Perjantai 28.10.2016

Raskaan sarjan talousvaikuttaja Suomen euroerosta: ”Rohkeat päätökset odottavat valtiomiessarjan tekijöitä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.3.2016 16:01
|
Op-Pohjolan entinen pääjohtaja, ministeri Antti Tanskanen arvioi, että Suomen kannattaisi harkita yhteisvaluutta eurosta eroamista.
 
–Kreikka ei voi pahimmillaankaan aiheuttaa euromaille niin suuria kustannuksia, että Suomen kannattaisi erota eurosta niiden takia. Euroeroa on pohdittava sekä itsemääräämisoikeuden säilyttämisen kannalta että sen perusteella, miten Saksa vaikuttaa Suomen talouteen, hän kirjoittaa Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.
 
Tanskasen mukaan Saksa vaatii, että euroalueella noudatetaan politiikkaa, joka ”lamauttaa” suurimman osan muista jäsenmaista. 
 
–Tuon linjan kilpailukykyä heikentävää ja kysyntää supistavaa vaikutusta euromaat eivät pääse pakoon niin kauan kuin Saksa ei halua ottaa huomioon oman politiikkansa vaikutuksia euroalueella, hän kommentoi.
 
Samalla Tanskanen huomauttaa, että eroprosessia ja sen vaikutuksia on vaikea arvioida, ja arvioon vaikuttaa myös se, kuinka pitkällä aikavälillä euroeron tai eurossa pysymisen vaikutuksia arvioidaan. 
 
–Mitä pitempi tarkastelujakso on, sitä vähemmän eron kustannukset painavat. Rohkeat päätökset odottavat valtiomiessarjan tekijöitä, hän arvioi.
 
Tanskanen korostaa, että mitä pitempi aika yhteisvaluutan jäseneksi liittymisestä on kulunut ja mitä runsaammin kokemusta euroalueen toimivuudesta on karttunut, sitä enemmän ja avoimemmin jäsenyyttä perustellaan turvallisuudella ja sitä vähemmän taloudella.
 
–Eurosta aiheutuvaa talouden taakkaa kannetaan sen saman turvallisuuden ja samaistumisen vuoksi, joka on EU-jäsenyyden perusta. Eurojärjestelmään liittyminen oli pisin askel, joka pian kylmän sodan päättymisen jälkeen uskallettiin ottaa lännettymisen suuntaan. Turvallisuuspolitiikassa askel taisi olla lyhyt. Nyt kyseenalaistetaan myös EU-jäsenyyden antama sotilaallinen suoja, vaikka mahdollisuus yhteiseen puolustukseen on kirjattu EU-sopimuksiin. Euron tuoma lisäturva on puhtaasti uskon asia, hän kommentoi.
 
Tanskasen mukaan Nato takaisi Suomen turvallisuuden euroa varmemmin.
 
–On vaikea perustella väitettä, että euro olisi Natoa parempi turvallisuuspoliittinen väline. Nato tarjoaisi euroa vahvemman suojan ja ennalta ehkäisevän pelotteen, joka vähentäisi Suomeen kohdistuvaa uhkaa.
 
Suomen mahdollista euroeroa on kommentoinut aikaisemmin myös muun muassa Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Antti Suvanto. Suvannon mukaan ”mikään vastuullinen päättäjätaho” ei suostu ottamaan sellaisia riskejä, joita syntyisi, jos Suomi eroaisi yhteisvaluutta eurosta. 
 
-On epärealistista kuvitella, etteikö valuuttaregiimin muutoksella olisi suuria kielteisiä vaikutuksia reaalitalouteen. Ne eivät korvautuisi viennin kasvulla varsinkaan, kun pääoman liikkeet mitä ilmeisemmin pitäisi sulkea jo hyvissä ajoin ennen muutosta. Mikään vastuullinen päättäjätaho ei tällaista riskiä ota. Siksi markan palauttamispuheiden takana ei ole kovinkaan paljon realismia, Suvanto kommentoi.
 
Suomen eurosta eroamisella on spekuloinut myös synkistä talousennusteistaan tunnettu New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini. Hän pitää Suomen euroeroa hyvinkin mahdollisena. Lue lisää täältä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Laitinen

Mistäpä ne voimamiessarjan tekijät tulisivat. Nykyisissä puolueissa niitä ei ole ja jälkikasvustakaan ei taida tulla . Ainoa, joka asian ääneen sanoo ja toimisi, on Väyrynen, mutta hänet on pantu keskustassa sivuun. Keskusta on yhtä innostunut eurosta ja myös liittovaltiosta kuin kokoomus ja demarit.

