Lauantai 21.10.2017

Tämän kojeen poliisi löysi ABC-asemalta – skimmauslaite oli ”asennettu poikkeuksellisesti”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.3.2016 15:03
Päivitetty: 
9.3.2016 15:07
  • Kuva: Poliisi
    Kuva
    Poliisi julkaisi kuvan Hauhon ABC:n polttoaineautomaattiin asennetusta skimmauslaitteesta. Laite oli asennettu automaatin sisään maksupäätteen ja maksuautomaatin tietoliikennettä välittävän verkkokytkimen väliin.
|

Hauhon ABC-kylmäasemalta takavarikoitu niin sanottu skimmauslaite oli asennettu poikkeuksellisella tavalla, kertoo poliisi. Rikoksesta epäilty on kertonut siirtäneensä laitteelle tallentunutta dataa omaan matkapuhelimeensa ja välittäneensä sitä eteenpäin.

Poliisi otti kyseiseen maksukorttien kopiointilaitteeseen liitetyt kaksi romanialaista miestä kiinni jo marraskuussa. Käräjäoikeus on vanginnut heidät todennäköisin syin epäiltyinä ja asia on siirtynyt syyteharkintaan keskiviikkona. Rikosnimikkeet ovat maksuvälinepetoksen valmistelu, törkeä tietomurto ja törkeä maksuvälinepetos.

Yleisesti skimmauslaitteet asennetaan pankki- tai polttoaineautomaatteihin siten, että lukulaite kiinnitetään automaatin ulkopuolelle, kortin syöttöaukon päälle. Hauholla polttoaineautomaattiin asennettu laite oli ”asennettu poikkeuksellisesti automaatin sisään maksupäätteen ja maksuautomaatin tietoliikennettä välittävän verkkokytkimen väliin”, poliisi kertoo.

– Ilmeisesti skimmaajien tarkoituksena oli kopioida maksupäätteeltä asiakkaiden maksukortti- ja maksukorttien pin-koodi-tietoja, tiedotteessa kerrotaan.

Skimmauslaitteella tarkoitetaan laitetta, jolla pystytään kopioimaan pankki- ja luottokorttitiedot ja näillä tiedoilla pystytään tekemään pankkikorttikopioita.

– Esitutkinnassa saatiin selville, että ABC-kylmäasemalla oli skimmauslaitteeseen tallentunut kolmen henkilön ja yhden yrityksen pankkikortilla tehdyt tankkaukset. Asianomistajien pankkikorttien numerot olivat tallentuneet skimmauslaitteeseen, poliisi kertoo.

Toinen epäilty on kertonut kuulusteluissa, että hän oli siirtänyt skimmauslaitteeseen tallentuneen datan omaan matkapuhelimeensa ja lähettänyt tiedot eteenpäin eräälle henkilölle.

– Tutkinnassa ei pystytty selvittämään henkilöä, joka toimi rikoksessa niin kutsuttuna ”ylämiehenä” ja jolta skimmauslaite oli peräisin, poliisi kertoo.

Tapaus, josta Hämeen poliisilaitos tiedottaa, on osa laajempaa rikoskokonaisuutta. Kaikki vuoden 2015 aikana poliisin tutkintaan tulleita skimmausrikoksia yhdistää kansainvälisyys, ja rikoksesta epäillyt ovat pääsääntöisesti Romanian kansalaisia. Rikoksesta epäillyt ovat tulleet Suomeen tehdäkseen rikoksia.

– [Useiden tutkinnanssa olevien] juttujen epäillyt henkilöt ovat majoittuneet kaikki samassa paikassa Suomessa olonsa aikana. Nastolassa sijaitsevassa talossa on ollut epäiltyjen majapaikka. Kyseiseen osoitteeseen tehdyillä etsinnöillä takavarikoitiin muun muassa tietokoneita, joihin tallentunut materiaalia skimmausrikoksiin liittyen, poliisi kertoo.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit