Tiistai 24.10.2017

Venäjä-tuntijalta suorat sanat: ”Suomettumisen jättipotti – Mitä Sipilä oikein ajatteli?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.3.2016 10:02
 • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
  Kuva
  Esko Aho.
|

Venäjä-tutkija, dosentti Arto Luukkanen arvioi Puheenvuoro-blogissaan kovin sanoin sitä, että ex-pääministeri Esko Aho on ehdolla venäläisen Sberbankin hallitukseen.

– Valinta on mielenkiintoinen poliittinen signaali. Sberbank toimii hallitusta lähellä. Vaikka sen virkamiehet voivat olla omissa kulutustottumuksissaan varsin länsimaisia, on pankin politiikka täysin yhdenmukaista Venäjän ulkopolitiikan kanssa. Pääministeri [Juha] Sipilän [kesk.] mukaan tässä ei kuitenkaan ole mitään ongelmaa, Luukkanen kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että Venäjä etsi aiempina vuosina itselleen aktiivisesti ulkomaalaisia työntekijöitä, ”ovimiehiä”, ostettuja johtajia. Länsimaalaisten johtajien virta Venäjälle kuitenkin kuihtui Ukrainan kriisin ja sitä seuranneiden pakotteiden myötä.

– Kannattaa kysyä: missä länsimaassa entinen pääministeri ryhtyy, Krimin miehityksen ja Ukrainan tilanteen tuottamien pakotteiden tilanteessa, pakotteiden kohteena olevan pankin johtokunnan jäseneksi? Luukkanen kysyy.

– Mikäli Aho ottaa viran on hän nenäänsä myöten sotkeentunut idän ja lännen väliseen kiistaan. Venäjän puolella. Kyse on epäjohdonmukaisuudesta. Suomi on valinnut EU:n ja on mukana pakotteissa. Jos me olemme mukana tässä rintamassa, on Ahon nimitys käsittämätöntä hortoilua, hän jatkaa.

Luukkasen mielestä ”voi vain ihmetellä sitä, mitä Sipilä oikein ajatteli” Aho-tapauksen suhteen. Venäjä-tuntija arvioi, että kyseessä on ”suomettumisen jättipotti”.

– Kyseinen nimitys ja samaa puoluetta edustavan nykyisen pääministerin lepsu suhde siihen ovat selvä merkki siitä, että maamme on jollain lailla purjehtimassa kohti Moskovan satamaa.  Aho itse on sitä mieltä, että hän ei sekaannu politiikkaan mutta Venäjällä kaikki tällaiset nimitykset ovat poliittisia. Epäilen, että Ahoa ei otettu johtajaksi hänen menestyksellisten talouspoliittisten oivallustensa tai saavutustensa takia, Luukkanen kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Arto Luukkanen
Arto Luukkanen
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Sarjanen

Asko Ehottelija on aina ollut varsinainen opportunisti, oman edun tavoitelija...

Amerikkaan lähdettiin karkuun, kun oppositiopolitiikka ei kiinnostanut...

Nokialle oltiin hävyttömästi tyrkyllä, ja kun sinne lopulta päästiin, jokainen täysjärkinen ymmärsi, että se oli Nokian lopun alkua, kun tuollaisia firmaan jouduttiin palkkaamaan...

Askolle voitaisiin samantien antaa menolippu Venäjälle, ilman paluumahdollisuutta...

Jarmo Lius

Arto Luukkasen asiantuntemuksen perusteella rakennetussa yhteiskunnassa ihmisiä valvotaan ja heidän oikeuttaa solmia työsopimuksia rajataan? Esko Aho on saanut työtarjouksen ja hän on vastannut siihen myönteisesti. Mitä moitittavaa on yksityisen ihmisen teossa? Työ on vastaavaa mitä Aho taisikin tehdä Yhdysvalloissa mikäli oikein muistan.

Luukkanen harrastaa tykkivenepolitiikkaa. Politiikkaa harrastettiin ajamalla tykkivene Etelä- ja Väliamerikan valtioiden satamaan ja maan johdolle annetiin tarjous josta ei voi kieltäytyä. Kokonaisile kansoille annnettiin vapaus olla päättämättä oman maa asioista.

Toivotaan ettei meille tule Luukkasen ja USAn markkkinoimaa läntistä vapautta, eli vapaus olla päättämättä omista asioista.

