Perjantai 23.3.2018

Björn Wahlroosilta suorat sanat Hbl:ssä: ”Tämä maa on lähes menetetty”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.4.2016 09:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Björn Wahlroos on huolissaan siitä, kuinka moni nuori päättää muuttaa pois Suomesta.
|
Nordean, Sammon ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos arvioi Suomen tilannetta kovin sanoin Hufvudstadsbladetin haastattelussa.
 
–Tämä maa on lähes menetetty. Teollisuuden investoinnit eivät ole ylittäneet poistoja seitsemään vuoteen, mikä tarkoittaa sitä, että Suomen teollistuminen voi olla tiensä päässä, Wahlroos sanoo.
 
Hänen mukaansa Suomi voi syyttää tilanteensa lähinnä itseään, koska poliitikot ovat antaneet julkisen sektorin kasvaa liian suureksi ja liian kalliiksi. Lisäksi hän mainitsee Suomen ongelmien tutun listan: väestön ikääntymisen, metsä- ja metalliteollisuuden vaikeudet, Nokian ja Venäjän-kaupan.
 
–Minusta on huoletuttavaa, kuinka epähoukuttelevaa politiikasta on tullut. Jos minulta jokin aika sitten olisi kysytty, keitä poliitikkoja kunnioitan, olisi maininnut Carl Haglundin (r.), Jan Vapaavuoren (kok.) ja Matti Vanhasen (kesk.). Mitä heillä on yhteistä? He ovat joko jättäneet tai jättämässä politiikan. Poliitikkojen joukossa ei tunnu enää olevan ketään, joka haluaa kantaa kokonaisvastuu. Selvimmin tämä näkyy sosialidemokraateissa, Wahlroos kommentoi.
 
Toisena huolena hän nostaa esiin nuorten suomalaisten muuttoaallon pois Suomesta.
 
–Todella moni ystävieni lapsista ja heidän ystävistään on jättänyt Suomen. Toivon, että päättäjät tajuavat, että heidän pitää kääntä kehitys sellaiseksi, että emme menetä seuraavan sukupolven parhaita kykyjä.
 
Nordea on tällä viikolla noussut otsikoihin Panama-tietovuodon takia. Wahlroos kommentoi pankin tilannetta lyhyesti torstaina. 
 
 
 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mauno Strandén

Valtamedia piti valtavan mainostulvan, että 80% äänesti kuin äänesti ja tulos nähdään!
Nyt Englannin kansanäänestyksen jälkeen Suomen valtamedia kiirehti haastattelemaan hävinnyttä ja haukkumaan voittanutta? Ajattelin, että tuleeko urheilukilpailuihinkin, että media kehuu hävinnyttä ja sättii voittanutta? Yle joka rahoitetaan verovaroin, tekee ei tasapuolista ohjelmaa, se on lievästi sanottuna törkeää! Vielä entiset demaripomot kiekuu maailmalla, kuinka hyvin meillä menee ja meillä on varaa rahoittaa vaikka koko maailmaa!

Kalle Savolainen

Bw möi, järjesteli ja siirsi suomalaisen teollisuuden osinkoina suppean talouseliitin taskuihin.

Operatiivisen tuhonteon suorittajat eli ylin yritysjohto palkittiin tähtitieteellisillä palkkioilla.

Tuloksena meillä on ruumiita pitkin maata ja maan alla sekä valtiontalous lähestymässä konkurssia.

Pahin on vasta edessä.

Lopulta ruokajonossa seisoo paatuneinkin hännystelijä.

Jukka Sarjanen

En lähtisi pelkästään demareita syyttelemään... Suomessa on aina yritetty matkia ruotsalaisia... Siellähän demarit olivat yksin vallassa vuosikymmeniä ja välillä kokeiltiin porvareitakin... Nyt on taas demarit vallassa...

Useimmat varmaan ovat yksimielisiä siitä, että Ruotsilla menee taloudellisesti hyvin!

Ripaus patritritiosmia ei olisi pahaksi suomalaisille pääoman haltijoille...

Keijo Lindgren

Ruotsilla menee hyvin ja se juontaa edellisestä hallituksesta.
Nyt Ruotsissa on demarien vähemmistöhallitus jonka toiminta on rajoitettu paitsi mitä nyt verojen korotukset.
Demarit luovat hyvinvointia rahoja jakamalla kunnes tulevat Suomen tasolle.

Hannu Myllynen

Me äänestäjät kannamme perimmäisen vastuun: mehän päättäjämme olemme valinneet ja äänestyslipulla lotonneet. Valta on meillä mutta olemmeko vastuullisia työhönottajia?

Populismi houkuttelee enemmän kuin asiantuntemus, kokemus, kyky ja taito, moraali ja etiikka....

Aleksi Sahala

Rikkinäisessä systeemissä vastuu ei ole äänestäjän. Mikäli olet seurannut yhtään politiikkaa, olet varmaan pannut merkille sen, kuinka puolueiden agendat vaihtelevat ennen vaaleja, vaalikauden alussa, keskivaiheilla ja lopussa. Kaikki puolueet muuttuvat populistisiksi kauden lopussa ja vaalien kynnyksellä, mutta alkavat ajamaan omaa etuaan välittömästi tultuaan valituiksi.

Siinä samaa mieltä, että Suomea ei johdeta asiantuntemuksella. Asiantuntemus tosin puuttuu kauttaaltaan, eikä vain muutamista puolueista.