Aika ankealta näyttää. Meistä on hyvää vauhtia tulossa euroalueen pohjoinen periferia. Täytyy vain toivoa, että Väyrynen saa puolueensa liikkeelle ja puhaltamaan liekkejä euroeroon.

Olavi Myllymäki

Meiltä puutuvat vastuuntuntoiset ja syitä ja seurauksia ymmärtävät valtiomiestason toimijat. Asioista päättävät pääosin analysointikyvyttömät jonglöörit ja narsistit.

Janne Keinänen

Nyt olisi tietty hyvä hetki erota, kun talous sakkaa joka tapauksessa ja korot on miinusmerkkisiä. Mikäli talouskasvu jossain vaiheessa alkaa (ja sehän alkaa, tämähän on meidän itse luoma systeemi), korkojen nousu on euroaikana hieman maltillisempaa kuin omalla valuutalla. Tai ainakin näin se varmaankin menisi, olisihan koko pienen kansan talous ja pieni itsenäinen valuutta paljon ketterämpi seuraamaan talouden trendejä kuin ikijäykkä euro.
Kun juna pitäisi saada kääntymään, olisi kiva hypätä kyydistä ja kääntää oma resiina nopeammin. Kun juna on kääntynyt, on taas sitten kiva hypätä takaisin kyytiin. Suomen vastuu pienenä taloutena on toki erittäin pieni, niin ei olla oltu samalla tavalla osallisena kriisin rakentamisessa kuin Saksalaiset pankit. Ollaan kyllä otettu kuitenkin se etu vakaudesta ja matalista koroista. Jonkun pitäisi ensin tunnustaa tosiasiat euron hyvistä ja huonoista eduista ja asiaa voisi arvioida vasta sen jälkeen uskottavasti. Väyrysen argumentointi ei ole kovin uskottavaa, tai voisi ainakin esittää sen uskottavasti.
Joku voisi laittaa ihan listan, miten euro heikentää Suomen kilpailukykyä? Joo, ei voida devalvoida, mitähän kaikki asuntovelalliset sanoisi jos devalvoitaisiin ja korot lähtisivätkin kipakkaan nousuun? Saatiin marginaalitkin kivaan nousuun matalien korkojen myötä. Nyt ylivakaa valuutta pitää korot matalalla, pitäisi vain oikeasti luoda lisäarvoa työllä ja innovatiivisuudella eikä pelleillä talouden tunnuslukujen mukaan. Kyllä hyvät tuotteet vetävät maailmalla, vaikka sen olisi joku "ylipalkattu" suomalainen duunari (ylisuurella asuntovelalla ylihinnoitellusta asunnosta) rakentanutkin. Tajuaako kukaan, että palkkojen laskemisen kautta hintatason on tiputtava ihan poskettomasti, jotta kotimainen kysyntä pysyy edes välttävänä?

Heikki Paananen

Nykyinen Suomen älyllinen parhaimmisto:

- Stubb
- Grahn-Laaksonen
- Vehviläinen
- Berner
- Tiilikainen
- Soini
- Orpo

Voisiko ehdottaa tulevalle uudelle älyllisen herännäisyyden kaudelle seuraavia henkilöitä edellisten yllämainittujen epäonnistujien tilalle Suomen pelastaviin rooleihin siinä järjestyksessä, kun Suomen parlamentaarinen valintaprosessi äänestystuloksien kautta sen sallii:

+ Vapaavuori
+ Zyskowicz
+ Halla-aho
+ Lepomäki
+ E-J Korhola
+ Seppänen
+ Isokallio
+ Väyrynen
+ K-A Lundell
+ Kankaanniemi
+ Appelsin
+ Tossavainen
+ Karhinen
+ Huopainen
+ Kangasharju
+ Sailas
+ Satoja muita...

...Vain, jotta Suomi pelastuu.
Valinta on sinun.

Vinkki: Älä usko YLE:n uutisointiin.
Lue uutiset muualta (mm. Usarista)

Jari Rutanen

..Suomesta todellakin löytyy talangia, parhaat ei vaan aina pääse huipulle.

+ Pekka Seppänen
+ Yrjö Rautio
+ Li Andersson
+ Sixten Korkman
+ Tuula Malin
+ Petri Sarvamaa
+ Osmo Apunen
+ Sanna Marin

.. ja lukuisia muita.

Jarmo Makkonen

"–On vaikea perustella väitettä, että euro olisi Natoa parempi turvallisuuspoliittinen väline. "

Varmaan on koska eurolla ei ole mitään tekemistä turvallisuuspolitiikan kanssa.

Matti Toivanen

Nykyiset lainat pysyisivät euroina ja tulot muuttuisivat uudeksi valuutaksi. Uusi valuutta todennäköisesti menettäisi arvoaan suhteessa euroon ja näin toisi melkoisen rasitteen velkojen takaisinmaksuun.

