Maanantai 20.5.2019

Suomen pullonpalautus ihmetyttää ympäri maailmaa – ”Suomalaiset ovat maailman parhaita”

Luotu: 
16.3.2016 11:47
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Arkistokuva. Palpan ja Panimoliiton mukaan Suomen juomapakkausten palautusjärjestelmä ”on kansainvälinen malliesimerkki, johon tullaan tutustumaan ympäri maailmaa”.
|

Suomalaiset ovat maailman parhaita juomapakkauksien palauttajia, kehuu Panimoliitto. Liiton mukaan pantilliset juomapakkaukset palautetaan noin 90-prosenttisesti.

– Juomapakkausten palautus on erinomainen esimerkki toimivasta kiertotaloudesta, sanoo Suomen Palautuspakkaus Palpan toimitusjohtaja Pasi Nurminen tiedotteessa.

– Yhden juomapakkauksen palauttaminen on sinänsä aika pieni teko, mutta se on olennainen teko kokonaisuuden kannalta. Vuosittain kuluttajat palauttavat palautusjärjestelmiin noin 1,7 miljardia pantillista juomapakkausta. Suomalaisia kuluttajia pitää kiittää aktiivisuudesta, Nurminen jatkaa.

Kaupan keskusliikkeiden ja panimoiden omistaman Palpan ja Panimoliiton mukaan Suomen juomapakkausten palautusjärjestelmä ”on kansainvälinen malliesimerkki, johon tullaan tutustumaan ympäri maailmaa”.

– Juomapakkausten kierrätys puuttuu vielä monesta maasta. Viime vuosina kiinnostus on herännyt erityisesti Itä-Aasiassa, jossa ei ole tehokkaita kierrätysjärjestelmiä, tiedotteessa kerrotaan.

Palpan mukaan juomapakkauksista saadaan vuosittain kiertoon 17 tuhatta tonnia alumiinia, 13 tuhatta tonnia PET-muovia ja 50 tuhatta tonnia kierrätyslasia.

– Materiaalit käytetään uudelleen, mikä merkitsee valtavan suurta energiansäästöä, raaka-aineiden käytön vähenemistä ja jätteiden määrän pienenemistä, Palpa kertoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raili Sergejeff

On todellakin syytä kehua, olemme hyviä tuossa asiassa.

Miten nämä suomalaiset köyhät yleensäkin liittyvät tähän asiaan? Kyllä ne varakkaammat ja etenkin fiksut ihmiset palauttavat pulloja siinä kuin rutiköyhäkin.

Jos joku tollo on heittänyt pullon yleiseen roskikseen tai luontoon, on vain hyvä, että palautusrahan saa se pullon palauttava köyhä. Jos ei olisi panttia, ei köyhäkään hyötyisi siitä, ja maisema olisi paljon roskaisempi.

Rutiköyhillähän ei käsittääkseni ole varaa itse ostaa limuja.

Köyhien asioita pitäisi parantaa radikaalisti, mutta ei tämä pullopanttiasia todellakaan kuulu siihen.

Max Jussila
Vastaus kommenttiin #6

Sillä aikaa kun Sergejeff, Käyhkö et al. nukkuvat hurskaan unta, on ihmisiä jotka joutuvat keräämään pulloja ja muutakin palautuskelpoista henkensä pitimiksi. Osalla näistä ihmisistä on vakituiset paikat, josta he keräävät, eikä sille reviirille ole muilla asiaa. Hieno sana tuo besserwisser...

Janne Keinänen

Ei kai niitä ole pakko palauttaa? Voihan sen nakata roskiinkin. Ja sitten itkeä, kun joutuu kassalla maksamaan pantin hinnan vaikka ei tykkää palauttaa. Olisiko vaihtoehto myöskään se, että tyhjistä pulloista aletaan rakennella asuntoja, veneitä ja juhannuskokkoja? Ei ihan oikeasti aina tätä itkemistä auktoriteeteista, voi sitä irtisanoa itsensä ja keitellä vaikka käpyjä jos sinänsä toimiva yhteiskunta jurppii.

Juha Kajander

Eivät suomalaiset ole maailman parhaita palauttajia, vaan systeemi on todennäköisesti maailman paras. Naapurimaissa maksetaan vähemmän, Ruotsissa vaivainen kruunu ja Virossakin kymmenen senttiä, jolla sentään on Virossa enemmän ostovoimaa. Monissa maissa ei makseta mitään. Onko sitten ihme, että menee paljon hukkaan?

Toki systeemiä voisi vielä kehittää. Yksinkertainen keino olisi kiinnittää roskiksiin tarra, jossa käsketään panna pantilliset juomapakkaukset roskiksen viereen eikä sen sisälle.