Mitä Nallen kitinään tulee, SDP:tä ei voi syyttää Suomen ahdingosta. Ahdingosta voidaan sen sijaan syyttää Nallen kaltaisia lyhytnäköisiä ihmisiä. Koulutettujen pako johtuu lähinnä siitä, että Suomessa näille ei enää ole tarjolla minkäänlaisia uramahdollisuuksia. Jos satut pääsemään töihin, sinut todennäköisesti irtisanotaan heti kun sijoittajille tarvitaan taas enemmän osinkoja.

Suomessahan irtisanominen on käytännössä Euroopan helpointa, jonka ihan odotettava seuraus on se, että kaikki kansainväliset yhtiöt joilla on tuotantoa Suomessa, keskittävät irtisanomisensa juuri tänne.

Juha Kokkinen

Tuohon listaan voidaan vielä lisätä kehnot yritysjohtajat, joilta osittain puuttuu taito tai näkemys , kuinka yritystä viedään kokonaisvaltaisesti eteenpäin, minne ja koska investoida. Se että vain saneerataan ja irtisanotaan työntekijöitä, ei ole mitään oikeaa johtamista, se että luodaan uutta ja kehitetään vanhaa, on oikeaa johtajuutta.

Risto Nikander

"Hyvät johtajat " tekevät voittoa lyhyellä tähtäimelläja kun siihen on suorin tie saneeraus ja potkuja niin ne tekevät sitä. Usein panevat firmaa myyntikuntoon.Siitä on palkittu ja palkitaan.
Tuntuu siltä, että omistajat, (joiden ahneus ja itsekkyys on rajaton), siirtävät myös työtä ja teollisuutta ulkomaille jopa vai painostaakseen työtä tekeviä palkanalennuksiin. Ja nyt viimeinen esitys on, että hyvin menevät valtioenemmistöiset yritykset olisi yksityistettävä!
Tästähän on hyviä esimerkkejä. Muutamista rikkaista on tullut vielä rikkaampia ja työpaikat ovat hävinneet Suomesta. Monopolejakin on myyty alihintaan Viimeisin iso esimerkki Caruna. Myyntihinnasta FORTUM kuvitteli saavansa tuottavaan liiketoimintaa. Nyt ihmettelee miten rahat käyttäisi, sen ja vähän muunkin.

Tapani Moilanen

Moni Moilanenkin on jättänyt tämän maan,eikä tämän maan kehitys ole siihen pysähtynyt.Yksinomaan USA:ssa on 63 John Moilasta.Se että immeiset vanhenee voidaan todeta että kasvoista päätellen Björn Wahlrooskin on parhaat päivänsä nähnyt.

Esa Auramäki

Tietääkseni SDP:llä on nyt eduskunnassa 34 paikkaa (34/200) ja edellisessä 8 enemmän. Aika uskomaton väite sosiaalidemokraattien vaikutusvallasta ja vaikutuksista. Kyllä tää tilanne on nyt pitkälti poliittisen oikeiston toimien ja valla käytön seurausta. Kannattaisikohan Nallenkin nyt yrittää tehdä jotain noille veroparasiittikuvioille.

Riku Turkia
Vastaus kommenttiin #31

Oletko ihan varma, että pelkästään lisäämällä verotuloja asia korjaantuisi? Minäpä epäilen vahvasti, että se vain lisäisi menoja samassa suhteessa eikä lopputulos olisi yhtään sen parempi. Ongelma poistuisi kuin itsestään, jos kaikki suomalaiset saataisi ihan oikeisiin töihin. Sillä taas ei ole mitään tekemistä muutaman yrityksen tai rikkaan henkilön verojen välttelyn kanssa.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #35

Koska Nallen ja kaltaistensa avulla on luotu keinot jättää verot maksamatta, on vielä jäljellä olevien rehellisien verorasitus noussut.

Nyt sama Nalle valittaa siitä että verot ovat nousseet kun hänen yhtiönsä on aktiivisesti auttanut että osan ei tarvitse maksaa lainkaan veroja.

Nalle on talouden Janus -kasvot.

Risto Nikander

Suomen rikkaat näyttävät arvostavan rahaa ja vain rahaa. Jos he perustaisivat yrityksiä Suomeen, niin valtiohan niistä rahoittaa 80%. Näin ainakin innovatiivisia yrityksissä. Se, jos mikä, antaa kokonaiskuvan suomalaisista "sijoittajista". Voitot heille, tappiot valtiolle.

Lauri Kampela

SDP käyttää ja on käyttänyt valtaansa myös ulkoparlamentillisilla elementtiensä, AY-liikkeen, kautta. Nytkin rakenteilla olevan yhteiskuntasopimuksen vesittämisessä AY-liike tekee parhaansa, jopa niin että ko. sopimuksesta saatava hyöty uhkaa kuihtua olemattomiin.

Wahlroos puhuu totta. Suomesta uhkaavat hävitä pääomat ja huippuosaajat. Molemmilla on paremmat edellytykset elää muualla, missä tahansa jossa massiivinen julkissektori, tolkuttomat tulonsiirrot ja ylimitoitetut sosiaaliturvajärjestelmät eivät ime niitä kuiviin kuten Suomessa.

Suomen ja suomalaisten on hyvin vaikea pärjätä, kun maassa asuu liikaa työtä tekemätöntä ja syrjäytynyttä porukkaa. Heistä on vain rasitetta muulle yhteiskunnalle.

Hyvin harvassa maassa on yhtä massiivinen "hyvinvointiyhteiskunnaksi" kutsuttu järjestelmä, kuin Suomessa. Silti muuallakin pärjätään varsin hyvin. Suomen pitäisi vihdoin ymmärtää päästää irti järjestelmästä, joka on taloudellisesti liian raskas. Aina idealistiset tavoitteet eivät toteudu, ja se pitäisi päättäjien - ja kansan - meilläkin ymmärtää.

