Torstai 23.11.2017

Varoitus Suomelle jopa miljoonasta tulijasta: ”Jätämme kortit Venäjän käsiin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.3.2016 10:13
Päivitetty: 
14.3.2016 10:15
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kuva marraskuulta Makedonian rajalta.
|

Kokoomuslainen kansanedustaja, Venäjä-tuntija Kai Mykkänen varoittaa turvapaikanhakijoiden itäreitin aktivoitumisesta ja uudesta tulijoiden aallosta Venäjältä kohti länttä ja Suomea.

– Me suomalaiset toimimme nyt tekopyhästi Venäjän rajalla. Suomihan toivoo, että Venäjän viranomaiset estäisivät ihmisiä hakeutumasta Suomeen turvapaikanhakijoiksi. Loogisesti ottaen haluamme siis, että he hakevat turvapaikkaa Venäjällä tai menevät jonnekin muualle. Olisiko rehellisempää määritellä Venäjä turvalliseksi maaksi turvapaikanhakijalle ja pikakäännyttää Suomen rajaviranomaisten toimesta ne turvapaikanhakijat, joilla ei ole erityistä perustetta pelätä Venäjällä? Tämä vastaisi Norjan linjaa, jonka se omaksui talven aikana ja jolla se käytännössä pysäytti maahanmuuton Venäjältä, Mykkänen kirjoittaa blogissaan.

Suomen ja Venäjän pohjoisilla rajanylityspaikoilla on ollut viime aikoina rauhallista, mutta Mykkänen huomauttaa, että rajanylitykset lopettanut Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui ”tarkkaan ottaen maahanmuutosta Venäjälle ja Venäjän läpi Eurooppaan – ei Venäjällä pitkään asuneiden siirtolaisten oikeudesta poistua maasta”.

– Todennäköisesti Venäjä ei omien turvallisuushuoliensa takia salli pakolaisten massiivista kauttakulkua, mutta maassa jo oleskelevien siirtolaisten liikkeelle lähtö on ihan mahdollista. Venäjällä on yli 10 miljoonaa siirtotyöläistä, pääosin entisen Neuvostoliiton eteläosista. Talouskriisin myötä heille ei ole käyttöä. Monet heistä haluavat itsekin lähteä jonnekin, koska Moskovassa ja Pietarissa ei enää tienaa. Jos Venäjä haluaa taas tökätä Suomea ja Eurooppaa, se voi repiä miljoona oleskelulupaa ja ohjata karkotetut länteen päin. Syntyykö näille ihmisille tällöin peruste hakea turvapaikkaa Suomesta? Mykkänen pohtii.

– Nykysäännöin sovellamme Venäjän rajalla kuitenkin turvapaikkamenettelyn EU direktiiviä, jonka mukaan jokainen hakemus on otettava erikseen käsittelyyn. Samalla toivomme, ettei meidän tarvitse sitä soveltaa, vaan Venäjän rajavartiosto estää tulijoita käyttämästä oikeuttaan Suomen rajapuomilla, hän jatkaa.

”Jos Venäjä haluaa taas tökätä Suomea ja Eurooppaa, se voi repiä miljoona oleskelulupaa ja ohjata karkotetut länteen päin.”

– Niin kauan kuin noudatamme nykyistä hakemusten käsittelytapaa, ainoa tapa hallita virtaa on sopia Venäjän kanssa ja kaikki kunnia sisäministeri Petteri Orpolle [kok.] näiden neuvotteluiden ansiokkaasta johtamisesta. Tällä linjalla jätämme kuitenkin kortit viime kädessä Venäjän käsiin, Mykkänen varoittaa.

– Niillä meitä voi painostaa johonkin konkreettiseen tai ainakin totuttaa siihen ajatukseen, että Venäjän kanssa on oltava varovainen eikä EU meitä auta. Olisiko sittenkin parempi päättää itse, miten haluamme Venäjältä tänne pyrkiviä kohdella? Mykkänen ehdottaa.

Mykkänen kirjoittaa myös, että Turkin ja EU:n sopima ratkaisu turvapaikkakriisiin vastaamisesta Kreikkaan tulevien osalta voi aktivoida reitin esimerkiksi Bulgarian, Ukrainan tai Venäjän kautta. EU:n ja Turkin alustava sopu tarkoittaa sitä, että Kreikkaan tulevat turvapaikanhakijat palautetaan Turkkiin, mutta palautuksia vastaan valitaan pakolaisleireiltä pakolaisia sijoitettavaksi Eurooppaan. Ratkaisu on käytännössä sulkenut turvapaikanhakijoiden laajalti käyttämän Balkanin reitin.

