Keskiviikko 16.1.2019

Verosuunnittelukohu: Harakka löi todisteet pöytään tv:ssä – ministeri Toivakka pyysi anteeksi: ”Olin vastuussa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.4.2016 07:59
Päivitetty: 
28.4.2016 10:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ministeri Lenita Toivakka (kok.) ei enää syytä kansanedustajaa valehtelusta vaan myöntää mahdollisesti itse johtaneensa harhaan kieltämällä henkilökohtaisen roolinsa. Arkistokuva.

Eduskunnan valehtelukohu on kääntynyt ympäri. Kansanedustajaa valehtelusta syyttänyt ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) pyysi torstaiaamuna MTV:llä anteeksi, ”jos olen johtanut harhaan”.

Toivakan valehtelusta syyttämä kansanedustaja Timo Harakka (sd.) kaivoi keskiviikkona Ylen A-studiossa povitaskustaan papereita, jotka hänen mukaansa todistavat Toivakan olleen juridisesti vastuussa belgialaisen, veroaukon hyödyntämisen mahdollistavan yhtiön perustamisesta.

Harakan alkuperäinen väite eduskunnassa oli, että Toivakka on perustanut verosuunnittelutarkoituksessa kiinteistösijoitusyhtiön Belgiaan. Keskustelussa oli kyse korkovähennyslakiin jääneestä porsaanreiästä, joka koski kiinteistöyhtiöitä.

Toivakka väitti Harakan valehtelevan ja kiisti, että olisi henkilökohtaisesti ollut järjestelyissä mukana. Hän on kuitenkin omistanut pienen osuuden ja ollut hallituksen jäsen perheyrityksessä, joka belgialaisen holding-yhtiön perusti. Harakka todisteli, että Suomen osakeyhtiölain mukaan hallituksen jäsenellä on juridinen vastuu yhtiön toiminnasta.

Toivakka myönsi todistelun oikeaksi torstaina MTV:n aamutelevisiossa. Perheyhtiön hallituksessa oli tapahtumien aikana vain kaksi jäsentä, Toivakka ja hänen miehensä.

– Toimitusjohtaja eli mieheni perusti sen [belgialaisen holding-yhtiön], kuten hoiti kaiken operatiivisen toiminnan tässä yhtiössä, Toivakka sanoi.

– Pyydän anteeksi sitä, jos olen johtanut harhaan tällä roolillani sanomalla, että en ole ollut mukana. Tietenkin, kun asiaa katsotaan juridisessa mielessä, olin yhtiön hallituksen jäsen ja vastuussa kaikesta toiminnasta, Toivakka myönsi MTV:n mukaan.

Toivakka on aiemmin kertonut, että belgialaisyhtiö perustettiin yrityskauppaa ajatellen. Kauppa ei kuitenkaan toteutunut.

Toivakka kertoo myöhemmin torstaina julkaisemassaan kannanotossa, että hänen roolistaan perheyhtiössä on kerrottu avoimesti jo viime vuonna. Samalla hän yhä pahoittelee sanojaan eduskunnassa.

Lue myös: Ministeri Toivakka: Roolini perheyhtiössä kerrottiin avoimesti jo syksyllä

 

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Tulkki

On osannut kumppanit valita tämä vatuloija Sipilä. Miten paljon vielä tulee ilmi vatuloijankin papereista kun tarpeeksi syvältä kaivetaan. On varmaan nyt aika tutisevat jakkarat alla.
Ei sitten muuta kuin vatuloimaan.
Ei mulla muuta.