Johannes Paasio

Yksityishenkilöiden veroparatiiseihin tallettamat varat ovat lopulta varsin marginaalisia. panama - paljastus palveli lähinnä punavihreää sensaation himoa. Merkittävämpää on kansainvälisten yritysten siirtohinnoittelu, mutta tähän on hyvin vaikea puuttua. Maailma vain on sellainen.

Vasemmiston kyvyttömyys ymmärtää julkisen sektorin ja verotuksen tuhovoimaa, erityisesti yhdistettynä Hakaniemen taantumuksen pesän epä-demokraattiseen vallankäyttöön.

Olen pitkään kannustanut jokaista välttämään veroja niin paljon kuin mahdollista, koska se on ainoa tapa synnyttää muutos täällä konkurssikypsässä sosialisti-linnassa.

Mauno Strandén

Kyllä tämä tilanne on vasurien demarien ja vihreiden aikaan saannosta! Eihän demareita tarvitse olla kuin yksi eduskunnassa se voi tanssittaa koko maata ay liikken voimin?
Eihän nykyinenkään hallitus oikein mitään saa aikaan, tai vain vesitettyjä juttuja, kun ulkopuoliset voimat uhkaa lakko sumilla, ne ei välitä mitään, paljonko on työttömiä, tai mihin jamaan päädymme? Kaikkihan muistaa aikoinaan Wälläri piti meriliikennettä pihdeissään, jäiden tultua oli heti lakko ja lakkoja jokapuolella, laivasto pieneni rajusti, eikä ole noussut!

Lauri Kiiski

Äänestämällä ei juurikaan voi vaikuttaa, sillä valta on annettu parlamentista työmarkkinajärjestöille ja valtakaksikkona toimii SAK / SDP , kuten olemme taas kerran saaneet todeta ns. yhteiskuntasopimuksen osin.

Suuntana on edelleen alamäki, josta viher-vasemmisto ei piittaa pätkääkään.

Nalle on aivan oikeassa.

Anita Nissinen

Kas kummaa mimmonen etiäinen tässä tuleekaan aivokoppaani. Taitaa Nallella olla oma lehmä ojassa ja siellä Panamassa vielä isompi lehmä ellei ihan suorastaan virtahepo.. Nämä Nallen puheet on sitä mitä on. Katsotaanpas kun homma on selvitetty että kenen paidassa se kaulus pysyy???

Mauno Strandén

Vuosi sitten haastattelivat radiossa ay liikkeen verottomista tuloinsta vuosittain kymmenistä miljoonista, toimittaja uteli miksi ay liike ei ota agentalleen veroparatiisien sulkemista, haastateltava(ay asiantuntija) sanoi, kun heidänkin rahat on siellä, eivätkä sijoita Suomeen senttiäkään? VVO:lla joka on vuokriennoston veturi, saa valtion tukea toimintaansa, mutta ei tarvitse maksaa veroja mihinkään maahan, siitä yleensä vaietaan, mutta ei se terve kilpailutilanne ole, jos toista valtio tukee, eikä veroteta? Onko asiat noin, yle sen kumminkin välitti kuulijoille!

Erkki Laitinen

Nalle on kertonut ennenkin omista mielipiteistään. Kyllä niissä on perääkin. Se on aivan totta, että meiltä on puuttunut ja puuttuu poliitikkoja, jotka kykenisivät näkemään kokonaisuuden ja toimimaan sen mukaan. Useimmilla siintää seuraava porras. Se ohjaa helposti päätöksentekoa, mikä ei ole meille aina eduksi.

Henri Järvi

Suomen onnistunutta politiikkaa nro 1

Liittyminen vasalliksi SaksaRanskan johtamaan EU:n, jolloin valta maan asioista luovutettiin Brysselin despooteille ja jonka seurauksena Suomi on nyt muuttumassa EuroopanYhdysvaltojen vesi- ja ydinjätevarastoksi ja pakolaiskeskukseksi, ja kansalainen orjailmaistyövoiman reserviksi

Liittyminen Euroon, tuohon Brysseli imperiumin kruunuun jolla tasataan muiden maiden petollinen taloudenpito, ja joka merkitsee kansalaisen elämän kurjistamista entisestään pakottamalla kansa nyt sisäiseen devalvaatioon jossa sen tulojen on pakko joustaa mutta menojen ei, mielenkiintoinen yhtälö muuten mietittäväksi matematiikan ja psykologian tunneille.

Liittymällä EU onnelaan olemme löytäneet itsemme keskeltä Venäjän ja Yhdysvaltojen välistä vainoharhaista kamppailua maailman herruudesta. Olemme pelkkä pelinappula tuossa sodassa ja meidän omat poliitikot vielä avustavat siinä osassa pysymisessä. Siinä on sodanjälkein ymmärrys maan geopoliittisesta asemasta kadotettu täysin. Mutta ehkäpä sota tuo sen taas takaisin kun sotahullu puolustusministerimme on ollut tarjoamassa Yhdysvalloille Suomesta puolta miljoonaa nuorta tapatettavaksi pelinappulana.

Poliitikot kusevat kansalaisen kintuille

Esa Auramäki

Kuka on kieltänyt teollisuutta investoimasta Suomeen? Julkisen sektorin koon estävä vaikutus on kovin kaukaa haettu. Ja ay-liike on ollut hyvinkin joystava. Teollisuuden suuryrityksethän eivät juurikaan edes maksa veroja Suomeen. Jaa suurituloisimmat yritysjohtajatkin vain luokkaa 32-35 %.

