Keskiviikko 22.5.2019

Uusi ehdotus suomalaisten sähkölaskuihin: ”Voi jättää saunan lämmittämisen väliin”

Luotu: 
20.3.2016 09:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Osmo Soininvaaran mukaan saunan lämmittäminen on yksi asioista, joita kuluttaja voi ajoittaa sen mukaan, mitä sähkö kulloinkin maksaa.
|
Vihreiden entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara esittää blogissaan tuntikohtaista hinnoittelua sähkölle. Hän perustelee ehdostustaan sähkön kulutuksen ohjaamisella. Soininvaaran mukaan teollisuudessa tämä jo toteutuu.
 
–Kotitalouskuluttajat ja palvelut tulisi saada mukaan. Tämän ensimmäinen edellytys on tuntikohtaisen hinnoittelun käyttöönotto, koska miksi kotitalous säätäisi kulutustaan, jos hinta on kiinteä. On syytä uskoa, että sähkön hinta tulee jatkossa vaihtelemaan vielä jyrkemmin kuin nykyisin ja myös erittäin kalliita tunteja tulee olemaan samoin kuin tunteja, jolloin sähkön hinta on lähellä nollaa, Soininvaara kirjoittaa.
 
Hän arvioi, että kotitalouksilla on paljon sellaista sähkön käyttöä, jota voi siirtää ainakin muutamalla tunnilla. 
 
–Sähköauton akkujen lataus, pakastin, kylpyhuoneen lattialämmitys ja moni muu sellainen voidaan sulkea kalliimpien tuntien ajaksi. Jos sähkö maksaa hetkellisesti kaksi euroa kilowattitunnilta, voi kuluttaja omallakin päätöksellään jättää saunan lämmittämisen väliin, kunhan hän tietää sähkön hetkellisen hinnan, Soininvaara luettelee.
 
Hän ottaa kantaa myös tuulivoimaan ja aurinkoenergiaan.
 
–Sään mukaan vaihtelevan energiantuotannon ongelmat olisi lähes selätetty, jos siirtokapasiteettia olisi niin paljon, että koko EU pysyisi jatkuvasti samassa hinta-alueessa. Aina tulee jossakin eikä kaikkialla voi olla pilvistä, Soininvaara toteaa.
 
Hän sanoo myös, että siirtokapasiteetin rakentaminen pitäisi ottaa valtiolliseen ohjaukseen, koska nykyisen järjestelmän kannustimet ovat ”aivan pielessä”. 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Vinberg

Tässäkin mennään jo aika pitkälle suomalaisen elämänmuodon mollaamisessa. Sauna kuuluu meidän perinteisiimme. Sähkösaunoihin on käsketty siirtymään, kun puunpoltto kuulemma aiheuttaa terveyshaittoja. Nyt sitten vielä käsketään jättää sähkösaunan lämmitys väliin. Sähkölaskussa energian osuus on alle puolet siirtomaksun hinnasta, joten tuo tuntihinta ei heivauta millään lailla kokonaisuutta.

Lauri-Pekka Alanko

Ruotsi on sulkemassa ydinvoimalansa. Tämän seurauksena sähkön hinta voi nousta kovalla pakkasella yli 1 euroon / kwh. Seuraavaksi onkin syytä katkaista lämmitys kovimmilla pakkasilla. Vihreä energiapolitiikka pakastaa köyhemmät ihmiset.

Seppo Viljakainen

Tämä "tuntihinnoittelu" on ollut arkipäivää täällä Kaakonkulmalla jo jonkun aikaa pörssisähkösopimuksissa ; sehän on tietenki aivan selvää, että muutaman vuoden päästä ei muita sähkösopimuksia enää ole olemassakaan ; tämä ei tarkoita , että niin toivoisin.

Jokainen sähköalasta alkeet ymmärtävä tajusi etäluettavien sähkömittareiden satoja miljoonia maksaneen urakan alkaessa, että näin tulee lopulta käymään.

Mika Peltokorpi

Vaihtoehtoja vähemmän eli jäykkyyttä lisää? Ongelmaksi tulee se, että sähkölämmittäjä maksaisi talvella 700 - 1000 €/kk ja kesällä pari kymppiä kuussa. Koska huippumaksu keskittyy huippukulutukseen, tällainen sähkönkäyttäjä tuskin hyötyy markkinasähköstä. Sama koskee pitkälti myös lämpöpumppuja, vaikkakin pienemmissä määrin. Joka tapauksessa lämpöpumppuun investoimisen kannattavuus heikkenisi, koska niissä energiaa tuotetaan sähkökompressorilla. Aurinkoenergiaa taas tuotetaan kesällä, jolloin sähkön hinta jo nyt on n. 3 snt/kWh - laskisiko vieläkin alemmaksi? Eli Soininvaaran ehdotus tukee vain fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Eero Pere

Tuntihinnoiteltua pörssisähköä kotitalouskuluttajille on ollut myynnissä jo noin kolme vuotta. Se on halvin sähkön ostotapa, kilpailutukset ovat turhia ja harhaanjohtavia. Tällä hetkellä halvimmalla sitä näyttää myyvän pari "vihreän energian" myyjää 2,95 €/kk perusmaksulla ja 0,16 c/kWh marginaalilla päälle Nordpool-sähköpörssinoteerauksen (spot+alv).
Sopimus on toistaisiksi jatkuva kahden viikon irtisanomisajalla. Seuraavan vuorokauden tuntihintoja voi katsella Fingridin älypuhelimille lanseeraamalla "Tuntihinta"-sovelluksella. Oma kolmen perheen kotitalousyhteisömme sähkön ostohinnaksi muodostui viime vuonna keskimäärin 3,90 c/kWh. On se jotain toista kuin esimerkiksi Helenin kymmenien tuhansien Yleishintakuluttajien ympäri vuoden maksama 6,19 c/kWh. Meidän ostamamme sähkön tuntihinta vaihteli jopa 0,5 - 15 c/kWh välillä riippuen mm. siitä miten paljon aiheutimme päästöjä.
Tässäkin yhteydessä perusmaksu on kummajainen, josta tulisi luopua. Sehän sisältää oikeastaan vain kustannuksen laskun tekemiseen toimitetusta tavarasta, koska sähkön mittauksen kustannukset kerätään sähkön siirtomaksuissa.

Ave Vuorinen

SRi Lankassa asuessani ihastuin siellä tapaan laskuttaa sähkönkulutuksesta. Mitä enemmän kulutit sähköä sen korkeammaksi muodostui maksu kilowattitunnista. Se kannusti enemmän säästämään sähkön kulutuksessa. Progressiivinen laskutustapa siis. Toimisiko suomessa, kannattaisi ainakin kokeilla.

Mirja Mönkkönen

Soininvaaran esitykset ovat jo henkilökohtaiseen elämänmalliin puuttumista. Varmana lämmitän kylppärin lattiaa tai käytän sähköistä kahvimyllyä tai läppäriä tai telkkaria juuri silloin kun itse haluan. Ja kyllähän halpistunteihin keksittäisiin jokin halpuutuksen korvausmaksu kuten joku jo aiemmin esitti. Onneksi on puusauna vaikka sekin tutkimuksen mukaan on pienhiukkaspäästöineen vielä kamalampi laitos kuin pamahtanut Tsernobyl.