Perjantai 20.7.2018

Historioitsija syyttää SDP:tä Nato-sotkusta: ”Nyt Suomi saattaa olla liemessä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.4.2016 12:03
Päivitetty: 
29.4.2016 12:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Historioitsija Jukka Seppinen arvioi blogissaan kriittisesti SDP:n entisten ja nykyisten johtohahmojen kuten Tarja Halosen ja Eero Heinäluoman (kuvassa) turvallisuuspolitiikkaa.
|

Entinen diplomaatti, historioitsija Jukka Seppinen suomii blogissaan SDP:n turvallisuuspoliittisia linjauksia.

– Sdp:n kärkinimet ovat viime aikoina kaivelleet historian nimiä omiin tämän päivän turvallisuuspoliittisiin tarkoituksiinsa. On ollut silmiinpistävää, että konkari Eero Heinäluoma ja nuoremman polven toivo Antti Lindtman vetoavat julkisuudessa yhteen ääneen Paasikiveen. Heinäluoma otti 28.4.2016 jopa Snellmanin esiin A-studion keskustelussa, Seppinen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Snellmanilla ja Paasikivellä Heinäluoma yrittää pitää kepua omassa ruodussaan, Paasikivellä kokoomuslaisia Paasikivi-uskovaisia.

Niin sanottu Paasikiven linja oli konflikteja välttävä, kaikenlaista Venäjän-vastaista toimintaa karttava ulkopoliittinen linja, jonka keskiöön mahtui vain Neuvosto-Venäjä ja ystävällisten suhteiden ylläpitäminen.

Jukka Seppinen itse kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä, mihin SDP suhtautuu nihkeästi. Seppinen kirjoittaa, että SDP:llä on ”kansainvälisesti ikioma” turvallisuuspoliittinen linja, jonka vaikutus näkyy nykypäivässä haasteina.

– Demarien ulkopoliittinen linja oli vallassa kolmen presidentin verran, yhteensä 30 vuotta, karvan verran pitempään kuin Urho Kekkonen. Edes puolueettomuusaseman vahvistaminen ei ollut presidentti Mauno Koiviston kausilla Neuvostoliiton elinaikana kunniassa, hän kirjoittaa.

– Nyt Suomi saattaa olla liemessä sosialidemokraattien turvallisuuspoliittisen saamattomuuden seurauksena. Sotkun purkaminen on vaikeata. Naton jäsenyysasia on mutkistunut merkittävästi.

Itse poliittinen aate sosiaalidemokratia ”ei vaadi vetäytymistä tällaiseen pensaaseen”, Seppinen huomauttaa.

– Naton suuresti arvostamani pääsihteeri Jens Stoltenberg on taustaltaan sosialidemokraatti. Yksikään Nato-maan sosialidemokraattinen (sosialistinen, labour-merkkinen) työväenpuolue ei ole vienyt maataan eroon Natosta, hän jatkaa.

Kokoomuksen kansanedustaja, puolustusvaliokunnan jäsen Jaana Pelkonen otti Paasikiven linjan nykykäyttöön kantaa omassa tiedotteessaan perjantaina. Kansanedustajan mukaan idän ja lännen välisen vastakkainasettelun lisääntyminen heijastuu vahvasti Itämerelle ja myös Suomeen.

Harmaa Paasikivi-Kekkosen linja voi pahimmillaan yllättää meidät housut nilkoissa. Nyt on korkea aika aloittaa laajapohjainen keskustelu turvallisuuspolitiikasta, kansanedustaja Pelkonen vaatii.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Riikonen

Suomalaisten olisi aika havahtua siihen, että Venäjä on vihamielinen naapuri, joka ei etsi naapureidensa kanssa tasaväkisiä ja molempia hyödyttäviä suhteita. Tänäänkin Venäjä on taas kerran esittänyt sotilaallisia uhkauksia Suomen suuntaan. Uhkailu ja painostus jatkuvat tulevaisuudessakin, koska Suomi antaa painostuksen alla aina periksi.

Mark Andersson

"Nyt on korkea aika aloittaa laajapohjainen keskustelu turvallisuuspolitiikasta"

Omien havaintojeni mukaan Suomessa ei ulko- ja turvallisuuspolitiikassa paljon muuta tehdäkään kuin puhuta Natosta ja Venäjän uhasta. Niin että mikä keskustelu Suomessa nyt pitäisi "aloittaa"?

Pelkonen tarkoittanee "laajapohjaisella" sitä, että Naton vastustus eliminoitaisiin keskustelusta.

Erikoisia ovat nämä natottajat, joiden mielestä Suomessa ei muka "saa" keskustella Natosta.