Ilkka Korkalainen

Ei veroparatiisiä tarvitse Panamasta saakka hakea se löytyy täältä kotosuomesta. Ay-liikkeelle on annettu veroparatiisin oikeudet toimia täysin verottomasti ja harjoittaa mittavaa kiinteistösijoitus- ja vuokrausliiketoimintaa sekä nostaa liiketoiminnasta täysin verovapaasti osinkoja. Ay-politrukit nauttivat verovapaasta varallisuudesta maksetuista hyvistä palkoista. Ay-jäsenmaksutuloista ay-liike ei maksa senttiäkään veroja. Samoin kaikki liiketoiminnan tulo on verovapaata. Samaan aikaan Suomen konkurssikypsä valtio jonka sosialidemokraattisella mallilla ylisuureksi paisutettu koneisto syö enemmän kuin tienaa joutuu leikkaamaan lapsilisistä ja syöpäsairaiden lääkityksestä !!! Poliitikot eivät uskalla puuttua ay-liikkeen veroparatiisioikeuksiin vaan leikkaavat mieluummin niiltä jotka eivät voi puolustautua. Moraalitonta ja selkärangatonta touhua.

Mauno Strandén

Ilkka. Osasit muotoilla hyvin tuon asian! Lähin veroparatiisi sijaitsee Hakaniemessä, mutta jostain syystä veroparatiiseistä puhuvat ei edes vihjase omaan veroparatiisiin ja syykin lienee, että mediassa on suurin osa ay porukka ainakin jäsenenä!

Seppo Tossavainen

Wahlroosin kommentti on kai täsmällinen loogisessa mielessä eli "..maa on lähes menetetty...". Parempi olisi puhua "kilpailukyvyn" eikä "maan" menettämisestä. Silloin meillä lähtökohta olisi positiivisempi.

Wahlroosin mukaan Suomi voi syyttää tilanteensa lähinnä itseään, koska poliitikot ovat antaneet julkisen sektorin kasvaa liian suureksi ja liian kalliiksi. Tässä on tuttua Wahlroosin kieltä, jossa osoitetaan syylliset. Väite on totta, mutta viekö syyttely kohti ratkaisua. Ehkä ei.

Wahlroos voisi lisäksi miettiä, miksi työnantajajärjestöt ovat allekirjoittaneet sellaiset työehtosopimukset, joilla yritysten kilpailukyky on menetetty.

Heikki Karjalainen

Wahlroos yrittää peittää naamioleikeillä oman pankkikonsernisa Panama- ym. ongelmat kääntämällä huomion vahvoin syytöksin Suomen politiikkaan.
Tuohon kuoroon ei kannata enempää mennä. Muussa tapauksessa Nordean asiat kääntyvätkin poliitikkojen syyksi.

Veli-Esko Rönkkö

Sosisaliraatit ja AY/SAK elävät toispuoleisessa ja luulevat, että sieltä rahaa tulee solkenaan, mutta kun nyt ei enää näytä tulevan. Katto on saavutettu. Työtä ja rahaa tulee vain ja ainoastaan silloin kun yritys menestyy ja tuottaa hyvin ja jaettavaa riittää. AY on toiminnallaan saattanut Suomen asiat nyt siihen malliin, että ihme on jos tästä selvitään. Töitä loppuu Suomessa koko ajan ja yritysten tuotanto siirtyy yritysystävällisempiin maihin, missä tuotteen ja palvelun tuottaminen vielä kannattaa. AY/
SAK jää vaan nuolemaan ahneita näppejään. Siis vanha sanonta pitää paikkansa tässäkin asiassa, " ahneella on paskanen loppu ".

Kaarle Akkanen

"Nalle" puhuu jälleen asiaa. Totuuden kuuleminen tekee aina kipeää, niin nytkin! SDP/SAK sekä julkisen talouden paisuminen ovat suurimpia esteitä, jarruja kansantalouden tervehdyttämiselle. Näiden esteiden yli pääsee vain ja ainoastaan tämä nykyhallitus, jos yleensä mikään!

Olavi Nieminen

Olen täysin samaa mieltä.
Laittomuus ja ryöstely rehottaa: Korruptio, kartellit, pöhöttynyt julkishallinto, mafia, maan tapa...
Poliitiikka on tullut tiensä päähän, osatotuuksilla ajetaan vain omaa etua ja kasataan velat tuleville sukupolville.
Maan etu ja itsenäisyys on hukassa. Niitä ei edes haluta, ne tuhotaan!
Kaikki tämä onnistuu kun olemme vain erityksissä yksin.

Timo Jokela

Jos Suomen kilpailukyky on mennyt, kuinka Ruotsi, Saksa, Itävalta, Sveitsi pärjäävät teollisuuden kilpailutilanteessa.
Kun availee taloutieteilijöiden teoksia, on helppo vetää yhteen se tosiasia, että tuotteen laatu, brändäys ja markkinointi ovat avaintekijät pitkässä juoksussa. Jos halutaan suojautua aasian hyökyaallolta on laadun ja asenteen parannuttava paljon.
Kun tuote on haluttava ja laadukas, se haetaan käsistä hyvään hintaan.
Tätä kehitystä ei tue verenimentää muistuttava osinkojen repiminen, tai kyykyttävän syyttävä työvoimapolitiikka.

Myös Ilkka Korkalaisen maininta `demaripanamasta` olisi syytä ottaa vakavaan tarkasteluun. Siihen kun lisätään `temarien` pääosin mädättämä tapaturmavakuutuslaki ja se toiminta vakuutusoikeuksineen, löyhkäävä korruptio lyö vastaan notkauttaen polvia. Siellä lepäävät intohimottomuus, ikivirat for nothing, mammuttimainen jäykkä ylimielinen hallinto, esim. TE-toimistot välittävät tällä hetkellä 4?% työvoimasta, lista on pitkä ja synkkä.

