Maanantai 18.2.2019

Presidentti Sauli Niinistö järkyttyi – Syynä Valtterin, 11, arki

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.3.2016 16:13
Päivitetty: 
21.3.2016 16:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sauli Niinistö.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ottaa Facebookissa kantaa 11-vuotiaan Valtteri-pojan tapaukseen.

– Joskus järkyttyy jo heti aamusta. Tänään kävi niin. Valtteri, 11-vuotias poika, kertoi tv:ssä kokemuksistaan. Häntä syrjitään ja nimitellään ihonvärinsä vuoksi, bussikin saattaa jättää poimimatta hänet kyytiin. Tällaista vääryyttä ei saa Suomessa tapahtua. Valtteri antoi rohkean mallin rasismin vastaiselle viikolle! Niinistö kirjoittaa Facebookissa.

Tänään vietetään rasisminvastaista päivää ja kuluva viikko on rasisminvastainen viikko. 11-vuotias Valtteri Saarinen nousi tänään sosiaalisen median ilmiöksi kerrottuaan Ylen aamu-tv:ssä arkikokemuksistaan. Vuoden ikäisenä Etelä-Afrikasta Suomeen adoptoitu Valtteri on kohdannut rasismia niin lasten kuin aikuistenkin taholta.

– Minua haukutaan neekeriksi ja kakaksi tai kakanväriseksi. Nekruksi ja kaikkea semmoista. Nimittely ei tunnu hyvältä ja se on vähän ahdistavaa. Sitä on tapahtunut sen verran useasti, ettei siitä jaksa enää välittää, Valtteri muun muassa kertoi aamu-tv:n haastattelussa.

Presidentti Niinistönkin esiin nostamasta bussiasiasta Valtteri kertoi näin:

– On ajettu ohi ja ilkkuakseen vilkutettu bussista. Tätä on tapahtunut vain silloin, kun olen ollut yksin pysäkillä. Ei silloin, jos pysäkillä on paljon muita ihmisiä.

 

Joskus järkyttyy jo heti aamusta. Tänään kävi niin. Valtteri, 11-vuotias poika, kertoi tv:ssä kokemuksistaan. Häntä...

Julkaissut Sauli Niinistö 21. maaliskuuta 2016

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Sarjanen

Taitaa kyseessä olla kantaväestöön kuuluvat kuskit, jotka ovat joutuneet tunnustamaan mamu-kuskien paremmuuden ja ehkä jääneet jopa palkassa heidän jälkeensä...

Tiedän toki kookkaana suomalaismiehenä, että jättävät ne kuskit meitäkin pysäkille, vaikka tasajalkaa hyppisi ja tuulimyllyä esittäisi... Katse on seuraavissa valoissa, jos vielä keltaislla ehtisi...

Anneli Alvenius

Ymmärrän presidentin järkytyksen enkä itsekään hyväksy rasimia missään muodossa. Ihmettelen kuitenki erästä asiaa: Suomalaisetkin lapset,suuri osa heistä, kärsii jatkuvasti koulukiusaamisesta. Siihen kuuluu eristäminen joukosta, henkinen ja fyysinen väkivalta. Urheilussa huonompi valitaan joukkueeseen viimeisenä eikä peleissa syötetä , tehdään muuta kiusaa,kampataan opettajan huomaamatta ym. Kiusataan koulumatkoilla hyvinkin rankasti. Haukutaan kaikilla mahdollisilla nimityksillä, työnnetään portaan alas niin että tylee fyysisiä vammoja. Opettaja ei aina usko eikä puutu riittävästi. Kun tummaihoinen lapsi kertoo tarinansa se on suuri uutinen,jopa presidentti kauhistuu. Eikö koulukiusaaminen ole rasismia niitä valkoihoisiakin lapsia kohtaan joita kiusataan. Jos bussista jätetään, mikä kuulostaa uskomattomalta, silloin yhteys liikennelaitokseen, vai onko tullut väärinkäsitys. Kättä voi heiluttaa niinkin vahingossa että kuski luulee ihmisen odottavan toista bussia.

Suzana Abenet

Ihmettelen, että ihmettelet koulukiusaamisesta. Onko työpaikkakiusaaminen tutumpi?! Ehkä koulukiusaajat ovat työpaikkakiusaajien lapsia. Kotoa pienet ihmiset oppi käyttäytymismallit. Jos ei kotona, niin katu kasvattaa. Suomi on kiusaajien taivas, koska aina uhri on se joka vaihtaa koulua tai työpaikkaa.

Jukka Mattsson

Tämä ei lopu jollei kukaan uskalla tuoda kiusaajan tai kiusaajien tekemisiä julki.

Näille ihmiset lopettavat toimet ja pyrkivät tekemään itsestään pyhimyksiä kun heidän puuhastelunsa tulee kaikkien tietoon.
Itseltäni ei heru minkäänlaista ymmärrystä lapsia kiusaaville ihmisille, samoin kuin esimiesasemassa olevalle työpaikkakiusaajalle, johtajille tai henkilöstöjohdolle jotka antavat kiusaamisen jatkua niin etteivät puutu ongelmaan.

Valitettavasti olen joutunut lähiaikoina kohtaamaan henkilökohtaisesti tälläisten johtajien toimia. Miksi? Näiden tyypit eivät välitä yrityksestään, vaan pelkästään omista eduistaan.

