Perjantai 24.5.2019

Vladimir Putin turvapaikanhakijoista: ”Niinistö soitti ongelmasta ja pyysi toimenpiteitä – olemme tehneet sen”

Luotu: 
22.3.2016 18:25
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi presidentti Vladimir Putinin Moskovassa.
|

Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi turvapaikanhakijatilannetta hetki sitten päättyneessä tiedotustilaisuudessa, jossa hän oli yhdessä Moskovassa vierailevan tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa.

Ylen toimittaja esitti Putinille kysymyksen.

–Sen jälkeen kun annoitte käskyn FSB:lle kontrolloida rajoja paremmin, turvapaikanhakijoiden määrä Venäjältä Suomeen väheni. Voitteko nyt taata, että ei synny tällaista laittomien maahantulojoiden tulvaa Suomeen ja millä tavalla tulette toteuttamaan sen? 

Putin kertoi, että he olivat keskustelleen asiasta presidentti Niinistön kanssa puhelimessa.

–Jokin aika sitten Suomen tasavallan presidentti on kiinnittänyt huomiota tähän ongelmaan. Eräässä meidän välisessä puhelinkeskustelussa on pyytänyt suorittaa toimenpiteitä niin että ongelma ratkaistaan. Kuten saatte todeta, me olemme tehneet sen. Tämän vuoden tammi-helmikuussa Venäjän rajan ylitti noin 1700 pakolaista, ja maaliskuussa tällaiset tapaukset olivat jo yksittäisiä, Putin vastasi.

–Me olemme sopineet, ja tänään olemme lopullisesti vahvistaneet tämän sovinnon, että rajoitetaan liikennettä kahdessa pohjoisessa rajanylityspaikassa Sallassa ja Raja-Joosepissa. Kuten saamme nähdä, se toimii, hän sanoi. 

Suomen ja Venäjän välillä on sovittu, että Pohjois-Suomessa sijaitsevien Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen liikennettä rajoitetaan 180 vuorokauden määräajaksi siten, että näiden rajanylityspaikkojen kautta pääsevät kulkemaan vain Suomen sekä Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliiton kansalaiset sekä heidän perheenjäsenensä.

Putin nosti esiin myös, että tilanteeseen liittyy ”toinenkin hyvin vakava seikka”.

-Jos ihmiset tulevat Turkista Kreikkaan usein ilman papereita, Venäjän alueelle he voivat päästä pelkästään viisumilla. Paitsi niistä valtioista, joilla meillä on viisumivapaa järjestelmä. Se luo tietynlaisia olosuhteita valvonnalle. Tässä on tietynlaisia rajoituksia. Jos ihmiset tulevat laillisesti Venäjän alueelle, ja matkustavat muualle ja esimerkiksi Suomi on hyväksynyt heitä pakolaisiksi, emme voi myöhemmin ottaa heitä vastaan, koska heidän viisuminsa ovat jo kuluneet umpeen. Näin meillä on syntynyt ongelmia Norjan kanssa. Juuri siksi olen samaa mieltä tasavallan presidentin kanssa, että on erittäin tärkeää, että tietojenvaihto tapahtuu asiallisesti, ammattimaisesti, ja oikeassa ajassa, Putin sanoi.

–Voin sanoa, että me ymmärrämme täysin Suomen huolestuneisuutta ja tulemme tekemään työtä yhdessä kumppanuuden pohjalta, hän lisäsi.

Niinistö totesi, että Putin kuvasi hyvin tilanteen johon sovittiin päädyttävän. 

–Me olemme hyvin tyytyväisiä, että meidän toiveitamme on otettu huomioon, hän totesi.

Venäjä-pakotteista puhuttaessa Niinistö muistutti, että sanktioista voidaan luopua, jos Krimin tilanteesta päästään sopuun.

Putin korosti Suomen riippuvuussuhdetta Venäjästä.

–Eurooppalaiset sanktiot, meidän vastatoimenpiteet ja yleinen taloudellisen aktiivisuuden lasku maailmassa ja Euroopassa, se että Venäjän viennin tuottajat laskevat hinnoissa kansainvälisillä markkinoilla, valuuttojen kurssien vaihtelut – se kaikki on johtanut siihen, että Venäjä on menettänyt ykköspaikan Suomen ulkomaankaupassa ja tilalle ovat tulleet Saksa ja Ruotsi. Suomikin kärsii tästä tilanteesta. Meidän arvioiden mukaan se merkitsee yhden prosentin laskua Suomen bruttokansantuotteessa. Vakuutan teitä, että kukaan ei pidä tästä tilanteesta.

