Maanantai 10.12.2018

”Työantajalle oikeus muunnella tutkimustuloksia?” – Opettajat älähtävät uudesta lausekkeesta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.3.2016 11:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa Helsingin yliopisto. Professori Niklas Bruunin mukaan työsopimuksiin puuhattavalla lausekkeella työnantajalle tulisi oikeus muokata tutkimustuloksia.
|

Sekä opettajien ammattijärjestö OAJ että kuuden yliopiston ylläpitämä IPR University Center älähtävät lausekkeesta, jota suositellaan opettajien uusiin työsopimuksiin.

IPR University Centerin päätarkoitus on tuottaa ja levittää tietoa immateriaalioikeuksista.

Sekä IPR:n johtaja, professori Niklas Bruun että OAJ kertovat Sivistystyönantajien lähestyneen jäseniään kirjeellä, jossa suositellaan uutta tekijänoikeuslauseketta.

– Sivistystyönantajat ovat lähettäneet yliopistoille ja muille oppilaitoksille jäsentiedotteen (19/2016), jossa suositellaan tekijänoikeuslausekkeen lisäämistä kaikkiin solmittaviin työsopimuksiin, Bruun kirjoittaa blogissaan.

Lauseke kuuluu seuraavasti: ”Työsuhteen aikana ja sen johdosta tehtyjen ja luotujen teosten ja muiden tekijänoikeuslaissa tarkoitettujen suojan kohteiden kaikki taloudelliset oikeudet, mukaan lukien muunteluoikeus ja luovutusoikeus toiselle, siirtyvät työnantajalle ja säilyvät tällä työsuhteen päätyttyä ilman eri korvausta.”

– On sinänsä ilahduttavaa, että tekijänoikeuskysymyksiin kiinnitetään huomiota. Sen sijaan jäsentiedotteen ilmoitettu lähtökohta on vähintäänkin outo, Bruun kirjoittaa.

Hänen mukaansa ”lauseke ei suinkaan rajoitu oppimateriaaliin”, vaan koskee myös kaikkia tieteellisiä aikaansaannoksia, jotka syntyvät yliopistotutkijan työn tuloksena.

– Mukana ovat siis mm. tieteelliset artikkelit, kirjat ja esitelmät, Bruun kirjoittaa.

– Tutkimuseettisesti on vähintään arveluttavaa, jos työnantajalle eli ulkopuoliselle taholle, siirtyy muunteluoikeus tutkimustuloksiin ja raportteihin, hän jatkaa.

IPR:n mukaan sopimuskäytäntöjä on syytä selventää oppilaitosten tekijänoikeusasioissa, mutta esitetty lauseke on Bruunin mukaan omiaan luomaan ristiriitoja ja ongelmia oppilaitoksiin.

OAJ puolestaan tyrmää jyrkästi lausekkeen, joka liiton mukaan on työsopimuslain vastainen ja kohtuuton. OAJ:n lakimies Sanna Haanpää kertoo, että OAJ tulee ohjeistamaan luottamusmiehiä, miten toimitaan, jos tällainen lauseke tulee vastaan. 

– Jos opettajan materiaalia halutaan käyttää oppilaitoksissa laajemmin, työnantajan on sovittava siitä materiaalin tekijän eli opettajan kanssa, Haanpää sanoo OAJ:n sivuilla.

Jaa artikkeli: