Keskiviikko 17.7.2019

Ministeri Lindström: ”Sain työttömänä käteen 1400–1600 €/kk – olen itse hyvä esimerkki”

Luotu: 
18.4.2016 11:33
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jari Lindström tänään tiedotustilaisuudessa.
|

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) sanoi tänään tiedotustilaisuudessa olevansa itse hyvä esimerkki henkilöstä, jonka ansiosidonnainen työttömyysturva on parempi kuin monen palkka.

Hallitus aikoo velvoittaa työttömät ottamaan vastaan kokoaikatyötä, vaikka palkka jäisi pienemmäksi kuin työttömyysetuudet. Lue lisää: Hallitukselta uusi pakko työttömille: ”Kokoaikatyötä otettava, vaikka palkka pienempi”

Lindströmiltä kysyttiin, paljonko tällaisia henkilöitä on.

– Omasta kokekemuksesta voin sanoa että on, minä olin sellainen. Mulla oli ansiosidonnainen turva parempi kuin aika monella jotka saa palkkaa. Olen itse hyvä esimerkki semmoisesta, Lindström vastasi.

Hän kertoo, että ollessaan työttömänä hän myös kouluttautui, mikä nosti hieman etuustasoa. Ansiosidonnaisella ollessaan hän sai ”käteen 1400–1600 euroa” kuussa. Paperityöläisenä ennen poliittista uraansa toiminut Lindström on kertonut menettäneensä työpaikkansa, kun UPM sulki Voikkaan paperitehtaan.

– Jokainen voi päätellä, onko se hyvä vai huono, hän sanoi.

Lindström sanoi myös, että hänen mielestään ansiosidonnaista ja palkkaa ei kannata verrata keskenään sen vuoksi, että ansiosidonnaista saa vain tietyn ajanjakson ajan.

– Sitä [palkkaa] pitäisi verrata siihen, että mitäs sitten, jos putoaa peruspäivärahalle. Peruspäiväraha ei ole semmoinen, millä tässä maassa juhlitaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtajan Heikki Räisäsen mukaan on vaikea arvioida, kuinka moni saa enemmän rahaa työttömänä kuin töissä. Räisäsen mukaan lähinnä pienipalkkaiset yksinhuoltajat voivat tulla kysymykseen.

Lue myös: Ministeriö esitteli sanktiolistan: Suomessa 50 000 ”työstä kieltäytyjää”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Mattila

Ansiosidonnainen on hyä keksintö, mutta maksaja on väärä. Ansiosidonnainen korvaus pitäisi maksaa ammattiyhdistysten eikä valtion kassasta tai sitten se pitäisi maksaa kaikille riippumatta siitä kuulutko liittoon vai et... tämä olisi tasa-arvoista.

Rauli Lindeman

Sitähän maksetaankin kaikille jotka kuuluvat kassaan (jäsenmaksu) oli se kassa ay-kassa tai pelkkä työttömyyskassa. Valtio toki kuittaa suurimman osan laskusta... On hyvä ettei ansiosidonnainen tule ilman omavastuuta (maksua ay:n kautta tai suoraan yksityiseen kassaan).

Mikko Toivonen

En tiedä minkälaista on olla työttömänä kun en itse ole eläissäni (pitkä elämä) yhtään päivää työttömyyspäivärahaa nostanut.
Nyt kun ministeri Lindström mainitsee tuon summan 1400-1600 e/kk niin kyllä se minusta tuntuu aika kovalle korvaukselle siitä ettei "tee mitään". Ilmeisesti jos tuollaiset korvausmäärät ovat yleisempiäkin ne juuri pitävät ihmiset sohvilla vailla todellista mielenkiintoa ottaa töitä vastaan.

Töitä on oman kokemukseni perusteella aina olemassa työhaluiselle. Ei tietenkään huippupalkoilla, mutta leivän antajaksi kuitenkin. Ihmisten on kyettävä sopeutumaan tilanteisiin ja aina yrittämään eteenpäin jos putoaa jostain syystä hetken hyväpalkkaisesta työstä.

