Lauantai 25.5.2019

Suomalaistutkija Vladimir Putinin uusimmasta liikkeestä: ”Mihin uhkiin Venäjä on varautumassa?”

Luotu: 
23.4.2016 09:49
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Vladimir Putinin huhtikuun alussa perustama uusi kansalliskaarti herättää tutkijan mielessä kysymyksiä.
|
Aleksanteri-instituutin tutkija Ira Jänis-Isokangas arvioi, että Venäjä on valmistautumassa yhteiskunnallisesti epävakaampiin aikoihin. Hän viittaa presidentti Vladimir Putinin huhtikuun alussa perustamaan uuteen kansalliskaartiin.  
 
Jänis-Isokankaan mukaan kansalliskaarti on uusi turvallisuusorganisaatio, johon liitetään entiset miliisin erityisjoukot (Omon), sisäasianministeriön alaiset nopean toiminnan joukot (Sobr) sekä muita pienempiä turvallisuusjoukkoja. Samalla päätöksellä huumeiden vastaisesta taistelusta vastannut virasto (FSKN) ja maahanmuuttovirasto (FMS) liitetään turvallisuuspalvelu FSB:n alaisuuteen.
 
Jänis-Isokangas pitää muutoksia merkittävinä.
 
–Kansalliskaartin perustaminen ja turvallisuudesta vastaavien organisaatioiden uudelleenjärjestelyt herättävät kysymyksiä siitä, mihin uhkiin Venäjä on varautumassa ja kuinka poikkeuksellisia valitut järjestelyt ovat, hän kirjoittaa Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla
 
Jänis-Isokangas huomauttaa, että kansalliskaartin alaisten joukkojen tehtävänä on taistelu terrorismia, järjestäytynyttä rikollisuutta, mellakointia ja huliganismia vastaan. Järjestely antaa hänen mukaansa Kremlille mahdollisuuden torjua tehokkaasti poliittista kilpailua vaalien alla sekä reagoida mahdollisiin uusin vaalien jälkeisiin mellakoihin.
 
Seuraavat duuman vaalit pidetään Venäjällä ensi syksynä. Tällä kertaa vaalipiireistä valitaan entiseen tapaan yksi edustaja puoluelistavaalilla, mutta lisäksi vaalipiiristä valitaan toinen edustaja määräenemmistöllä.
 
–Tavoitteena on ollut varmistaa valtapuolueen asema siinäkin tapauksessa, ettei puolue menesty toivotusti puoluelistavaaleissa. Samalla muutos kuitenkin lisää poliittista taistelua paikallistasolla. Kiusaus eliminoida vastustajia korruptiosyytteisiin ja muihin rikosepäilyihin vedoten on suuri, Jänis-Isokangas kommentoi.
 
Hän muistuttaa, että myös Venäjän talouden heikkeneminen asettaa suuria haasteita, koska taloudellinen turvattomuus luo myös yhteiskunnallista turvattomuutta.
 
–Ensi syksynä Venäjällä on paljon pelissä. Kreml voi antaa oppositiovoimille mahdollisuuden esittää uusia vaihtoehtoja maan kehitykselle. Tai sitten Venäjän johto voi toimia tavalla, jolla on pitkät perinteet – eli yrittää lainvalvonta- ja turvallisuusviranomaisten avulla tukahduttaa yhteiskunnallinen keskustelu ja mahdolliset mielenosoitukset. Yksi mahdollisuus on, että poliittista järjestelmää muutetaan asteittain samalla kun viranomaiset valvovat, ettei radikaaleja ja yllättäviä muutoksia pääse tapahtumaan, Jänis-Isokangas ennakoi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Lius

Entinen pääministeri Katainen ainakin yritti kaataa demokratian vaatiessaan ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja uutta Eduskuntaa kansanedustajieen sitoutumaan samaan politiikkaan kuin hänen hallituksensa.

Toteutuessaan vaatimus olisi merkinnyt sitä mitä tutkija arvelee tapahtuvan Venäjällä. Presidentti Niinistö älähti Kataisen vaatimuksia vastaan demokratian puolesta. Se oli terve älähdys hyvältä mieheltä.

Hannu Mononen

Kuten antamastasi linkistä ilmenee, Yhdysvaltain kansalliskaartilla on sentään yhtäjaksoinen historia 1800-luvulta lähtien.

Putinin hädällä omasta kohtalostaan on sen sijaan paljon lyhyempi historia, vaikka siihen varusteltujen aseellisten joukkojen esikuvana olisikin 1930-lukujen Schutz-Staffel tai Sturmabteilung.

Kaarle Akkanen

öljyn hinta on pysynyt liian kauan alhaalla. Kansan talous heikkenee ja levottomuus nousee. Vanhan kaavan mukaan tässä tilanteessa ulkopoliittiset uhat astuvat viimeistään nyt kuvaan? Jos niitä ei ole, niin niitä kehitellään ihan itse! Näitä haamuja vastaan sitten mobilisoidaan koko kansa vastustamaan. Johtaja sitten nousee ko. "uhan" torjujaksi ja suureksi pelastajaksi? Näinkö se menee?

Keijo Lindgren

Suuri osa kansaa tietää ettei vallankumouksella öljynhintaa nosteta.
Laiska valkoinen rotu tuskin viitsii edes levottomuuksia aiheuttaa kun ei muutakaan osata kuin öljyä myydä.
Aasialainen rotu on näyttänyt mihin se pystyy lyhyessä ajassa ilman öljyä.

Osmo Marttila

Eikö tuo nyt ole varsin ilmiselvää mihin ja miksi 'tsaari' Putin varautuu.

Onko tuo nyt sitten uusimuotoinen Tšeka ja/tai Opritšnikien henkivartiokaarti lienee aika yhdentekevää. Jokatapauksessa Putin & co aseistaa ja varustaa omaa klaaniaan poikkeuksellisen raskaasti - jopa Venäjän mittakaavassa - omilla joukoilla venäjän lukuisien kansojen väestöä vastaan.

www.lib.utexas.edu/maps/commonwealth/ussr_ethnic_1974.jpg

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_poliittiset_ryhm%C3%A4t_...

Timo Koivusalo

Venäjän nykyinen kehitys putinistien ollessa vallassa vastaa melko tarkkaan Saksan kehitystä 1930-luvulla natsien kaapatessa vallan tunnetuin tuloksin.

Putin hyvin tietää, että hän pysyy vallassa vain luomalla armottoman väkivaltakoneiston kunnon venäläisiä vastaan.