Markku Lehto

"Luukkanen harrastaa tykkivenepolitiikkaa. Politiikkaa harrastettiin ajamalla tykkivene Etelä- ja Väliamerikan valtioiden satamaan ja maan johdolle annetiin tarjous josta ei voi kieltäytyä. "

Noo... Luukkasella ei liene komennossaan montaakaan tykkivenettä. Toisilla sen sijaan niitä on:
https://www.youtube.com/watch?v=Y1t3SIMbvN4 , katso kohdasta 30 s eteenpäin.

Eihän tuota linkissä kuvattua ohjusristeilijä Moskovaa voi toisaalta enää tykkiveneeksi sanoa, vaikka sillä onkin 130 mm kaksoisautomaattitykki keulakannellaan.

Nykyjään sotaalusten tykit on menettäneet asemansa diplomatian jatkeena, tilalle on tulleet risteilyohjukset:
http://www.theguardian.com/world/video/2015/nov/20/russian-warships-fire...

Tokihan Venäjän merivoimat eivät ole ainoita, jotka operoitvat mm. Välimerellä:
http://news.usni.org/2015/12/16/truman-carrier-strike-group-enters-u-s-5...

Eli pientä taitaa olla Luukasen tykkivenepolitiikka verrattuna muihin toimijoihin. Luukkanen taitaakin toteuttaa politiikkaa muilla keinoin: terävällä kynällään ja asiantuntemuksellaan.

Jarmo Lius

En muista aivan sanatarkasti mitä idän asiantuntijaksi itseään mainostava Luukkanen telkkarissa vasta sanoi, mutta sisältö meni jotakuinkin näin: Venäjä arvostaa vain voimaa. Rautaa onkin saatava Suomen rajalle osoittamaan itään.

Eli Luukkasen malli ei mielestäni ole kovinkaan henkevä vaan tyylipuhdasta sodanlietsontaa. Samasta kyse on myös Ahon työtehtävän kritisoinnissa - yritetään katkaista luonnolliset suhteet maiden väliltä ennakkoluuloihin vedoten.

Se on sanelupoltiikkaa.

Markku Lehto
Vastaus kommenttiin #19

Pientä taitaa Suomen Venäjän puleisella rajalla oleva "rauta" olevan verrattuna "raudan" määrään toisella puolella rajaa.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa/venajan-asevoimat-jo-y...

Tuossa materiaalimäärässä ei muutama amerikkalainen Suomeen sotaharjoitukseen osallistuva lentokone ja panssaroitu ajoneuvo vielä paljoa vastapainona paina. Mutta miksi ei voitaisi kaiken varalta harjoitelle puolustusta mahdollisten yhteistyökumppanien kanssa. Korostettakoon, että kyseessä on puolustamisen harjoittelu, ei hyökkäyksen harjoittelu. Puolustuksen harjoittamisellahan ei aiheuteta uhkaa kenellekään.

Tokihan hyvä puolustusvalmius toisaalta vähentää kenenkään haluja sotkeentua toisen itsenäisen maan asioihin. Oli sitten kyse lapsiasioista tai vaikkapa ohjustorjuntavyöhykkeen laajentamisesta.

Jarmo Lius
Vastaus kommenttiin #23

Kuulehan, Markku Lehto, se on ihan sama mietä suomalaiset selittelevät "puolustusaseista" kun jenkit nousevat panssareilla maihin Hangossa ja laskeutuvat lentokentillemme ilmavoimillaan. Aika naivia ajatella että me sanomme näiden meidän aseiden omevan hyviä rauhanaseita. Venäjä uskoo mitä uskoo, ei siinä suomalaisten vakuuttelut auttaneet 1930-luvullakaan kun Hitlerin laivasto parkkerasi suomalaisiin satamiin harjoituksiin. Ja Stalin oli muuten oikeassa tuolloin. Hitler suunnitteli hyökkäyssotaa Neuvosto-Venäjää vastaan.

Jos sinulle tulee yllätyksenä se, ettei kukaan järkevä ihminen tai edes hieman nykysodankäynnin historiaan tutustunut pidä USAn aseistusta puolustuksellisena, niin voi voi. Kun USA on hyökännyt lukuisiin maihin ja anastanut maiden öljyn haltuunsa, kaatanut maiden hallinnot ja järjestänyt kansoille sekasorrot. Venäjän on tällaisessa maailmantilanteessa taottavat aurat miekoiksi.

