Keskiviikko 17.7.2019

Suomen lämpöhuippu jää lyhyeksi - Meteorologi: ”Arktisen kylmää ilmamassaa”

Luotu: 
12.3.2016 11:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomeen luvataan lämpöhuippua tiistaille ja keskiviikolle. Viikonloppuna taas kylmenee.
|
Suomeen odotetaan lämpöhuippua ensi tiistaiksi ja keskiviikoksi, jolloin saatetaan päästä lähes kymmenen asteen lämpötiloihin.
 
-Viikonlopun kuluessa ilmamassa hiljalleen lämpenee maamme yllä, mutta kaikista lämpimin tuulahdus saapuu todennäköisesti ensi viikon puolivälissä. Lauantai on pitkästä aikaa aurinkoinen päivä laajalti maan etelä- ja keskiosassa. Lämpötila voi useammalla paikkakunnalla jo ylittää +5 asteen, todennäköisimmin Pohjanmaan suunnalla. Itä- ja Pohjois-Suomessa pilvilauttaa on liikkeellä, ja toisaalta mereltä voi tiivistyä länsirannikon tuntumaan sumupilveä erityisesti lauantaiaamuksi. Aurinko jaksaa jo jonkin verran sumua hälventää. Sunnuntai on kuta kuinkin lauantain toisinto, mutta ehkä aurinkoa näkyy jo vähän laajemmilla alueilla, Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa Forecan blogissa.
 
Hän sanoo, että läntisen Norjan ylle syntyvä laaja korkeapaineen alue näyttäisi tiistain ja keskiviikon korvilla käynnistävän ”kunnon föhnilmiön”. Tällöin Norjan länsi- ja luoteisrannikko saa runsaita sateita, mutta vuoriston itäpuolella ilma kuivuu ja lämpenee. 
 
-Lämpimimmillään ilmamassa voi tiistaina tai keskiviikkona olla jopa kesäisen lämmintä, mikä tarkoittaisi kesällä heikkotuulisessa ja aurinkoisessa säässä yli 20 asteen lukemia. Nyt luoteen puoleinen tuuli on kuitenkin kohtalaista, joten ilma sekoittuu, eikä pääse lämpenemään aivan yhtä voimakkaasti maanpintatasolla kuin heikkotuulisessa säässä. Mallit ennakoivat ensi viikon puoliväliin 5-8 asteen päivälämpötiloja, mutta rohkenen lisätä näihin vielä muutaman asteen, hän lupaa.
 
Lämpö on kuitenkin jäämässä tilapäiseksi ilmiöksi.
 
-Ensi viikon loppupuoli saattaa tuoda Pohjoisnavalta arktisen kylmää ilmamassaa. Yhtä kylmää ilmamassaa meillä majaili viimeksi ainakin tammikuun paukkupakkasten aikoihin. Keväisin arktinen ilmamassa saattaa tuoda kunnon yöpakkaset, mutta päivisin aurinko lämmittää jo sen verran, että pakkanen heikkenee. Voi kuitenkin olla, että viikon päästä jäädään yötä päivää pakkasen puolelle koko maassa, jolloin mahdolliset pohjoisen ilmavirtauksen laukaisemat kuurosateetkin tulevat lumena, Mäntykannas sanoo.
 
Samanlaista säätä ennustavat myös Ilmatieteen laitoksen meteorologit:
 
-Nyt vuorossa on lähipäivinä lämmin keikaus, viikon kuluttua taas keikaus kylmään, he tviittaavat.
 

Yritykset: 
Jaa artikkeli: