Maanantai 17.6.2019

Hallituksen uusi työkokeilu tyrmistyttää: ”Helkkari – Ei palkkaa, ei eläkettä?”

Luotu: 
13.4.2016 15:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Helsinkiläinen ahtaaja-kunnanvaltuutettu Jape Lovén (sd.) ihmettelee hallituksen työllisyyspaketin keinoja Puheenvuoron blogissaan.

Lue lisää Puheenvuorosta: Hallituksen hullut päivät - Jape Lovén

Positiiviseksi hän kokee pienyrittäjien tuen ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen sekä työttömyysturvan mahdollisen muuttamisen starttirahaksi. Sen sijaan työttömille työnhakijoille kaavailtu uusi ”työnäytepalvelu” saa Lovénilta kovan tulkinnan. Myös Puheenvuorossa bloggaavat vasemmistolainen Kimmo Kautio sekä viskipuolueen Juhani Kähärä kritisoivat työnäytepalvelua.

– Työnäytepalvelu tarkoittaisi lyhytkestoista työskentelyä työnantajan tehtävissä. Se ei perustuisi työsuhteeseen ja olisi työttömälle vapaaehtoinen. Kuinkahan kauan olisi vapaaehtoista? Lovén kysyy.

– ”Osaamisen voi näyttää ilman että sitoudutaan vielä mihinkään”, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) ilmoitti. Helkkari, ei työsuhdeturvaa, ei palkkaa? Ei eläkettä? Ei vakuutuksia?`Ei kertynyttä työuraa työttömyysturvan tai eläkkeen kannalta? Ja ilman ehtoja, kun ei ole työsuhde? Lovén kirjoittaa.

– Hallitus julkaisi eilen uuden työllistämistoimen nimeltä työnäyte. Käytännössä tämä tarkoittaa palkatonta työtä, jossa sinänsä ei ole mitään pahaa, kunhan se perustuu työntekijän aitoon vapaaehtoisuuteen. Todennäköistä on kuitenkin, että valtio alkaa painostaa työttömiä palkattomaan työhön, mikä on väärin sekä työntekijää että sellaisia yrityksiä, jotka eivät tätä ilmaistyövoimaa saa, kohtaan, kirjoittaa puolestaan Kähärä.

Lue lisää Puheenvuorosta: Työnäyte - Juhani Kähärä

– Pyllistettäköön virtuaalisesti kaavaillulle "työnäytepalvelulle", jonka puitteissa työttömien olisi mahdollista tehdä työtä ilmaiseksi yrityksissä. Jumalauta! Kuka näitä ideoi? kritisoi Kautio.

Lue lisää Puheenvuorosta: Älkää antako TEM:n pilata starttirahauudistusta! - Kimmo Kautio

Hallituksen eilisen tiedotteen mukaan se alkaa selvittää ”uuden, työttömille työnhakijoille suunnatun Työnäyte-palvelun käyttöönottoa ja sitä koskevan kokeilun käynnistämistä”. Työnäytteen antaminen tarkoittaisi ”lyhytkestoista työskentelyä potentiaalisen työnantajan tehtävissä” ilman työsuhdetta. Esimerkiksi palkkauskysymykset ovat vielä epäselviä.

– Työttömille hallitus tarjoaa kuulemma lisää keppiä sitten ensi viikolla. Luvassa on kuulemma työssäkäyntialueen laajennuksia, ammattisuojan leikkauksia tai poistoja jne., Lovén jatkaa.

– Ajatteleppa, että olet Oulussa asuva Nokian insinööri ja saat potkut YT:iden päätteeksi. Seuraavalla viikolla sitten vaikkapa Jyväskylään osa-aikaiseksi R-kioskin myyjäksi pari aamua ja iltaa viikossa. Tosi kiva. Ööö, ei ole. Joku tolkku kerjätessäkin hallitus. Ihminen tarvitsee sopeutumisaikaa muutokseen, Lovén kirjoittaa.

Lue myös: Tässä hallituksen työllisyyspaketti

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalle Savolainen

Tämä on lottovoitto kaikille isin pikku toimitusjohtajille. Vaikkei yritystoiminnassa olisi mitään järkeä eikä omat kyvyt riittäisi kun rimapojan hommiin niin eikun valtio apuun jotta mikä tahansa viraton puuhastelu voisi jatkua vaikka maailman tappiin.

Ensin järjestetään ilmainen työvoima pakottamalla työttömät orjiksi ja perään varmaan loputkin toimintakustannukset subventoidaan kohta valtion piikistä.

Jo on kumma jos ei sen jälkeen ala pikku pisnismiehen hommat rullaamaan, osingot juoksemaan ja mersut vaihtumaan isompaan.

Valtiohan siinä toki ajautuu pian konkurssiin vaan eihän sitä niin pitkälle kannata ajatella.

Kaarlo Kunnari

Miten valtio noista työnäytteistä konkurssiin menisi. Juurihan jutussa annettiin ymmärtää että työnäytteen antajat takevät hommia ilman palkkaa ja työturvaa eli vakuutuksia. Sepustuksiasi lukemalla pääsee aivan eri käsitykseen.
Mielestäni on hyvä juttu, jos työhalukkaalle annetaan mahdollisuus näyttää kykynsä. Työhalluttomia ei varmaan edes haluta näihin näyttöihin rampauttamaan näennäisesti itsensä ja valituskierroistena aloittamiseen. Nämä pysykööt vain poisssa.

Kalle Savolainen

Lähtökohtaisesti työnteosta pitää maksaa palkka ja maksajan tulee olla se joka korjaa työstä saatavan hyödyn.

Tällaiset järjestelmät joissa työnantajan toimintakustannukset uitetaan valtion maksettavaksi ovat sosiaaliapua yrittäjille ja rapauttavat koko systeemin.

Vai millä rahalla ajattelit tekijän syövän ja asuvan hänen ollessaan leikkimässä ? Entä eläkkeellä ? Tai mitäpä jos vammautuu leikkityöajalla, rullatuoliin loppuiäkseen ?

2 vaihtoehtoa.

a. Tekijä ottaa itse velkaa päästäkseen orjaksi
b. Valtio ottaa taas lisää velkaa rahoittaakseen tämän kaiken.

Jos yrittäminen ei kestä normaalien minimiehtoisten palkkojen maksua on yrittäjän parempi joko yrittää yksin tai lopettaa koko touhu ja siirtyä kortistoon.

Veronmaksajien piikkiin yrittäminen ei ole tervettä.

Seija Huuhtanen
Vastaus kommenttiin #11

Eihän palkattoman työn teettäminen työttömällä ole mitään uutta. Tosin palkaton työ oli tuntematon käsite vielä 1980-luvulla ja 1990-luvun ihan alkuvuosina ja jos joku olisi ehdottanut tuolloin työn teettämistä palkatta, siitä olisi noussut iso meteli.

Vaan sitten säädettiin työmarkkinatukilaki (tuolloin oma erillinen lakinsa, nykyisin osa työttömyysturvalakia) suunnilleen 1990-luvun puolessa välissä ja laissa oli säännös palkattomasta työmarkkinatukiharjoittelusta. Aluksi sitä sovellettiin ujosti yleensä vain abeihin, joille tarjottiin palkatonta työtä kouluavustajina. Abit ottivat tarjouksen vastaan, koska siitä sai lisäpisteitä opettajakoulutukseen haettaessa.

Kun pirulle annetaan pikkusormen, niin se vie koko käden ja niin on käynyt työttömien palkattomien töidenkin kanssa.

Säädettiin laki kuntouttavasta työtoiminnasta 2002, joka sai työvoimavirkailijan uhoamaan työttömälle, että nyt heillä on keinot pakottaa työtön mihin vain. Palkattoman työn tekemistä kuntouttava työtoimintakin on ja monesti ihan ammattityötä.

Varsinainen laajennus tapahtui muistaakseni 2005 tai 2004, jolloin säädettiin palkattoman työn räjähdysmäisestä laajentamisesta tekemällä työttömyysturvalakiin ja lakiin julkisesta työvoimapalvelusta tarvittavat muutokset sekä työttömyysturvalakiin vastaavat rangaistussäännökset. Tuo mahdollisti työttömän pakottamisen palkattomiin töihin rangaistuksen uhalla.

Palkatonta työtä tehdään eri nimikkeiden alla kuten työharjoittelu, -kokeilu tai -valmennus. Yhteistä noille on työnteko ilman palkkaa ja muita työsuhteeseen kuuluvia etuuksia. Työnäyte on vain yksi lisä sillä erotuksella, että se tässä vaiheessa on ainakin näennäisesti vapaaehtoinen, vaan taitaa siinäkin rangaistuksen osalta porsaanreikänsä olla.