Hans Kallberg

moneskohan ministeri tämä nyt olikaan joka on valehdellut eduskunnassa? joko olisi oikeusasimiehen toimia jos ministeri ei itse tajua erota. yleisesti länsimaissa erotaan itse pienemmistäkin kohuista, vaan mitenkä tapahtunee täällä

Juhani Karlsson

"Kaikkia valtioita kuitenkin hallitsee keskimäärin tällainen oligarkkien ja poliittisen vallan symbioosi, minkä Venäjällä näkee selvästi. Ei ne oikein tuppaa omaa polveaan potkimaan....Veroparatiisien kuriin laittaminen ei tunnu onnistuvan...Ei sitä tosissaan yritetä ennen kuin viimeisessä hädässä...Mistä tämä kertoo, että Jyrki Katainen nyt hurskastelee veronkierrosta, mutta hänen hallituksensa ei tehnyt mitään asian hyväksi, Kuisma sanoo."
-
"Hän tarkoittaa, että veroja kierretään, koska järjestelmä tarjoaa siihen keinot. Moraalinen paheksunta taas on hänestä täysin riittämätön vastaus ainakin poliitikoilta, jotka edustavat sitä ainoaa tahoa, jolla on valta vaikuttaa järjestelmän sääntöihin. Suomi ei voi sitä yksin tehdä, mutta nyt hallitus on Kuisman mukaan perustelemassa EU:n vaatimuksilla talousrikoksia helpottavaa lainsäädäntöä Suomeen..."
-
"Suomeen "tungetaan" hallintarekisteriä. Hän sanoo, että jos halu avoimuuteen on aitoa, olisi luultavaa, että Suomi pyrkisi levittämään omaa läpinäkyvien pörssiomistusten käytäntöään koko Eurooppaan."
-
"Veronkierto synnyttää tunnelman, että on kuormasta syöjiä ja välistävetäjiä. Seuraava kysymys on, että miksi minä raadan ja maksan veroni kiltisti. Sen polun päässä on yhteiskunnan romahtaminen, Kuisma summaa."
-
"Panama on jäävuoren huippu."
-
-
---
"Stubb haluaa Panama-paperit tutkintaan – Ylellä ei oikeutta luovuttaa aineistoa eteenpäin"
http://yle.fi/uutiset/stubb_haluaa_panama-paperit_tutkintaan__ylella_ei_...
---
"Professori varoittaa veronkierron seurauksista: "Tien päässä yhteiskunnan romahdus ja kaikkien sota kaikkia vastaan""
"...finanssisektorin sääntelyn purkamisen vapauttaneen “helvetinkoneen”. Pankkiirit eivät ole pahoja, mutta järjestelmä on, hän sanoo."
"Hän tarkoittaa, että veroja kierretään, koska järjestelmä tarjoaa siihen keinot. "
"Moraalinen paheksunta taas on hänestä täysin riittämätön vastaus ainakin poliitikoilta, jotka edustavat sitä ainoaa tahoa, jolla on valta vaikuttaa järjestelmän sääntöihin."
"Suomi ei voi sitä yksin tehdä, mutta nyt hallitus on Kuisman mukaan perustelemassa EU:n vaatimuksilla talousrikoksia helpottavaa lainsäädäntöä Suomeen, kun sen pitäisi olla vaikuttamassa siihen, että koko EU tekee lainsäädäntöä, joka torjuu veronkiertoa."
"Kuisma sanoo, että veroja on kierretty niin kauan kuin niitä on ollut, eli vuosituhansia. Sen sijaan nykyisenkaltaiset veroparatiisit alkoivat syntyä samassa tahdissa hyvinvointiyhteiskuntien kanssa. Toisen maailmansodan jälkeen verorasitus kasvoi ympäri maailmaa voimakkaasti...
Kohonneet verot johtivat yhä suurempaan veropakoon. Jotkut maat erikoistuivat vastaamaan tähän kysyntään ja veroparatiiseja alkoi muodostua. "
"Tämä markkinatalouden kansainvälistyminen on synnyttänyt valtavia omaisuuksia. Globalisaation seurauksena rikastuneet taas ovat halunneet omaisuuksilleen tuottoa. Toisaalta he ovat halunneet saada omaisuuttaan turvaan – monet myös verottajalta. Pankit ovat vastanneet kysyntään."
"– Se edellyttäisi esimerkiksi EU:n ja Yhdysvaltojen ja ehkä muutamien muidenkin yhteistä toimintaa. Kaikkia valtioita kuitenkin hallitsee keskimäärin tällainen oligarkkien ja poliittisen vallan symbioosi, minkä Venäjällä näkee selvästi. Ei ne oikein tuppaa omaa polveaan potkimaan, Kuisma täräyttää."
"Veroparatiisien kuriin laittaminen ei tunnu onnistuvan, vaikka sen takana olisi kansalaisten tahto ja vielä kansanedustuslaitostenkin tahto..."
"– Ei sitä tosissaan yritetä ennen kuin viimeisessä hädässä, jos paine alhaalta kasvaa niin suureksi, että on aivan pakko. Mistä tämä kertoo, että Jyrki Katainen nyt hurskastelee veronkierrosta, mutta hänen hallituksensa ei tehnyt mitään asian hyväksi, Kuisma sanoo."