Jarmo Halttu

Tämä on kyllä ihan uskomatonta ja pöyristyttävää. Tässä on sitä maahanmuutto kriittisyyden hedelmää ihan kukkeimmillaan. Syytellään ihmisiä perehtymättä asioihin ihan vaan väärän värin tai uskonnon perusteella. Hävettää olla Suomalainen tänä päivänä.

Mika Uusitalo

Tässä pitää ymmärtää, että pitää nostaa meteli siitä, että koulukiusaamiseen ei puututa! Liian monta hienoa ihmisenalkua lytätään, yläaste on pahin. Turha tehdä rasismin vastaista juttuä tästä, ei tuolla marssita silmälasien tai muita ennen alkaneen murrosiänkään puolesta.

Tässä rasistiset heitot, mitä en tietenkään hyväksy, voisi olla yhtä hyvin myös rillipää tai ihan mitä vaan. Lapset voi kiusata vaikka väärän värisestä paidasta. Tämän pitäisi olla tasa-arvoinen maa. Ketään ei saa kiusata. Tuollaisessa ympäristössä luultavasti kiusataan myös montaa muuta.

Risto Nikander

Pitäisi järkyttyä myös siitä, että matu lapsia ei saa päiväkodeissa ja/tai kouluissa kuriin kiusaamista muita lapsia.. Eivätkä opettajat ja hoitajat uskalla puuttua asiaan. Kaikki, kutka yrittävät saada matut, (myös matu lapset) noudattamaan edes kohtuullisia tapoja, tuomitaan ja heitä myös syytetään rasismista.
Etuoikeudet matuille aiheuttavat tietysti reaktioita.
Ymmärrän täysin sen, että ei ole lasten syy minkälaiseen perheeseen ovat syntyneet. Eikä sekään, että heidät on kasvatettu kuten on kasvatettu.
Mutta se on Suomen politiikkojen syy, että tilanne on mennyt tähän mihin on mennyt.

Mika Kinnunen

Presidentin "järkyttyminen" kertoo vieraantumisesta kansan arjesta. Suosittelen Niinistölle esim. vuoden asumista jossain itä- tai pohjois-Helsingin lähiössä, niin näkee mitkä viidakon lait niissä vallitsee. Kirjaimellisesti.

Janne Kuusi

Tottakai tämä on karmeaa, mutta se, että siitä järkytytään, kertoo siitä, että ei ole tiedetty mitä tapahtuu todellisuudessa ja on tapahtunut jo hyvän aikaa. Ehkä jopa aina.

Tietämättömyys todellisuudesta riivaa valtaosaa meistä. Mutta järkyttävintä on se, kun se riivaa asioistamme päättäviä.

Ja riivaahan se.

Kaarle Akkanen

Presidentin murheet tuntuvat olevan hakusessa? Eikö valtion korkeimman johdon pitäisi pitäytyä ns. valtiollisissa kysymyksissä? Lapsi ja luontokysymykset voisi hyvin jättää ns. alemmalle tasolle! Suhteellisuuden tajua kaivataan.

Anneli Alvenius

Kirjoitin kommenttini siksi , että en ole kuullut presidentin järkyttyneen aiemmin koulukiusaamisesta. Hyvä että asia tulee esille, vaikka sitten näin. Kiusaajat ovat sekä suomalaisia lapsia että maahanmuuttajien lapsia. Tämä on julmaa todellisuutta joka päivä. Paljon on kiusaamisen eteen tehty töitäkin on kivakoulu ym toimia mutta ne eivät riittä. Mikä tahansa kiusaaminen on raukkamaista mutta lapset ovat suojattomampia kuin aikuiset. Lapsi ei aina uskalla puhua kotona / opettajalle koston pelossa. Kiusaaja jää kouluun ja kiusattu vaihtaa koulua. Koulukiusatut tekevät myös itsemurhia jos jäävät vaille vanhempien ja asiantuntijoiden apua. Totta on sekin, että tummaihoisten lasten tekemisiin puututaan erilailla kun suomalaisten, opettajatkin pelkäävät tätä rasistin leimaa. Olen samaa mieltä Mika Kinnusen kanssa,kirjaimellisesti!

Nita Hillner

Hienoa että Valtteri uskaltaa puhua rasismista! Hän on rohkea. En ymmärrä ihmisiä, jotka nimittelevät ihonvärin takia! He ovat pelkureita, itsetunto vajavaista... Ei ihme että kouluissa kiusataan, aikuiset näyttävät esimerkkiä toimillaan.

Hans Kallberg

miksiköhän presidentti ei ole järkyytynyt maan tavasta kun eduskunnan siunaamana ja presidentin hyväksymänä osalta kansaa rajoitetaan perusoikeuksia vammaan tai sairauteen vedoten kenkään siihen puuttumatta. olisi luullut että juristi järkyttyisi perustuslain rikkomisesta. ja miksi presidentti ei ole järkyttynyt yhteiskunnan ja vakuuttajien harjoittamasta raisimista vammautuneita kohtaan vaan hyväksyy sen?
https://www.perussuomalaiset.fi/news/keskustelualoite-tapaturmaisesti-va...

en ole suinkaan ainut, vaan meitä on eduskunnan keskustelualoitteenkin mukaan kymmeniä tuhansia. tuon asiaa esille oman juttuni kautta. maan tapa, vakuutuslääketiede vs. todellinen lääketiede http://ala-sairastu-vakavasti.blogspot.fi/2014/11/tapaus-hans-kallberg-o...