Eikä myöskään tuotantoportaan projektiluonteisuus liian pitkälle vietynä luo mitään pitkää, pysyvää ja hyvinvointia tukevaa ja tuottavaa teollisuutta ja liikkeenharjoittamista. Esimerkiksi Ikea on brändäyksen ja fiksun toteuttamisen hieno esimerkki lastulevyhelvetin hienosta jalostamisesta erittäin toimivaksi kokonaisuudeksi. Harvasta liikkeessä voi sisustaa teinin huoneen ``puolikkaalla``.

Luotan näihin nuoriin yliauktoriteettien varpaille ureaa heittävien yritysten kuten Supercell, Varusteleka jne, ihmisten raikkaaseen ajatteluun ilman sosdem. horseshittiä. Ovat lisäksi erittäin humaaneja, pitävät työntekijöistä hyvää huolta lahjoittivat lastensairaalalle 3,4 milliä ja maahanmuuttajanuorille 2,5milliä.

Nallen huolen investointien ja poistojen suhteesta voinee kyllä jakaa.

Antero Metso

Tässä asiassa on monessa suhteessa helppoa olla kauppatieteiden tohtori Björn Wahroosin kanssa samaa mieltä. Erityisesti, kokonaisvastuun kantavia, poliitikkoja on vaikea löytää. Esimerkiksi, investointeja on haettu lyhytnäköisesti, vailla huolta huomisesta niin ympäristön, turvallisuuspolitiikan kun infran omistuksenkaan suhteen.

Sellainen näkökulma puheenvuorosta kuitenkin on unohtunut, että ne tässä kritisoidut, vallassa olevat poliitikot ovat useimmiten äänestäjien valitsemia, tai äänestäjien valitsemien poliitikkojen jostain valtaan etsimiä. Vaikka pohdintaa laajentaisi vaalirahoituskuvioihinkin, niin vaalirahoituksen vastaanottaminen lobbarilta ja sen mukanaan mahdollisesti tulevat sidonnaisuudet päätöksenteossa ovat edelleen sen äänestäjän oman harkintansa mukaan valitseman ehdokkaan oma päätös.
Nykyinen tilanne vaikuttaisi siis olevan ainakin sinne päin, sitä mitä äänestäjät ovat tilanneet. Ja erona yrityselämään, demokratiassa tämä on se asia mikä merkitsee, ei se mitä jää viivan alle.

Pasi Ranta

Viestiin 46. En tiedä vastasitko mun kommentiin. Isäukko ei ole ollut missään tekemisissä moisten ministeriöiden kanssa. Yrittäjänä toimi V.1966 lähtien ja itse olen jatkanut sitä isäni kuoleman jälkeen. Kävin haudalla katsomassa ja totesin, että joku täällä myllää mullat sekaisin, taitaa vanha ukko kääntyillä haudassaan nykyhallituksen touhuja katsellessa.

Ilkka Korkalainen

Hallitus ei ole tehnyt mitään todellisia uudistuksia lukuun ottamatta sote-soppaa joka ei vieläkään taida olla lopullisessa muodossaan. Kaikki työelämän pelisääntöihin tarvittavat muutokset on tekemättä tai niitä ei uskalleta tehdä koska hallituksessa on pelkkiä vellihousuja jotka pelkäävät ay-liikkeen vastatoimia. Ilman uudistuksia Suomi ei nouse tästä lamasta. Yhteiskuntasopimus ainoastaan jäädytti todelliset uudistukset ja nyt hallitus ei voi enää kajota mihinkään koska ay-liike voi syyttää hallitusta sopimuksen rikkomisesta.
Näyttää siltä että odotettavissa on Suomen asettaminen holhoukseen ja muut päättävät sitten miten ja mitä Suomessa uudistetaan. Eli pohjamutien kautta maaliin.

Lumira Lumus

"Hänen mukaansa Suomi voi syyttää tilanteensa lähinnä itseään, koska poliitikot ovat antaneet julkisen sektorin kasvaa liian suureksi ja liian kalliiksi. Lisäksi hän mainitsee Suomen ongelmien tutun listan..."
"Toisena huolena hän nostaa esiin nuorten suomalaisten muuttoaallon pois Suomesta."
Ainoa vaihtoehto on jättää Suomi, koska elämisen mahdolisuudet ovat vain julkiselle sektorilla, jonka kulut ovat jo syöneet talouden perikatoon. Siltikään ei sitä leikata, kuten tulisi välittömästi tapahtua. Sosialismi on tappava on syöpä.

Matti Luopajärvi

Olisko jo aika kääntää katseet tulevaisuuteen ja lopettaa Suomen vähättely. Me kaikki niin eläkeläiset kuin työtätekevät ymmärrämme
hyvin tilanteemme. Tiedämme kukin tavallamme syyt nykyiseen talouskurimukseen. Nyt on viimeinen aika puhaltaa voimakkaasti yhteen hiileen. Muuten Bryssel tai Putin sanelee tahdin. Jos tahti ei muutu, vaihdetaan miehet. Se on meidän velvollisuutemme ja oikeutemme.