Matti Loikkanen

Suomessa ei muuta tehdä kuin puhutaan NATOsta!!
Ei tietenkään, koska Suomella ei ole turvallisuusriskejä missään muualla suunnalla, eikä missään muussa naapurimaassa ole diktaattori vallassa kuin Venäjällä.

Kun Suomi liittyy NATOon, sitä ei uhkaa mikään naapurimaa. Voimme lopettaa NATOsta puhumisen ja keskittyä muihin kysymyksiin,

Carolus Linden

Kun arvioi kritiikkiä EU:n kuulumista kohtaan on siinä huomattavana osan maassamme koettu päätösvallan menetys ja sen seuraukset. Siksi on kovin ihmetyttävää, että keskusteltaessa sotilasliittoon liittymisestä, ei siihen liittyvää päätösvallan siirtymistä juurikaan oteta arviointien kohteeksi.
Onhan sotilaallinen valta enemmän konkreettista kuin taloudellinen valta. Sotilaallista valtaa toteuttavat joukot ja asiestus "puhuvat selvempää kieltä" kuin vastaavat taloudellisen vallan ilmetnymät.

Markku Lehto

Kun puhutaan Paasikiven - Kekkosen -linjasta, suosittelisin lukemaan Paasikiven , hänenkuolemansa jälkeen, vuonna 1958 julkaistun kirjan "Toimintani Moskovassa ja Suomessa 1939 - 1941". Kirjassa Paasikivi kuvaa mm. Suomen edustajana johtamiaan neuvotteluita Stalinin ja Molotovin kanssa koskien Neuvosto-Venäjän Suomen alueisiin kohdistuneita aluevaatimuksia.

Paasikivi tuo selkeästi esiin sen, että pienen valtion neuvotteluasemat suurvaltaa vastaan ovat onnettomat, jos sillä ei ole ystävällismielisen tai mielisten valtioiden sotilaallista konkreettista tukea takanaan. Tämä Paasikiven selkeä sanoma on jostain syystä unohtunut kun puhutaan Paasikivi - Kekkosen -linjasta. Se näyttää myös SDP:n eturivin poliitikoilta unohtuneen.

Erkki K. Laakso

Demarit on yksi saatanan rottapuolue! 2002 Tessalonikin huippukokouksessa nämä värivammaiset pelasvat EU:n solidaarisuuslausekkeella ja yrittivät saada änkyröinnillään Elintarvikevirastoa Suomelle ja miten kävi? Kasvot meni ja samoin koko "kinkkuvirastokin" - Parmaan ja Italialle! Ei mikään ihme, et Berkusconi heitti huumoria ko. viraston avajaisissa myöhemmin "savustetusta porosta" ja nauroi päälle.. Hurmasi Halosen.. Voi rotta mitä jengiä!! Sitten tähän kaikki USA:n YK:ssa haukkumiset ja riekkumiset päälle, sekä Erkki the Redin vierailut valkoisessatalossa, jossa esiintyi "opettajan elkein".. Ei voi kuin hävetä!!

Matti Loikkanen

"Demarit on yksi saatanan rottapuolue!"

Suomen sos.dem puolueella ja sen pohjoismaisten sisarpuolueiden välillä ei sitten Kalevi Sorsan ole ollut muuta yhteistä kuin nimi. Kaikki sosiaalidemokratian ylevät aatteet on meillä romutettu kauan sitten ettemme vaan loukkaa Neuvostoliittoa ja Venäjää.

Muistuu mieleen kun Tarja Halonen erään ilmatilaloukkauksen jälkeen nuoleskeli Putinia ja hihitteli, että pojat (venäjän lentäjät) oppikaahan lentämään. Nyt kuitenkin samat Venäjän hävittäjät pörräävät USAn alusten kimpussa ja ovat osoittaneet tempuillaan erinomaista lentotaitoa!

Vesa Wallenius

Erkki Tuomioja kumppaneineen saisivat jo ymmärtää et Suomi kuuluu jo EU:hun ja olisi hyvä olla sen puolustuksellisessa yhteisessä liitossa turvassa naapurin karhu-hiiri leikiltä ja ymmärtää, että vanhaa itäsaksaa eikä muutakaan rautaesirippu kommunisti maata ole enää vaan se on loppunut! Vain pohjoiskoreassa on vallalla enää tällaista suljettua rautaesirippu kommunistista politiikkaa. Aatteleppa ite no miten no siten, että käytät omaa järkeä ja mietit kumman kimppuun Venäjä mahdollisesti hyökkäisi valloitus mielessä pieneen Suomeen josta on jo surullista kokemusta riittävän paljon mies muistissa vaiko ison EU:n /USA:n kimppuun joka on maailman vahvin ja ylivoimaisin puolustusliitto?