Hän muistutti myös energiayhtiö Fortumin hankkeista Venäjällä, joiden kokonaisarvo on noin 4,5 miljardia euroa, ja Suomen Rosatomin ydinvoimalahankkeesta, jossa Venäjä on mukana.

–Tänään suomalaiset kumppanit ovat esitäneet luvut, joiden mukaan Venäjällä toimii noin 500-600 suomalaista yritystä. Suomalaisten arvioiden mukaan se tuo työtä noin 40 000 ihmiselle, Putin sanoi.

–Venäjä on toimittanut Suomen kaasusta 100 prosenttia. Tämä tilanne jatkuu. Venäjä on toimittanut Suomelle myös noin 80 prosenttia koko Suomessa käytetystä öljystä ja se tilanne jatkuu. Vakuutan, että molemmilta puolilta ymmärretään hyvin, miten tärkeät ovat meidän väliset kauppasuhteet, hän lisäsi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Veli Laurinsalo

Tämä kaupallisen toiminnan rajoittaminen idän ja lännen välillä (sanktiot) on hyvin huolestuttava ilmiö. Kauppakumppanit eivät mieti asiakkaansa tuhoamista vaan pitkäaikaista yhteistä hyvää. Siksi tuo Krimin niemimaan ongelma tulisi hoitaa, tavalla tai toisella. Autonominen alue, vapaakauppa ja hallintoalue, tai mikä tahansa järjestely, jotta sen negatiivinen vaikutus loppuisi.

Toni Betoni

Niinistön flirttailu tämän sotarikollisen kanssa on ulkopoliittisesti aika kiusallista ja edelleen vahvistaa yleistä käsitystä Suomesta Euroopan heikkona lenkkinä, epäluotettavana kumppanina. Presidentti on lausuntojensa ja tekojensa kautta paljastunut tunkkaiseksi tuulahdukseksi kylmän sodan ajalta ja edelleen tietoisesti ajaa Suomea takaisin harmaalle vyöhykkeelle, Venäjän de facto etupiiriin.

Idänkauppa ja yrityssuhteet venäläiseen valtiomafiaan on valtava tietoinen riski ja jokainen joka liikevaihtonsa sen varaan laskee ampuu jalkaansa ihan omasta vapaasta tahdostaan.

Matias Ahtopelto

Onhan nämä naapurit kääntymykset aika "joustavia". Ovat kyllä maamme viranomaisten tiedossa ja odotettavissa olleet. Melkoista sirkusta naapurilta. Toivottavasti suomasalaiset viranomaiset eivät mene halpaan ja pitävät päänsä kylminä. Ei se Kremlin kevät ole vielä alkanut jos alkaakaan. Lunta tulee tupaan ennemmin tai myöhemmin.

Rauno Laiho

Tuntuu jossain määrin pyrhoksen voitolta sopimus siitä, että Venäjä ei laske pohjoisessa rajan yli tulevia paperittomia. Tällainen sopimus on ollut voimassa jo vuosikymmeniä. Venäjän presidentti ilmoitti hyväntahtoisesti hyväksyvänsä Suomen toivomuksen. Nyt saammekin odottaa, mitä Suomi hyväntahtoisesti lupaa vastavuoroisesti. Myös edellisten vierailujen aiheet menivät Putinin tahtien mukaan.

Rauno Laiho

Tuntuu jossain määrin pyrhoksen voitolta sopimus siitä, että Venäjä ei laske pohjoisessa rajan yli tulevia paperittomia. Tällainen sopimus on ollut voimassa jo vuosikymmeniä. Venäjän presidentti ilmoitti hyväntahtoisesti hyväksyvänsä Suomen toivomuksen. Nyt saammekin odottaa, mitä Suomi hyväntahtoisesti lupaa vastavuoroisesti. Myös edellisten vierailujen aiheet menivät Putinin tahtien mukaan.

Rauno Laiho

Nyt oli saavana osapuolena Suomi. Tai ei sittenkään. Meillä on ollut jo vuosikymmeniä kahdenvälinen sopimus siitä, että Nliitto/Venäjä ei päästä paperittomia rajan yli. Putinilta tuli näennäinen hyväntahdon ele, joka edellyttää vastaavasti hyvää tahtoa Venäjän ehdotuksille. Jokaisen aikaisemman tapaamisen yhteydessä Putin on muuttanut käsikirjoitusta ja ohjannut keskustelua kaupallisten intressien suuntaan.