Kaarlo Erjala

Björn Wahlroosin ystävät eivät liene niitä, joiden Ilmari Kiannon Nälkämään laulun sanoin " on uudesta luotava maa, raukat vain menkööt merten taa". Suomi nousee hyvillä yhteisillä päätöksillä ja taitavien suomalaisten uskolla ja työllä. Julkisen sektorin järkeistäminen on jo hyvällä alulla ja yhteiskuntasopimus on osoitus ongelmien ratkaisukyvystä. Nykyisen hallituksen myötävaikutuksella uskon vielä paikallisen sopimisenkin nytkähtävän liikkeelle. Päättäjämme näyttävät onneksi pysyneen erossa veroparatiiseista, joiden kanssa itselleni tutuksi tullut Nordea vaikuttaa olleen paljon tekemisissä.

Carolus Linden

Kilpailukykysopimus leinee enemmäkin osoitus tavasta, jolla ei pidä yrittää ratkaista asioita. Olisi hyvin yllättävää ja epätoivottavaa, jos vielä yritetetäisiin käyttää samaa raktaisumallia. Kuukausia kestävä vesittyneen ratkaisun odottelu, ei ole järkevää missään yhteisössä.

Juhani Karlsson

TTIP + tämä niin hyvä tulee ?
---
"USA vaatii verotustiedot, mutta ei kerro omiaan....OECD.....on luonut sopimuksen maailmanlaajuisesta automaattisesta verotietojen vaihdosta....Vain muutama OECD:n jäsenmaa ei ole sopimusta hyväksynyt. Näitä ovat muun muassa Bahrain, Vanuatu ja – Yhdysvallat"
-
"USA:sta on tulossa maailman suurin veroparatiisi, toteavat paikalliset verotuksen ja lakien asiantuntijat."
-
"(Bernie)Sanders on arvostellut voimakkaasti ehdokkaiden vaalirahoitukseen keskittyvien "superkomiteoiden" roolia kampanjassa. Vuonna 2010 tehdyllä lakimuutoksella "superkomiteoille" annettiin lupa rahoittaa ehdokkaita ilman rajoituksia."
-
But we believe that if policymaking is dominated by powerful business organizations and a small number of affluent Americans, then America’s claims to being a democratic society are seriously threatened. "
-
"Jimmy Carter Is Correct That the U.S. Is No Longer a Democracy.....Now it's just an oligarchy with unlimited political bribery....The clear finding is that the U.S. is an oligarchy, no democratic country, at all. American democracy is a sham, no matter how much it’s pumped by the oligarchs who run the country (and who control the nation’s ‘news’ media)."
-
"Jo useat sveitsiläiset rahoitusalan yhtiöt ja lakitoimistot ovat perustaneet sivukonttoreitaan muun muassa Nevadaan, koska Sveitsin pankkisalaisuus on viime vuosina alkanut osoittaa murtumisen merkkejä."
-
-
---
"Yhdysvalloista tulossa suurin veroparatiisi – ei tarvetta Panamalle"
"Yksityiset rahavirrat ja eri syistä piilotettavat yritysomaisuudet ovat siirtymässä perinteisistä veroparatiiseista Yhdysvaltoihin. Peiteyhtiöiden joukkomuutto Yhdysvaltoihin on jo alkanut niin Sveitsistä kuin Karibian saarivaltioista ja Keski-Amerikastakin."
"Hieman rähjäisen näköinen puolitoistakerroksinen tiilirakennus Wilmingtonin pikkukaupungin keskustassa, Delawaren osavaltiossa, saattaa olla maailman suurin toimistorakennus. Kuvissa rakennus näyttää lähes hylätyltä, mutta sinne on rekisteröitynyt 285 000 yritystä."
"Verotuksen oikeellisuutta tutkiva ja keskustelua ylläpitävä yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö Citizens for Tax Justice sanoo, että Delawareen on helpompi perustaa yhtiö kuin monissa paikoin saada kirjastokortti."
"Delaware on luonut osavaltioon lait, jotka sallivat yrityksen perustamisen ilman henkilötietoja. Osavaltio ei verota myöskään "aineetonta pääomaa". Käytännössä tämä tarkoittaa, että yritys voi rekisteröidä esimerkiksi tuotemerkin Delawareen ja välttää verot.
Muita yritysystävällisiä osavaltioita Yhdysvalloissa ovat Nevada, Wyoming ja Etelä-Dakota."
"Firmat ja tilit siirtyvät jo Sveitsistä Yhdysvaltoihin
Jo useat sveitsiläiset rahoitusalan yhtiöt ja lakitoimistot ovat perustaneet sivukonttoreitaan muun muassa Nevadaan, koska Sveitsin pankkisalaisuus on viime vuosina alkanut osoittaa murtumisen merkkejä."
"Yksi ensimmäisistä Nevadaan muuttajista on tunnettu rahoituslaitos Rothschild, joka aloitti toiminnan Renon kaupungissa vuonna 2013.
Yhtiön johdon mukaan "Rothschild ei neuvo eikä voi neuvoa asiakkaitaan veronkiertoon"."
"USA vaatii verotustiedot, mutta ei kerro omiaan
Yhdysvalloissa tuli vuonna 2010 voimaan laki, joka vaatii muita maita ilmoittamaan sen verottajalle yhdysvaltalaisten sijoittajien ja yksityishenkilöiden ulkomaiset varat.
Lain tarkoitus on estää amerikkalaisten veronkiertoa, rahanpesua ja rahojen siirtoa esimerkiksi terroristijärjestöille."
"OECD:llä oma malli
Vastavetona OECD, Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö, on luonut sopimuksen maailmanlaajuisesta automaattisesta verotietojen vaihdosta. Suomi alkaa noudattaa tätä CRS-vaihtoa ensi vuonna.
Vain muutama OECD:n jäsenmaa ei ole sopimusta hyväksynyt. Näitä ovat muun muassa Bahrain, Vanuatu ja – Yhdysvallat.
Siksi USA:sta on tulossa maailman suurin veroparatiisi, toteavat paikalliset verotuksen ja lakien asiantuntijat."
http://yle.fi/uutiset/yhdysvalloista_tulossa_suurin_veroparatiisi__ei_ta...
---
"Forget Panama: it's easier to hide your money in the US than almost anywhere"
"Shell companies have their uses; they can be used to buy land anonymously, for example, without tipping off the competition. To create an entity to protect future business rights, or a holding company for various businesses. They can also be used to, legally, make political contributions anonymously."
http://www.theguardian.com/us-news/2016/apr/06/panama-papers-us-tax-have...
---
"Bernie Sanders – sosialisti joka hämmentää Yhdysvaltain politiikkaa"
"Sandersin mielestä Wall Streetin raharikkaat ovat käärineet taskuihinsa talouskasvun tulokset. Hän vaatii tulo- ja varallisuuserojen tuntuvaa kavennusta.
Sanders on arvostellut voimakkaasti ehdokkaiden vaalirahoitukseen keskittyvien "superkomiteoiden" roolia kampanjassa. Vuonna 2010 tehdyllä lakimuutoksella "superkomiteoille" annettiin lupa rahoittaa ehdokkaita ilman rajoituksia."
http://yle.fi/uutiset/bernie_sanders__sosialisti_joka_hammentaa_yhdysval...
---
"Jimmy Carter Is Correct That the U.S. Is No Longer a Democracy"
"Now it's just an oligarchy with unlimited political bribery being the essence of getting the nominations for president or being elected president. And the same thing applies to governors, and U.S. Senators and congress members. "
"The clear finding is that the U.S. is an oligarchy, no democratic country, at all. American democracy is a sham, no matter how much it’s pumped by the oligarchs who run the country (and who control the nation’s ‘news’ media)."
http://www.huffingtonpost.com/eric-zuesse/jimmy-carter-is-correct-t_b_79...
---
"When a majority of citizens disagrees with economic elites or with organized interests, they generally lose. Moreover, because of the strong status quo bias built into the U.S. political system, even when fairly large majorities of Americans favor policy change, they generally do not get it" "Our findings also point toward the need to learn more about exactly which economic elites (the “merely affluent”? the top 1 percent? the top one-tenth of 1 percent?) have how much impact upon public policy, and to what ends they wield their influence. Similar questions arise about the precise extent of influence of particular sets of organized interest groups. And we need to know more about the policy preferences and the political influence of various actors not considered here, including political party activists, government officials, and other noneconomic elites. " ". Americans do enjoy many features central to democratic governance, such as regular elections, freedom of speech and association, and a widespread (if still contested) franchise. But we believe that if policymaking is dominated by powerful business organizations and a small number of affluent Americans, then America’s claims to being a democratic society are seriously threatened. "
http://scholar.princeton.edu/sites/default/files/mgilens/files/gilens_an...