Kyllä monessa yrityksessä nauretaan makeasti, kun saadaan ilmaista työvoimaa. Palkattoman työntekijän työjakson rajallisuuskaan ei ole este: kun yksi lopettaa, otetaan toinen vastaava tilalle. Yritystukea tuokin.

Varsin karseaa on sekin, jos työtön oikeasti laitetaan kolmen kuukauden välein työvoimaviranomaisen tai vastaavan kyykytettäväksi ja sitten siihen vielä liittyy se, että vähäisistäkin tuloista napsaistaan jotakin. Tuostakin on inhimillisyys kaukana.

Jos kiinnostaa, voi googlata Hollilan sivuilta kirjoitukset Palkattomiin töihin pakotetut ja Rankaiseva työvoimapolitiikka.

Henri Järvi

Orjatalous
Ennen saattoi orjakin säilyttää henkensä, vaikka menettikin kykynsä tuottaa omistajalleen lisäarvoa
Henkensä oli kiinni omistajan tunteista orjaansa kohtaan, omistajuus kun oli kasvollista
Toisin on nyt kun omistajuus on kasvotonta, piilossa hallintarekistereiden takana, menettää orja oikeutensa ihmisarvoiseen elämään heti jos lisäarvoa ei synny
HJ

Osmo Marttila

No niin sitä pitää pojjjaat. - Nyt on kyllä SSS-klaanilla mennyt järki tyystin.

''Laillistettua'' (pakko-) orjuutta - Neukkulan malliin. Ja vielä valtio - eli veronmaksaja maksaa lumeyrityksen (kolhoosi/sovhoosi) työntekijöiden palkan - niin kuin kaikissa muissakin kommunismeissa.

Tätä ei tarvitse kenenkään suomalsisen hyväksyä - määräys olisi laiton. Kerrankin on perustuslaki paikallaan. Olen ehdoton laillisuutta ja esivaltaa kunnioittava yksilö - mutta tämä on aivan ilmanmuuta selvä kansalaistottelemattomuuden arvoinen asia ja paikka.

Mika Peltokorpi

Tuohon pitää laittaa työnantajalle muutaman kuukauden karenssi te-palveluihin, jos ei palkkaa ko. työtöntä. Estäisi ainakin työnäyteketjutuksen. Samaa voisi soveltaa muihinkin työllisyyttä edistäviin toimenpiteisiin, jossa yritys saa ilmaiseksi tai lähes ilmaiseksi käyttöönsä.

Tapio Angervuori

Ilmeisetikin työnantaja olisi yhä Sossu tai/ja TE -toimisto.

1) BKT ei kuitenkaan kasva, jos ihmiset tekevät vapaaehtoistyötä tai talkootyötä. Näitä työmuotoje ei lasketa BKT:hen mukaan!

2) Mikä on verottajan kanta tähän vapaaehetoistyön kysymykseen? Talkootyötä saa tehdä vain tetyin ehdoin. Muutoin ko. työstä olisi varmaankin maksettava verot.

Mika Uusitalo

Edelleen, kevennettyä byrokratiaa ja kevennettyä verotusta odotellessa, kaikki keinotekoiset markkinoita ohjaavat päätökset on typeriä ja tulevat epäonnistumaan.

Kyllä yritysmaailmassa olisi nytkin hyviä harjoittelu- / työssäoppimispaikkoja, ei siihen tarvita mitään palveluita tai seteleitä.

En tiedä missä idioottipuistossa nämä päättäjät kasvaa, tyhmimmät kerätään ja laitetaan päättämään asioista. Muutoksien tulee olla jo tässä vaiheessa rakenteita järisyttäviä, että suunta parempaan saadaan. Byrokratiaa on liikaa, siksi suomen talous ei toimi. Piste.