Jarmo Lius

Kyllä. Suomi uussuomettuu. Länteen. Suomessa on jälleen paljon taistolaisia. Nämä natotaistolaiset ovat valmiita luovuttaa armeijamme iki-ihanan unelmamaansa, Yhdysvaltojen, komentoon. Nämä uustaistolaiset eivät juurikaan poikkea 1960-1970 luvun vasemmistotaistolaisista. Luukkanen taitaa olla tällainen uustaistolainen.

Sepetius Kangas
Vastaus kommenttiin #40

Luukkanen haikailee vanhaa natsipropakandaa jota suolletaan lännen sanoituksella. Sehän olikin vallan loistava ratkaisu. Vain ilmiömäisellä tuurilla Suomi selvisi Suomena. Aika harva maa joka oli Saksan asevelitoveri selvisi näin, Sitäkö taas haikaillaan. Vain harva muistaa Suomen sodan päättymisen jälkeen ja vielä harvempi muistaa mitä sodassa tapahtui. Siihen ei uusi tuntematonkaan sotilas taatusti anna tietoa.

Sepetius Kangas

Se on duunia mitä Esko Aho tekee. Ei politiikka rikastuta kaikkia vaikka hallitus sitä yritää. Suomeen pitäisi sen mukaan saada kastijako jossa eläkeläiset sairaat lapset ja muut alhaisen otoimeentulon saavat voitaisiin alentaa. Myös opiskelijoiden kimpuuun hyökätään että vain rikkailla olisi mahdollisuus opiskella.

Karri Majava

Jos Esko Ahon mahdollista nimitystä tarkastellaan historian valossa, Ahon toimintaa on helpompi ymmärtää. Talvisodan keskeisin syy oli siinä, ettei Suomen ja Neuvostoliiton välillä ollut (riittävän korkean tason) keskusteluyhteyttä. Tämä tilanne oli puolestaan Saksan hyödynnettävissä, tunnetuin seurauksin. Kun tilanne tällä hetkellä on selvästi kiristynyt, on Suomen mahdollista hyödyntää myös kyseistä epävirallisempaa kanavaa.

Jarmo Lius

Viron ja Saksan vuonna 1939 solmiman vastaavan valtiosopimuksen jälkeen Neuvosto-Venäjän Molotov koki pakottavaa tarvetta tehdä samanlaisen sopimuksen Ribbentropin kanssa. Myös suomalaisten laivaston 1935 alkanut tivistyvä yhteistyö saksalaisen laivaston kanssa pantiin merkille Leningradin sotilaspiirissä. Seurauksilla harvemmin on yhtä syytä vaan tapahtumien verkosto kutoo säikeitä. Voidaan sanoa että Hitler juoni sekä Suomea, Viroa kuin Neuvosto-Venäjää vastaan.

Jarmo Lius
Vastaus kommenttiin #24

Usko sinä mitä uskot, usko vaikka peikkoihin. Mutta kerropa minulle, missä kohtaan kirjoitin väärää tietoa, ja oikaise tietoni oikealla tiedolla. Jos et tiedä Viro-Tribbentrop sopimuksen olemassa olosta, niin älä tule minun kanssani väittelemään. Jos et tiedä Suomen ja Hitlerin laivastoyhteistyöstä 1930-luvulla, olisit hiljaa ja menisit kirjastoon opiskelemaan.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #29

Suomen sukellusveneohjelma oli Saksan sukellusveneohjelma. Koska Saksalta oli sukellusveneet kielletty, niiden kehittäminen naamioitiin Suomen sukellusvenehankkeeksi. Toki paljon muutakin laivastoyhteistyötä oli. HS 5.2.2016:

"Natsi-Saksa hyödynsi Suomen rakentamia sukellusveneitä – suurvallat seurasivat epäillen, mitä Aurajoella tapahtui

Merikeskus Forum Marinumissa Turussa avautuu perjantaina harvinainen näyttely, johon on kerätty aineistoa Suomen laivaston 1920- ja 1930-luvun vaihteessa rakentamista sukellusveneistä. Kyseessä oli huippusalainen yhteistyö Saksan kanssa."

http://www.hs.fi/kotimaa/a1454566104876

Jukka Kautto

Valitettava realiteetti on se, että Venäjä on aina vieressä, vaikka Suomi kaatuisi. Parasta arvioida ulkopolitiikkaa tältä pohjalta. Se mistä unelmoidaan ja mitä voidaan ovat kaksi eri asiaa. Pienellä maalla ei ole ystäviä, vaan etuja valvottavana, missä moralistinen hurkastelu on pelkkä painolasti. Esimerkiksi, miksi Suomen pitäisi uhota korruptoidun Ukrainan puolesta, maan joka täyttää yksi yhteen määritelmän epäonnistuneesta valtiosta.
http://www.zerohedge.com/news/2016-03-27/condaleeza-rice-struggling-ukra...

