sekä vuosikymmeniä jatkuneen jarruttelun osalta?

Kovin kysymys ja tavoitetila tulee tässä; halutaanko vakuutusyhtiöt pois yhteiskunnan kukkaroilta?

Seuraavat kolme kokonaisuutta onkin hyvä saada kattavaan läpivalaisuun:
– ytimessä lakisääteisten vakuutusten; miljardien eurojen liiketoiminta-alue.
– suurinta valtaa näissä käyttävät etujärjestöt (sisältäen työmarkkinajärjestöt).
– muodostavat esimerkiksi työelämässä vakuutetuille helvetillisen Bermudan kolmion.

vakuutuslääkärijärjestelmä
(toimii kirjallisesti ja suljetusti)
vakuutusoikeudellinen erityistuomioistuinjärjestelmä
(toimii kirjallisesti ja suljetusti)
tapaturma- ja ammattitautilaki
(kokonaisuudistusta ei tehtykään vuosina 2007-2015)

Etujärjestöjä (sis. ay-liikkeen) tarvitaan jatkossakin. Vaan missä roolissa? Ja millä kaikilla vallan kolmijako-opin mukaisilla alueilla? Miten laillisuusvalvonta on järjestetty? Voiko pohjoismaisessa oikeusvaltiossa lakeja säätänyt osapuoli olla käyttämässä myös toimeenpano- ja tuomiovaltaa? Entä ohjaamassa laillisuusvalvonnan toimintaa?

Sdp isoimpana oppositiopuolueena ja kokoomus, keskusta sekä rkp korporatismikoneiston ydinpuolueina; ovat nyt ratkaisijan rooleissa. Halutaanko vakuutusyhtiöt oikeasti pois yhteiskunnan kukkaroilta. Kuten Kelan, kuntien ja kaupunkien sosiaalitoimien?"

Lue kohteliaimmin lisää ja laita sanaa tästä näkökulmasta liikkeelle https://suomi2017.wordpress.com/2015/09/23/korporatismi-kaatumassa/

Aurinko iloisesti keskuudessamme paistakoot ja todellisen valtakoneistomme ytimet valaiskoot!

Osmo Marttila

Tiukka toiminta. - Vastavuoroisesti.

Heti ensimmäisestä työlain ja/tai työehtosopimuksen rikkovasta toiminnasta koko yritys pakkolunastetaan - omistussuhteista riippumatta - korvauksetta valtiolle kokonaisuudessaan ja koko toimivalle johdolle elinikäinen liiketoimintakielto sekä kielto omistaa mitän liiketointaa tai muutakaan tuloja generoivaa omaisuutta mitään kautta tai missään muodossa.

Kokoomuskommunisti totalitarismissaan.

Tarja Laakso

Hallitus on toistanut sitä mantraa ettei heillä ole keinoja, joilla voisivat vaikuttaa kilpailukykyyn. Joista suurin taitaa olla EK:n joustamattomuus. Jospa hallitus alkaisi uhkailemaan EK:ta samalla tavalla kuin tähän asti ovat uhkailleet palkansaajia vauhdittaakseen neuvotteluja?

Eilisessä MOT:sta esimerkiksi kerrottiin yksi asia, millä hallitus voisi uhkailla ja mikä olisi heidän päätösvallassaan. Poistaa verottomat osingot, jos EK ei ala neuvottelemaan. Osinkoja maksetaan tänä vuonna ilmeisesti 11-12 miljardia Suomessa toimivista yrityksistä (joo ulkomaille suuri osa niistä, Suomeen suomalaisista yrityksistä noin 4 miljardia, mutta tietty lisäksi osinkoja tulee suomalaisten ulkomaalaisomistuksista käsittääkseni, tosin voi olla että sellaisten järjestelyjen kautta, ettei niistä makseta veroja lainkaan) - ja nyt niistä maksetaan veroja alle 400 miljoonaa. Jos kaikista osingoista maksettaisiin verot nykyisen 30 (-32) prosentin pääomaverotuksen mukaisesti, noista osingoista pitäisi tulla verotuloja ei tuo 400 miljoonaa, vaan lähemmäs 4 miljardia eli kymmenkertainen määrä. Sillä rahalla voisi vähentää kummasti sen miljardin verran palkkatulojen verotusta ja vielä jäisi varaa alentaa lisää palkkaveroja - joka voitaisiin sitten lahjoittaa yrityksille alentamalla palkkoja samassa suhteessa kuin veroja alennetaan (toimiisi ehkä paremmin jos ne sidottaisiin oikeasti yhteen eikä odotettaisi että palkansaajat ensin ja sitten hallitus voikin perääntyä "lupauksistaan"). Kyllä taitaisi kilpailukyky nousta kummasti.

Myös siksi, että silloin ehkä yritykset voisivat miettiä, kannattaako niitä osinkoja maksaa nykyiseen tahtiin vai sittenkin investoida tulevaisuutta varten. Tai sitten voisi ehkä alentaa tuotteiden hintoja - se kai lienee se todellinen kilpailukykyyn vaikuttava asia, se tuotteiden hinta (ei yrityksen kustannukset). Kyllä - saattaisi Viron malli on käyttökelpoinen myös.

