Maanantai 20.11.2017

Suomi teki 2 erillistä sopimusta Venäjän kanssa – rajasopimus onkin vielä allekirjoittamatta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.3.2016 11:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg korostaa Uuden Suomen haastattelussa, että Venäjän kanssa tehtyjä sopimuksia on kaksi, joista toista ei ole vielä allekirjoitettu.
|

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg luottaa siihen, että Suomen ja Venäjän tekemä sopimus pohjoisten raja-asemien liikenteen rajoittamisesta parantaa laittoman tai hallitsemattoman maahanmuuton tilannetta.

Nerg korostaa Uudelle Suomelle, että Suomi ja Venäjä tekivät itse asiassa kaksi erillistä sopimusta itärajaa ja maahantuloa koskien. Julkisuudessa enemmän korostetun pohjoisia raja-asemia koskevan sopimuksen lisäksi tehtiin toinenkin sopimus, joka koskee laajemmin laitonta maahanmuuttoa ja virkamiesyhteistyötä.

Venäjän maahanmuuttovirasto ja Suomen sisäministeriö allekirjoittivat ensinnäkin sopimuksen laittoman maahanmuuton torjunnasta.

– Laittoman maahanmuuton torjunnasta tehdyssä sopimuksessa käydään läpi meidän tietojenvaihtoa, erilaista työskentelytapojen kehittämistä ja palautuksia, Nerg sanoo.

Pohjois-Suomessa sijaitsevien Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemille tehtiin erillinen sopimus, koska niillä on erityisiä haasteita.

Suomi ja Venäjä sopivat, että Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen kautta pääsevät väliaikaisesti kulkemaan vain Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaiset sekä heidän perheenjäsenensä. Nergin mukaan liikenteen rajoittaminen on ”yksi palanen” kokonaisuutta.

–Meidän haasteemme ovat olleet nimenomaan kahdella pohjoisella rajanylityspaikalla. Sopimuksella haetaan sitä, että rauhoitetaan 180 vuorokautta, jotta tilanne saadaan kokonaan rauhoittumaan.

Luotatteko siihen, että tilanne paranee ja Venäjä ei enää käytä tätä ”kiristysruuvia” Suomea kohtaan?

–Koko tämän neuvotteluprosessin aikana, ja kun on kaikki nämä toimet tehty, on ollut hyvä yhteisymmärrys ja hyvä yhteinen tahtotila normalisoida tämä tilanne ja ehkäistä myös mahdollisia tulevia tilanteita, Nerg vastaa.

Nerg kuitenkin korostaa, että sopimusta Raja-Joosepin ja Sallan rajanylityspaikoista ei ole vielä allekirjoitettu, vaikka tieto sopimuksesta julkaistiinkin eilen tiistaina.

–Se menee vielä ensi viikolla valtioneuvostoon ja tasavallan presidentti vahvistaa sen. Se tulee voimaan vasta viikon päästä torstaina, hän kertoo.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi eilen tiedotustilaisuudessa, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö soitti hänelle taannoin liittyen itärajan tilanteeseen ja pyysi ”suorittamaan toimenpiteitä niin, että ongelma ratkaistaan”.

–Kuten saatte todeta, me olemme tehneet sen, Putin totesi.

Nerg ei halua kommentoida Putinin eilisiä puheita. 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Tossavainen

Erittäin hyvä kysymys. Ruotsi toimi viime syksynä täysin holtittomasti Dublin -sopimuksen vastaisesti ja päästi viisumittomia Schengen alueen ulkopuolisia ihmisiä Suomeen 30.000 henkilöä. Se ei saisi toistua.

Mitä Suomi tekee? Milloin Suomi aloittaa samanlaisen neuvottelun Ruotsin kanssa kuin Venäjän kanssa? Aikooko Suomi vain luottaa siihen, että Ruotsi on yhtäkkiä muuttunut? Minä en missään tapauksessa luottaisi tässä asiassa Ruotsin vastuullisuuteen? Norja on ymmärtänyt tilanteen, se ei luota Ruotsiin ja pitää maahanmuuton aisoissa omilla toimenpiteillään.