Antti Ollikainen

Venäjä on aina vieressä, vaikka Suomi kaatuisi. Juuri näin.

"Venäjä on roskamaa jossa on vain roskapankkeja. Se kaatuu ja romahtaa ja häviää. Sen luottoluokitus on aivan nolla!

Vuosikymmeniä näin on hoettu kuin papukaijat mutta Venäjä vain on ja pysyy.

Fitch, Moody's ja Standard & Poor's Roistot eivät voi Venäjälle yhtään mitään!

Pauli Vuorio

Eiköhän anneta Ahon itse päättää omista työpaikoistaan. Se kuuluu vähän niin kuin demokratiaan. Riippumatta siitä mitä Luukkonen sanoo on jokainen korkeassa asemassa
oleva suomalainen Venäjällä askel oikeaan suuntaan.

Carolus Linden

Voi kai asiaa katsoa siltäkin kantilta, että Aho uhraa ainakin osan länteenpäin olesvista suhteistaan sen hyväksi, että maamme saa jotkakin etua huolimatta osallistumisesta Venäjään kohdistuviin pakotteisiin. Pääministerin suhtautuminen asiaan viittaa siihen, että jotakin etua tai hyötyä sattaa siitä olla muuhunkin kuin Aholle itselleen, jos Aho on mukana kysesen pankin johtokunnassa.

Timo Virtanen

Tuskin Aho lähtee millään uhrimielellä Moskovaan. Oma etu on kaiken edellä. Toivottavasti ei vie mukanaan mitään suurempia valtio- tai yrityssalaisuuksia. Niitäkin kun hänellä on. Omituinen valinta. Tuskin kovin tarpeellinen ainakaan Suomen kannalta.

Olavi Nieminen

Kepu pettää aina, osoittautuu todeksi taas.
Suomen etua ei entinen pääministeri tuolta aja, päinvastoin. Hän voi olla hyvin vahingollinen ja vuotava lenkki Suomen ytimeen ja kuuluessaan pakotelistalla olevaan firmaan.
Mitä pakote-sopimus tähän sanoo ja mitä EU reagoi ja päättää?
Koskahan meiltä joku korkea upseeri liittyy Venäjän armeijaan?

Vesa Huhtanen

Ei vielä armeijaan, mutta lobbareiksi siihen suuntaa, esimerkiksi kenraali Puheloinen, joka on idänkauppaa harjoittavien pörssiyhtiöiden hallituspaikkoja rohmunnut. Samaan kastiin kuuluu myös amiraali Kaskeala. Milloinkahan piispoille aukeaa sama väylä?

Eero Mattila

Entinen pääministeri Lipponen konsultoi venäläistä kaasuputkihanketta. Suomen Säteilyturvakeskuksen entinen johtaja konsultoi venäläistä atomivoimayhtiötä. Entinen pääministeri Aho konsultoi venäläistä pankkia...
- Suomen maataloustuottajat vastaavat Venäjän vastaisista pakoitteista... pakotteet eivät koske öljy- ja energiateollisuutta, metsäteollisuutta, maakauppoja...

- Tämähän on ihan järkeenkäypää, eikö?

Tuula Lehtinen

Ja kai Venäjälläkin sököä pelataan? Sehän on tämän entisen Kannuksen elinkeinoasiamiehen tärkein homma ollut viime aikoina. Sipilähän ei tunnetusti pelaa kyseistä peliä uskonnollisista syistä ja näin ollen toinen pohjanpoika hoitaa homman. Missä muuten sökömies Ollila luuraa?

Taisto Pihlajamaa

Takavuosina seurasin aktiivisesti Neuvosto-Karjala nimistä sanomalehteä. Sieltä kirkastui monta asiaa.

Yksi niistä oli käsite keskustapuolue. Se oli silloisessa Neuvostoliitossa keskustan, siis keskusjohdon kannattajien puolue.

Tämä tieto avasi minun silmäni näkemään, miksi täällä meillä Maalaisliitto muutettiin Keskustapuolueeksi. Näyttää perinteet vetävän kepulaisia vielä NL:n jälkeenkin sinne päin.

