Perjantai 24.5.2019

Postin ruohonleikkuu: ”Surullista, jos työntekijä luulee saavansa palkkaa vain 0,67 €/h”

Luotu: 
25.4.2016 18:14
  • Kuva: Posti
    Kuva
    Arkistokuva. Posti laajentaa palveluvalikoimaansa. Paketteja toimitetaan myös ilta-aikaan ja asiakkaille tarjotaan ruohonleikkuuta.
|

Strategiakonsultti ja hallitusammattilainen Minna Isoaho kommentoi Puheenvuoro-blogissaan Postin nurmikonleikkuusta lähtenyttä julkista keskustelua.

Ilta-Sanomat kertoi hiljattain postinjakajan tuohtuneen tiedosta, että jakajat alkavat tehdä ruohonleikkuuta 0,67 euron tuntipalkalla.

– Korvaus on alle euron. Työn fyysisyyteen nähden korvaus on pieni, suorastaan mitätön, postinjakaja Jaana Mantila kritisoi.

Isoaho ihmettelee reaktiota.

– Mistä on kysymys? Eihän palkka voi olla alle euron tunnilta? Ei se olekaan, vaikka kyseisessä artikkelissa onkin uutisen arvoiseksi nostettu ammattiliitto PAU:n laskelma, jonka mukaan postinjakajalle jäisi ruohonleikkuusta 0,67 euron tuntipalkka. On syytä huomata, että tämä mainittu summa on normaalin palkan päälle maksettava korvaus, jos henkilö suostuu tekemään nurmikonleikkuutyötä postinjakamisen ohella, Isoaho kirjoittaa.

Lue lisää Puheenvuorosta: Postinjakaja tuohtui nurmikonleikkuusta, mutta siivooja veti pitemmän korren

– Miksi ihmeessä nurmikonleikkuusta pitäisi maksaa lisää tilanteessa, jossa työntekijän työpäivä ei täyty ilman tätä uutta tehtävää? Isoaho kysyy.

Hänen mielestään voisi olla tarpeen keskustella siitä, onko oikein, että työntekijä vaatii lisäkovarusta siitä, että tekee koko sovitun ajan työnantajan osoittamia töitä.

– Ymmärrykseni mukaan postin työehtosopimuksessa on sovittu säännönmukaisesta työajasta, johon kukin työntekijä on sitoutunut. Esimerkiksi sanomalehdenjakelutyössä kokoaikaisen työntekijän säännöllinen työaika on 38 tuntia ja 15 minuuttia viikossa. Arkijärjellä ajateltuna pitäisi olla ihan sama, kuluuko henkilön työaika postia jakaen vai nurmikkoa leikaten, Isoaho kirjoittaa.

– Surullista on se, jos työntekijä todella luulee saavansa palkkaa vain 0,67 euroa tunnilta, eikä ajattele asiaa lainkaan kokonaistyövelvoitteensa näkökulmasta katsottuna. Ei ihme, että ihmiset kokevat katkeruutta, Isoaho jatkaa.

Isoahon mielestä nykyisessä työehtosopimusmaailmassa ei ole tarpeeksi mahdollisuuksia toimintaympäristön joustoille.

– Kyse ei ole työnantajan ilkeydestä, kun se ehdottaa työntekijälle muutosta toimenkuvaan. Kyse on eloonjäämistaistelusta ja työpaikan mahdollistamisesta myös tulevaisuudessa, Isoaho uskoo.

Aiemmin viestintäkonsultti Pasi Sillanpää kirjoitti Puheenvuorossa, että ”Posti paljasti työelämän typeryyden”. Sillanpää oli sitä mieltä, että Suomessa on liian monimutkainen sääntöviidakko joustaville muutoksille.

Lue lisää: Ruohonleikkuukiista: ”Posti paljasti työelämän typeryyden”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalle Kaskinen

"Mitä se palkanlisä on prosentuaalisesti? Kuinka se suhtautuu muihin vastaaviin jo olemassaoleviin likaisen työ ja/tai raskaan työn lisiin?" sanoo Osmo.
Etkö Osmo oo leikannu nurmikkoa.Ei oo työlästä, eikä satteella hommaan aleta.

Ari-Vesa Parviainen

Lisä peruspalkan päälle on sitä eikä palkka, kehnoa tiedottamista jos muuta luullaan.
Mitä veloitetaan ruohon omistajalta? Antaako posti mukaan leikkurin jos mummolla ei ole? Entä jos käytetään tontilla olevaa? Voiko jakaja käyttää omaansa, työkalulisällä?
Ylityöt on eri asia tietenkin. Keskeneräisistä on näemmä turha uutisoida, kun vain sekaannusta aiheutuu.

Mika Peltokorpi

Saisivat ottaa insinööristä mallia. On laahattu EMC-seinää, sääkaappia ja lämpöpumppuja, muutettu toimistoa ja kannettu huonekaluja. Tehty 12 tunnin työpäivää ulkomailla, että testireissu saadaan tehtyä alle viikossa. Työaika joustaa jopa viikonloppuna, ollaan sitten toiste pidemmällä vapaalla. Kaikki ilman raskaan työn lisää ja harvoin mitään 50% tai 100% tunti/tuntipalkkakorvauksia saatu tai edes pyydetty. Ja kiitokseksi tästä joustavuudesta suomalaiselle insinöörille maksetaan eurooppalaisella tasolla erittäin huonoa palkkaa.

Duunarin kannattaisikin ristiä kätensä joka ilta kyynel silmäkulmassa valahtaen kiitosrukoukseen, koska heidän asiansa ovat niin hyvin tässä Suomen-maassa. Niin kauan kun se työpaikka vielä on. Työttömänähän ei edes ukko SAK ole duunareista kiinnostunut, vaan heistä on tullut rasite, jotka suohon pitää laulaman.

Ari-Vesa Parviainen

Ei duunarin asenne ole kuin yrittäjän, mutta ei pitäisi myöskään jakaa väärää infoa.
Jos jakelutyö vie käytännösä puolisen päivää, voi lisäpuuha pelastaa duunipaikan.
Monelle lie tuo kortistoa parempi vaihtoehto? Siis heille jotka vielä jotakin viitsivät.

Kalle Savolainen

Yhtä surullista on jos tratekiakonsultti ei ymmärrä että hänelle löytyy maailmalta miljoonittain korvaajia jotka ovat valmiita tekemään saman tratekiakonsultoinnin 15 kertaa halvemmalla.

Ainoat asiat jotka estävät tätä tapahtumasta ovat lainsäädännössä ja työehtosopimuksissa oleva paha säätely sekä suljetun hyväveliympyrän sullemulle suhmurointi.