Lauantai 25.11.2017

Juha Sipilältä jymyilmoitus – ”Iso rakenteellinen muutos”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.3.2016 18:19
Päivitetty: 
10.3.2016 18:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan työmarkkinajärjestöjen tämänpäiväinen ehdotus niin sanotusta Suomen mallista riittää hallitukselle.

– Järjestöjen ehdotus Suomen malliin siirtymisestä riittää hallitukselle. Toteutuessaan tämä on iso rakenteellinen muutos. Tärkeä askel, Sipilä lausuu Twitterissä.

Työmarkkinajärjestöjen vastaus hallitukselle voi nytkäyttää eteenpäin jumiutunutta yhteiskunta- eli kilpailukykysopimuksen tilannetta. Arvion vahvistaa Uudelle Suomelle korkeasti koulutettujen työmarkkinajärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Työmarkkinajärjestöt Akava, STTK, SAK, Kuntatyönantajat ja EK ovat toimittaneet tänään hallitukselle vastauksensa Suomen mallia koskien, Fjäder kertoo.

– He itse [hallitus] pyysivät tätä, jotta mahdollisia veroalennuksia voidaan käsitellä. Olemme vastanneet heidän kysymykseensä siitä, mikä tahtotila tulevilla liittokierroksilla on, Fjäder kommentoi Uudelle Suomelle.

Fjäder arvioi, että työmarkkinajärjestöt odottavat hallituksen reaktiota ennen kuin julkistavat vastauksensa.

– Mikään Suomen malli tämä ei vielä ole, vaan se varsinainen Suomen malli, jos sellainen tulee, valmistellaan vasta sitten kun kilpailukykysopimus on maalissa, Fjäder tähdentää.

Hallituksen väläyttelemiä veronalennuksia on toivottu monesta suusta. Lupaus niistä voisi kenties auttaa yhteiskuntasopimuksen jumitilanteen purkamisessa. Sipilä on linjannut, että jos niin sanotusta "Suomen mallista" päästään sopimukseen, hallituksen väläyttelemät veronkevennykset voisivat olla mahdollisia. Suomen mallilla tarkoitetaan samankaltaista palkkaratkaisua kuin Ruotsissa, mikä käytännössä tarkoittaisi pidempiaikaista maltillista palkankorotuslinjaa sekä korotusten sitomista vientialoihin.

Sipilä ei kuitenkaan mainitse tviitissään mitään veronkevennyksestä. Hän ei tarkenna sitä, mitä tarkoittaa sanoessaan, että ehdotus riittää hallitukselle. Maanantaina Sipilä sanoi näin:

– Jos Suomen mallista saadaan hyvä ratkaisu, ollaan aika lähellä sitä tilannetta, että pystytään kompensoimaan työnantajamaksujen siirtyminen työntekijöille. Eli se [veroale] riippuu nyt siitä, mitä päätöksiä saadaan aikaan Suomen mallista.

Kilpailukykysopimuksen tilanne meni umpikujaan maanantaina, kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK linjasi, ettei alustavan sopimuksen kattavuus riitä. Lupaus veronkevennyksistä voisi tuoda lisää liittoja alustavan kilpailukykysopimuksen piiriin.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tarja Laakso

Ja mitä tekosyitä taas EK ja hallitus keksii, että voi nyhtää vielä vähän lisää palkansaajilta - ja sitten päättää, ettei sittenkään voi alentaa niitä veroja tai että korotetaan taas tuplasti jotain toista veroluonteista palkansaajia koskevaa maksua että saadaan katettua ne saamatta jääneet verorahat kun palkat laskivat.

Kun ei kai nyt kukaan usko, että kysyntää tulisi lisää kun ei kai sitä nyt hintoja voi laskea (palkathan ovat vain 13% kokonaiskustannuksista) - tai että työnantajat palkkaisivat lisää porukkaa, ainahan sen lisääntyneen työn voi teettää entistä pienemmällä työntekijämäärällä (jos ei muuten niin lisäämällä työaikaa, johon toki hallitus suostuu kun EK pyytää - eihän sillä ole väliä, vaikka sairaspäivät ja sairaseläkkeelle siirtymiset lisääntyivät jälleen juuri kun niitä on saatu vähän vähenettyä, sehän on suomalaisten työntekijöiden vika, että he sairastavat enemmän kuin kilpailijamaiden työntekijät).

Voi kun me palkansaajat muistaisimme vielä seuraavissa vaaleissa nämä palkansaajien kyykyttämiset näiden nykyisten hallituspuolueiden voimin.

Tapio Mäkeläinen

Pasi Käyhkö kirjoitti minua ennen just niin kuin asia valitettavasti on. Swedut oli asialla jo aikaa ennen meitä.
Työnantajilla oli tämä tapetilla jo ennen Raami I sopimusta mutta se sitten jäi kun Raami valitettavasti tuli ja sama härdelli jatkuu vaan. Koska joku oikeasti toteaa ettei tämä onnistu.

Mika Uusitalo

Oletan että talkoita ei lopeteta tähän, kun työntekijöitä päästiin kyykyttämään. Nyt pitää sitten tehdä oikeasti yrityksille mahdollisuus toimia, ettei halvemmat työvoimakustannukset istu yömyöhään täyttämässä jotain vitun vero-, työnantaja-, anniskelu-, hygienia-, työturvallisuus- ynnä muita lappuja lähetettäväksi byrokratian rattaisiin.

Veroja tulee keventää ja yksinkertaistaa, sekä verotettavan porukan määrää pitää lisätä. Pitää pelata järjellä eikä luottaa järjettömän sääntelyn voimaan.

Pekka Iiskonmaki

''Veroja tulee keventää ja yksinkertaistaa, sekä verotettavan porukan määrää pitää lisätä. Pitää pelata järjellä eikä luottaa järjettömän sääntelyn voimaan.''

Tuossa on Suomen malli. Samalla aletaan tekemään sovittua 8 -tunnin työpaivää.