Kaarlo Erjala

Aholla on mielestäni sen verran omaa harkintakykyä , ettei tarvitse Bäckmanin eikä Luukkaisen neuvoja. Uskon hänen toimivan vakaasti Suomen puolesta. Hyvien keskusteluyhteyksien ylläpito naapureiden kesken vallitsevissa oloissa on ensiarvoisen tärkeää.

Johannes Paasio

Jälleen hysteeristä Venäjän pelkoa kun samaan aikaan maan miehittävät islamilaiset kurkunleikkaajat sanomalla "asylym" ja sepittämällä tarinan "minut tapetaan".

Moskavasta on viime vuosina tullut selvästi vähemmän sontaa kuin Brysselistä tai Washingtonista. Milloin tämä tunnustetaan? Venäjä on Suomelle mahdollisuuksien maa kunhan vain tajuamme hoitaa suhteemme oikein. Ihmetyttää tämä Venäjän panettelu, mutta lämpimät onnittelut Aholle merkittävästä roolista tulevaisuuden taloussuhteiden hoitajana.

Ja pakollinen vastuuvapauslause: en ole maksettu Putinin trolli vaan edustan omaa mielipidettäni. Omasta mielipiteestä on tullut rikos, koska olen rasisti, natsi ja trolli. En aio muuttaa mielipidettäni, vaan olen iloisesti natsi :)

Eero Nevalainen

"Venäjä on Suomelle mahdollisuuksien maa kunhan vain tajuamme hoitaa suhteemme oikein"

Se on söpö illuusio että meillä on venäläisten kanssa mahdollisuuksia kunhan vaan tiedämme että mikä se meidän paikkamme loppujen lopuksi on. Sillä tavallahan me nimenomaan sidomme itseämme Venäjään ja teemme itseämme riippuvaisiksi. Ja kun meillä on sitten liikaa intressejä Venäjällä, niin meitä voi myös uhata niiden kautta, jos Moskovaa sattuu huvittamaan.

Risto Mäkinen

Liittokansleri Gerhard Schröder meni heti venäläisen kaasuputkiyhtiön leipiin kun virkakausi loppui. Ajoi sitten yhdessä Paavo Lipposen kanssa Itämeren putken päätökset läpi. Eli pientä on tämä Esko Ahon vakanssi siihen verrattuna.

Jan-Gösta Grönholm

Merkillistä että suomalainen ei saisi mennä Venäjälle töihin!?Onko Aholle tarjottu työpaikka liiaksi Suomen hallitukselle.Onhan se myös
silloin liiaksi Venäjän hallitukselle!Eli Aho ei voisi oikeastaan mennä mihinkään muualle töihin kuin Suomeen!Ne polittiset näkemykset ovat näinollen kaiken kieltäviä mutta on täysin toinen asia jos nykytilanteessä katsottaisiin että asia näyttää sopimattomalta ja sen vuoksi voisi Aho harkita suostumustaan.

Tapio Mäkeläinen

Osalla kirjoittajista on vaikeuksia luetun ymmärtämisessä. Kirjoituksessa ei puhuta Usa:sta eikä sen maihinnousukyvystä. Ja jos kyseinen suurvalta nyt jostain käsittämättömästä syystä tänne nousisi niin tuskin pussinperälle Hankoon. Sen verran heillä on kokemusta 120 v ajalta aiheesta.
Luukkanen on ihan oikeassa. Kepulla on oidipaalinen halu roikkua jossain mitä ei enää ole.

Tapio Mäkeläinen

Osalla kirjoittajista on vaikeuksia luetun ymmärtämisessä. Kirjoituksessa ei puhuta Usa:sta eikä sen maihinnousukyvystä. Ja jos kyseinen suurvalta nyt jostain käsittämättömästä syystä tänne nousisi niin tuskin pussinperälle Hankoon. Sen verran heillä on kokemusta 120 v ajalta aiheesta.
Luukkanen on ihan oikeassa. Kepulla on oidipaalinen halu roikkua jossain mitä ei enää ole.

Ari-Vesa Parviainen

Aho tuskin on voinut itse tätä käynnistää, vaan on tullut tarjous. Miksi on, on kysymys. Kun kyse on itänaapurista, on oletettavissa jonkin ketunhännän vilahtavan. Minkä?
Ahon mukaan pankki tai sen henkilöstö ei ole sankitoituna, vaan jotkut transaktiot ovat kiellettyjen listalla. Lie totta, mutta onko ainut motiivi kokouspalkkiot? Vai joku muu?