Mykkänen kysyy, pitäisikö EU:n ja Turkin välillä sovittua, Kreikkaa koskevaa menettelyä soveltaa kaikilla EU:n itäisillä ulkorajoilla.

– Jos taputamme EU:n ja Turkin sopimukselle, ei meillä ole loogisia syitä soveltaa aivan erilaista käytäntöä Bulgarian ja Turkin, Ukrainan ja Puolan tai Venäjän ja Suomen rajoilla, Mykkänen kirjoittaa.

– Itäreitti Eurooppaan olisi aktivoituessaan todennäköisesti kauheampi kuin se, mitä olemme nähneet viimeisen vuoden ajan Länsi-Balkanilla, Mykkänen huomauttaa viitaten turvapaikanhakijoiden kohteluun ja ihmiskauppaan.

– Kuvaavaa on, että Venäjän viranomaiset toimivat tammi–helmikuussa lähes avoimesti yhteistyössä rikollisten kanssa. Rahalla sai jononumeron rajalle ja luvan laittomaan oleskeluun Kantalahden hostelleissa. Rahattomat jätettiin kylmästi pakkaseen. Rupla on nyt halpa, mutta niin on paperittoman henkikin. Tällaisille reiteillekö haluamme pakolaiset ohjata? Mykkänen kysyy.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Aaltonen

Ryssän rajasta ollaan huolissaan, mutta eikö Ruotsin tai Saksan raja kiinnosta ketään. Onko minulta mennyt etäsuomalaisena jotain ohi kun olen ymmärtänyt että Venäjältä on tullut pari tuhatta pakolaista, mutta Ruotsista ja Saksasta yli 30.000? Eikö se ollut Ruotsissa, missä valtion virkamiehet eli rautatietyöntekijät kuskasivat pakolaisia ilmaiseksi Haparandaan ja Tornion raja-asemalle?
Tuleeko se taas "pyytämättä ja yllätyksenä" että kevään edetessä ja ilmojen lämmetessä sama ralli alkaa uudestaan? Oliko BBC vai Reuters kun mainitsi taannoisessa jutussaan, että Suomi on niitä ainoita EU-maita, joka ei vielä ole millään tavalla edes "hillinnyt" EU-rajaansa, rajoittamisesta nyt puhumattakaan...

Veli Laurinsalo

Putin leikittelee Suomen kanssa. Hän näytti nyt, että jos haluaa, niin pakolaisvirta tyrehtyi kuin leikattuna. Siis, jos haluaa! Ja jos ei halua, niin pato avataan kerralla.

Tälle voi laittaa pisteen vain sillä, että samoin kuin Norja on tehnyt, raja suljetaan totaalisesti kaikilta ns. pakolaisilta Venäjää vastaan. Se on ainut tapa pyristellä irti Putinin otteesta. Mutta se päätös on tehtävä nyt, ennen kuin pato avataan uudelleen. Suomen viranomaisilta (poliitikoilta) kestää aina liian kauan reagoiminen ja päätösten tekeminen, jolloin peli on jo menetetty. Käyttäkää poliitikot nyt kerrankin loogista päättelykykyä ja tervettä järkeä.

Timo Nenonen

"Käyttäkää poliitikot nyt kerrankin loogista päättelykykyä ja tervettä järkeä."

On kohtalaisen turhaa vaatia meidän poliitikoilta sellaista, mitä heillä ei ole. Molemmat edellisen kommentoijan esittämät ominaisuudet ovat jo kauan sitten kadonneet jossain ihmeellisessä unimaailmassa eläviltä päättäjiltämme. Kuplassa eläminen jatkukoon.

Eero Pekonen

Eihän Orpo ole tähän mennessä uskaltanut tehdä ainuttakaan merkittävää päätöstä! Tällä hetkellä Suomeen ei tule juurikaan pakolaisia, koska Ruotsi ja Tanska ottivat rajatarkastukset käyttöön ja koska Venäjä pani oman rajansa toistaiseksi kiinni. En tiedä mitä kunniaa Orpolle pitäisi antaa siitä, että naapurit hoitaa homman.

Lumira Lumus

Sitä ennen P. Räsänen ja nyt tämä Orpo, valinnat ovat erittäin vakava turvallisuusriski, maamme turvallisuutta ei siis enää pidetä tärkeänä, se on siis menetetty. Tämä voi lisäksi merkitä vakavaa Suomen kautta koko EU:lle tulevaa riskiä!

Jani Räsänen

Mikä ihme näitä nykyisiä sukupolvia vaivaa ? Ei tänne kukaan v. 1939 noin vain marssinut maahan.Jos peli olisi ollut samanlaista niin täällä hallitsisi tällä hetkellä Putin eikä suinkaan stubelot ja pipilät. Pankaa hyvät ihmiset nyt ne rajat kuntoon ja lopettakaa tämä leikkiminen,ennenkuin koko maa on pelkkä taistelutanner ja tuhottu juuriaan myöten !!!