"– Mutta Suomi voi luoda poliittista painetta yhdessä muiden kanssa esimerkiksi osana EU:ta, hän jatkaa.
Kuisma muistuttaa, että tämän sijaan Suomeen "tungetaan" hallintarekisteriä. Hän sanoo, että jos halu avoimuuteen on aitoa, olisi luultavaa, että Suomi pyrkisi levittämään omaa läpinäkyvien pörssiomistusten käytäntöään koko Eurooppaan."
"Sääntelyn purkaminen loi helvetinkoneen"
"– Alettiin ajatella, että vanha tapa on liian hidasta, onnetonta ja surkeata. Sitten vapautettiinkin tällainen helvetinkone, joka ei ole enää kenenkään ohjauksessa, Kuisma sanoo viitaten 2008 talouskriisiin sekä pelkoihin tulevasta romahduksesta."
"Veronkierron todellinen hinta"
"Panama-vuotoa Kuisma pitää hienona asiana. Toisaalta esiin tulleet tiedot eivät häntä yllättäneet."
"– Enemmän yllätyn, jos näitä ei tule lisää. Panama on jäävuoren huippu. Ilmiö on paljon laajempi ja mukana on paljon enemmän ja lihavampia vonkaleita kuin mitä nyt paljastuu, Kuisma sanoo uskovansa."
"Sinänsä hän siis komppaa Björn Wahlroosin Hufvudstadsbladetin haastattelussa esittämään näkemykseen, että Panama-vuodossa esiin tulleet asiat ovat Nordean osalta luultavasti “pikkusummia” – ainakin pankkitoiminnan kokonaisuuden kannalta.
Kyse ei hänen mukaansa ole kuitenkaan kierrettyjen verojen määrästä. Suurin ja tärkein kysymys liittyy yhteiskuntamoraaliin.
– Veronkierto synnyttää tunnelman, että on kuormasta syöjiä ja välistävetäjiä. Seuraava kysymys on, että miksi minä raadan ja maksan veroni kiltisti. Sen polun päässä on yhteiskunnan romahtaminen, Kuisma summaa."
"Hyvinvointivaltio – toisen mielestä “paisunut”, toisen mielestä kovalla työllä rakennettu – ja sen vaatimat verot ovat siis Markku Kuismankin mielestä veronkierron todellinen syy.
Hänen puheistaan herää kuitenkin kysymys, kumpaa vastaan meidän suomalaisten pitäisi historian valossa ensisijaisesti taistella, veroja vai niiden kiertämistä?
http://yle.fi/uutiset/professori_varoittaa_veronkierron_seurauksista_tie...
---
vanhoja:
---
"Näkökulma: Veronkiertäjille luvassa vapaudu vankilasta -kortti"
"Talous 21.9.2015"
"Oppositiossa Juha Sipilä vastusti veroparatiiseja."
http://yle.fi/uutiset/nakokulma_veronkiertajille_luvassa_vapaudu_vankila...
---
"Oppositio epäilee Stubbin ujuttavan hallintarekisteriä uudestaan"
"Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) esitteli eduskunnalle EU:n arvopaperikeskusasetuksen vaatimat muutokset Suomen lakeihin. Opposition mukaan Stubb on ujuttanut uudistukseen jo kertaalleen eduskunnassa hylätyn hallintarekisterin, jonka avulla voi piilottaa arvopaperien todelliset omistajat."
http://yle.fi/uutiset/oppositio_epailee_stubbin_ujuttavan_hallintarekist...
---
"Vain kymmenen prosenttia viranomaisista myönteisiä hallintarekisterille – ministeri Stubb puhui 90 prosentista"
"POLITIIKKA 27.11.2015"
http://www.hs.fi/m/politiikka/a1448606137482
---
"Lyhyestä matematiikasta yo-kirjoituksissa arvosana A – näin valtiovarainministeri Stubb vastaa laskutaidostaan"
http://m.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1432741714200.html
---
"Mistä tuli luku 90 hallintarekisterikohussa? – Stubb: Sain luvun omasta päästäni"
http://yle.fi/uutiset/mista_tuli_luku_90_hallintarekisterikohussa__stubb...
---
"Kohutulla Nordea Luxemburgilla on vahvat suomalaiset juuret"
"Veroparatiisikohun pyörteisiin joutunut Nordean Luxemburgin-pankki on suurelta osin suomalaisten luomus. Sen edeltäjä oli mukana jo 1980-luvun Kouri-kauppojen miljoonien piilottamisessa."
http://yle.fi/uutiset/kohutulla_nordea_luxemburgilla_on_vahvat_suomalais...
---
TTIP + tämä:
"Yhdysvalloista tulossa suurin veroparatiisi – ei tarvetta Panamalle"
http://yle.fi/uutiset/yhdysvalloista_tulossa_suurin_veroparatiisi__ei_ta...