Juu, ja lainsäädäntövalta taitaa olla eduskunnalla - siitä vaan lakia vääntämään siitä, että johtajien palkat voivat olla vain oikeassa suhteessa palkkoihin, vaikkapa se korkeintaan 10 x yrityksen työntekijöiden keskipalkka (jonka on laskettu olevan yhteiskunnan kannalta paras suhde).

No joo, ei se hinta vaikuta todellisuudessa kilpailukykyyn, vaan se, että tehdään tuotteita, joita halutaan ostaa ja siihen varmasti vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi sellaiset tekijät kuin se, että tuotteelle on tarvetta / se vastaa kysyntää ja että se on sopivan laadukasta. Moni varmasti maksaisi enemmänkin jos vain tuote on laadukasta. Oikeasti eikä vain ratsasteta sillä vanhalla Made In Finland -mantralla (kun se siis oikeasti on Made In China ja laadultaan korkeintaan China-laatua siten). Että kyllä sitä investoitavaa olisi - tuotekehityksessä siis ennenkaikkea. Sillä se kilpailukyky saavutetaan, ei kyykyttämällä työntekijöitä, jotka ne osingot omistajille taikovat.

Jouko Lahti

Mitäs vittua nää valopäät halusi meidät saman rahan euroon? Kun suomessa kuitenkin rahaa riittää jakaa osinkoina sellaisille ihmisille, jotka vain pelaavat rahalla, riittää sitä myös työntekijälle maksettavaksi.

Kaikki nämä työntekijäpuolen AY-liike mollaajat ovat PÄSSEJÄ.

Ero EUROSTA HETI. Ero EU:sta HETI! KANSANÄÄNESTYS!

Esa Auramäki

Eiköhän se kilpailukyky nyt kuitenkin tule ihan jostain muusta kuin devalvaatiosta, oli se sitten ulkoista tai sisäistä. Kannattaisikohan keskittyä kehittämään, tuottamaan ja myymään tuotteita ja palveluja, joille on kysyntää markkinoilla. Ja rekrytoimaan porukkaa, joka osaa näitä. Ja hallitus voisi tämän vatuloinnin ja tupeloinnin sijasta keskittyä tekemään, niitä asioita, joissa sillä on osaamista ja aitoa mandaattia. Nyt näytetty työmarkkinaosaaminen on kyllä osoittautunut kovin heppoiseksi.

Ilkka Korkalainen

Janne Heikkinen kertoo totuuden jota ei saa kertoa. Vain lopettamalla korporaatiovallan valta-aseman on mahdollista saada yhteiskunta jälleen raiteilleen. Mitkään pienet viilaukset eivät auta, tarvitaan todellisia muutoksia. Tämän vallitsevan alennustilan syynä on pitkään jatkettu kolmikantainen tupoilu ja sen yhteydessä toteutetut järjettömät ja byrokraattiset ay-valtaisuutta ylläpitävät lait ja sopimukset. Vain täysremontti auttaa tähän sairauteen.

Olavi A Honka

Eteläranta-Hakaniemi klikki pois näistä. Liitot hoitakoon ala kohtaisesti sopimuksia. Yritetään liian suuria/liian monen kanssa ja asiat vain mutkistuvat. Nytkin liitot "iltalypsyllä", EK pitää kiinni omistaan, kaikki kärsivät - Suomen edusta viis.

Laittomat lakot ovat laittomia. Jos tekee laitonta, on korvaus velvollinen.

Ville Varjo

Voipi olla vaikea tuollaisia uudistuksia toteuttaa. Esimerkiksi nuo molempien puolien liitot ja niiden jäsenjärjestöt ovat pääosin juridisesti yhdistyksiä. Laillisen yhdistyksen lakkauttaminen lainsäädäntöteitse edellyttäisi laajaa perustuslain muokkaamista siinä määrin että se tuskin onnistuu.

Perustuslakiin on nimenomaan kirjattu sellaisia perustavaa luokkaa olevia asioita - kuten kokoontumisvapaus - joiden on haluttu olevan mahdollisimman pysyviä. Myöskään työntekijöiden järjestäytymistä - sen enempää kuin yritystenkään järjestäytymistä - on käytännössä yhdenkään EU-maan mahdoton estää.

Pietari Vain

Kokoomus on panostanut koko tarmonsa ay liikkeen hajoittamiseen tällä vuosituhannella. Olisivat enneminkin teollistaneet ja haalineet yritystoimintaa suomeen.
Onhan sitä nyt mutta omistajat on muilta mailta ja nämä vaatii palkka-alea, jotta sioittajat saisi enemmän.
Kokoomuksen talousajattelu on maamme surkeinta. Ei yhteiskunta sopimusta sillä on muitakin konsteja

Henri Järvi

Irtaudutaan kokonaan tästä talousjärjestemästä. Lopetetaan järjettömien jäsen ym ylläpitomaksujen maksu maasta ulos. Lopetetaan yhteiskunnasta kuppaavan poliittisen eliitin turha ylläpito. Tarvitsemme vain pienen virkamieskunnan joka esittelee asiat kansalle. Rakennetaan kansalaisverkko johon kaikki asiat tuodaan päätettäväksi 5/6 enemmistöllä. Otetaan maassa oleva infra yhteiskunnan haltuun. Lopetetaan öljyriippuvuus ja palataan hevosaikaan ja kaurariippuvuuteen. Ruvetaan taas tekemään asiat itse alkaen lusikasta,taloihin asti siitä mitä täällä on eli puusta. Palataan kansallisille alkulähteillemme.