Markku Penttilä

Jani, maamme ja kansammehan on jo lähes tuhottu siitä syystä, että menetimme itsenäisyytemme EU:n liityttäessä. Eurooppa on lähes tuhottu Merkelin käsittämättömän politiikan johdosta (eurooppalaista ahneuden politiikkaa halpatyövoimineen). Kotouttaminen ei koskaan onnistu, vaan tänne on istutettu vieras väestö, kulttuuri ja vieras valta, joka tulee muuttamaan maamme historiallisesti toisenlaiseksi. Auttaminen on käännetty irvikuvaksi, puhutaan vain kotouttamisesta, asuttamisesta , työllistämisestä, kouluttamisesta, uusista asunnoista, koulutuksesta, kursseista jne. jne. Normaalijärjen mukaan pitäisi puhua auttamisesta niin kauan kuin hätätilaa kestää ja sitten auttaa omaan kotimaahansa ja autta vielä sielläkin jälleenrakentamisessa. Miksi näin ei tapahdu?

Markku Penttilä

Vielä tuosta itsenäisyydestä. Tämä Suomen ja Euroopan eli kaiken kaikkiaan ovella oleva länsimaiden tuho (prof. Timo Vihavaisen kirja vuodelta 2009) sekä tämä EU:n järjetön avoimien ovien politiikka on saanut käsitykseni lähes epätoivoiseksi Suomen pelastumisen suhteen. Toivoni on vielä kuitenkin kahdessa asiassa: pakolaiset takaisin kotimaihinsa hätätilan jälkeen ja toiseksi: eroaminen EU:sta mitä pikimmin ja itsenäisyys taas takaisin Suomelle. Ilmoitankin tässä, että en juhli 100-vuotis itsenäisyyttä, ne ovat itsenäisyyden häväistysjuhlat. Juhlin vasta, kun mainitsemani kaksi asiaa on toteutunut.

Timo-Pekka Mustakallio

Itäreitin avautumisen estämisessä hyvien naapuruusssuhteiden ylläpitäminen myös Venäjään päin on tärkeää, "kaiken viisauden alku". Se on sitä etenkin, koska Eurooppa on umpikujassa, ja EU-/Euro-eksperimentin loppurytinä edessäpäin: "Mikä ei voi jatkua... loppuu". Voisi tuota edessä olevan kaputtia ennakoiden kiihdyttää Pohjoismaiden välistä yhteistyötä mitenkuten elinkelpoisena blokkina, ja Venäjäkin voi olla yksi tarpeellinen tukijalka (kauppasuhteiden entistäminen) jos Euroopan loppuratkaisu olisi riitaisa. On nyt kai viikonlopun jälkeen entistäkin enemmän viitteitä, että Ranskan Front Nationalin rinnalle on toiseen keskeiseen maahan Saksaan syntymässä oma kansallismielinen ja itsekäs poliittinen valtias - "Affront National", kuten Spiegel veisteli. Tämä juttu päättyy nimittäin kyyneliin, jos me harjoitamme edelleen politiikkaa eilispäivän totuuksilla...

Carolus Linden

Tällä viikolla käsitellään Euroopan unionin neuvoston johdolla turvapaikanhakijoita ja pakolaisia koskevia kysymyksiä.
Mitä silloin päätetäänkin, pitäisi hallituksen mahdollisimman pian antaa eduskunnalle esitykset Rajavartiolain ja Ulkomaalaislain muuttamisesksi siten, että ne tarvittaessa sallivat turvapaikanhakijoiden maahantulon rajoittamisen ja estämisen sekä antavat paremmat mahdollisuudet maastapoistamiseen.
Nyt kun tilaisuus on, voisi ehkä nämä lakimuutokset mainita myös tämän viikon Euroopan neuvoston kokouksessa.
En kuitenkaan kuvittele olevani mikään asiantuntija. Esitän tässä vain omat vaatimattomat mielipiteeni. Nähtäväksi jää, miten päättäjämme katsovat parhaaksi toimia.

Jaakko Savolainen

Onneksi Suomen SSS-hallitus on jo reagoinut Venäjän ongelmiin. Suomeen saapuu pian USA:n armeijan, ilmavoimien ja laivaston joukkoja harjoittelemaan sotimista Suomessa. Luulisi Putinin nyt käsittävän, ettei Suomea vastaan kannata käyttää minkäänlaisia epäsovinnaisia keinoja.