Tapio Mäkeläinen

Ainakin Espoossa työttömyys on iskenyt todella rankasti toimihenkilöiden ja johtajien joukkoon, joita kaupungin rakenteesta johtuen on paljon. Työministeri Ihalaisen aikana ei toimihenkilötyöttömyydelle tehty mitään eikä kaikki heistä ole 40 vuotiaita Nokialta paketit saaneita . En yhtään ymmärrä miksi tämä yhtiö nautii yhä yhteiskunnan suojelua aivan ylhäältä asti vaikka syy sen puhelinbisneksen kaatumiseen ja jatkavan osan päätöksiin on aivan yhtiön sisäisten päätösten summa.
Minulla on lähipiirissä ainakin 10 yli viiskymppistä, joille te-tsto on sanonut, ettei meillä ole sulle yhtään mitään sun taustaasi vastavaa. Ei ole kyllä tarjottu puhelinmyyntiäkään. Miksi tästä ei puhuta yhtään. Työministereille työtön on metalli, paperi tai raksan mies taajamassa puoliks maaseudulla ja jos nainen niin laitossiivooja jostain Keravan sunnalta. heitä varmaan homekoulujen korjaushommat auttaa jos on asbesti/home/myrkky/tulityöluvat sun muut sertifikaatit kunnossa ja oma kunto. (0% todennäköisyydellä hommat tekee virolaiset.
Mun pahin scenario on että seuraavaksi hallitus rupeaa myymään tulosta ja osinkoja tuottavia valtio-omisteisia yhtiöitään kelle vaan kuka maksaa. Start-up huumassa on viritetty valtavat odotukset jokaiseen tienristeykseen, jossa on joku kymmenistä yliopistoista, ammattikorkeakouluista- tai keskuksista tai joku kolmennen sektorin (?) operaatio. Sitten ruvetaan syytämään riihikuivaa näihin ja varmasti tovi menee niin että hyvin kapeaa segmenttiä edustavat ihmiset saavat työtä ja osa vänhemmista pakoitetaan minimikorvauksella mukaan. Sekasotkusta tulee valtava. Sitten kun voitot ja tappiot lasketaan nähdään että n 1-3 % firmoista pääsi vaiheeseen II , rahat mäni ja samoin kuin nyt muille tuottoa tahkoavat entiset suuryritykset. Niiden HQ-toiminnot ovat menneet vähintään Tukholmaan mikä ensisestään lisää Isojen kaupunkien ylempien ja johtajien työttömyyttä. Nythän on niin että kun tämä digi-humppa joka hakee vertaistaan viher-humpasta, perustuu vaan utopiaan ja muutamiin onnistumisiin niin ne eivät ole monistettavissa . Menestyvien start-uppien asiakkaita ovat ketjun suuremmat alihankkijat ja hyvin usein raha tulee suuryritysten tai julkisen puolen kassasta. Erittäin harvat uudet ovat tuotannollisia yrityksiä koska elinkeinoelämän ja hallinnon ylintä johtoa myöten on jankutettu että "tuotanto lähtee Suomesta".

Hallinnon ja yritysten keskittyessä ja ollessa globaalissa viitekehyksessä on niille tarjoavien toimijoiden pystyttävä samaan, ainakin jossain mittakaavassa. Siinä ei auta Vatulanperän kuntayhtymän elinkeinoasiamiehen suosituskirje ja paikallisen klapikoneyrittäjän kiitoskirje . Ei mennä reissuun savunharmaissa Pomarfineissa vaan se on ihan muuta. Siinä kisassa kompuroi jo vuosia mukana olleetkin. Sori vaan tästä dystopiasta mutta toivottavasti asiaa miettivät jotku epäilevät Tuomaat. Minä en nyt tarkoittanut käynnissä olevia juttuja vaan Lypsävän lehmän tappamista. Joku asiaa paremmin osaava voi jatkaa tästä.

Hilkka Laronia

Kattaisen poika ei senttään tämmösiä tehny, missä ay-liike, ketä yllättää Trampit, Brexit ja Jytkyt, eikö tälle hallituksen kiusaamispolitiikalle voi mithän, sehän on koko Eurostoliitossa kansoja vastaan! EU:tako het haluaa hajottaa, niinhän tässä käy, mutta heikkojen kohtelu niin kamalaa, vaikka täälois vielä tolkku jajärjestys!

Mikael Bäck

Oma mielenterveyteni ei kestäisi tälläistä, mielestäni aina pitäisi saada kohtuullinen korvaus tehdystä työstä ja 9€/pv + tuet ei riitä. Huomasin asian työkokeilussa vajaa vuosi takaperin. Yritin sitten sitä ahdistusta ja uupumista vähentää alkoholilla, mikä tietysti oli lopulta ihan väärä keino. Tämän takia sitten jätin koko työn kesken, vaikka se olisikin muuttunut lopulta palkalliseksi. En väitä, etteikö joku muu kokisi tätä hyväksi ajastukseksi, mutta sekin riippuu ihan ihmisestä.