Juhani Karlsson

otteita tuosta Yle aamu-tv:
"...tämä on varmaan ensimmäinen kerta kun olen kuullut ilmaisista pankkipalveluista...."
"...jos pankki sanoo että ei tiedä mihin näitä yhtiöitä käytetään on vähän sama kuin mustan pörssin kauppias sanoo että hän kyllä
myy jalkaväkimiinoja Kongoon mutta ei tiedä mihin niitä käytetään..."
"...on aika vaikeaa ajatella miksi joku haluaa perustaa yhtiön Panamaan ellei halua viljellä banaaneja..."
"...ylin johto on omaksunut järjestäytyneen rikollisuuden periaatteen, jos jäät kiinni, älä tunnusta mitään, kiistä kaikki...."
-
"– Minulla on pitkään ollut käsitys, että Nordean Luxemburgin-konttori on melkoinen väylä niille, jotka haluavat välttää veroja Suomessa."
-
---
"Verotusneuvos Hirvonen Nordean toiminnasta: "Rikoksesta voisi olla kysymys""
"Keskijohto ei Hirvosen mielestä ole voinut olla palvelujen tarjoamisesta tietämätön.
Hirvonen ei yllättynyt suomalaisista nimistä ns. Panaman-papereissa.
– Minulla on pitkään ollut käsitys, että Nordean Luxemburgin-konttori on melkoinen väylä niille, jotka haluavat välttää veroja Suomessa.
Ylen aamu-tv:ssä haastatellun Hirvosen mielestä veroparatiisiyhtiöpalvelu näyttää olleen selkeä osa konttorin toimintaa. Laittomuuksistakin saattaa yksittäistapauksissa olla kyse."
"Luxemburg tarjoaa suojaa
Yrityksiä on perustettu paitsi Panamaan, myös Luxemburgiin, ja tämä on Hirvosen mukaan tullut esille monessa yhteydessä.
– Luxemburg tarjoaa tällaista vähän veroparatiisinomaista suojaa tiukan pankkisalaisuutensa ansiosta.
Lisäksi yhtiön on tavallaan on helpompi toimia kotipaikaltaan luxemburgilaisena kuin tätä epämääräisempänä panamalaisena, pohtii Hirvonen.
Yle kertoi eilen, että suomalaisten asiakkaiden merkitys Nordean Luxemburgin-yksikölle on aiemmin tiedettyä suurempi.
Vielä maanantaina Ylen haastattelussa Nordean maajohtaja Ari Kaperi vähätteli suomalaisasiakkaiden roolia."
"Nordeaa on arvosteltu, kun Panamasta vuotaneiden tietojen mukaan pankki on perustanut satoja yhtiöitä asiakkailleen veroparatiisiin."
http://yle.fi/uutiset/verotusneuvos_hirvonen_nordean_toiminnasta_rikokse...
---
"Ylen aamu-tv la 9.4.2016"
"9.08 Panama ja veronkierto."
http://areena.yle.fi/1-3064041
---
tää on kans hyvä:
---
"Pressiklubi Jakso 13" "Käärme luikerteli veroparatiisiin"
http://areena.yle.fi/1-3062279