Seuraavissa harjoituksissa tilataan Amerikasta uudet suuremmat voimat. Jos kymmenkertaistaisimme amerikkalaisten taistelujoukkojen suuruuden, luulisi Putinin olevan todella varpaillaan härnätessään Suomea. Ja samaa teemaa pitää toistaa kerta toisensa jälkeen. Suurentaa USA:n taistelujoukkojen suuruus jokaiseen harjoitukseen, kunnes Putin jo pyytää anteeksi olemassa oloaan.

Ainoa hieman pelottava seikka asiassa on se, että kouluttamalla amerikkalaiset taistelemaan Suomessa saattaa aiheuttaa varsinaisen sodan syttyessä Suomen muuttumisen pääsotanäyttämöksi. Mutta se riski täytyy hyväksyä. Itsenäinen Suomi se on sotatapahtumien tuhoama Suomi.

Tapio Mäkeläinen

Ei sieltä ketään tule jos emme oikeasti halua. On sieltä tulijoita ollut ennenkin ilman passia ja eivät sanoneet Asylum.
Englantilainen kenraali kysyi 50-l että onko Suomessa tosiaan 200000 venäläistä sotilasta. Piruuntunut diplomaatti myönsi näin olevan. kentsu kysyi mihin ne on sijoitettu? Diplomaatti vastasi että ohjesäännön mukaisesti: Six feet under!
Kuulin jutun Vimpelin Essolla vuonna 81 ja se on aika totta.
Mutta ihan aikuisten oikeasti. Ei tänne mitään miljoonaa tule ja jos pyrkii niin Parolasta löytyy saksalaista terästä jolla pysähtyy mikä tahansa maahanpyrkijä. Minusta ei pidä olla paavillisempi kuin paavo vaan toimitaan tilanteen mukaisesti.

Henrik Tikanvaara

Venäjän talous on ajautumassa kriisiin jo muutaman vuoden aikajänteellä. Jopa pyhästä armeijan budjetista ollaan valmiita leikkaamaan 10%. Valtiontalous on alijäämäinen ja sekä inflaatio että korot huitelevat nekin 10% tietämillä yhtäaikaa. Ulkomaista lainaa ei ole saatavilla. Setelien painamisesta puhutaan vakavissaan arvostetuilta tahoilta.

Vyöryykö seuraavaksi venäläinen köyhtynyt kansa tänne?

Lumira Lumus

Suomi luultavasti on EU:n ensimmäinen valtio, joka joutuu vieraan vallan hallintaan pakolaisinvaasiossa, Suomi on helpoin maan tilanne ei ole hallinnassa, vaan sekava ja riitainen ja miljoona näitä, niin Suomi on menetty ja Suomea käyttävät jo nyt tuki kohtana. Valtion varoista menee tämän invaasion tukemiseen yhä suurempi osa.
Jos tulijoita venäjällä tai jossakin tulevat Suomeen, jossa ei ole mitään valmiutta hallita tilannetta. Kun nätä jo on viroissa, eduskunnassa, puolueiden jäsenenä, vallanvaihto helpottuu. Kukaan Suomessa ei hallitse tilannetta ja mitään estotoimia ei ole tehty.
Sen jälkeen on Venäjä ainut vaihtoehto ja tästä tulee Syyria kakkonen.
Suomessa pitäisi välittömästi estää kaikki pakolaisvirta ja havaita, ne ketkä edelleenkin tulevat, koska niitä tulee kuitenkin jatkuvasti ja Suomessa ei tiedetä kuinka paljon näitä on täällä ja paperittomien oleskelua tuetaan.
Suomi on ykköskohde, koska tänne pystyy tulemaan valtava ja näkevät kaiken ja, kun osa on hallitusviroissa mukana.

Saija Taarinen

Rajat kiinni, vielä ehtii. Vellihousu- ja pelkuripäättäjät syytteeseen isänmaan luovuttamisesta ja petturuudesta kansaa kohtaan. Hallitsematon maahanmuutto, Suomen turvallisuuden menetys, omien kansalaisten syrjintä, Suomen talouden rappiotilan aiheuttaminen ja kyvyttömyys toimia asiantilan parantamiseksi, sinisilmäisyys sekä ennennäkemätön pelkuruus ja siitä johtuva kyvyttömyys hoitaa valtion asioita kansalaisten parhaaksi, ja monet muut syyt perusteiksi. Suomi ei ole osa EU:n osavaltiota (vielä), joten Merkel tai joku muu ei päätä asioita Suomen puolesta. Hallitus tosin käyttäytyy ikäänkuin näin olisi. Ei myöskään maahanmuuttovirasto eikä kirkko määrittele näitä asioita. Turha luulla, että Suomen pelastaa joku muu valtio tai Nato.