Perjantai 24.5.2019

Katainen: Kreikkaa voidaan joutua auttamaan jatkossakin

Luotu: 
9.5.2016 15:47
Päivitetty: 
10.5.2016 10:12
  • Kuva: Linda Pelkonen / Uusi Suomi
    Kuva
    EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kommentoi Kreikan tilannetta Politiikan toimittajat ry:n lounastilaisuudessa Helsingissä.

EU-komission varapuheenjohtaja, komissaari Jyrki Katainen kertoi, että Kreikkaa voidaan joutua auttamaan uudelleenkin, jos Kreikka ei hoida sovittuja velvoitteitaan. Kataiselta kysyttiin Politiikan toimittajat ry:n lounastilaisuudessa, onko tämä viimeinen kerta kun Kreikkaa autetaan.

–Kreikalla on ohjelma, joka kestää muutaman vuoden ja sitä ohjelmaa välitarkastellaan säännöllisin väliajoin, muutaman kuukauden välein, ja joka kerta sen lainasiivun edellytyksenä on, että Kreikka on tehnyt kotiläksynsä eli sen mikä ohjelmassa on sovittu. Jos Kreikka tekee niin kuin on sovittu, tämä varmaan on viimeinen kerta, jos ei tee, niin se ei ole viimeinen kerta, Katainen sanoi.

 

Juttua on korjattu: Kataiselta ei kysytty suoranaisesti, joudutaanko Kreikalle myöntämään neljäs lainapaketti, vaan että joudutaanko Kreikkaa auttamaan vielä jatkossakin. Katainen korosti myöhemmin, että hän ei viitannut neljänteen tukipakettiin, vaan yleisesti Kreikan auttamiseen.

Kreikalle myönnettiin viime kesänä kolmas tukipaketti. Lainaohjelman ensimmäistä väliarviota tarkastellaan euroryhmässä tänään maanantaina.

Katainen kävi kaksi viikkoa sitten Kreikassa. Hänen mukaansa yksi Kreikan suurimmista haasteista on, että Kreikan pankit eivät kykene luotottamaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä. 

–Niiden [pankkien] taseet ovat erittäin haastavia ja pk-yritysten luotot koetaan riskipitoisiksi, niin kuin ne tietyssä mielessä ovatkin. Tämä patoaa tervettä normaalia talouskasvua. Kreikka on pk-yritysvaltainen talous. Työllisyyden ja sosiaalisen tilanteen paranemisen kannalta olisi aivan keskeistä, että pankit voisivat ryhtyä tekemään jälleen kerran sitä, mitä niiden kuuluukin tehdä eli luottottaa taloutta, luotottaa investointeja, Katainen kertoi.

Kataisen Kreikan-matkan tarkoitus oli keskustella rahoitussektorin pankkien kanssa siitä, että voisivat hyödyntää EFSI-rahastoa eli esirahastoa, joka luotiin pienten ja keskisuurten yritysten tarpeisiin.

Katainen kommentoi myös Suomen viennin tilannetta.

Tullin tänään julkaiseman ennakkotilaston mukaan Suomen vienti laski maaliskuussa kymmenen prosenttia edellisvuoteen maaliskuuhun verrattuna.

–Se on merkittävä, jos se noin suuri pudotus on, Katainen sanoi.

Hän muistutti, että noin 40 prosenttia Suomen taloudesta on vientiä, joten iso osa verokertymää ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjaa tulee viennistä.

–Sen takia ne rakanneuudistukset, joita Suomessa on kaavailtu, ovat ihan oikeita uudistuksia. Kilpailukyvyn vahvistaminen, työvoiman joustavoittaminen niin, että kilpailukyky vahvistuu ja luovuus vahvistuvat. Samoin julkisten rakenteiden vahvistaminen. Pidemmällä aikavälillä julkisen sektorin kustannusten kurissapito on ihan oikea toimenpide, Katainen sanoi.

Katainen ei halunnut tilaisuudessa kommentoida kokoomuksen puheenjohtajakisaa tai puolueen tilannetta.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Eipä jättiläisen älyä vaadita ymmärtämään ettei tämä, eikä seuraavakaan tukipaketti Kreikalle ole viimeinen lajiaan.

Se johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että lähes kaikki tuet mitä EU ja IMF ovat Kreikalle antaneet ovat menneet EU ja IMF maiden pankkien Kreikalle antamien lainojen maksuun eikä aivan pientä osaa lukuunottamatta lainkaan Kreikan kehitystarpeisiin.

Tuo kierre jatkuu niin kauan kuin tuota länsimaista velkaa on maksettavana.

Tiedämme myös Kataista paremmin, että ainoat mahdollisuudet tuon kierteen katkaisemiseen ovat joko lainojen massiivinen leikkaaminen tai Kreikan irrottaminen Eurosta ja paluu Drakmaan sekä siinä tapauksessa "konkurssin" kautta menetettävät lainapääomat. Mikä itseasiassa olisi aivan oikein ne spekulatiivisesti ja välistävetomentaliteetilla myöntäneille pankeille ja maille.

Juhani Norrkniivila

Kyllä nyt on tosi kiire erottaa Kreikka EU:sta ja Eurosta. Suomessa leikataan köyhiltä ja vähäosaisilta ja sitten jaetaan rahat Kreikan ja Eteläeuropan suurpankeille. Saman aikaisesti suunnitellaan suurtyöttömyyden ja luontokatastrofin luomista Suomessa Kainuuseen, Pohjoissuomeen ja Pohjanmaalle, suunnittelemalla ajaa Talvivaaran kaivosta / tuotantolaitosta alas. Sillä toimenpiteellä Suomen valtion päättäjät tuhoaisivat tällä hetkellä hyvin toimivan kaivoksen / laitoksen ja toistatuhatta hyväpalkkaista työpaikkaa Kainuusta ja Pohjoissuomesta. Tämäkö on valtiovallan, hallituksen ja eduskunnan työttömyyden poisto-ohjelma ??? Jakamalla rahaa Kreikan ja Euroopan suurpankeille, Kreikan lisäksi suurissa vaikeuksissa näyttää olevan Espanjan, Italian ja Portugalin suurpankit, kyllä näiden rahoitus pitää nyt lopettaa. Kyllä Suomalakisten päättäjien toimintaan pitää saada joku tolkku, päättäjät näyttää karkaavan sinne EU:n ja jättävät "Rupusakin" näkemään kohta nälkää Suomessa.

Kaarle Akkanen

Katainen on nyt juoksupoika ja lähetti. EU on kriisissä (yllätys) ja yrittää taas kerran hakea ns. "joustavaa" ulospääsyä? Toinen ja kolmas kriisi odottaa heti tämän jälkeen! Ei tästä voi odottaa muuta kuin sen, että unioni on tiensä päässä ja sisäinen hajaannus lisääntyy!

Erkki Martikainen

"Jyrki Katainen kertoi, että Kreikkaa voidaan joutua auttamaan uudelleenkin, jos Kreikka ei hoida sovittuja velvoitteitaan."
Omituinen päätelmä Kataiselta (kok). Siis jos Kreikka ei hoida sovittuja velvoitteitaan niin Kataisen (kok) mielestä Kreikkaa täytyy auttaa. Eikös se mene pikemminkin toisin päin että vielä voidaan ehkä harkita avustamista (ruoka-apua nälkäsemmille) mutta vain siinä tapauksessa että Kreikka hoitaa aiemmin sopimansa velvoitteet.