Pekka Paananen

Ei muuta kuin lopputili ja lomarahat. Sitten voisivat sellaisen lain/asetuksen tehdä että huijareilta evätään sopeutumiseläke ja eläke jos nämä on vääryydellä hankittu hyöty. Tuon voisi yhdistää siihen että jos ei ole täyttä kautta istunut niin ei voi saada hyötyjäkään, jolloin rehellisyys voisi lisääntyä kun on uhka menettää palkka/palkkio ja eläke tuolta ajalta.

Matti Auer

Peruslähtökohta länsimaisissa demokratioissa on, että ministeri, joka toimii ulkomaille perustetun verosuunnittelun tarkoitukseen perustetussa yhtiössä, ei ole sopiva päättämään kansakunnan yhteisistä raha-asioista.

Itäisissä "demokratioissa" asiaa vähäteltäisiin ja lopulta painettaisiin villaisella, joten jos ministerin eroa ei kuulu, kuulunemme todellisuudessa sitten itäiselle osastolle.

Vesa Mäkipää

Harakka itse puolustelee saatioiden verottomuutta. Miksi perustaa saatio, jos yksi paatavoitteesta ei ole verojen kierto ja varallisuuden veroton kasvattaminen?
Jargon saatioiden yleishyodyllisyydesta onkin oma huvittava tarinansa, johon nama Harakat loytavat tarvittavat jorinat.

Vesa Mäkipää

Harakka itse puolustelee saatioiden verottomuutta. Miksi perustaa saatio, jos yksi paatavoitteesta ei ole verojen kierto ja varallisuuden veroton kasvattaminen?
Jargon saatioiden yleishyodyllisyydesta onkin oma huvittava tarinansa, johon nama Harakat loytavat tarvittavat jorinat.

Carolus Linden

Ruotsin mallia vosi saada myös koskemaan meillä verotuskäytäntöjä.
Yleissäännös (generalklausul) antaa veroviranomaisille mahdollisuuden määrittää veronvälttelyksi kaikki toimenpiteet, joiden pääasiallisena tarkoituksena on verotettavan tulon pienentäminen. Näin voidaan verotuksen piiriin palauttaa tuloja, jotka erinäisin toimin on siirretty verotuksen välttämiseksi.
Siinä ei ole ratkaisevaa se, onko tehty jotain laitonta. Ratkaisevaa on se, onko vähennetty (Ruotsissa tapahtuvaa) verotusta sellaisten toimien avulla, joiden pääasiallisena tarkoituksena on juuri verotuksen välttäminen.
Tämän säännöksen vaikutuksia sai myös Nordea äskettäin kokea.