Sunnuntai 22.10.2017

Juha Sipilä Suomen mallista tv:ssä: Juuri tätä hallitus halusi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.3.2016 19:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Juha Sipilä on toivonut rakenteellista uudistusta, jota työmarkkinajärjestöjen tahtotila Suomen mallista hänen mukaansa lupailee.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kommentoinut MTV:n Seitsemän uutisissa työmarkkinajärjestöjen tänään antamaa vastausta ”Suomen mallia” koskien.

– Tämä tarkentaa nyt riittävästi sen, että jatkossa näitä työehtosopimuksia tehdään kilpailukykyä vaativa vientiteollisuus edellä, pääministeri sanoi.

Häneltä kysyttiin, onko nyt luvassa ”uusia porkkanoita” kilpailukykysopimuksen suhteen. Moni liitto on toivonut Sipilältä lupausta veronkevennyksestä, jota jo hallitusohjelmassa väläyteltiin. Sipilä totesi, että porkkanoiden edellytyksenä on ollut Suomen mallin tarkentuminen, mikä on nyt tapahtunut.

– Jos tämä Suomen malli tarkentuu, niin kuin nyt on tarkentunut, niin sehän antaa väljyyttä tähän laskelmaan, Sipilä sanoi.

– Se on sellainen rakenteellinen uudistus kuin me olemme hakeneet, Sipilä sanoi.

Sipiläkin antoi ymmärtää, että tässä on nyt paikka saada jumiutunut yhteiskuntasopimusprosessi taas käyntiin. Sipilä vetoaa alustavasta sovusta pois jättäytyneisiin liittoihin, jotta ne tulisivat nyt takaisin. Suurin näistä pois jättäytyneistä liitoista on Palvelualojen ammattiliitto ja kaikki pois jättäytyneet ovat SAK:n jäseniä.

– Toivon että myöskin ne liitot, jotka nyt empivät, tulevat takaisin neuvotteluihin. Toivottavasti tämä rohkaisee nyt empiviä päättämään nopeasti, Sipilä vetosi.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK linjasi maanantaina, että alustava sopu ei ole riittävän kattava kilpailukyky- eli yhteiskuntasopimusprosessin jatkamiseksi. EK teki linjauksen siitä huolimatta, että SAK:n hallitus oli alustavan sovun hyväksynyt.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: