Lauantai 20.10.2018

Lauri Lyly mainitsi 351 000 työtöntä: ”Tällaisella kyykyttämisellä ei Suomea suosta nosteta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.5.2016 12:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.
|
Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly vaatii hallitusta puuttumaan Suomen työttömyyteen.  Lyly nosti esiin tilastot työttömien määrästä.
 
Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömiä työhakijoita oli maaliskuun lopussa 351 000. Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli maaliskuun lopussa 273 000.
 
Lylyn mukaan molemmat luvut kertovat ”karua kieltään” siitä, mihin poliittisessa päätöksenteossa pitää tähdätä: hallituksen pitää leikkausten sijaan hakea ratkaisuja, joilla työpaikkoja syntyy. 
 
–Tarvitsemme nopeasti muun muassa satsauksia investointeihin, panostamista osaamiseen ja kasvukeskusten asuntorakentamiseen sekä lisää resursseja työttömien aktivointiin. Nyt on tekojen aika.
 
–Hallituksen viimeaikaiset toimet työllisyyden parantamiseksi eivät ole vakuuttaneet. Se on keskittynyt esimerkiksi työttömyysturvan ehtojen tiukentamiseen. Tällaisella työttömien kyykyttämisellä ei Suomea suosta nosteta, hän jatkoi.
 
Lyly otti puheessaan kantaa myös kiistaan luottamusmiehistä. Hän sanoo, että Suomen Yrittäjien ”venkoilu” ihmetyttää.
 
–Jos työehtosopimuksen mukaan asiat on sovittava luottamusmiehen kanssa, niin se koskee kaikkia yrityksiä samalla tavalla. Suomen Yrittäjille tiedoksi: menestyksellinen paikallinen sopiminen perustuu ennen kaikkea luottamukseen ja yhdessä sovittuihin menettelytapoihin sekä tasavertaiseen neuvotteluasemaan. Jos kilpailukykysopimuksessa sovittu järjestäytymättömiä yrityksiä koskeva paikallisen sopimisen erittäin suuri laajennus ei riitä yrittäjille, lienee paras palata vanhaan paikallisen sopimisen systeemiin siltä osin vai pitääkö sitten unohtaa koko kilpailukykysopimus, hän kysyi.
 
Suomen Yrittäjät ja Perheyritysten liitto ovat tulkinneet, että parhaillaan neuvoteltavaan kilpailukykysopimukseen sisältyy luottamusmiespakko. Kyse on työmarkkinajärjestöjen tulkinnasta, jonka mukaan ”villeissä” eli järjestäytymättömissä yrityksissä vain ammattiliittoon kuuluva luottamusmies voisi olla sopimassa asioista paikallisesti, jos työehtosopimuksessa luottamusmies on määrätty paikallisen sopimisen osapuoleksi. Työmarkkinajärjestöt ovat kiistäneet yrittäjien tulkinnan.
 
 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ji Ris

Tarvitsemme pikemminkin järkeä kehittää ja ottaa käyttöön työllistämisen innovaatioita.

Tässä vapun kunniaksi nopeita työllistämisen keinoja:

- Kesätyö: https://yhteiskunnallineninnovaatio.wordpress.com/about/kesatyo/
- Tyhjät tilat käyttöön: https://wikimploisuomi.wordpress.com/perustaminen-1/wikimploi-017-malli/
- TEM ja uberisaatio: https://wikimploisuomi.wordpress.com/perustaminen-1/wikimploi-on-tyo-uber/

J. Risku, Trondheim

Hannu Saloranta

Jokainen osapuoli jos pysyisi omalla tontillaan, niin tilanne olisi huomattavasti selkeämpi ja parempi. Hallitus, liitot ja yhdistykset voisivat vain antaa niiden työnantajien palkata, niitä työntekijöitä töihin, siis siihen liikaa puuttumatta. Hallituksen tehtävä ei ole työllistää, sen tehtävä on luoda sellaiset olosuhteet, että Suomessa on halua, sekä mahdollista kannattavasti työllistää ihmisiä. Myöskään liittojen tai yhdistysten tehtävä ei ole johtaa demokraattista valtiota, niiden tarkoitus on varmistaa, että työntekijöitä kohdellaan oikeudenmukaisesti.

Osmo Marttila

" Neuvostoliitosta länteen karkotettu, Suomalaisen tiedeakatemian kutsuttu jäsen, filosofi Aleksandr Zinovjev ja kommunismin olemus: "Poikkeustilanteet ovat kommunismin pysyvä ilmiö." ja "Kukin repii itselleen mahdollisimman paljon." "

Milloin SAK ryhtyy ajamaan työttömyyteen pakotettujen asiaa?

