Maanantai 23.10.2017

Tämäkö on ”kepulaisten salajuoni”? - ”Paksua puhetta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.3.2016 10:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Erkki Tuomioja ihmettelee, onko Uudellemaalle suunnitellussa suuressa sotealueessa mitään järkeä. Arkistokuva Meilahden sairaalan alueelta Helsingistä.
|
Keskustan Helsingin piirin hallituksen jäsen Antti Siika-aho vastaa Puheenvuoron blogissaan sote-uudistuksen arvostelijoille ja erityisesti niille, jotka väittävät sotea ”kepulaisten salajuoneksi”. 
 
–Historiallista sote- ja maakuntauudistusta pilkataan tuon tuosta kepulaisten salajuoneksi, jonka avulla vahvistetaan puolueen valtaa maakunnissa. Paksua puhetta. Uudistus toteutetaan, jotta saamme laadukkaita palveluja vastakin – asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta. Viime kädessä kyse on demokratiasta. Puheet sote-uudistuksesta vallan keppihevosena ovat silkkaa valtapolitikointia. Näyttämöllä ja kulisseissa pyörii tahoja, jotka jatkuvasti kyseenalaistavat jo sovitun uudistuksen. Ketä sellainen touhu palvelee? Ei ainakaan palveluja tarvitsevia kansalaisia, hän kirjoittaa.
 
Sekä entinen ulkoministeri, SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja että vihreiden kansanedustaja Touko Aalto ovat perjantaina ja lauantaina arvostelleet sotea. 
 
Tuomioja ihmettelee blogissaan, ”mitä järkeä” on perustaa Suomeen 18 itsehallintoaluetta, joista vain muutamalla on edellytykset hoitaa tehokkaasti niille lankeavia tehtäviä. 
 
–Ja mitä järkeä on tehdä Uudellemaalle Suomen oloissa jättikokoinen ja keinotekoinen itsehallintoalue tätä varten, kun ainakin jo 50 vuotta kaivattu pääkaupunkiseudun metropolialueen hallinto aiotaan edelleen jättää toteuttamatta? Ja mitä järkeä on tällaisen ”uudistuksen” jälkeen ylläpitää nykyisenkaltaista kuntarakennetta, jonka tehtävät ajetaan mimimiin, hän kysyy.
 
Tuomiojan mukaan luottamus siihen että Juha Sipilän hallituskokoonpanosta olisi saatavissa ”jokin järjellinen alkuperäisiä uudistustavoitteita toteuttava esitys” on kokonaan mennyt. 
 
–Eikö tämän mittaluokan uudistukselle pitäisi hakea mahdollisimman laaja parlamentaarinen tuki, kuten edellisen hallituksen aikana tehtiin, hän kysyy.
 
Touko Aalto puolestaan arvioi omassa Puheenvuoron blogissaan, että Juha  Sipilä joutuu olemaan ”keskustan aatehistorian asialla isänmaan edun sijaan”. 
 
–Sipilä joutuu pitämään kiinni maakuntamallista, koska sillä hän ostaa keskustan tuen kokoomustakin oikeistolaisemmalle talouspolitiikalleen, Aalto kirjoittaa.
 
Hän arvostelee myös kokoomuksen toimintaa sote-uudistuksessa.
 
–Kokoomuksen näkemys isänmaan edusta kiteytyy siihen, että se on käyttänyt koko alkuvuoden suolatakseen itse sopimaansa häkkyrämallia vuotamalla julkisuuteen omia näkemyksiään uusista neuvottelukäänteistä aluejaon osalta. Ja samaan aikaan valitellaan Suomen luottoluokituksen laskun yhteydessä, että Suomi ei kykene uudistuksiin. Sori nyt vaan kokoomus, jos haluatte uudistuksia läpi, älkää saboitoiko itse hyväksymiänne sopimuksia, Aalto sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit