Tiistai 17.10.2017

Suomalaisvaikuttaja varoittaa Britannian tilanteesta: ”Hurja juttu - parempi kiinnittää turvavyöt”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.3.2016 12:08
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Britit äänestävät ensi kesänä siitä, haluavatko jatkaa EU:n jäsenenä.
|
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä pitää Britannian eroamista EU:sta täysin mahdollisena. 
 
–Kuusikymmentä prosenttia. Se on johtavan brittiasiantuntijan mukaan Brexitin todennäköisyys tänään. Hurja juttu, Penttilä kommentoi blogissaan
 
Hän kertoo puhuneensa viime viikonloppuna usean keskeisen brittiläisen vaikuttajan kanssa Brexit-tilanteesta. Kaikki olivat Penttilän mukaan yhtä mieltä siitä, että eron todennäköisyys on kasvanut huomattavasti. 
 
Penttilän mukaan kaksi asiaa on muuttunut. Ensimmäinen niistä on George Ian Duncan Smithin ero hallituksesta viime viikona perjantaina.  
 
-Suora isku vastoin pääministerin ja valtiovarainministerin kasvoja. Se osoitti, että konservatiivien sisällä on meneillään verinen sisällissota. Brexitin kannattajat haluvat eroon Cameronista. Samalla he haluavat varmistaa, että uusi puolueenjohtaja ei ole valtiovarainministeri George Osborne. Heillä näyttää olevan vauhti päällä, Penttilä kommentoi.
 
Toinen tilanteeseen vaikuttava asia on hänen mukaansa se, tavalliset britit ovat saaneet tarpeekseen sekä Brysselistä että brittihallituksesta, joka pelottelee heitä eron seurauksilla. 
 
–Jos analyysi on totta, Britannian ja EU:n tulevaisuus määrittyy sen mukaan, mitä konservatiivipuolueen sisäisessä valtataistelussa tapahtuu. Parempi kiinnittää turvavyöt, hän summaa ajatuksensa Brexitistä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Sarjanen

Mikä ihme brittejä hiertää, eihän EU -maksut heitä juuri rasita, koska punta on niin vahva...

Suomalaiselle tavikselle Britannia on vuosien varrella menettänyt kiinnostusensa matkustaa, jatkuvasti kallistuneen punnan vuoksi... Aikoinaan tilasin sieltä paljon postimyynnistä... nykyisin se ei anna aihetta...

Kyllä Brexitin jälkeen Eurooppa olisi täysin erinäköinen... Yksi EU:n perustajamaista antaisi esimerkin muille epävarmoille erota...

Timothy Kestrel

Yksi avainhenkilöistä on Lontoon pormestari Boris Johnson, joka haluaa Cameroniksi Cameronin paikalle. Hän on jo esittänyt toista kansanäänestystä kesäkuun äänestyksen jälkeen. Kupletin juoni on, että ei-äänten voitto kesäkuussa pakottaa Cameronin eroamaan ja sitten konservatiivit Johnsonin johdolla järjestävät uuden äänestyksen ja britit jäävätkin EU:n jäseniksi, mutta uusilla ehdoilla.

Seppo Harkönen

Mitä tässä haikaillaan? Jos brexit toteutuu kansan tahdon mukaisesti, niin sitten lähdetään puhtaalta pöydältä. EU:n perusperiaatteisiin kuuluvat ihmisten, tavaroiden, pääomien ja palveluiden vapaa liikkuvuus EU-maihin lopetetaan briteiltä. Siis viisumipakko, täysimääräiset tullit ja varojensiirron kontrolli. Ihmisten yhteiset EU-kansalaisoikeudet sekä poliittiset, taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet EU-maissa olevilta briteiltä peruutetaan. Tarvitseeko EU todella vikuroivaa Iso-Britanniaa ja ns. kansainyhteisömaita? Sitten, jos tämän jälkeen haluja on, neuvoteltakoon ilman ennakkoehtoja.

Jukka Kautto

Yhtenäinen Eurooppa perustuu satuun, jonka maa toisensa jälkeen on mieltämässä kangastukseksi. Sen jaloille tavoitteille ei ole todellisuuspohjaa. EU antaa itsestään kuvan ulkomaailmalle hurskastelevasta suunsoitosta ilman käytännön toimenpiteitä, mikä muuttuu paniikiksi joka kerta, kun väistämätön törmäys todellisuuden kanssa tapahtuu. Jos britit olisivat pelkkä rasite yhteisölle, miksi EU eliitti nyt paniikissa vetoaa Englannin jäsennyyden puolesta. Koko yhteisö on korttitalo, joka romahtaa, kun ensimmäinen kortti nykäistään pois. Sen olisi pitänyt olla jo Kreikka 2011, jotta manner olisi säästynyt paljon pahemmalta kaaokselta, mikä on kuitenkin edessä sortuneitten satujen jälkeen. Liittovaltiohuorailijoitten pitäisi muistaa, että EU perustettiin vapaakauppa-alueeksi, eikä poliitikkojen ajamaksi suurvaltaideaksi, jolta puuttuu sekä taloudellinen pohja että yhtenäinen kulttuuri. Ei edes yhtenäinen kulttuuri kyennyt pelastamaan USAta sisällissodasta 1860 luvulla, koska ideat olivat menneet niin pahasti ristiin.

Carolus Linden

Eipä liene EU nykyisellään kenenkään mielestä ihanteellisen hyvin tai edes auttavasti toimiva järjestö juuri minkään hyvän tavoitteen edistämiseksi.
Se ja siihen tarvittavat muutokset ovat ilmeisesti liian suuria, jotta muutoksilla voisi saada aikaan tarpeeksi toivottavaa parannusta. Siksi olisi kai parempi luoda kokonaan uusi ja parempiin käytäntöihin perustuva järjestelmä tai järjestö.
Tähän ei kuitenkaan taida olla valmiuksia ilman että nykyisenmutoinen EU kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Sopii toivoa, että tämä kaatuminen ja uuden muodostuminen tapahtuu ainakin jossainmäärin järjestäytyneellä tavalla.
Hard times ahead.

Timothy Kestrel

Ei Euroopan unionin kaltaista kokonaisuutta luoda edes muutamassa vuosikymmenessä. Vertailun vuoksi Yhdysvaltojen tarina alkoi 1776 kun 13 Brittien siirtomaata Amerikassa päätti lyöttäytyä yhteen ja nousta kapinaan. Arizonasta tuli osavaltio vasta 1912. Siihen väliin mahtuu monta mutkaa matkassa, ml. verinen sisällissota. Maailman politiikassa USA ei ollut kummoinenkaan tekijä ennen toista maailmansotaa, johon se vedettiin mukaan väkisin.

Samassa ajassa Britit onnistuivat ensiksi luomaan ja sitten hävittämäänkin oman imperiuminsa ml. kaksi sotaa Yhdysvaltoja vastaan. Brexit olisi vain pitkän jatkumon looginen päätös, joka kuvaisi erittäin hyvin heidän yhteistyökyvyttömyyttään muiden valtioiden kanssa.