Antti Ollikainen

Kansalaispalkka ainoa oikea ratkaisu. Vuosikymmeniä on työttömyyden kanssa tapeltu ja koskaan siihen ei ole löydetty mitään ratkaisua, ei siis nytkään löydy. Turha nähdä haaveunia. Yli 55 vuotiaat pois jonnekkin eläkeelle viemästä nuorilta paikkoja niin nuorille avautuu muutama työpaikka.

Jarmo Lius

Suomen investointilaman on aihettanut rahastoiva eläkemalli. Ongelmamme poistuvat kun rahastoinnista luovutaan välittömästi. Kun rahastojen kerryttämisestä luovutaan, voidaan elakemaksut pudottaa 24 prosentista 19 prosenttiin välittömästi.

Nykymallissa yritykset maksavat työntekijöistään investointirahastoihin rahaa suoraan kassavirroista. Ne rahat ovat poissa yrityksen omista resursseista, ne heikentävät vakavaraisuutta, aiheuttavat kassakriisejä ja pakottavat tiukoille joutuneet yritykset lomauttamaan ja irtisanomaan henkilökuntaa.

Nuo rahastoivat eläkevarat käytännössä tällö hetkellä sijoitetaan hajautettuihin ukkomaisiin sijoituskohteisiin. Me siis annamme rahaa maasta pois muiden maiden yritysten investointeihinnkun samaan aikaan kotimaassa yritykset kiemurtelevat kassavarantojen vähetessä tuskissaan kykenemättä investoida edes pakollisiin tuotannon yllöpitoihin.

Eläkerahastojen kerääminen on turhaa. Turhaan kerätyt lähes kaksisataa miljardia euroa ovat poissa terveestä yritystoiminnastamme. Kuristamme yrityksemme hengiltä.

Sauli Aittola

Tästä olen lähes täysin samaa mieltä. Tätä päivää on elettävä ja rahastoja alettava purkaa siten että edes osa taitetun indeksin vaikutuksista korvattava eläkeläisille. Eläkemaksuja on pudotettava 4-6 prosentin verran. Tämä antaisi piristysruiskeen työllistäville yrityksille. Sen jälkeen on yritysten katsottava peiliin jos ei työllisyys parane.

Lisäksi on saneerattava eläkerahastojen johto kustannusten osalta järkevälle tasolle.

Jarmo Lius

Minä nyt olen ihan eri mieltä kanssasi siitä, että rahastoja alettaisiin purkaa eläkeläisille. Siitä olen samaa mieltä, että rahastojen kerryttäminen voidaan lopettaa, mutta se niiden purkaminen tehdään yritysten ja palkannauttijoiden hyväksi. Investoinnit eivät viriä eläkeläisten kulutusjuhlia kasvattamalla.

Matti Loikkanen

"Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly vaatii hallitusta puuttumaan Suomen työttömyyteen. " Voi pyhä yksinkertasuus, ai että hallituksen pitäisi puuttua työttömyyteen!

Ei ole vieläkään selvinnyt AY-patruunalle mitä hallitus on yrittänyt tehdä koko vuoden.

Ei ole vieläkään auennut Ay-patruunalle, että SAK ei voi sanella hintaa millä suomalaisiet tuotteet maailmanmarkkinoilla menevät kaupaksi. Halllooo, halllooo!

Lumira Lumus

"Lylyn mukaan molemmat luvut kertovat ”karua kieltään” siitä, mihin poliittisessa päätöksenteossa pitää tähdätä: hallituksen pitää leikkausten sijaan hakea ratkaisuja, joilla työpaikkoja syntyy. "
Leikkaukset ovat yksi ratkaisu. Yrittäjyyttä ja työllistymistä ei synny TE-toimiston välityksellä. Se on este molemmille. Mikä mahtaa olla nykyisen TE-toimiston tehtävä? Mihin sitä tarvitaan? Mihin sitä nyt käytetään?
Voisiko joku juristi tai asiasta perillä oleva valaista asiaa?
TE-toimisto on turha rahastaja toimisto ja tilanne pahenee. Lähes kaikki viralliset holhouskomppaniat ovat enemmän vahingollisia rahastajia, jotka bisnestävät ihmisten hädällä. Näiden luukut kiinni.

Hannu Myllynen

Lylynhän vastuulla on jäsenkunnan työn myynti parhaalla mahdollisella hinnalla. Kuka muu on vastuussa työn myynnistä kuin myyjät itse? Kenenkään ei ole pakko ostaa työtä eikä myydä työtä eikä millä ehdoilla hyvänsä.

Työtä on loputtomasti. Työ ei tekemällä lopu vaan lisääntyy. Jos työllistämisen kustannukset ja riskit ovat liian suuret niin kuka ostaa? Minkä tahansa organisaation myyntijohto olisi jo erotettu ajat sitten näillä lukemilla.

Mutta porukka seuraa kuin pässit ....