Jarmo Makkonen

"Nykyiset lainat pysyisivät euroina ja tulot muuttuisivat uudeksi valuutaksi."

Suomi muuttaa tietenkin myös lainat markoiksi eli tasan samalla tavalla mitä tehtiin kun euroon siirryttiin.

Jarmo Makkonen

Ei tätä tarvitse kysellä:

"Suomelle takaa oikeuden maksaa kaikki velkansa valitsemassaan valuutassa LEX MONETAE, RAHAN LAKI. Lex monetae on kansainvälisesti hyväksytty ja käytetty lakiperiaate, jolla kansallisvaltio päättää millä rahayksiköllä sopimuksia maksetaan."

Timo Nenonen

Tässä asiassa ollaan jo vuositolkulla myöhässä, eurosta olisi pitänyt erota jo 2005-2006 paikkeilla. Jo silloin oli käynyt selväksi, että euro on mätä valuutta Suomelle.

Matti Auer

Niinpä. Eurointoilijat ja svekomaanit eivät ymmärrä, että Suomea viedään kuin pässiä narussa kohti tuhoa. Ruotsi (Nordea) ja Saksa imevät meidät kuiviin ja täältä silti löytyy tahoja, jotka jopa hurraavat tälle karmeudelle.

Erkki Laitinen

Mikä ihmeen ongelma devalvaatio on. Suomi nousi sodan runtelemasta maasta yhdeksi maailman parhaiten menestyväksi, vaikka devalvoitiin kymmenen vuoden välein. Valuutan kellutus on hienovaraisempi samaa tarkoittava toimenpide.
Vaihtoehto on palkkojen alentaminen, jota nyt yritetään. Se ei vain tunnu maistuvan ja on muutenkin tehoton väline.

Ilkka Korkalainen

Euroero olisi virheellisen talouspolitiikan peittelemistä ja alistumista korporaatiovallan taantumukselliseen talouspolitiikkaan. Uskomaton typerä ehdotus Tanskaselta.

Arto Bäcklund

Minna Canth oli aikansa todellisuuden realistinen kuvajaa. Antti Tanskanen sitä ei ole.

Tanskanen sanoo: "Jos euro ei ole aiheuttanut sotilaallisia jännitteitä, se vain osoittanee, että eurolla ei ole mitään uskottavaa puolustuksellista merkitystä. On vaikea perustella väitettä, että euro olisi Natoa parempi turvallisuuspoliittinen väline. Nato tarjoaisi euroa vahvemman suojan ja ennalta ehkäisevän pelotteen, joka vähentäisi Suomeen kohdistuvaa uhkaa."
Tanskanen vastuuttomasti siis haluaa lisätä jännitystä rajoillamme Natoon liittymällä. Ja sanoo sen suoraan. Kun euro ei sitä tee.

Lisäksi Tanskanen peräänkuuluttaa valtiomiesmäisiä tekoja eurosta eroamiseksi. Tässä onkin ministerin ajatuksen pointti; euromyönteisyys, jonka hän liittää kansalaisten idioottimaiseen haluttomuuteen liittyä TrumpGuantanamoAbuGhraib-ideologiaan, estää Tanskasen mukaan jännitteiden lisäämistä rajoillamme.

Karri Majava

Euroeron eräs ongelma on jälleenrahoituksessa. Kun valtion liikkeelle laskema laina erääntyy, sitä pääsääntöisesti ei makseta pois vaan tilalle otetaan uusi laina. Jos lainoittajien velkapaperit olisivatkin täysin yllättäen muuttuneet markkapohjaisiksi, heillä tuskin olisi kiinnostusta ottaa kantaakseen devalvaation tuomaa riskiä. Ts. he pyrkisivät pääsemään markkalainoistaan eroon ja Suomen valtio olisi pulassa, kun rahoituspohja pettäisi - ja sekös Putinia naurattaisi.

Tomi Rimpinen

Siinä vaiheessa kun euroeron jälkeen korot nousisivat oikealle tasolleen niin nähtäisiin todella mihin meillä on varaa ja mihin ei. Ainakin tämä globaalina sosiaalitoimistona olo loppuisi.

Lauri Kiiski

Euroero on varmasti aivan jees niille, joiden nettovarallisuus on mukavasti plussalla.
Asuntovelkaisten perheiden ja velkaisten yritysten osin euroero on kovin arveluttava.

Josa Jäntti

Kirjoitin eilen kommentin, mutta US sensuroi näköjään sen. Kannatin siinä Tanskasta sekä NATOn + euron suhteen. Valtiomiehiä- tai - naisia ei kyllä nykyisistä ehdokkaista taida löytyä mistään toteuttamaan Tanskasen ideoita ?