Ehkä olisi tarpeen harkita luopumista ansiosidonnaisesta täysin ja korvata se kaikille samalla perustyöttömyyskorvauksella joka on riittävän suuri selviämään "hengissä" mutta riittävän pieni innostamaan työn ottamiseen tai itsensä kehittämiseen.

Aivan tuosta riippumatta on tietenkin todettava, että korkein virkamieskunta, valtion sopimuspalkkaiset virkamiehet ja valtion osaomistamien pörssiyhtiöiden sekä lakisääteisten toimien johtajien palkat ovat äärettömän epäsolidaarisia ja irti reaalielämän suhteellisuudesta ja niitä olisi rajusti pienennettävä. Oman käsitykseni mukaan keskimäärin noin 50%.

Markku Tulkki

Lisäisin viel tuohon että onko Lindströmillä noussut se neste tuonne kaljun alle.
Kuinka voi ns. entinen duunari lähteä tuollaiselle tielle, mitä on miehen korvien välissä tapahtunut kun nyt on ns.ministeri.
Voi v..tu mikä äijä.

Ari Pajukoski

Persut vaan jatkaa äänestäjiensä (niiden vähien jäljelläolevien) tuuppaamista demareille. Voiko tuo olla vajaassa vuodessa menettänyt normaalin ajattelukyvyn noin totaalisesti?
Meillä on joikaiseen työpaikkaan (paitsi provikkapalkattuihin) kymmeniä ellei satoja hakijoita, niin miksi kukaan täyspäinen työnantaja pakottaisi jonkun vastoin oikeaa tahtoaan alipalkattuun työhön?

Jukka Mattsson

”Sain työttömänä käteen 1400–1600 €/kk – olen itse hyvä esimerkki”

Mistä hyvä esimerkki ja mitä ihmettä ministeri tarkoittaa?

Kyllä minäkin olen lapsena istunut lattialla ja taputtanut paskaa kämmenellä, mutta ei se ole mikään kehumisen aihe!

Jouni Viitanen

Kannattaa tehdä 30h/viikko. Saa soviteltua päivärahaa. 2/3 osaa tulee palkasta ja 1/3 sovitellusta päivärahasta.
Mun on ainakin tehtävä 190h/kk, jos meinaan päästä samaan ansiotasoon, kuin tolla yhdistelmällä. Päivärahasta menee esim. 7,5% vähemmän veroja ja veroluonteisia maksuja.
500 päivän jälkeen tietysti ansiosidonnainen on pienempi, mutta sinne asti voi tehdä lyhennettyä.

Aspergillus Versicolor

Kaipa ansioturva on tarkoitettu ensihätään, kun joutuu irtisanotuksi, että on aikaa järjestää asioitaan. Jokainen mitoittaa elämänsä tulojensa mukaan, joten jos heti jäisi ilman tuloja, maassa olisi katastrofi. Eiköhän me myös makseta (ainakin osin) ansioturvaamme ihan itse, kun työttömyyskassoihin, joka palkasta rahaa talleteta.
työmarkkinatueka ja ansioturvaa saavat myös todella monet työkyvytömät, joilta vakuutus- ns.lääkärit ovat evänneet eläkkeen/sairauspäivärahan, vaikka hoitava lääkäri työkyvyttömyyden todennut. Kaikilla sairauksilla ei ole edes sosiaaliturvaan (eläkkeeseen ja sairauspäivärahaan) oikeuttavaa diagnoosinumeroa. He ovat todellisia väliinputoajia tässä yhteiskunnassa - Suomessa. Älä sairastu, jotta tämän uskoisit , se on totta. Töihinkö siis nämä sairaat ihmiset, joiden ainoa sosiaaliturva on työmarkkinatuki tai ansioturva (se 500pv).

Riitta Karranto-Tiensuu

Kopioin tähän fb-kaverini kommentin tästä jutusta, koskee ministeri Linströmiä:

"Olet hyvä esimerkki siitä, että työn ei tarvitse vastata koulutusta. Varmasti suurimmalle osalle muista laborantiksi kouluttautuneista kelpaisi sinun nykyinen työsi, johon sinulla ei siis ole minkäänlaista pätevyyttä."

Olen täysin samaa mieltä