Keskiviikko 21.3.2018

Nyt tuli tyhjentävä selitys Juha Sipilän tulppaheitolle – ”Suomi on yhä rantapöpelikössä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.3.2016 14:09
Päivitetty: 
18.3.2016 16:04
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Juha Sipilän tulppakommentista paljastuu syvällinen taso, kun veneistä tietävä asian selittää.
|

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tulppakommentti on alkanut elää omaa elämäänsä. Kommentti on esimerkiksi päässyt suoraan Yle Uutisten hallituksen lentävien lauseiden listan ykköspaikalle.

Otavamedian Outdoor-lehtien päätoimittaja Petri Korhonen selittää nyt Uuden Suomen haastattelussa, miksi pääministeri Sipilän kommentti on ”täysin oikea”, kun veneistä puhutaan.

Muun muassa Vene- ja Kippari-lehtien päätoimittajana toimiva Korhonen pitää pääministerin tulppaheittoa ”hirveän hauskana”.

– Se ei ole väärin [sanottu], mutta sen voi ymmärtää väärin.

– Keväällä, kun laitetaan venettä vesille, niin jos se on ollut siellä mökkirannassa, sisävesirannassa väärin säilytetty, niin se on täyttynyt vedellä ja kaikenlaisella hötteellä ja jätteellä, niin silloin se pitää saada puhdistettua ja kevennettyä se lasti, että sillä pääsee liikkumaan. Se on ihan oikein, mikäli puhutaan maalla olevasta veneestä, Korhonen selittää.

– Silloin tulpan irrottaminen on aivan ratkaiseva teko.

Pääministeri Sipilä onkin myöhemmin perjantaina sanonut Ylelle, että vertaus juontaa lapsuuden veneilyihin ja siihen, että "kun pikkusällinä lähdettiin rapumertoja kokemaan, monesti oli tulppa jäänyt veneeseen ja aika raskasta oli soutaa, jos ei ensin laskettu vettä pois ja sitten pantu tulppaa tilalle".

Näin ollen pääministerin kommentti avaakin syvällisen, uuden tason koko ”Suomi-veneen” tilanteesta. Tulppakommenttiin on reagoitu ihmettelemällä, eikö tulpan irrottaminen aiheuta veneen uppoamisen. Silloin ollaan kuitenkin jo päästy vesille asti, jos näin käy. Sipilän ajatuksissa Suomi-vene ei kenties ole päässyt edes veteen asti, vaan olemme vielä Korhosen sanoin ”kesämökin rantapöpelikössä”.

– Olemme jämähtäneet, lukkiutuneet paikallemme ja olleet pitkän aikaa huonosti huollettuja, Korhonen pohtii pääministerin mahdollista sanomaa.

– Tästä saa monta postmodernia tulkintaa siitä, miten me näemme itsemme ja miten me näemme valtion, hän sanoo.

Pääministerin lausunto ei Korhosen mielestä välttämättä kerro siitä, että hän ei osaisi säilyttää venettään oikeaoppisesti, vaan itse asiassa hän tuntuu ymmärtävän niitä monia kesämökkiläisiä, jotka kevään tullen taas huomaavat, että vene tuli jätettyä talveksi väärin.

– Tämä ei edes ehkä ole niin keskustalainen vertaus, kun voisi luulla, vaan Sipilä puhuttelee uusavuttomia kaupunkilaisia ja urbaaneja hipstereitä, Korhonen pohtii.

– Jos Sipilä järvi-Suomen ihmisenä ajattelee näin, niin joku avovesillä liikkuva ja merelle katsova voi ajatella toisin, Korhonen sanoo.

Hän myös huomauttaa, että on olemassa niin sanottuja itsetyhjentyviä veneitä, joissa tulpan irrotus kovassa vauhdissa poistaa pohjalta ylimääräiset vedet, mutta hitaassa vauhdissa vene alkaa tulvia.

Kouluttaja ja tietokirjailija Katleena Kortesuo puolestaan arvioi Uudelle Suomelle, että pääministerille hassusta tulppakommentista voi olla jopa hyötyä.

– Äärimmäisen stressin ja paineen alla hän lipsautti suustaan metaforan, jollaiseksi hän ei sitä asiaa tarkoittanut. Se oli harkitsematta heitetty möläys mun mielestäni, Kortesuo sanoo.

Kortesuo huomauttaa, että pääministeriä auttaa se, että julkinen huomio keskittyy yksityiskohtiin. Näin hänen voi olla helpompi viedä isompia uudistuksia eteenpäin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

"...vaan Sipilä puhuttelee uusavuttomia kaupunkilaisia ja urbaaneja hipstereitä."

Eli herja olikin heitetty osoitteeseen Stubb & co... Tuota, aika mielenkiintoinen tulkinta, aika näyttää, onko siinä mitään perää...

Jaakko Aalto

Eivätpä näytä kommentoijat tuntevan fysiikan lakeja. Kun tapinreiän alapuolella on kouru ja veneellä ajetaan eteenpäin, vesi virtaa pois veneestä kun tapin ottaa pois. Kommentoijien asiantuntemus tuntuu olevan kääntäen verrannollinen sanomisen haluun verrattuna. Ainakin muutamien kohdalla herää epäilys, että näin saattaa olla laita myös noissa talousasioissa.

Juhani Kleemola

Niin. Hallitukset ja koko maan julkinen sektori ja korporaatiot ovat jatkaneet velkaantumisyhteiskunnan riemumarssia kohti maan taloudellista umpikujaa vuodesta 2008 lähtien. Luottoluokitusten A-kirjaimet tippuvat yksi kerrallaan pois. Tässä on puoli vuotta yritetty saada sopimusta mihin jokaisella näyttää taas olevan veto-oikeus: missään muussa maassa pääministerin ei tarvitse mennä kaupan kassojen nokkamiehiltä kysymään lupaa kansallisiin sopimuspapereihin kuin Suomessa. Maamme on julistusta vaille Euroopan uusi taloudellinen Kreikka, ja nyt: keskitytään uutisoinnissa päivätolkulla veneen tulppaan. Mitähän Hölmölässä seuraavaksi?