Lauantai 23.9.2017

Sipilän ilmoitus: Näin reagoi 230 000 jäsenen PAM

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.3.2016 19:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Niina Koivuniemen mukaan PAM katsoo torstaina, ”mitä silloin on pöydällä” ja tekee päätöksensä sen mukaan.
|

230 000 jäsenen Palvelualojen ammattiliitto päättää ensi viikon torstaina 17. maaliskuuta, lähteekö mukaan kilpailukykysopimukseen. Näin kertoo Uudelle Suomelle PAMin järjestöjohtaja ja puheenjohtajan henkilökohtainen varajäsen Niina Koivuniemi.

PAMin ratkaisu on merkittävä liiton koosta johtuen. Koivuniemen ensireaktio tämän päivän tapahtumiin on se, että kehitys on myönteistä, mutta lisää muutoksia vielä tarvitaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi aiemmin tänään MTV:n tv-uutisissa, että Suomen mallin tarkentuminen hallituksen toivomalla tavalla antaa väljyyttä hallituksen laskelmiin.

– Jos veronkevennys tulisi, se olisi positiivinen asia. Mutta sen lisäksi pitäisi saada lupaus, että uusia pakkolakeja tule. On se pelko, että hallitus veisi kuitenkin vielä muutoksia lakiteitse, esimerkiksi vuosiloma otettaisiin kokonaan pois äitiysloman ajalta, Niina Koivuniemi sanoo.

Hänen mukaansa ”ehkä se isoin mörkö” PAMille on kuitenkin selviytymislauseke, joka kirjattiin neuvottelutulokseen kilpailukykysopimuksesta. Tähän PAM toivoo vähintään tarkennusta.

– Se on meille isointa myrkkyä, Koivuniemi sanoo.

Koivuniemen mukaan PAM katsoo torstaina, ”mitä silloin on pöydällä” ja tekee päätöksensä sen mukaan.

Työmarkkinakeskusjärjestöt SAK, Akava, STTK, Kuntatyönantajat ja EK toimittivat tänään hallitukselle vastauksensa tahtotilastaan koskien Suomen mallia eli tulevaa palkkamallia.

Sipilän mukaan "jatkossa näitä työehtosopimuksia tehdään kilpailukykyä vaativa vientiteollisuus edellä", mikä on hallituksen toivoma linjaus.

Kilpailukykysopimuksen tilanne meni umpikujaan maanantaina, kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK linjasi, ettei alustavan sopimuksen kattavuus riitä. Tätä ennen SAK:n liittoja, suurimpana niistä PAM, ilmoitti jättäytyvänsä pois kilpailukykysopimuksesta. SAK:n hallitus kuitenkin hyväksyi alustavan sovun.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Peltonen

On tämä pelleilyksi mennyt. Ihmetyttää mitä on tapahtunut kun Sipilä on yht äkkiä noin rähmälleen AY liikkeen edessä. Kummalista että Ay-liike asettaa ehtoja mitä lakeja hallitus voi säätää, mutta vastaavasti kun syksyllä kun lakiteitse aiottiin rajoittaa vaikkapa sunnuntailisiä, niin syntyi kova älämölöö että hallituksen ei pidä sotkeutua työmarkkinoille. Näyttää kuitenkin että AY liike voi sanella millaista veropolitiikkaa ja millaisia valtion menojen sopeutustoimia hallitus voi tehdä. On tämä kummallista. Kyllä Sipilä on pikavauhtia kehittymässä vielä Kataistakin surkeammaksi pääministeriksi. Meilein alkaa kaipaamaan uusia vaaleja ja sinipunaa. Pääsisi ainakin näistä maakuntahimmeleistä eroon.

Ilkka Korkalainen

Yli 10 kk on ollut todellista farssia. Miten alussa niin jämäkästi esiintynyt Sipilä on nyt sortunut ay-liikkeen riepoteltavaksi. Maan hallituksesta on tullut ay-liikkeen päätösten toteuttaja, todella naurettavaa touhua. Halltus on menettänyt arvostuksensa täydellisesti eikä ay-liikkeestä voi sanoa sen parempaa.

Olavi Nieminen

Kun hallitus ei toimi, ainoa vaihtoehto on:

EU pistäköön Suomen kuntoon ja sen AY mafian kuriin.
Suomen on toimittava samoin kuin muut EU-maat.
Muuten ei taloutta saada kuntoon ja maata kilpailukykyiseksi.
Miksi lakeja ei noudateta? Kielletyt: Korruptio, mafia, kartellit jne. ja lisäksi on maakriisi.
Maan itsenäisyys on arvoitus kun ei edes uskottavaa puolustusta ole.

Tapio Jouhki

Sääli Suomalaista yhteiskuntaa! Yhden naisen henkilökohtaiset tavoitteet tuhoavat maamme mahdollisuudet saada mitään hyvää aikaiseksi. Suomi velkaantuu kovaa vauhtia, lisäkiitos turvapaikkahakijoiden ryntäykselle. Eläkerahastoja on vuosikaudet käytetty laskenta-apuna piilottamaan pahin tuska. Ja kaiken lisäksi suurin joukoin suomalaiset eivät edes ymmärrä mistä on kysymys. Valitettavasti tämä ymmärtämättömyys kohtaa meitä professoreista lähtien!

Tapio Mäkeläinen

Hallitus taitaa taipua mihin vaan. Kannattaisiko PAM vaatia että hallitus hakee lapsetkin tarhasta.
Vakavasti. Oli paha virhe lähteä näiden tuporaamiyhteiskuntasopimusten linjalle. Toivottavasti järki voittaa ja siirrytään liitokohtaisten linjalle. Suomessa ei ole sellaista henkistä tilaa että nämä enää koskaan onnistuu. Ikävää sillä laki ei jousta yhtään ja eräiden liittojen tapa toimia on sellainen että laki tulkitaan kui piru Raamattua eli rumbaa piisaa jatkossakin. Ei tule sopimusta.