Henri Järvi

Rahalla on tosiaan kumma vaikutus. Se pätevöittää omistajaansa kertomaan heti muille miten asiat maassa ja maailmassa pitäisi hoitaa. Pieni diktaattori nostaa heti päätään kun ensimmäinen satatuhatta on kasassa. Pankkiirimme mielestä 80 % ihmisistä ei ymmärrä rahaasiosta mitään. Ton lauseen voi ymmärtää vaikka näin että suurella enemmistöllä, eli tolla 80 % on vielä inhimmillisyys ja ihmisyys tallella. Toisin kuin sillä 20 % joka on rahan sokaisemaa. Luulenpa vaan että Wahltoos tulee kokemaan ihan samanlaisen yksinäisen avuttoman kuoleman kuin kuka tahansa onneton joka on tarttunut rahaan pelastuksena. Jos menemme kävelylle Hietaniemen hautausmaalle ja tutkimme hautamuistomerkkejä. Kuka muistaa enää noita aikansa Wahlrooseja? Ei kukaan.

Ilkka Korkalainen

Jatketaan vain entiseen malliin ja annetaan vasemmistojohtoisen ay-liikkeen määräillä mitä maan hallitus voi tehdä niin olemme varmasti matkalla kohti täydellistä tuhoa. Demarien hallituskausina ay-liikkeelle luovutettiin parlamentaarista valtaa joka ei kuulu mitenkään ay-korporaation toimenkuvaan. Valtaa on mutta ei mitään vastuuta mistään asiasta.

Henri Järvi

Eikä meillä ole porvarijohtoinen hallitus maassa? Ei kai se ole ay-liikkeen vika jos heillä ei ole kykyä viedä maata järkevään suuntaan, muuhunkin kuin poliittisen nomeklatuurin ja pääoman haluamaan suuntaan. Jos pääministeri on pihalla kuin lumiukko niin onko sekin ay-liikkeen vika. Marraskuiset ikävät vesisateetkin ja se että Vappunakin taitaa sataa räntää johtuvat varmaan ay- liikkeestä. Eikö niin?

Henri Järvi

Meillähän on porvarillinen hallitus. Onko se ay-liikkeen vika jos heiltä ei löydy järkeviä visioita muidn kuin pääoman mielestä. Heidän tehtävä on viedä maata eteenpäin jos heillä on siihen kykyä. Jos ei sitä ole, niin ei kai se ole ay- liikkeen vika. Vai kynnysmatoksiko pitäisi hallitukselle alkaa? Marraskuiset ikävät sateet ja pimeys ovat varmaan nekin ay-liikkeen vika ja se että Vappunakin todennäköisesti sataa taas räntää.

Tapio Mäkeläinen

Oliko se niin että BW oli valmis myymään niitä nokioita ja telakoita romuraudan hinnalla. Historiallisesti meillä on mennyt hyvin kun itäisellä naapurilla on mennyt hyvin. Lapsikin ymmärtää miksi. Isoisoisäni oli laivuri Saimaalla ja rahaa tuli kuin suokuokalla. Sit se loppui. Oli tosi hyviä kommentteja mutta itse lisään mukana olleena että jokaisessa työehtosopimuksessa , joita muuten on paljon, on työnantajien nimet alla myös. Eräs jo edesmennyt alan asiantuntija sanoi että päivä tulee kun katsotaan kenen pers kestää merivettä. Mä luulen että se päivä on ennen vuodenvaihdetta. Olen junnu pomona neuvotellut turkulaisten metallin ay-kavereiden kanssa. Lumi muuttui punaiseksi kun kävelivät. Yksi erityisen hieno piirre niissä kavereissa oli että kun kättä lyötiin päälle niin sana piti varmasti. Eikä puukottaneet selkään. Nyt on myyttinen "porukat kentällä ja väki odottaa". Kaikki hölkyy ja köllyy. Missä on johtajat? Mitä helvetin järkeä on jos ay pomot menee ja neuvottelee viikkotolkulla ja sitten mennään kysymään "porukoilta"? Mulla on semmoinen olo että kyseisen nomenklatuuran sisällä olevilla parteilla on niin hyvät olot että ensisijaisesti ne edut on pidettävä . Työttömistä viis veisataan jos yksikin pilkkipäivä on uhattuna . Työnantajilla on Euroopan helpoimmat ja halvimmat potkuspeksit joten who fuc.. cares?

M Juhani Tuovinen

Hyvinvointi-Haloset ja Jyrki Käteinen ovat tämän maan konkurssiin ajaneet kun
kuvittelivat, että yrityksillä on jokin taikalaari josta rahaa ja etusuuksia taiotaan
työntekijöille ja tuottamatonta virkamiesrälssiäkin voidaan rajattomasti kasvattaa keksimään kaiken maailman byrokraattisia sääntöjä.

Kampaajaltakin vaadittiin 200 euroa maksavat lupa Lapin AVIlta jos haluaa itsenäisyyspäivänä töitä tehdä. Kaljamainokset piti maalata piilooon ja Uber-kuskit
tuomitaan velkavankeuteen "rikoksista". Työn tekeminen ja yrittäminen ovat pannassa,
kaikista halutaan yhteiskunnan tuilla eläviä demarielättejä.