Sunnuntai 26.5.2019

Tutkija: Katainen antoi tietoisesti äänensä pettää

Luotu: 
2.4.2008 08:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Valtiovarainministeri Jyrki Katainen keväällä 2008, kun huolet olivat muita kuin taloudellisia.

Turun yliopiston puheviestinnän lehtori Jukka-Pekka Puro pitää Jyrki Kataisen eilistä puhetta jopa merkkipaaluna suomalaisten poliittisten puheiden historiassa, kertoo Ilta-Sanomat.

- Puheen minä-lähtöisyys oli äärimmäisen poikkeuksellista. On harvinaista, että oma persoona ja omat päätökset pistetään näin vahvasti peliin, Puro sanoo lehden mukaan.

Katainen piti Kanerva-kohua kerratessaan useita taukoja ja hänen äänensä petti. Paikalla olleen uusisuomi.fi:n toimittajan mukaan jopa kokeneet toimittajakonkarit kuuntelivat Kataista kostein silmin.

Kataisen puheen huippukohta oli nimenomaan äänen pettäminen.

- Väittäisin, että hän antoi tietoisesti äänensä mennä. Rutinoitunut puhuja ei päästä tunteitaan valloilleen. Voisi sanoa, että Katainen salli itselleen sen tunteikkuuden näyttämisen, Puro arvioi.

Puron mielestä Kataisen esiintyminen ei kuitenkaan ollut teennäistä tai epäaitoa.

- Vaikka katsoisi asiaa kyynisestikin ja alan ammattilaisena, niin minulle ei tullut sellaista oloa, että olipa hienosti kikkailtu. Tällaista soisi näkevän poliittisessa elämässä enemmänkin, Puro kommentoi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

henkaipan

"- Väittäisin, että hän antoi tietoisesti äänensä mennä. Rutinoitunut puhuja ei päästä tunteitaan valloilleen. Voisi sanoa, että Katainen salli itselleen sen tunteikkuuden näyttämisen, Puro arvioi."

"- Vaikka katsoisi asiaa kyynisestikin ja alan ammattilaisena, niin minulle ei tullut sellaista oloa, että olipa hienosti kikkailtu. Tällaista soisi näkevän poliittisessa elämässä enemmänkin, Puro kommentoi."

Mediatutkijoiden kommentointi on vastannut älylliseltä tasoltaan lähinnä urheiluselostuksia. Supliikkitieteen professori heittäytyy teateriarvostelijaksi.

Melko varmaa on että kohun seurauksena suomalainen politiinen julkisuus muuttuu entistäkin pinnallisemmaksi, kun hurskastelijat ja näyttelijät palkitaan kansan ja professoreiden toimesta.

Jaakonsaari: "- Minulla on sellainen olo, että tässä on nyt joku pandoran- lipas avattu ja tämä yksityisyyden suoja häipyy lähes kokonaan."
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2008/04/630287

kiuru

Ei olisi tullut kyllä kuuloonkaan, että Urkki tai Paasikivi olisivat aikoinaan julkisesti nieleskelleet. Katainenkin olisi kyllä pystynyt tarvittaessa hillitsemään tunteikkuutensa. Oli itkeskely tahallista tai tahatonta, voi kysyä sen syytä ja tavoitetta.

Katainen oli kolme viikkoa pähkäiltyään huomannut, että Ike olikin pettänyt hänelle antamansa lupaukset. Johan siitä itku tulee, kun huomaa muiden tienneen asia viikkoja aiemmin.

Poru tulee siitäkin helposti, että joutuu antamaan potkut kaverille niinkin mitättömästä syystä kuin Isänmaan etu. Saatanan media. Kuvaelma oli kuin vuosikymmenien parisuhteen päättymisestä.

Eipä riemun kiljahduksia oikein synny siitäkään, että koko rulianssin aikana kokoomuksen johto on antanut ristiriitaisia ja vältteleviä vastauksia. Naisistakin on tehty valehtelijoita veliverkoston nimissä. Ei ole löytynyt johtajuutta puolueesta, eduskuntaryhmästä.

Päätöksentekokyky ja johtajuus puuttuivat kokoomukselta koko jupakan ajan. Itkuhan siitä tulee.

jussimakinen

Juuri oikea combo tilanteen vaatimaa toimeliaisuutta, sopivasti vähän paheksuntaa ja hurjasti tunteita!
Mahtava puhe, onnea mainostoimistolle!

Ja ne kyyneleet, oih! Valtionvarainministerin kyyneleet ovat niin harvinaista herkkua kansalaisille että Katainen itki niillä kunnallisvaalivoiton. Hyvä että Katainen on mies, koska muuten kyseessä olisi ollut hysteerinen ämmä, eikä "vaikean päätöksen tehnyt mies joka uhrasi vastentahtoisesti ystävänsä median edessä pelkän jenkkityylisen seksimoralismin vaatimuksesta"...

Mutta totta - paras puhe aikoihin!

jage

Taitavasti Katainen näytteli tilanteen. Hetken päästä ei ollut hymyllä rajoja kun Alexi esiteltiin. Ei siinä mitään - hienoa että saatiin pätevä ja sopiva ulkoministeri. Tästä on hyvä jatkaa. Viime tippaan meni mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Gagarin

Jos Kanerva ei olisi suostunut eroamaan ministerin pallilta jonkun puoluejohtajan vaatimuksesta, niin minkälainen valtio-opillinen solmu tässä olisi ollut? Ministerithän toimivat pääministerin alaisuudessa hallituksessa ja valtioneuvostoa johtaa Tasavallan Presidentti. Jos Ike olisi sanonut Jyrkille, että "who are you" ja Matti olisi tukenut Ikeä ja Tarja olisi pysynyt hiljaa, niin ainakaan perustuslain mukaan Kokoomuksella ei olisi ollut muuta mahdollisuutta kuin hyppiä kiukkuisena tasajalkaa.