Perjantai 17.11.2017

Näinkö ruokahävikki kuriin Suomessa? ”Tämä on järjetöntä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.4.2016 19:33
  • Kuva: Jenni Tamminen / Uusi Suomi
    Kuva
    Uusi lakialoite esittää elintarvikelakiin lisäystä, joka velvoittaisi esimerkiksi kunnallisia toimipisteitä, kauppoja ja leipomoita luovuttamaan hävikkiruokansa jakoon.
|
Kuuden puolueen kansanedustajat ovat tehneet lakialoitteen ruokahävikin pienentämiseksi. Lakialoite esittää elintarvikelakiin lisäystä, joka velvoittaisi esimerkiksi kunnallisia toimipisteitä, kauppoja ja leipomoita luovuttamaan hävikkiruokansa jakoon.
 
–Syömäkelpoista ruokaa päätyy roskikseen uskomattoman paljon ja samaan aikaan moni ihminen on elää nälässä, yksi aloitteen allekirjoittajista, vihreiden kansanedustaja Emma Kari kommentoi Facebookissa.
 
Karin mukaan maailmanlaajuisesti ruokaa heitetään roskikseen vuosittain 1 300 miljoonaa tonnia eli noin 25-30 prosenttia kaikesta maapallolla tuotetusta ruoasta. Suomessa ruokahävikkiä kertyy vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa.
 
–Tämä on järjetöntä, hän kommentoi.
 
Lakialoitteen muut allekirjoittajat ovat Ilmari Nurminen (sd.), Tiina Elovaara (ps.), Katri Kulmuni (kesk.), Kai Mykkänen (kok.)ja Hanna Sarkkinen (vas.).
 

Jos asioita haluaa muuttaa, on politiikassa pystyttävä tekemään yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa ja löydettävä...

Julkaissut Emma Kari 8. huhtikuuta 2016

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Daniel Malinen

Suurin ruokahävikkitulee kotitalouksista ja sen estämiseksi on usein kuullut ehdotettavan että pakkauskokoja tulisi pienentää radikaalista. Suurinsyyllinen kotitalouksken ruokahävikille on kuitenkin pakkausten parasta enen päivämäärä joka tulkitaan usei viimeiseksi käyttöpäiväksi ja ihmiset heittävät siksi syömäkelpoista ruokaa roskiin sen sijaan että haistaisivat, maistaisivat tai kokeilisisvat. Mutta hyvä kuitenkin että kauppojen hävikkiä saadaan samalla pienennettyä ja ehkä leipäkasseihin saadaan viimein muutakin kuin pelkkiä liha ja viljatuotteita kuten kasviksia ja hedelmiä.

Johannes Paasio

Jälleen osoitus eduskunnan irtautumisesta todellisuudesta.
Emma Kari - oletko miettinyt käytännön toteutusta ja siitä aiheutuvia kustannuksia?
Vasemmistolainen pakkolaki sanelupolitiikka on kertatoisensa jälkeen osoittautunut kalliiksi ja haitalliseksi, ja vastii luonollisesti virkamiehiä valvomaan hulluuta. Kokoomuksen edusta listalla ei juuri yllätä, koska eipä sitä erota vasemmistosta muutenkaan.