Perjantai 17.11.2017

Kaksi asiaa saatava kuntoon pian: ”Viimeisiä hetkiä pelastaa Suomen maine”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.3.2016 10:46
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Luottoluokittaja Standard & Poor's varoittaa Suomen hallituksen kestävyyden olevan koetuksella.
|
Luottoluokittaja Standard & Poor’s (S&P) on arvostellut kovin sanoin Suomen hallituksen toimintaa.
 
S&P toisti eilen Suomen luottoluokituksen ”AA+” ja negatiiviset luottoluokitusnäkymät. Luottoluokittaja kiinnitti katsauksessaan erityistä huomiota neuvotteluihin yhteiskuntasopimuksesta.
 
–Näemme edelleen tulevina kuukausina riskin siitä, ettei sovittuja uudistuksia saada vietyä läpi. Erityisesti siksi, että suurin ammattiyhdistys, palvelualojen ammattiliitto (PAM) on ilmoittanut vain olevansa mukana neuvotteluissa tietyin ehdoin, S&P kommentoi.
 
Luottoluokittaja arvioi myös Suomen hallituksen olevan erittäin haavoittuvainen.
 
-Odotamme, että hallituksen kestävyysja suomalainen konsensuspoltiikka on koetuksella erityisesti, jos yhteiskuntasopimus ei onnistu tai jos pakolaiskriisi nousee uudelleen kiistanaiheeksi.
 
Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan luottoluokittajan viesti Suomelle on selvä.
 
–Kilpailukykyä pitäisi saada lisää ja talouden kääntyä edes loivaan kasvuun, että luokitus säilyisi nykytasolla. 
 
 
Nordean päästrategi Jan von Gerich kiinnittää huomiota hallitukseen kohdistuvaan arvosteluun ja yhteiskuntasopimusneuvotteluihin liittyviin kommentteihin.
 
–Prosessi on sujunut niin säälittävästi, että se on huomattu myös kaukaa Suomen ulkopuolelta, hän kommentoi Twitterissä.
 
–Standard & Poor's näkee jo rakoilua Suomen vahvuutena pitkään nähdyssä konsensuskulttuurissa. Nyt on viimeisiä hetkiä pelastaa Suomen maine, hän jatkaa.
 
 
Standard & Poor’s oli ensimmäinen luottoluokittaja, joka alensi Suomen luottoluokituksen parhaasta mahdollisesta AAA:sta. Tämä tapahtui vuoden 2014 lokakuussa. Toinen suuri luottoluokittaja Fitch alensi Suomen luottoluokitusta viikko sitten.  Kolmannen suuren luottoluokittajan Moody’sin luokitus Suomelle on edelleen AAA.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sepetius Kangas

Eihän se mikään yhteiskutasopimus ollot vaan palkkasopimus entinen tupo, missä hallitus oli mukana, Vienissä ei palkat kovinkaan paljoa merkitse kyllä muilla keinoin on vienti saatava kannattamaan. Tuotteiden on oltava sellaisia että asiakkaat haluaa niitä ostaa. Periaatteessa kyllä sinne tuotetta menisi jos vielä siitä maksettaisiin että suostuvat niitä ottamaan. Pitää miettiä mitä asiakas haluaa. Ja sitä millä se haluais tuotteen ostaa. hinta ei useinkaan ratkaise menekkiä. On tiedettävä mitä ostaja haluaa.

Veli Laurinsalo

Olen huolestuneena seurannut prosessia, missä hallitus on antanut koko toimintavaltansa ulkoparlamenttisten voimien käsiin. Pääministeri on entinen yritysjohtaja. Yritysten välisissä neuvotteluissa luonnollisesti haetaan selkeä molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Kun kumpikin saa enemmän kun antaa syntyy sopimus. Tämä on ollut selvästi Sipilänkin tavoite, ja sinänsä ymmärrettävä hänen taustallaan.

Politiikan johtaminen on kuitenkin eri asia. Varsinkin tilanteessa, missä pitää saada selkeitä muutoksia aikaiseksi. On itsestään selvää, että vaaleilla valitut SAK:n järjestöjen johtajat haraavat viimeiseen asti vastaan kaikkea jäsenten etujen heikentämistä, siitähän he saavat palkkansakin. Kuten Vapaavuori ansiokkaasti kiteytti mm. tänä aamulla TV:ssä, sopimus sitoo hallituksen kädet ja mikä tahansa seikka tulevaisuudessa voidaan riitauttaa ns. sopimuksen henkeä vastaiseksi. Lopuksi jäljelle jää savijaloilla kävelevä jättiläinen, joka ei ketterästi muutu mihinkään suuntaan.

Olen aikaisemminkin kaivannut hallitukselta hallintaa, eli muutoslait voimaan ja pulinat pois. Hallituksella on äänestäjien laaja kannatus edellisistä vaaleista.

Ilkka Korkalainen

Suomi ei pelastu neuvottelemalla taantumuksellisen ay-liikkeen kanssa. Ay-korporaatiovalta on patataantumuksellinen ja vastustaa kaikkea muutosta. Sipilä on tehnyt pahan virheen kuvitellessaan pääsevänsä ratkaisuun vuosikausien neuvottelemisella. Viimeistään liittoneuvotteluissa koko korttitalo hajoaa.

Antti Ollikainen

Tommoselle Standard & Poor’s rosvoporukalle on aivan yks hailee mitä ne kirjoittelee.

Pelkäävät vaan menettävänsä rosvoamansa rahat! Hah mitä rosvosakkia!

Venäjääkin ovat koittaneet kaataa jo vuosia, vuosia mutta Putin vaan naureskelee tommosille rosvosakeille.

Juha Kuoppa-aho

Se on kuule Antti sellainen asia että ellei ay-liike ala tajuamaan tätä Suomen tilannetta ja mitään tehdä niin määräykset sanellaan Suomen ulkopuolelta kuinka täällä pitää pistää talous kuntoon ja se tulee olemaan kylmää kyytiä se. Siinä on edes ay-korporaatioiden turha pullikoida vastaan siinä vaiheessa. Katso Kreikan tilannetta. Suomi on pian samassa jamassa!